Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

06.01.2019.

KNJIGA ,,TRAGOM DREVNIH BOŠNJANA" : BOSANSTVO JE PUT ZA IZLAZAK IZ NAŠE DRAME

06.01.2019.

UKRAJINSKA CRKVA PRIMILA UKAZ O NEZAVISNOSTI

UKRAJINSKA CRKVA PRIMILA UKAZ O NEZAVISNOSTI................

Vaseljenski partijarh Vartolomej predao je u nedelju ukaz o autokefalnosti poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine, tako je formalno odvojiši od Ruske pravoslavne crkve (RPC).

Vartolomej je Tomos, svitak u kom se nalazi ukaz, predao u simboličnoj ceremoniji. Ukaz je potpisao u subotu.

Do tog trenutka, ukrajinski ogranak Ruske pravoslavne crkve je smatran legitimnim dok su dve druge pravoslavne crkve u Ukrajini bile smatrane otpadničkim. Nova crkva ujedinjuje te dve crkve.

Mnogi Ukrajinci su bili nezadovoljni statusom RPC u zemlji, a pokret za autokefalnom crkvom je ojačao usled rata na istoku Ukrajine.

"Tomos je još jedan akt kojim se objavljuje nezavisnost Ukrajine", rekao je predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Patrijarh Vartolomej, koji se smatra prvim među jednakima u pravoslavnoj hijerarhiji, objavio je da je Pravoslavna crkva Ukrajine postala 15. nezavisna pravoslavna crkva. On je tvrdio da su Ukrajinci "želeli crkvenu nezavisnost" vekovima i da nikada nisu prihvatili da su deo ruske crkve.

On je pozvao novu crkvu da "teži jedinstvu i miru" sa sveštenstvom odanim Moskvi i pomogne pomirenje da bi im se "pomoglo da razumeju da Ukrajina zaslužuje jedinstvenu crkvu".

Ipak, razvoj događaja primorava sveštenike i vernike u Ukrajini da biraju između pripadnosti Moskovskoj patrijaršiji i novoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Nakon što je Vartolomej u oktobru odlučio da da autofealnost ukrajinskoj crkvi, RPC je prekinula veze s Vaseljenskom patrijaršijom.

Mitropolit Epifanije, poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine, ukaz o nezavisnosti će odneti u Kijev
Mitropolit Epifanije, poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine, ukaz o nezavisnosti će odneti u Kijev

"Umesto zaceljivanja šizme, umesto ujedinjavanja pravoslavlja, dobili smo još veću šizmu koja postoji isključivo iz političkih razloga", rekao je arhiepiskop Kliment, portparol Ukrajinske pravoslavne crkve.

Mitropolit Epifanije, prošlog meseca izabran za poglavara Pravoslavne crkve Ukrajine, odneće ukaz u Kijev gde će od ponedeljka biti izložen u katedrali Svete Sofije u centru grada.

On se zahvalio Vartolomeju na, kako je rekao, "uklanjanju stare nepravde".

06.01.2019.

DUGIM CIJEVIMA NA VLASTITI NAROD

06.01.2019.

GENERALU JOVANU DIVJAKU IMA TKO DA PIŠE

GENERALU IMA TKO DA PIŠE........................
Image result for general divjak fotos
..............................

Foto: Radiosarajevo.ba

pretpraznički zapis o generalu kojeg voli Sarajevo

Kao srednjoškolac upoznao sam u Mostaru generala Jovana Divjaka.

Tada, istina, sa nešto nižim činom, Jovan Divjak je pokupio moje simpatije. Od tada do početka opsade Sarajeva i agresije na Bosnu i Hercegovinu rijetko smo se viđali, ali prijateljska kemija strujala je među nama. Vjerojatno sam već tada ponešto zorno vidio, a ponešto naslućivao o Divjakovom strastvovanju za kulturu, umjetnost i sport.

Kada je Sarajevo zasuto granatama i konstantnom snajperskom vatrom upoznao sam jednog novog Divjaka, člana vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine, sa generalskim insignijama.

General je, već od prvih dana rata osvojio srca građana Sarajeva. Kada su rijetki hrabri stanovnici grada podno Trebevića smjeli napustiti skloništa general Jova ohrabrivao je Sarajlije, podizao svakodnevno njihov moral krećući se, najčešće bez ikakve pratnje i posebne zaštite, ulicama razaranog grada.

Divjak se pokazao istinskim vojskovođom i oficirom prestižnog znanja (predavao je strategijsko-taktičke znanosti na vojnim učilištima i na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i bio jedan od najboljih taktičara!), a njegov odnos prema borcima bio je, u najmanju ruku, očinski brižan. Jedan je od rijetkih generala koji je bio sa borcima na prvim crtama obrane Sarajeva i drugih ratišta po Bosni i Hercegovini.

Neustrašiv, naš je Jovan stizao i da ohrabri vojnike, razgali svoje potčinjene praveći nerijetko stoj na glavi. Od ponekad dobivenog sledovanja djecu po skloništima i vojnike u rovovima častio je bonbonama i žvakaćim gumama.

Bio je, kao i danas u miru, jedan od najredovitijih posjetitelja umjetničkih i kulturnih događanja u opkoljenom gradu. Sjećam ga se sa teatarskih Molitvi za mir u Kamernom teatru, izložbi i književnih matineja.

Divjak je pored svojih generalskih dužnosti stizao da stalno daje aktivan doprinos pokretu kulturnog otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Poznavatelj poetskih suština francuskog jezika i galske kulture Divjak je u mnogim događanjima u Sarajevu bio predvodnik kora zaljubljenika u lijepe umjetnosti.

Bio je i ostao vitez, bio je i ostao jedan od onih koji su ohrabrujuće, ali kad je to bilo potrebno i kritički, potsticao nove produkcijske pothvate u teatru, književnosti, likovnom stvaralaštvu.

Jednostavno, na sve je stizao, a bio je i ljubimac sarajevskih dama sa kojima je znao u trenucima rijetkih ratnih razgalica otplesati i poneki tango ili valcer.

I onda kada su ga njegovi uhitili imao je razumjevanje za te nevjerojatno nerazumne i neprihvatljive gestove.

Smetao je Divjak mnogima, jer je bio atipičan general, vojskovođa mekog srca i duše okrenute paperjastom versovanom životu iz najboljih tradicija galske kulture… Takav i danas obogaćuje kulturni ambijent Sarajeva i, kao što se u ratu borio za slobodu Bosne i Hercegovine, tako se i danas bori za njeno ljepše i svjetlije lice od onog kojim sad zrcali.

General od Bosne, ali i vitez duhovnosti…

Zato o Jovi i onda i danas ima tko da piše.

Prije dvije večeri daleko od Bosne i Sarajeva hvalili su ga borci. Pomno sam slušao i odlučio: moram napisati ovaj skromni zapis o svjetski najneobičnijem generalu u povjesti ratovanja

Lijepo je poznavati ovog čovjeka. Ljudinu Jovu!

06.01.2019.

DEJTONSKA ILI KARADžIĆEVA REPUBLIKA SRPSKA

06.01.2019.

POD MASKAMA POLICIJE I POLITIKE

06.01.2019.

SVE INSTITUCIJE U ENTITETU RS-A U FUNKCIJI NARUČILACA DAVIDOVOG UBISTVA

06.01.2019.

POVEZANOST PRAVOSUĐA I OBRAZOVANE MAFIJE

06.01.2019.

CRTANJE NOVIH GRANICA NA BALKANU NEMOGUĆE BEZ RATA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88938917

Powered by Blogger.ba