Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.01.2019.

PRISUSTVOM PROSLAVI "DANA RS" ČOVIĆ ČUVA SVOJE POSLOVNE INTERESE S DODIKOM

Prisustvom proslavi "Dana RS" Čović čuva svoje poslovne interese s Dodikom

Prisustvom proslavi
Urednik portala Autograf.hr Drago Pilsel prokomentarisao je za Vijesti.ba današnje prisustvovanje lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića svečanoj akademiji povodom nestavnog dana RS-a u Banjoj Luci.

- Čović i Dodik imaju vrlo tijesne - ne samo političke - nego u prvom redu poslovne odnose. Između ostalog, oni imaju poslovni interes vezan za Aluminij Mostar, te su zbog toga osnovali i offshore kompaniju sa sjedištem na Malti. Mutni su to poslovi - kaže Pilsel.

Ovdje se radi o namjeri, navodi naš sagovornik, da se Aluminij Mostar, koji je nekada činio 25 posto izvoza iz BiH, naprosto stavi na koljena.

- Otprilike je to slična priča kao s Agrokorom u Hrvatskoj - kako bi ruski kapital uzeo "spašavati" Aluminij. To je okvirni master plan - smatra Pilsel.
 
Kako je naveo, sva HDZ-ova galama na člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića povezana je s mogućnošću da budu ugroženi njihovi ekonomski planovi.
 
- To što je danas Čović u Banjoj Luci ne znači ništa drugo nego "ja tebi, ti meni". Zbog tog njihovog poslovnog odnosa, na koji je nakačeno jako puno ljudi - što iz Dodikove, što iz Čovićeve stranke - za potrebu naroda se glumi nekakva politička harmonija i to čak nauštrb interesa BiH i osjećanja Bošnjaka. I Čović i Dodik će uraditi sve što je potrebno kako bi taj odnos spasili - dodaje Pilsel.
 
Naš sagovornik ocjenjuje kako je pojavljivanje Čovića u Banjoj Luci sramota za HDZ BiH, ali i za sve one Hrvate koji su mu dali svoj glas.
 
- Ja sam odlučio ne doktorirati na Sveučilištu u Zagrebu koje je počasni doktorat dalo osobi poput Dragana Čovića - naglašava Pilsel.
 
Napominje kako sav novac, odnosno politička podrška koja se iz HDZ-a Hrvatske slijeva u blagajnu HDZ-a BiH opterećuje sve u Hrvatskoj, te se stoga indirektno može govoriti da Čovićevo ponašanje i jeste na teret građana Hrvatske.
 
- Dejtonski sporazum ne daje pravo Republici Hrvatskoj da uređuje unutrašnje odnose u BiH. A u trenutku kad Čović sebi daje za pravo da traži pomoć od HDZ-a kojim rukovodi Andrej Plenković, naravno da mi imamo određeni problem - zaključuje Pilsel u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946425

Powered by Blogger.ba