Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.01.2019.

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR MICHAEL R. POMPEO PISAO PREDSJEDNIŠTVU BiH : SADA JE PRAVO VRIJEME ZA NATO

Pompeo pisao Predsjedništvu BiH : Sada je pravo vrijeme za NATO

Američki državni sekretar Michael R. Pompeo uputio je Predsjedništvu BiH pismo, u kojem ih poziva da prihvate Godišnji nacionalni program za BiH, što je NATO savez omogućio nedavnom odlukom, piše BHRT.

U pismu Predsjedništvu Pompeo odaje priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Godišnjeg Nacionalnog plana i poziva vlasti da ga proslijede Briselu što prije.

“Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO-u, ali će imati pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga. Ovim korakom će se, također, poboljšati sigurnost u BiH, te ojačati proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima sa Evropskom unijom. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne bh. vlasti i iskoristite prednosti procesa usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana”.

Pompeo kaže da je želja BiH da se približi Alijansi jasno naglašena u aktuelnoj Strategiji vanjske politike BiH te da razumije da postoji zabrinutost unutar Predsjedništva da bi veći stepen saradnje sa NATO savezom mogao imati uticaja na odnose sa susjednim zemljama.

Ističe da Srbija, iako nije članica NATO-a, niti je izrazila želju da to postane, ima značajnu saradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vježbe sa ciljem povećanja stepena interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO-a, te da nema razloga da BiH ne uspostavi slične bliske veze s NATO-om.

Pompeo na kraju dodaje kako je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost i da, upravo zato, Sjedinjene Američke Države žele i cijene veći stepen saradnje sa BiH te ističe da je sada pravo vrijeme da se NATO savezu dostavi Godišnji nacionalni plan.

Pompeo je kazao da BiH treba biti ponosna na priznanja koja dobijaju vojnici Oružanih snaga BiH koji zajedno sa NATO jedinicama učestvuju u misiji Odlučna podrška u Afganistanu.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946483

Powered by Blogger.ba