Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

08.01.2019.

DRAGAN ČOVIĆ SVODI HRVATE NA MALI DIO TERITORIJE I PROVODI ETNIČKO ČIŠĆENJE

Čović svodi Hrvate na mali dio teritorije i provodi etničko čišćenje

Čović svodi Hrvate na mali dio teritorije i provodi etničko čišćenje
Izjava Dragana Čovića o navodnom nastavku “etničkog čišćenja“ je civilizacijski neprihvatljiva, pri tome je neumjesna koliko je i paradoksalna.

Ovako je jučeašnju izjavu lidera HDZ-a BIH za Vijesti.ba prokomentirao SDP-ov Aner Žuljević.  

- Dragan Čović govori o "etničkom čišćenju" Hrvata, dok se istovremeno zalaže da se Hrvatima iz svih kantona u kojim nisu većina de facto i de iure ukine pravo biranja u Dom naroda Parlamenta FBiH! Čak najavljuje apelaciju Ustavnom sudu sa ciljem sprečavanja izbora Hrvata iz svih kantona u Dom naroda, kaže Žuljević.

Dodaje da je Čovićeva politika je već godinama zapravo pogrešna politika svođenja Hrvata na mali dio teritorija i njihovog etničkog čišćenja iz drugih dijelova države.

- Naglašavam da su i za taj zločin pred sudom u Hagu upravo osuđeni najviši kadrovi paradržave Herceg-Bosne, jer su u sklopu UZP-a provodili i politiku nasilnog preseljenja Hrvata i njihovog "svođenja" na teritoriju te paradržave. Pored toga, Čović ide i korak dalje, iznoseći neistinu da u Vladi KS nema imenovanih Hrvata, iako SDP BiH ima ministra. To je nemoralno, sramotno, bezobrazno, i suprotno principima vjere u koje se isti zaklinje, navodi Žuljević i dodaje:

-  Nažalost, potvrđuje se teza da Čović i HDZ BiH uzimaju sebi za pravo da oni određuju ko je "etnički čist" Hrvat, a ko je valjda etnički nečisti, "prljavi" ili lažni Hrvat. Takva politika je za nas potpuno pogrešna i neprihvatljiva. Rezultat takve politike HDZ-a je vidljiv svakodnevno na autobuskim stanicama gdje kompletne porodice napustaju zemlju trazeci srecu u trecim zemljama.

Dodaje da u HDZ-u BiH moraju konačno prihvatiti da oni nisu institut za određivanje etničke čistote Hrvata, nego politička stranka koja ravnopravno sa drugim učestvuje u izbornom procesu.

- U tom procesu drugi Hrvati i ostali građani imaju pravo da djeluju kroz partije kroz koje oni to žele, da se identificiraju kako to oni sami žele i osjećaju, bez prava ikoga da im to sa strane određuje ili nameće. Gotovo svi jasno vidimo da smo na samom dnu, i da treba još samo nekoliko koraka pa da potpuno potonemo u užas, ali to gospodin Čović i njegova bratija već godinama ne vide jer se sa vlastitim životnim standardom potpuno odrodio od prosječnog Hrvata kojeg godinama laže i isrcpljuje dok on na njegov račun živi kao na Beverly Hillsu, zaključuje Žuljević.

(Vijesti.ba)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932989

Powered by Blogger.ba