Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.01.2019.

VEĆI ANGAŽMAN SAD OD PRESUDNOG ZNAČAJA ZA BiHVeći angažman SAD od presudnog značaja za BiH

Veći angažman SAD od presudnog značaja za BiH
Godina koja je pred nama zasigurno će biti izgubljena kada je u pitanju evropski put BiH, a jedino svjetlo u tami mogla bi svojim dolaskom u našu zemlju donijeti politika SAD-a oličena kroz novoimenovanog ambasadora Erica Georgea Nelsona, smatra politički analitičar Almir Terzić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Terzić naglašava kako je veći angažman, odnosno podrška SAD-a od presudnog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Snažnijom ulogom u BiH, nastavlja naš sagovornik, SAD bi mogle da utječu na vlasti da se aktivnije uključe kada je u pitanju provedba Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), prvenstveno kroz usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa.

- Također, SAD bi se trebale više angažirati i na provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, kroz postizanje političkog dogovora o izmjenama Ustava BiH. Vjerujem da će novoimenovani ambasador SAD-a u BiH stoga biti agilniji po ovim pitanjima od dosadašnje ambasadorice, koja nije bila baš pretjerano angažirana ni po ovim, ali ni brojnim drugim važnim pitanjima - kaže Terzić.

Ističe kako se boji da Evropska unija (EU) ove godine neće imati vremena za BiH, s obzirom na to da slijede izbori za novi saziv Evropskog parlamenta, a samim tim i nove Evropske komisije.

- Dok se formira nova Evropska komisija, zauzme prioritete na svojoj agendi, generalno zapadni Balkan će biti u nekim drugim planovima, a posebno BiH, koja je uz Kosovo najlošija kada je u pitanju evropski put - navodi Terzić.

Stoga, dodaje, 2019. neće biti ohrabrujuća za BiH i malo je vjerovatno da će ove godine naša država dobiti čak i kandidatski status za članstvo u EU.

- Puno je i do same BiH, s obzirom na to da su se vlasti u državi krajnje neozbiljno i neodgovorno ponašale kada je u pitanju dostavljanje dodatnih odgovora na Upitnik. Potrošeno je više od pola prošle godine a da taj posao još uvijek nije okončan - poručuje Terzić.

Smatra da vlasti u BiH nisu ozbiljno ni shvatile najave iz Brisela da Evropska komisija neće u 2018. godini usvajati izvještaj o napretku i to jedino za BiH.

- To je bio ozbiljan šamar za vlasti u BiH. Dakako, preko te činjenice osim vlasti, što je i logično - jer im ne ide u prilog, prešla je i cjelokupna javnost. A, nikako nije smjela - naglašava Terzić.

Napominje da su odluka Evropske komisije u 2018. da Crna Gora i Srbija otvore nova poglavlja u pregovorima za članstvo u EU, te preporuka da u 2019. prva poglavlja otvore i Albanija i Makedonija jasno otkrili katastrofalne poteze koje su vukli i još uvijek vuku vlasti u BiH, pozicionirajući je tako kao najlošiju državu regiona.

- Dakako, ako se izuzme Kosovo, koje je u aranžmanu sa EU svakako po posebnom režimu, pa nije ni posve vjerodostojan ekvivalent za usporedbu. Stoga će 2019. zasigurno biti izgubljena kada je u pitanju evropski put BiH. Jer, malo je vjerovatno da će i nove-stare vlasti raditi nešto po tom pitanju ne očekujući za to nikakve benefite - mišljenja je Terzić.

Ocjenjuje kako nikakva Reformska agenda na kojoj insistira EU bez riješenih političkih pitanja, prvenstveno kroz izmjene Ustava BiH i usklađivanje Izbornog zakona BiH, u našoj zemlji neće dati željenog rezultata.

- Jer, tek nakon što riješimo politička pitanja i relaksiramo odnose, možemo se posvetiti drugim vidovima reformi u značajnijoj mjeri - potcrtava Terzić.
Sukrivcem za stanje u BiH prozvao je i Vijeće Evrope, koje je dopustilo da devet godina ne bude provedena prvo jedna, a sada već tri presude Evropskog suda za ljudska prava, s tendencijom da ih uskoro bude i više.

- Uprkos kršenju elementarnih ljudskih prava, Vijeće Evrope je prihvatalo akreditacije delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Moralo je i trebalo to odbiti već nakon Općih izbora 2010. godine, nakon što nije provedena prva presuda Evropskog suda za ljudska prava - zaključuje analitičar Terzić u razgovoru za Vijesti.ba.
 
D.K.
(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932991

Powered by Blogger.ba