Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

07.01.2019.

PAPA FRANJO UPOZORIO: "POPULIZAM I NACIONALIZAM VRAĆAJU U OPASNI PERIOD"

PAPA FRANJO UPOZORIO: "Populizam i nacionalizam vraćaju u opasni period"

Papa Franjo u ponedjeljak je upozorio protiv jačanja nacionalističkih i populističkih pokreta i kritikovao je zemlje koje pokušavaju da se riješe migracijske krize jednostranim ili izolacionističkim akcijama.


PAPA FRANJO UPOZORIO: 'Populizam i nacionalizam vraćaju u opasni period'

........................

Papa je, govoreći diplomatima u svom redovnom godišnjem obraćanju o "stanju svijeta" , sugerirao da takvi pokreti i političke odluke iza zatvorenih vrata vraćaju sat stotinu godina unazad, u opasni period između dva svjetska rata.

Odnosi u međunarodnoj zajednici "prolaze kroz težak period, "jačanjem nacionalističkih tendencija", kazao je on, otežavajući dijalog među zemljama i škodeći najranjivijim kategorijama društva, među kojima su i migranti.

Populističke i antiimigrantske stranke dobile su na snazi u brojnim zemljama u prošloj godini, među kojima su Italija, Francuska, Holandija, Mađarska, Brazil i Poljska, rekao je papa Franjo. rekao je u ponedjeljak u novogodišnjem obraćanju diplomatima akreditiranim pri Svetoj Stolici.

Naveo je kako u  Sjedinjenim Državama, privremeni prekid rada savezne vlade ulazi u treću sedmicu dok je predsjednik Donald Trump obećao da neće odustati od zahtijeva za gradnjom zida na južnoj američkoj granici s Meksikom.

U svom jednosatnom govoru, Franjo je nekoliko puta pomenuo Ligu nacija, koja je uspostavljena nakon Prvog svjetskog rata kako bi promovirala mir ali nije uspjela da zaustavi nacionalističke i populističke pokrete koji su pomogli da svijet krene u pravcu Drugog svjetskog rata.

- Ponovno pojavljivanje takvih impulsa danas progresivno slabi multuilateralni sistem - poručio je on ambasadorima iz 183 zemlje u govoru, koji se dotakao situacije u brojnim zemljama, prenosi Reuters.

Papa je ponovno osudio trgovinu oružjem i posjedovanje nuklearnog oružja, žaleći što da su dosadašnji napori na nuklearnom razoružanju ustupili mjesto "potrazi za novim i sve sofisticiranijim i destruktivnim oružjem".

Pozvao je na odlučniju predanost borbi protiv globalnog zagrijavanja i za "promišljanje našeg odnosa s našom planetom".

Nazivajući seksualno zlostavljanje djece "jednom od pošasti našeg vremena", rekao je da bi sastanak ključnih biskupa u Vatikanu u februaru trebao "osvijetliti činjenice i ublažiti rane uzrokovane takvim zločinima".

(Fena/SB)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932948

Powered by Blogger.ba