Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

07.01.2019.

OBILJEŽAVANJEM DANA RS SLAVI SE ONO ŠTO JE BILO UVOD U RAT

Obilježavanjem Dana RS slavi se ono što je bilo uvod u rat

Obilježavanjem Dana RS slavi se ono što je bilo uvod u rat
Najava Vlade RS-a da će ovih dana formirati Komisiju o Srebrenici nastavak je vrlo ozbiljne i žestoke kampanje koja vodi izjednačavanju strana, smatra urednica portala Avangarda.ba Dženana Karup Druško.

U razgovoru za Vijesti.ba, Karup Druško ističe kako će rad ove komisije biti beznačajan jer ona ne može promijeniti ili osporiti haške presude kojima su utvrđene stvarne činjenice oko genocida u Srebrenici.

- To je dio revizionizma kojem svjedočimo već 20 godina, a koji zajedno rade Banja Luka i Beograd, kako bi skinuli odgovornost s vojske, policije i političara iz RS-a presuđenih u Hagu jer su organizirano i planski, potpomognuti snagama iz Beograda, činili zločine zbog ideja velike Srbije - kaže Karup Druško.

Navodi da vlasti u RS-u više i ne kriju svoja nastojanja da promijene karakter rata u BiH i nametnu svoje narative.

- Umjesto da 20 godina nakon rata svjedočimo ozbiljnim procesima suočavanja s prošlošću i prihvatanja činjenica, mi svjedočimo još žešćim narativima kojima vlasti RS-a pokušavaju nametnuti "svoju istinu" - dodaje Karup Druško.

Ocjenjuje kako je cilj formiranja pomenute komisije da se poništi sve ono što je radio Haški tribunal.

- Oni to nisu mogli raditi sve dok nisu imali "podršku" određenih snaga iz BiH, prije svega pravosuđa koje umjesto da prihvati naslijeđe Haškog tribunala - pravosnažne presude, činjenice i dokaze - neke postupke pokreće ispočetka - navodi naša sagovornica.

Prema njenim riječima, nalazimo se u situaciji da Tužilaštvo BiH sad počinje raditi čak i na predmetima koje je Haški tribunal odbacio zbog nedostatka dokaza, kao što je recimo slučaj "Dobrovoljačka".

- Svjedoci smo da se u BiH stalno negiraju genocid i ratni zločini, i evo već imamo najave da će biti proslavljen 9. januar - dan RS-a, oko kojeg svake godine imamo sporenja zato što dobro znamo šta se tada desilo - da je proglašena srpska republika BiH što je ujedno bio i uvod u rat - govori Karup Druško.

Naglašava da formiranjem pomenute komisije o Srebrenici lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo pokazuje svoju snagu.

- Mislim da bi RS-u, odnosno Dodiku bilo najpametnije da u Ruskoj dumi izglasaju rezoluciju po kojoj je izvršen genocid nad njima i da niko nije od njih počinio genocid nad Bošnjacima, a nas nek ostave na miru da idemo u NATO i EU. Dosta više i Dodika, nek ide u Dumu, nek mu oni usvoje rezoluciju, i nek se imaju na šta pozivati, a nas nek više popuste - zaključuje Karup Druško u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932988

Powered by Blogger.ba