Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

07.01.2019.

DAMIR MARJANOVIĆ ODGOVORIO DRAGANU ČOVIĆU : KAO 'HALAL HRVAT' NEĆU VAM HALALITI POSAVINU I RS

Damir Marjanović odgovorio Čoviću : Kao ‘halal Hrvat’ neću vam halaliti Posavinu i RS

Povodom odluke CIK-a o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH Dragan Čović, predsjednik HNS-a, najavio je apelaciju Ustavnom sudu BiH. No, kako kaže, neće moći pokrenuti apelaciju u Kantonu Sarajevo jer: „Trenutno u KS nema nijednog Hrvata.“

Kako javlja NAP odgovorio mu je Damir Marjanović, zastupnik Naše stranke u Kantonu Sarajevo: „I u Kantonu i u Skupštini Kantona na našu sreću, a izgleda na Vašu veliku žalost, ima Hrvata. Istina, u Skupštini Kantona nema HDZ-ovih zastupnika, a bilo bi, u najmanju ruku, čudno da ih ima jer je upravo HDZ sa svojim partnerima već desetljećima dobrano radio na tome da se stvori privid kako Hrvata nema nigdje osim u onim dijelovima BiH kojima ova stranka ‘vlada’. U krajnjem slučaju ovakve izjave o legitimnim i nelegitimnim Hrvatima jasno stavljaju do znanja svima da HDZ i nije zainteresiran za Hrvate izvan teritorija koje podrazumijeva da su pod njegovom jurisdikcijom.

Nedavno je jedan medijski izvor blizak ‘legitimnom HDZ političkom programu’ opisao kolegicu Danijelu Kristić (inače zastupnicu u Skupštini Kantona Sarajevo) i mene kao ‘halal Hrvate’. Stoga ću rado podsjetiti i taj medijski izvor, i bivšeg člana Predsjedništva, ali i sve ostale na činjenicu da je, sad već davne 2013. godine, u Sarajevu bilo 13.607 Hrvata. Mogu samo zamisliti koliko ih je u Sarajevu bilo ne tako davne 2018. Međutim, te 2018. jedan čovjek koji je sasvim slučajno i Hrvat, je dobio podršku 13.134 stanovnica i stanovnika Kantona Sarajevo. Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih – naravno! No, siguran sam da je više Hrvata iz Kantona Sarajevo glasalo za tog čovjeka, nego je nositelj liste HDZ-a dobio hrvatskih glasova recimo u Kantonu 10. Stoga ovaj ‘halal Hrvat’, a Bosanac prije svega, će Vam ‘halaliti’ ove male pakosti, ali teško da će vama samoprozvanim ‘legitimnim’ halaliti Posavinu i Republiku Srpsku koju vaša politika i politika vaših najbližih saveznika ostavi bez Hrvata, ili pak rodno selo moga oca na Baniji koje spališe oni čiju politiku štuju i baštine vaši dugogodišnji politički saveznici. Stoga, ako se i desi da u Dom naroda uđem, siguran sam da ću, kako Vi kažete, itekako zastupati interese hrvatskoga naroda u BiH, i to onoga velikoga dijela kojeg ste Vi ‘halalili’. No, kako i sami znate reći: ‘vidjet ćemo insha'Allah’.

Na kraju, ovakvo etiketiranje sarajevskih Hrvata kao nedovoljno dobrih i nelegitimnih (vjerovatno na osnovu nedostatka HDZ članske iskaznice) od strane jednoga doktora znanosti, to mogu reći i kao znanstvenik i čovjek, je u najmanju ruku neetično, da ne upotrijebim neku težu riječ“, navodi se i pisanoj izjavi Marjanovića

07.01.2019.

NENAD ČANAK : "MILORAD DODIK JE IZDAJNIK BiH, UGLAVNOM PRIČA GLUPOSTI, REŽIM U BANJALUCI MORA PASTI!"

ČANAK BEZ DLAKE NA JEZIKU: "Dodik je izdajnik BiH, UGLAVNOM PRIČA GLUPOSTI, režim u Banjoj Luci mora pasti!"

Borba za to ko će da bude vladar života i smrti, a ne da li uopšte slobodnim ljudima smije da se nameće kao takav vladar. Kada sam vidio snimke kako specijalac gura ženu s malim djetetom, jasno je da takav režim mora da padne u najstrašnijoj krvi, jer tu drugog puta nema!


ČANAK BEZ DLAKE NA JEZIKU: 'Dodik je izdajnik BiH, UGLAVNOM  PRIČA GLUPOSTI, režim u Banjoj Luci mora pasti!' - 1


Nenad Čanak, lider LSV u nekoliko navrata je na društvenim mrežama komentarisao dešavanja posljednjih sedmica u Banjoj Luci.  O torturi kroz koju prolazi porodica Dragičević i grupa "Pravda za Davida", kao i nastojanja Milorada Dodika da to stavi u širi kontekst svojevrsnih zavjera Čanaka komentariše na ovaj način:

"Ja sam duboko uvjeren da ovi prostori nikada nisu doživjeli katarzu prolaska kroz suočavanje sa stvarnošću. I upravo zbog toga duboko vjerujem da je u Bosni rat prekinut Dejtonskim sporazumom, ali nije i završen, jer završetak rata bi značio početak mira. A mir nikad nije došao. Prestalo je ubijanje, ali nije počeo život. I to je sve munjevitom brzinom stajanja u mjestu, obzirom da nikako da se dogovorimo o čemu se, zaista, radilo, i šta se tu stvarno događa.

Imate potpuno suludu situaciju da sada niko ne može sa velikom preciznošću da kaže postoji li BiH kao država ili ne postoji. Jer čovjek kao što je Milorad Dodik, koji je jedna trećina Predsjedništva te države, tvrdi da je on tu samo na radnom mjestu i da je on otprilike Srbin koji se tu slučajno našao. To su gluposti! To je jednostavno koješta.

Zato što je potpuno jasno da on ne bi mogao tako da nastupa, a da nema vrlo čvrstu zaleđinu. A ta zaleđina je, sasvim jasno, u Moskvi. Kako to da se Vladimir Putin tako često sreće sa nekim ko je do jučer bio predsjednik samo jednog entiteta u jednoj, a ne najvećoj državi na Balkanu? Ne vidim drugu logiku, osim ako Rusija nema svoje interese. Legitimno je da Rusija ima svoje interese. Ali nije legitimno da ljudi koji žive u nekoj zemlji, reći ću tačno, izdaju svoju sopstvenu zemlju zbog privatnih interesa, a za račun ruske države! To je, najblaže rečeno, nečasno.

To sve pričam zbog toga što to grčevito držanje za vlast u RS-u govori da je to šema po kojoj je cinično nazvana organizacija Savez nezavisnih socijaldemokrata. Kako može da socijaldemokratija, čiji sam ja predstavnik, da se zasniva na nečemu što je duboko nacionalističko, klerikalno i u krajnjoj liniji anticivilizacijski?!

Neću da ulazim u same proteste u Banjoj Luci, jer to smisla nema. Ljudima je ubijen sin, a ti pokušavaš da od toga dobiješ politički poen, s ove ili one strane. Strašno je što ne može da se dođe do istine šta se desilo sa s tim mladićem, ma kakva istina bila. Ali je još strašnije da umjesto da to bude kugla koja će porušiti sve te figure koje su se instalirale poslije užasnih ratova i katastrofa kroz koje je prošla cijela BiH, pa i region, umjesto toga vi dobijete da su to neki neprijatelji... I to je užasno! Zato što takvim pristupom će se samo dovesti do toga da koliko sutra se to pretvoriti u otvorenu revoluciju u kojoj nećete imati, nažalost, demokratsku stranu, već zlo i gore. Borba za to ko će da bude korumpiran, a ne da se istrijebi korupcija. Borba za to ko će da bude vladar života i smrti, a ne da li uopšte slobodnim ljudima smije da se nameće kao takav vladar. Kada sam vidio snimke kako specijalac gura ženu s malim djetetom, jasno je da takav režim mora da padne u najstrašnijoj krvi, jer tu drugog puta nema!"

07.01.2019.

OBILJEŽAVANJEM DANA RS SLAVI SE ONO ŠTO JE BILO UVOD U RAT

Obilježavanjem Dana RS slavi se ono što je bilo uvod u rat

Obilježavanjem Dana RS slavi se ono što je bilo uvod u rat
Najava Vlade RS-a da će ovih dana formirati Komisiju o Srebrenici nastavak je vrlo ozbiljne i žestoke kampanje koja vodi izjednačavanju strana, smatra urednica portala Avangarda.ba Dženana Karup Druško.

U razgovoru za Vijesti.ba, Karup Druško ističe kako će rad ove komisije biti beznačajan jer ona ne može promijeniti ili osporiti haške presude kojima su utvrđene stvarne činjenice oko genocida u Srebrenici.

- To je dio revizionizma kojem svjedočimo već 20 godina, a koji zajedno rade Banja Luka i Beograd, kako bi skinuli odgovornost s vojske, policije i političara iz RS-a presuđenih u Hagu jer su organizirano i planski, potpomognuti snagama iz Beograda, činili zločine zbog ideja velike Srbije - kaže Karup Druško.

Navodi da vlasti u RS-u više i ne kriju svoja nastojanja da promijene karakter rata u BiH i nametnu svoje narative.

- Umjesto da 20 godina nakon rata svjedočimo ozbiljnim procesima suočavanja s prošlošću i prihvatanja činjenica, mi svjedočimo još žešćim narativima kojima vlasti RS-a pokušavaju nametnuti "svoju istinu" - dodaje Karup Druško.

Ocjenjuje kako je cilj formiranja pomenute komisije da se poništi sve ono što je radio Haški tribunal.

- Oni to nisu mogli raditi sve dok nisu imali "podršku" određenih snaga iz BiH, prije svega pravosuđa koje umjesto da prihvati naslijeđe Haškog tribunala - pravosnažne presude, činjenice i dokaze - neke postupke pokreće ispočetka - navodi naša sagovornica.

Prema njenim riječima, nalazimo se u situaciji da Tužilaštvo BiH sad počinje raditi čak i na predmetima koje je Haški tribunal odbacio zbog nedostatka dokaza, kao što je recimo slučaj "Dobrovoljačka".

- Svjedoci smo da se u BiH stalno negiraju genocid i ratni zločini, i evo već imamo najave da će biti proslavljen 9. januar - dan RS-a, oko kojeg svake godine imamo sporenja zato što dobro znamo šta se tada desilo - da je proglašena srpska republika BiH što je ujedno bio i uvod u rat - govori Karup Druško.

Naglašava da formiranjem pomenute komisije o Srebrenici lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo pokazuje svoju snagu.

- Mislim da bi RS-u, odnosno Dodiku bilo najpametnije da u Ruskoj dumi izglasaju rezoluciju po kojoj je izvršen genocid nad njima i da niko nije od njih počinio genocid nad Bošnjacima, a nas nek ostave na miru da idemo u NATO i EU. Dosta više i Dodika, nek ide u Dumu, nek mu oni usvoje rezoluciju, i nek se imaju na šta pozivati, a nas nek više popuste - zaključuje Karup Druško u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)


07.01.2019.

PAPA FRANJO UPOZORIO: "POPULIZAM I NACIONALIZAM VRAĆAJU U OPASNI PERIOD"

PAPA FRANJO UPOZORIO: "Populizam i nacionalizam vraćaju u opasni period"

Papa Franjo u ponedjeljak je upozorio protiv jačanja nacionalističkih i populističkih pokreta i kritikovao je zemlje koje pokušavaju da se riješe migracijske krize jednostranim ili izolacionističkim akcijama.


PAPA FRANJO UPOZORIO: 'Populizam i nacionalizam vraćaju u opasni period'

........................

Papa je, govoreći diplomatima u svom redovnom godišnjem obraćanju o "stanju svijeta" , sugerirao da takvi pokreti i političke odluke iza zatvorenih vrata vraćaju sat stotinu godina unazad, u opasni period između dva svjetska rata.

Odnosi u međunarodnoj zajednici "prolaze kroz težak period, "jačanjem nacionalističkih tendencija", kazao je on, otežavajući dijalog među zemljama i škodeći najranjivijim kategorijama društva, među kojima su i migranti.

Populističke i antiimigrantske stranke dobile su na snazi u brojnim zemljama u prošloj godini, među kojima su Italija, Francuska, Holandija, Mađarska, Brazil i Poljska, rekao je papa Franjo. rekao je u ponedjeljak u novogodišnjem obraćanju diplomatima akreditiranim pri Svetoj Stolici.

Naveo je kako u  Sjedinjenim Državama, privremeni prekid rada savezne vlade ulazi u treću sedmicu dok je predsjednik Donald Trump obećao da neće odustati od zahtijeva za gradnjom zida na južnoj američkoj granici s Meksikom.

U svom jednosatnom govoru, Franjo je nekoliko puta pomenuo Ligu nacija, koja je uspostavljena nakon Prvog svjetskog rata kako bi promovirala mir ali nije uspjela da zaustavi nacionalističke i populističke pokrete koji su pomogli da svijet krene u pravcu Drugog svjetskog rata.

- Ponovno pojavljivanje takvih impulsa danas progresivno slabi multuilateralni sistem - poručio je on ambasadorima iz 183 zemlje u govoru, koji se dotakao situacije u brojnim zemljama, prenosi Reuters.

Papa je ponovno osudio trgovinu oružjem i posjedovanje nuklearnog oružja, žaleći što da su dosadašnji napori na nuklearnom razoružanju ustupili mjesto "potrazi za novim i sve sofisticiranijim i destruktivnim oružjem".

Pozvao je na odlučniju predanost borbi protiv globalnog zagrijavanja i za "promišljanje našeg odnosa s našom planetom".

Nazivajući seksualno zlostavljanje djece "jednom od pošasti našeg vremena", rekao je da bi sastanak ključnih biskupa u Vatikanu u februaru trebao "osvijetliti činjenice i ublažiti rane uzrokovane takvim zločinima".

(Fena/SB)

07.01.2019.

SVEŠTENIK IZ BARA KOJI JE PREVEO KUR'AN : ČOVJEK JE ČOVJEKU ČOVJEK

07.01.2019.

EMIL KARAMATIĆ: NEŠTO JE OD VELIKOG VIŠKA, ILI VAŠA KRITIKA ILI SVETA ISPOVIJED

Emil Karamatić : Nešto je od velikog viška, ili vaša kritika ili sveta Ispovijed

Pročitao sam na stotinu, dvjesto, tristo, ma ko zna na koliko mjesta, to se ne broji kao na nekoj traci, nego se onako odoka kaže, da je papa Franjo kritizirao, a jes’ što jes’, jes’ – licemjerje vjernika. Evo zašto papu Franju obožavam.

Piše : Emil Karamatić

Poručio je on, Papa, njima, onako fino, bez vike, da oni koji ne žele istinski živjeti vjeru, radije žive kao ateisti.
“Koliko često vidimo sramotu tih ljudi koji idu u crkve i tamo su svaki dan, a potom žive život u mržnji drugih i ogovaranja drugih ljudi”, rekao je u srijedu poglavar Katoličke crkve tijekom opće audijencije u Vatikanu.
“Onda je bolje ne ići u crkvu. Živi poput ateista”, poručio je.
Papa Franjo je ove riječi rekao u srijedu. A evo danas je Badnji dan po Julijanskom kalendaru.
Do danas nisam sreo osobu koja nije rekla kako je Papa ponovo briljirao. Onda logika, taj stari dušmanin svega ovog ljudskog pokvarenog, proradi i sama od sebe počne udarati šamare. Trga se i pita. Oprostite. Ljudi, vi čudna neka sorto živih bića, a je l’, kome se Papa obraćao?
Ne, meni, ne tebi, ne nama, tamo nekom daleko, nekom nepoznatom, licemjernom i pokvarenom gadu. Ljudskom smeću. Papa je nas zaobišao. Često mislimo, baš ovdje na Balkanu, kao neka mjera je to, da su gadovi negdje daleko. Nažalost, nisu, oni su nam ispred nosa, često nas dodiruju, životima upravljaju.
Da ne bih odugovlačio, a i logika mi ne da, taj stari dušmanin ljudskog zla, pridodao bih Tebi Franjo, kao svetom čovjeku, barem tako katolički nauk kaže, a meni je da vjerujem, dok logika nije maha uzela, da uistinu jesi briljirao. Da si svaku riječ dobro rekao, zalijepio je na lice sa znakom prepoznavanja. I baš ti svaka čast.
Ali, e to ali, prokleto ali, logičko ali. Ali koje Crkva ne podnosi, Ali koje u vjeri gubi svaku vrijednost. Ali koje je u sukobu sa svakom dogmom. Ali koje bi bilo suvišno da nije logike.
Značaj i snaga dogme se ogleda u tome što je vjernik, odnosno sljedbenik, ne smije dovesti u pitanje.
A ja bih.
Ne bih previše, tek spomenuo, načeo i posumnjao. Ali prije toga moram reći, dragi Franjo, poruka vam je sjajna.
Ali, mene brine, kad bi vas ti silni pokvarenjaci poslušali, ko bi ostao u Crkvi, evo što biste ostali bez vjernika, ostali biste i bez velikog dijela svećenika.
No za takvo što neće biti brige. Jer Crkva je institucija stara dvije tisuće godina, u kojoj je sve do u detalj usavršeno i uvježbano, tako da, bilo koju kritiku uputili, ona istog trena, ili sa malom odgodom, prestane važiti.
A evo, dragi papa Franjo, i zašto sve što rekoste istovremeno i vrijedi i pada u vodu.
„Bog nam se ne osvećuje radi grijeha nego nas potiče da se obratimo i tražimo oproštenje. To činimo kajanjem za grijehe i odlukom da više nećemo griješiti. Osim kajanja i odluke, potrebno je pristupiti sakramentu pokore – pomirenja, potrebno je ispovijediti se. Isus je dao vlast opraštanja grijeha svojoj Crkvi: «Primite Duha Svetoga! Kojima oprostite grijehe, oprošteni su im; kojima zadržite, zadržani su im» (Iv 20, 22-23).
Za ispovijed se treba pripraviti. Treba ispitati svoju svijest i to na ispovijedi kazati. U Crkvi postoji i zajednička priprava pokorničko slavlje, a potom pojedinačna ispovijed.
Za ispovijed je potrebno pet stvari da se dobro ispovijedimo: Promisliti grijehe, pokajati se za grijehe, odlučiti da se na grijeh nećemo povratiti, ispovijediti pravo i skrušeno sve svoje grijehe i izvršiti pokoru naređenu.“
Dragi papa Franjo, ili se meni čini ili Ispovijed u konačnici sve regulira, licemjerstvu daje na snazi. Ojačava ga. Licemjerstvo vraća u život.
Ispovijed ljudsku pokvarenost vraća u život u kakvom nikad nije bila. Licemjerstvo oživljava.
Morat ću ponoviti, kritika je dobra, ali je samo dio tisućljetnog crkvenog folklora, koji i Crkvu i svećenike i vjernike drži u začaranom krugu, koji pati od svega, a najviše od manjka ljudskosti.
Nešto je, meni se čini, od velikog viška, ili vaša kritika ili sveta Ispovijed.
Ako meni ne vjerujete, pitajte kardinala Vinka Puljića, on je ekspert iz ove oblasti. Oko njega vrve i griješni i ispovijeđeni.
A stolove, one trgovačke, što stoje između kardinala i njemu bliskih političara, Isus bi im razbacao bez dvojbe.
Ah ta logika, koliko li je zla nanijela slobodnomislećima. Pa, papa Franjo, Vi ste dobar čovjek, ako se oni ne paze, pripazite ih barem Vi.

07.01.2019.

BALKANSKE IGRE SA GRANICAMA; LANČANA REAKCIJA ,,PIROMANSKOG PROJEKTA"

Balkanske igre sa granicama :Lančana reakcija „piromanskog projekta”


Srbijanski zvaničnici oštro su reagirali na izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da je granica između Kosova i Albanije „izbrisana na osnovu šengenskih principa”. Ministar odbrane Aleksandar Vulin u tome vidi pokušaj stvaranja „Velike Albanije” koja „ne može biti stvorena bez sukoba na čitavom Balkanu, ne samo sa Srbijom“.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić optužila je Prištinu da ugrožava regionalnu stabilnost koristeći priliku da poredi Kosovo i bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku (RS). „Očigledno su granice na stolu i sada imamo da za neke mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu“, kazala je Brnabić. 

Ana Brnabić (Reuters/S. Dawson)

Brnabić je odmah Kosovo usporedila s Republikom Srpskom

Očekivano, uslijedile su reakcije iz Sarajeva. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je da „granice BiH nikako ne mogu biti dovedene u pitanje, neovisno o tome šta se dešava na granici između Albanije i Kosova“. „Zašto misle da će politika devedesetih davati drugačiji rezultat danas? Umjesto da se okrenu saradnji, euroatlantskim integracijama i stabilizaciji regije, uporno pokušavaju povlačiti nebulozne paralele između dijelova BiH i Kosova“, kazao je Komšić. Bošnjački član državnog predsjedništva Šefik Džaferović naglasio je da bilo kakav pokušaj narušavanja teritorijalnog integriteta ili prekrajanja granica neće dovesti u pitanje BiH, „ali bi mogao ugroziti mir i stabilnost cijele regije te označiti kraj Dejtonskog sporazuma, a time i entitetske unutrašnje strukture BiH”.

Amerikanci „debelo umiješani”

Komentirajući za Deutsche Welle nove priče o brisanju i prekrajanju granica na Balkanu, kopredsjednik Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov podsjeća na tezu bivšeg britanskog diplomate i geopolitičara Timothya Lessa da bez nacionalnih država – „Velike Srbije”, „Velike Albanije” i „Velike Hrvatske” – neće biti mira na Balkanu te upozorava na pogubnost takvog scenarija koji, kako ističe, nije moguć bez novih sukoba.P

„Kada je riječ o odnosima Albanije i Kosova, mislim da su tu Amerikanci debelo umiješani i da je od njih i potekla ta ideja o brisanju granice. Ukoliko bi se takva ideja stvarno realizovala, onda bi region bio u velikoj nevolji, jer tu ne bi bio kraj priče. Srbija bi odmah insistirala da se isti princip primijeni za RS, nakon čega bi i ‘Herceg-Bosna’ išla Hrvatskoj. Onda od BiH, ovakve kakvu danas imamo, ne bi ostao ni kamen na kamenu. Takvih teritorijalnih ‘pretumbacija’ nikada nije bilo na miran način, nego bi one obično uslijedile na mirovnim konferencijama nakon ratova”, kaže Popov.

Aleksandar Popov (DW/D.Gruhonjić)

Popov: prekrajanje granica izazvalo bi veliki požar

Nasilni proces promjena granica na Balkanu započet je devedesetih godina, a zaustavljen Dejtonskim sporazumom i formiranjem RS-a, podsjeća naš sagovornik. „Nastavak tog procesa moguć je samo u oružanoj varijanti, s tim što bi sukobi danas zahvatili mnogo veći prostor, uključujući teritorije Crne Gore, Makedonije i Grčke. To su balkanske ratne igre bez granica. Ratovi devedesetih godina prošlog stoljeća zaustavljeni su u granicama bivših jugoslavenskih republika. Novi sukobi radi ponovnog prekrajanja ili brisanja granica i stvaranja ‘velikih’ država na Balkanu, izazvali bi požar koji bi ovoga puta zahvatio mnogo veća područja”, upozorava Popov.

Destabilizacija Balkana ugrožava EU

Popov vjeruje da postoje sile izvan Starog kontinenta koje destabilizacijom Balkana žele ugroziti Evropsku uniju (EU). „Nepredvidivi američki predsjednik Donald Trump je već poduzeo niz koraka koji destabiliziraju EU, i to u trenutku kada je Evropa veoma ranjiva, jer i unutar EU postoje velike protivrječnosti. Bojim se da bi to moglo dovesti u pitanje i opstanak EU”, kaže Aleksandar Popov.

Politički analitičar iz Sarajeva Almir Terzić smatra da je poređenje Kosova i BiH, odnosno RS-a kao dijela BiH i Kosova, pokušaj srbijanskih lidera da svoje građane ubijede kako Srbija nije najveći teritorijalni gubitnik na Balkanu i kako se Beograd još uvijek nešto pita i izvan uže Srbije.

Almir Terzić (DW/S. Huseinović)

Terzić kritikuje i Kosovo

„S obzirom na daljnje evropske procese koji neminovno slijede, takva politika bi se najviše mogla obiti o glavu upravo Beogradu. Osim toga, Srbija i za vrijeme vladavine Aleksandra Vučića insistira na potpisivanju sporazuma o granici sa BiH kojim je rijeka Drina definirana i priznata kao granica između dvije države ustanovljena i nakon raspada bivše Jugoslavije, i tu se priča završava“, ističe Terzić.

Lančana reakcija „piromanskog projekta”

On kritikuje i kosovske mjere koje „nisu u funkciji jačanja stabilnosti u regiji“. „Priština se mora natjerati na poštivanje postojećih sporazuma, a vlastima u Beogradu, ponajprije premijerki Brnabić, bilo bi bolje da se fokusira na probleme u Vojvodini i Sandžaku kako se ne bi suočila sa novim nevoljama koje ne bi bile dobre ni za Srbiju, ni za region, ali ni za Evropu. Vrijeme podjela, huškanja, podmetanja, a posebno prijetnji novim ratovima i prekrajanjima granica mora i treba biti iza svih nas. Vrijeme je ujedinjenja Balkana kroz EU”, kaže Terzić.

Promjene, odnosno „korekcije“ granica na Balkanu od kraja ratova devedesetih godina nisu imale podršku ni EU niti Sjedinjenih Američkih Država, mada neki kritičari tvrde da je Washington bio spreman podržati princip korekcije granica u okviru normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Većina članica EU, međutim, smatra da bi promjene granica na etničkom principu mogle izazvati nova nasilja. Eksperti tvrde da bi takve promjene granica bile „piromanski projekt” sa „nekontrolisanom lančanom reakcijom”.

Samir Huseinović (DW)

07.01.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ OŠTRO PORUČIO ANI BRNABIĆ: "NARAVNO DA SE GRANICE BiH NE MOGU MIJENJATI"

KOMŠIĆ OŠTRO PORUČIO BRNABIĆ: "Naravno da se granice BiH ne mogu mijenjati"

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je danas na izjavu premijerke Republike Srbije Ane Brnabić koja je, govoreći o ukidanju granice između Albanije i Kosova, kazala da su "očigledno granice na stolu i sada imamo to da za neke (Kosovo i Albaniju) mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu".


KOMŠIĆ OŠTRO PORUČIO BRNABIĆ: 'Naravno da se granice BiH ne mogu mijenjati'

......................
Komšić je naglasio da granice Bosne i Hercegovine nikako ne mogu biti dovedene u pitanje, neovisno o tome šta se dešava na granici između Albanije i Kosova.

Dodao je da pojedinci u izvršnoj vlasti Srbije ne trebaju misliti kako će destabiliziranjem Bosne i Hercegovine i izvozom vlastitih problema pojačati svoju pregovaračku poziciju.

Zašto misle da će politika devedesetih davati drugačiji rezultat danas? Zbog čega ovakvim izjavama guraju vlastitu državu u bespotrebne verbalne konflikte s BiH? Umjesto da se okrenu saradnji, euroatlantskim integracijama i stabilizaciji regije, uporno pokušavaju povlačiti nebulozne paralele između dijelova BiH i Kosova.

Jesu li premijerka Srbije Brnabić i ministar unutarnjih poslova Srbije Stefanović, koji također govori isto što i Brnabić, sigurni u to da li su nakon ovakvih izjava napravili korist samoj Srbiji ili su možda napravili štetu i Srbiji i ukupnim regionalnim odnosima?

"Suverenitet, integritet, a naročito granice Bosne i Hercegovine su neupitne i bilo kakvo relativiziranje bilo kojeg državnog prerogativa Bosne i Hercegovine je u najmanju ruku nepristojno, da ne upotrijebimo neku težu riječ. Svakom ostrašćenom pojedincu iz komšiluka ili susjedstva mora biti jasno kako je BiH neupitna činjenica, što prije to razumiju i prihvate bit će mnogo pametniji i korisniji i za vlastitu zemlju. Stoga pozivam srbijanske zvaničnike da prestanu povlačenje tih nemogućih paralela. Svako iduće 'šta ako' i 'kako ne može u slučaju BiH' neće doprinijeti boljim odnosima između dviju država. Mi se u vaše odnose s Kosovom i Albanijom ne miješamo, stoga, zarad budućih odnosa, želimo vidjeti da ćete se prestati poigravati s Bosnom i Hercegovinom", zaključio je Komšić.
07.01.2019.

KO JE I KAKVI SU STAVOVI NOVOG AMBASADORA SAD U BiH ERICA NELSONA

07.01.2019.

CRVENA CRTA SE MORALA DAVNO POVUĆI, JE LI OHR-U ZADOVOLJSTVO GLEDATI DA SE MOSTARCI ZLOPATE

07.01.2019.

ABDULAH SIDRAN: ZA 30 GODINA ĆE SE ZA TITA VJEROVATI DA JE MARSOVAC

07.01.2019.

SEDMICA DANA OD MISTERIOZNOG NESTANKA DAVORA DRAGIČEVIĆA

Sedmica dana od misterioznog nestanka Davora Dragičevića

Sedmica dana od misterioznog nestanka Davora Dragičevića
Prošla je tačno sedmica dana od misterioznog nestanka Davora Dragičevića, oca ubijenog banjalučkog studenta Davida Dragičevića.

Posljednji put viđen 30. decembra

Davor je posljednji put viđen u noći 30. decembra, oko 23 sata blizu džamije Ferhadija u Banjoj Luci, kada je policija tjerala građane s Trga Krajine poslije skupa "Pravda za Davida".

Te večeri tokom protesta nekoliko hiljada građana još je jednom zahtijevalo da se konačno utvrde stvarni uzroci Davidove smrti.

Tada je uhapšeno nekoliko osoba, a pojavila se i nezvanična informacija da je među njima bio i Davor. No, demant je odmah stigao iz PU Banja Luka.

Policija raspisala potragu

Sutradan, 31. decembra, policija je za Davorom i još četiri osobe raspisala potragu zbog, kako je navedeno, sumnje o počinjenim krivičnim djelima i prekršajima.

Prvog dana 2019. godine policijski službenici PU Banja Luka su Okružnom javnom tužilaštvu dostavili izvještaj protiv četiri osobe zbog sumnje da su izvršili pet krivičnih djela, od kojih su dva krivična djela ugrožavanje sigurnosti i tri ugrožavanje sigurnosti u vezi sa podstrekivanjem. Riječ je o Davoru Dragičeviću, Željku Dabiću, Slaviši Simiću i Steli Milanović.

Dragičević se sumnjiči da je 27. i 30. decembra prilikom javnog govora na dvije lokacije u Banjoj Luci uputio ozbiljne prijetnje i izazvao osjećaj straha i ugroženosti kod dvojice građana.

Kako je navedeno, Dabić, Simić i Milanović sumnjiče se da su umišljajno podstrekivali Dragičevića i druge osobe na izvršenje krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

Medijske špekulacije

Potom se pojavljuju medijske špekulacije da je Davor MUP-u RS ponudio predaju, ali pod svojim uslovima. Navodno je tražio da mu ne bude određen pritvor, ali su to u MUP-u odbili.

- Preko mene nije iznosio nikakve zahtjeve - kazao je advokat grupe "Pravda za Davida" Milan Malešević.

Pojedini mediji u manjem bh. entitetu, pozivajući se na diplomatske izvore, objavili su i informaciju da se Dragičević krije u Ambasadi Velike Britanije u BiH.

I ta informacija demantovana je saopštenjem iz Ambasade, iz koje su istakli da se Davor Dragičević ne nalazi kod njih i da Velika Britanija nije povezana na bilo koji način sa organizacijom protesta u Banjoj Luci.

- Ujedinjeno Kraljevstvo je partner i prijatelj cijeloj BiH i našu posvećenost i predanost građanima BiH pokazujemo dugi niz godina - naveli su u ovoj ambasadi.

Svi se pitaju gdje je Davor

Davorov advokat Ifet Feraget kazao je da je zabrinut odsustvom svog klijenta.

- S obzirom na to da od prekjučer nisam u BiH i imam samo saznanja iz medija, ne mogu davati bilo kakve zvanične informacije. Zabrinut sam jer se s Davorom nisam čuo od jučer ujutro i ne znam gdje se nalazi. Apeliram na sve da fokus vrate na istragu o ubistvu Davida Dragičevića i na nadležne da, bez odlaganja, utvrde odgovornost svih onih koji su svjesno i namjerno blokirali službenu adekvatnu istragu o Davidovom ubistvu - izjavio je Feraget dan nakon Davorovog nestanka.

Zastupnik PDP-a u NSRS Draško Stanivuković, koji je bio jedan od onih za kojim je PU Banjaluka raspisala potjernicu, obraćajući se uživo sa svog Facebook profila sa nepoznate lokacije kazao je da nema informacija gdje se nalazi Davor.

- Njega dobiti ne mogu, volio bih da znam, brinem. Ne znam kako ga nema. Pojavila se informacija da je uhapšen, policija odjednom napala trg. Pojavila se informacija da sam namjerno izazvao pijanstvo kako bih bio uhapšen. Ovo sve radim isključivo zbog višeg cilja. Kad budem sutra gradonačelnik, protestirat ću direktno protiv Dodika. Šta dalje, dragi narode? Dići se do kraja. Hodali smo mirno, stajali na trgu mirno - istakao je Stanivuković.

Ni Suzana Radanović, majka stradalog banjalučkog mladića Davida, ne zna gdje se nalazi njen bivši muž Davor.

- Davora nisam čula, ne znam gdje je. Ljudi dolaze sa raznim informacijama, čula sam da je uhapšen. Zvali smo SUP gdje su rekli da ga tamo nema. Ja dalje ništa ne znam, da li je uhapšen, da li se krije, gdje je i šta je... Dobijam informacije sa milion strana, ne znam kome da vjerujem - kazala je Radanović novinarima.

Jedino su iz grupe "Pravda za Davida" ustvrdili kako je Davor na sigurnom i da je on uvijek bio "dva koraka ispred ubica".

Dodik: Davor Dragičević je pobjegao

Oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je rekao da je grupa "Pravda za Davida", praveći nerede po Banjoj Luci, zloupotrijebila protest koji su im državni organi odobrili 30. decembra, a da su sada nestali oni koji bi trebalo da zbog toga snose određene posljedice.

- Neki od njih su organizovali tajne sastanke, za koje smo tek saznali od njihovih učesnika, na kojima su planirali kako da se zauzmu institucije RS-a i da, po njihovoj terminologiji, izvrše državni udar i pokušaju da preuzmu vlast - istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, oni su nakon 30. decembra bili suočeni s odlučnim odgovorom državnih institucija koje nisu dozvolile da to prođe bez reakcija, pa su pobjegli, kao što je i Davor Dragičević, što pokazuje da on bježi od saznanja da je prekršio zakon.


(Vijesti.ba)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940391

Powered by Blogger.ba