Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

07.01.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ OŠTRO PORUČIO ANI BRNABIĆ: "NARAVNO DA SE GRANICE BiH NE MOGU MIJENJATI"

KOMŠIĆ OŠTRO PORUČIO BRNABIĆ: "Naravno da se granice BiH ne mogu mijenjati"

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je danas na izjavu premijerke Republike Srbije Ane Brnabić koja je, govoreći o ukidanju granice između Albanije i Kosova, kazala da su "očigledno granice na stolu i sada imamo to da za neke (Kosovo i Albaniju) mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu".


KOMŠIĆ OŠTRO PORUČIO BRNABIĆ: 'Naravno da se granice BiH ne mogu mijenjati'

......................
Komšić je naglasio da granice Bosne i Hercegovine nikako ne mogu biti dovedene u pitanje, neovisno o tome šta se dešava na granici između Albanije i Kosova.

Dodao je da pojedinci u izvršnoj vlasti Srbije ne trebaju misliti kako će destabiliziranjem Bosne i Hercegovine i izvozom vlastitih problema pojačati svoju pregovaračku poziciju.

Zašto misle da će politika devedesetih davati drugačiji rezultat danas? Zbog čega ovakvim izjavama guraju vlastitu državu u bespotrebne verbalne konflikte s BiH? Umjesto da se okrenu saradnji, euroatlantskim integracijama i stabilizaciji regije, uporno pokušavaju povlačiti nebulozne paralele između dijelova BiH i Kosova.

Jesu li premijerka Srbije Brnabić i ministar unutarnjih poslova Srbije Stefanović, koji također govori isto što i Brnabić, sigurni u to da li su nakon ovakvih izjava napravili korist samoj Srbiji ili su možda napravili štetu i Srbiji i ukupnim regionalnim odnosima?

"Suverenitet, integritet, a naročito granice Bosne i Hercegovine su neupitne i bilo kakvo relativiziranje bilo kojeg državnog prerogativa Bosne i Hercegovine je u najmanju ruku nepristojno, da ne upotrijebimo neku težu riječ. Svakom ostrašćenom pojedincu iz komšiluka ili susjedstva mora biti jasno kako je BiH neupitna činjenica, što prije to razumiju i prihvate bit će mnogo pametniji i korisniji i za vlastitu zemlju. Stoga pozivam srbijanske zvaničnike da prestanu povlačenje tih nemogućih paralela. Svako iduće 'šta ako' i 'kako ne može u slučaju BiH' neće doprinijeti boljim odnosima između dviju država. Mi se u vaše odnose s Kosovom i Albanijom ne miješamo, stoga, zarad budućih odnosa, želimo vidjeti da ćete se prestati poigravati s Bosnom i Hercegovinom", zaključio je Komšić.
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946252

Powered by Blogger.ba