Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.12.2018.

ODGOVOR ČOVIĆU: PRVO VLAST U FEDERACIJI...

SDP i DF ODGOVORILI ČOVIĆU: Prvo vlast u Federaciji...

"Neka ne misle da im ovo može proći i neka pogotovo budu svjesni svih opasnosti koje postoje, ako ćemo sada praviti sistem u kojem institucije ne poštuju Ustav i zakone", upozorava Žuljević.


SDP i DF ODGOVORILI ČOVIĆU: Prvo vlast u Federaciji...Temeljni princip je da se prvo mora riješiti pitanje uspostave vlasti u FBiH, odnosno pitanje izbora Doma naroda Parlamenta FBiH u skladu sa Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH, ali i Dejtonskim mirovnim sporazumom, jer sve je to prekršeno odlukom CIK BiH, kategoričan je delegat iz reda ostalih u Parlamentu FBiH Aner Žuljević (SDP BiH). 

On potcrtava da SDP BiH ne pvristaje na podjelu BiH na tri etničke državice, koju "nameće CIK svojim odlukama, a prema nalogu HDZ i SNSD".
 
"Neka ne misle da im ovo može proći i neka pogotovo budu svjesni svih opasnosti koje postoje, ako ćemo sada praviti sistem u kojem institucije ne poštuju Ustav i zakone", upozorava Žuljević.

aner-zuljevic-2018-sdp

On poziva sve probosanske snage, a prije svega SDA, da zauzmu jedinstven stav u vezi sa ovim pitanjem.
 
"Pristajanje na formiranje vlasti protivno Ustavu i neuvažavanjem popisa iz 1991. godine je legalizacija rezultata genocida, etničkog čišćenja i udruženih zločinačkih poduhvata. Pristajanje na uvažavanje i legalizaciju rezultata zločina je izdaja BiH", smatra Žuljević.

Kako naglašava, između države i vlasti, mora se izabrati država i interes BiH kao multietničke zemlje.
 
Osvrnuo se na izjavu predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića kako je izvjesno da će izvršna vlast na nivou BiH biti formirana do kraja januara, te da će to biti slučaj i sa najvećim brojem kantona, ali kada je u pitanju federalna vlast, ponovio je da je uslov za to izmjena izbornog zakonodavstva BiH.  
 
"Izbor Doma naroda Parlamenta FBiH mnogo je važnije pitanje od pukog formiranja vlasti o kojem Čović priča. Imali smo mi tu vlast protekle četiri godine koja nam se najavljuje, tako da svi dobro znamo kako je to katastrofalno izgledalo", kaže Žuljević.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović ponovo izražava lične želje kao stavove na koji način će se formirati vlast, rekao je za Vijesti.ba potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF), komentarišući uslovljavanje formiranja vlasti na nivou FBiH izmjenama Izbornog zakona BiH.

Potpredsjednik FBiH ističe da je Čovićeva želja da se Vijeće ministara BiH formira što prije potpuno legitimna ako zanemarimo motiv.
 
"Naime, motiv je da se Vijeće ministara BiH formira prije Vlade FBiH kako bi se uspostavila kontrola koalicionih partnera na državnom nivou, a FBiH da stoji. Čović to radi na način da sada govori o tome da će se provesti Uputstvo koje je usvojio CIK BiH o popuni federalnog Doma naroda, ali da i dalje postoji uslov za izmjene Izbornog zakona BiH", ističe Dunović.

milan-dunovic-2018
 
Prema njegovim riječima, prvi problem je u tome što je Uputstvo CIK-a BiH protivustavno.
 
"Prekršen je Ustav FBiH i potpuno je izignorisan Aneks 7 Dejtonskog sporazuma", konstatuje naš sagovornik, te podsjeća da će član Predsjedništva BiH Željko Komšić pokrenuti pitanje ocjene ustavnosti spornog dokumenta pred Ustavnim sudom BiH.
 
Drugi problem, dodaje, leži u tome što se ponovo formiranje vlasti uslovljava izmjenom Izbornog zakona BiH i to samo u odredbama koje Čoviću odgovaraju.

Niti u jednom momentu Čović ne govori o presudi Suda za ljudska prava u Strasburu po apelacijama 'Sejdić-Finci', 'Zornić', 'Pilav' i 'Šlaka'. Dakle, bitno je samo da se riješe problemi jedne političke stranke, odnosno HDZ-a BiH. Takođe, Čović ne pominje ni Klub Srba u Parlamentu FBiH, koji bi ponovo mogao biti nepopunjen", potcrtava Dunović, uz porulu da predsjednik HDZ-a BiH selektivno definiše probleme.
 
Naš sagovornik smatra da je od ključne važnosti konstituisati vlast na nivou FBiH prije formiranja Vijeća ministara BiH, ali da to mora biti zasnovano na principima ustavnosti.
 
"Čovićevo insistiranje na formiranju Vijeća ministara BiH ne rješava sve probleme na državnom nivou. Naime, ključni faktor za formiranje državne vlasti u punom kapacitetu je vlast na nivo FBiH, budući da federalni Dom naroda potvrđuje delegate iz FBiH za državni Dom naroda. Dakle, dok ne formiramo federalno vlast, imamo blokade i na nivou BiH. Šta znači formirati Vijeće ministara BiH potvrdom u Predstavničkom domu državnog Parlamenta, ako nemamo Dom naroda BiH? U tom slučaju ne postoji mogućnost daljeg usvajanja zakona i bilo kakvog napretka BiH", zaključuje Dunović.

30.12.2018.

ZAVRŠENO OKUPLJANJE NA TRGU KRAJINE: NEĆE VIŠE BITI SKUPOVA, DAVIDOV OTAC NAJAVIO NOVI VID BORBE

ZAVRŠENO OKUPLJANJE NA TRGU KRAJINE: Neće više biti skupova, DAVIDOV otac najavio novi vid borbe

"Izvinjavam se medijima i vama, ali ma jebeš ti državu koju si stvorio i sudjelovao u njenom stvaranju i koja ti na dar da kovčeg i to ti učini od djeteta. Jebeš tu državu", rekao je Davor Dragičević. "Ne znam više, ko sam, šta sam. Ne mogu ni plakati. A želim to", dodao je.


ZAVRŠENO OKUPLJANJE NA TRGU KRAJINE: Neće više biti skupova, DAVIDOV otac najavio novi vid borbe


.....................

Na Trgu Krajine u Banjaluci završeno je okupljanje građana koji su pružili podršku porodici Dragičević i grupi "Pravda za Davida" u potrazi za istinom o ubistvu mladog Banjalučanina Davida Dragičevića. Davidov otac, Davor, poručio je da "skupova na ovaj način više neće biti".

"Izvinjavam se medijima i vama, ali ma jebeš ti državu koju si stvorio i sudjelovao u njenom stvaranju i koja ti na dar da kovčeg i to ti učini od djeteta. Jebeš tu državu", rekao je Davor Dragičević. "Ne znam više, ko sam, šta sam. Ne mogu ni plakati. A želim to", dodao je.

"Poginut ću za svoje dijete ako treba. Bolje časno poginuti nego živjeti kao oni. Idemo do kraja Davide!. Sada idemo u šetnju, a onda se ja vraćam ovdje. Krenimo!", pozvao je Dragičević okupljene koji su mu uzvratili povicima "Uz tebe smo!".

Pred početak skupa Davor Dragičević, Davidov otac, rekao je novinarima da od zahtjeva da se pronađu odgovorni neće odustati.

"Mi smo mirni i dostojanstveni 280 dana. Pokazali smo ko smo i šta smo", rekao je Davor Dragičević i dodao:

"Ja ću reći svoje zahtjeve i odavdje ne idem. Ja ovaj narod neću napustiti. Ja idem do kraja. Ja i David smo jedno".

Dragičević je rekao da poziva Međunarodnu zajednicu "da zaštiti ovaj narod".

"Dragi moj sine, predao sam ti svoje amajlije u amanet, nazad nemam gdje. Na grob ne mogu, u kucu ne mogum, u tvoju sobu ne mogu", rekao je Dragičević na početku skupa, pred okupljenim građanima.

On je rekao da niko iz grupe "Pravda za Davida" neće napraviti ni jedan incident, te da će okupljanja nastaviti mirna i dostojanstvena okupljanja.

Okupljenim građanima poslije Davora obratila se i Davidova majka, Suzana Radanović.

"Moje dijete nećete ubiti, nema šanse. Ostajemo ovdje", poručila je Suzana pred okupljenima i rekla da je njenog sina "ubio neko veoma jak".

"Moj David je znao šta ga čeka, nije bježao. Vjerujte mi, voljela bih da je bio kukavica. Najveći strah imam da ću zaboraviti njegov miris, da ću zaboraviti onaj dodir njegove kože, da ću zaboraviti onaj osjećaj pod prstima dok diram njegove dredove", rekla je Suzana kroz suze i uzviknula "pravda za Davida", na šta su građani ponovili isto za njom.

Nakon toga je puštena Davidova pjesma "Klinac u getu" koju su okupljeni u glas otpjevali.

Danijela Ratešić Došen iz grupe "Pravda za Davida" poručila je da Davidovi roditelji u svojoj borbi za istinom nikada neće ostati sami.

"David nam je svima ostao u sjećanju, živ baš na ovom Trgu. Razlog postojanja Davidovog srca je imao veliku simboliku. Zašto su Davidovi drugari baš na tom mjestu zapalili svijeću i započeli borbu za istinom i pravdom", rekla je Ratešić-Došen i dodala:

"Tražimo da se ubice konačno objelodane i kazne kako je zakonom propisano. Tražimo to svih ovih dana na miran, demokratski način, baš onako kako nam je Ustav i Zakon o ljudskim pravima to i omogućio".

Na skupu se obratio i novinar i producent Boris Malagurski.

"Boriti se za pravdu nikada nije bilo lako, ali mi to dugujemo Davidu", rekao je Malagurski na šta su okupljeni reagovali aplauzom.

Pred kraj skupa ponovo se obratio Davor Dragičević koji je poručio da više neće biti ovakvih skupova.

"Neće više biti skupova, biće šetnja, biće muzika koju je volio, ali skupova na ovaj način više neće biti", rekao je Dragičević na kraju obraćanja, ali istakao da od potrage za istinom i pravdom neće odustati.

Potom je pozvao okupljene građane da zajedno idu u mirnu protestnu šetnju, u čemu su mu se i pridružili.

30.12.2018.

PODRŠKA DODIKU OD VUČIĆA: UOČI SVAKOG VEĆEG PROTESTA STARI SARADNICI UDBE PONAVLJAJU SVOJE SPINOVE I LAŽI...


PODRŠKA DODIKU OD VUČIĆA: Uoči svakog većeg protesta stari saradnici UDBE ponavljaju svoje spinove i laži...

Nevjerovatno je da već pola godine uoči svakog većeg protesta stari saradnici UDBE ponavljaju svoje spinove i laži, i da godinama pričaju teorije zavjere a da se nikad ništa nije dogodilo jer se i u Srbiji i Republici Srpskoj nalaze sluge zapada koje su zapadne silee dovel na vlast kako bi adile u njihovom interesu.


PODRŠKA DODIKU OD VUČIĆA: Uoči svakog većeg protesta stari saradnici UDBE ponavljaju svoje spinove i laži... - 1


Piše: Nebojša Vukanović

Istorija se na Balkanu ponavlja za svega nekoliko mjeseci, što pokazuje i ponašanje Vučića, režimskih medija, lažnih analitičara i plaćenika iz Beograda koji ponovo uoči protest Grupe Pravda za Davida truju javnost izmišljotinama o obojenim revolucijama. Jugoslav Petrušić, Šešelj, Anđelković i ostali Vučićevi pijuni i Dodikove sinekure danima preko Marića, Hepi i Pink televizije spinuju javnost kako zapad tobože preko slučaja „David Dragičević“ ruši Dodika, pružajući tako podršku okupatoru institucija Republike Srpske.

FUJ, to je sve što se može reži o lažovima i plaćenicima koji decenijama truju i uništavaju svoj narod.

Da je zapad želio da sruši Dodika, ne bi mu MMF davao u kriznim trenutcima stotine miliona dolara, pružao podršku, tolerisao nasilje,  podizanje tenzija i kriminal bez granica kakav nije viđen na ovim prostorima. Nevjerovatno je da već pola godine uoči svakog većeg protesta stari saradnici UDBE ponavljaju svoje spinove i laži, i da godinama pričaju teorije zavjere a da se nikad ništa nije dogodilo jer se i u Srbiji i Republici Srpskoj nalaze sluge zapada koje su zapadne sile dovelE na vlast kako bi adile u njihovom interesu.

I dok sinekure truju vlast, sinoć nam stižu sjajne slike iz Beograda, a desetine hiljada ljudi koji protestvuju protiv Vučića i šizogenog režima. Srbija se umiriti ne može, a nadam se da će talas narodnog nezadovoljstva uzdrmati režim i nakaradni sistem. Uprkos spinovima režimskih medija očekujem da se veliki broj ljudi večeras okupi na Trgu u Banjaluci, i što je najvažnije, da sve prođe u miru bez incidenata, dostojanstveno kao i svaki put do sada, jer trebamo pokazati građansku svijest i odgovornost kako bahata vlast ne bi radila šta hoće.

30.12.2018.

POČEO PROTEST OD KOJEG SE REŽIM ENTITETA RS-A TRESE

POČEO PROTEST OD KOJEG SE REŽIM RS-a TRESE, DAVIDOV OTAC SA TRGA: "Ne idem odavde dok se ne ispune moji USLOVI, htjeli su da me ubiju i na taj način unište grupu 'Pravda za Davida'"(VIDEO)

"Mom djetetu su rekli da mu je otac ubijen. Ja odavde ne idem, a neka mi rade što hoće. Ako policija prva krene, tu su novinari. Neću čekati da me ubiju. Šest dana su ga držali. Neka austrijska vlada priloži snimak s Raiffeisen banke", dodao je Dragičević.


POČEO PROTEST OD KOJEG SE REŽIM RS-a TRESE, DAVIDOV OTAC SA TRGA: 'Ne idem odavde dok se ne ispune moji USLOVI, htjeli su da me ubiju i na taj način unište grupu 'Pravda za Davida''(VIDEO) - 1


..................

U 18 sati počeo je veliki protest na Trgu Krajine u Banjoj Luci. Građani su se počeli okupljati već nakon 17 sati. Davor Dragičević je najavio da se neće micati s trga dok se ne ispune njegovi zahtjevi.

Davor Dragičević došao je na Trg Krajine oko 17.45. Rekao je da ostaje na trgu sve dok se ne ispune njegovi uslovi.

- Nemam gdje. Na grob ne mogu, u kuću ne mogu. U tvoju sobu ne mogu, nema tebe, nema mene. Oni, svi živi i zdravi i kažu da sve funkcioniše. Zahtjevi nisu bili napamet, stari su osam mjeseci i predati SIPA-i, poručio je danas Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, obraćajući se danas na skupu u Banjaluci.

On je u emitovnom govoru ponovio da je vrh policije Republike Srpske odgovoran za ubistvo mladića.

''Dok se moji zahtjevi ne ispune, ja ovdje nisam da rušim nikog. Ja ću vas pravno srušiti, komplet državu. Ispred metalske škole ste ga oteli, snimak postoji. Svi vi koji hoćete da rušite nešto i nekoga. Ne budem li ja i ovi ljudi oko mene, ne budem li dobio ispunjenje ovih zahtjeva, znam kako ću vas bez pravde srušiti'', rekao je on.

Ponovio je svoj stav o Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH.

''Eto vam, međunarodna zajednicu, sad dajte podršku Lukaču, Dodiku, kao i svim pripadnicima MUP-a. Milorad Dodik je najveći zločinac i Dragan Lukač, te je pozvao majku ubijenog mladića'', naglasio je on.

alt


Tražim smjene i ostavke. Slučaj ubijstva mog sina će ići na Tužilaštvo BiH. Neki kažu da ja uz pomoć Britanaca rušim RS. Neka EU stane na stranu Lukača i neka dozvoli da nas sve pobiju, ali ja to više neću dozvoliti. Ne idem odavde. Moj ultimatum nije od jučer. Sve to ima u SIPA-i i Tužilaštvu. Ubili su mi dijete, a mene su uhapsili za dvije minute. Htjeli su da me ubiju i na taj način unište grupu 'Pravda za Davida',  kazao je Dragičević.

"Mom djetetu su rekli da mu je otac ubijen. Ja odavde ne idem, a neka mi rade što hoće. Ako policija prva krene, tu su novinari. Neću čekati da me ubiju. Šest dana su ga držali. Neka austrijska vlada priloži snimak s Raiffeisen banke", dodao je  Dragičević.

alt

Podsjetimo, Davor Dragičević objavio je jučer otvoreno pismo vladajućima i javnosti sa svojim zahtjevima:

"Zahtjev za ostavku

1. Dragana Lukača
(ministar unutrašnjih poslova RS-a)

2. Darka Ilića
(načelnik uprave za organizirani kriminal)

3. Darka Ćuluma
(direktor policije RS-a)

30.12.2018.

NASER ORIĆ PORUČIO ALEKSANDRU VUČIĆU: "ZAMIJENIO SI VOJNO ODIJELO PREDSJEDNIČKIM, PUCAO SI PO SARAJEVU, SADA HOĆEŠ DA ME UBIJEŠ KAO OLIVERA IVANOVIĆA"

ORIĆ PORUČIO VUČIĆU: "Zamijenio si vojno odijelo predsjedničkim, pucao si po Sarajevu, sada hoćeš da me ubiješ kao Olivera Ivanovića"

Orić ističe da je otkrivajući planove za njegovu likvidaciju samo želio "staviti do znanja našim organima šta se radi".ORIĆ PORUČIO VUČIĆU: 'Zamijenio si vojno odijelo predsjedničkim, pucao si po Sarajevu, sada hoćeš da me ubiješ kao Olivera Ivanovića' - 1

......................

! / Orić: Ne plašim se, Vučić je bio na Jevrejskom groblju s kojeg su ubijane Sarajlije

30. 12. 2018. u 15:50:00 Radiosarajevo.ba
Nakon što je Aleksandar Vučić nazvao "sumanutim i bizarnim" tvrdnje Nasera Orića da, prema informacijama koje je dobio od stranih obavještajnih službi, predsjednik Srbije "želi njegovu glavu", ratni komandant Srebrenice, kazao je da "dobro poznaje njihov rukopis".

Komentirajući tvrdnje Vučića kako se nada da će "Orić jednog dana odgovarati za svoje strašne zločine", nekadašnji prvi čovjek odbrane Srebrenice je izjavio:

"Svoju nevinost sam dokazao na terenu, a zatim potvrdio pred dvije sudske instance. To su Tribunal u Hagu i Sud BiH. Zato se nemam potrebe pravdati bilo kome, a kamo li Vučiću koji je bio pod komandom vojvode Slavka Aleksića na Jevrejskom groblju u Sarajevu, što je javno potvrdio i sam ratni zločinac Vojislav Šešelj. Predsjednik Srbije mora da zna da javnost itekako puno zna o njemu, njegovom učešću u ratu, u okupaciji naše zemlje, opsadi glavnog grada Sarajeva, prisustvu na spomenutom Jevrejskom groblju i pucanju po gradu i građanina Sarajeva. To je lokalitet sa kojeg je ubijeno najviše civila snajperskim djelovanjem po centru glavnog grada", rekao je Orić za Radiosarajevo.ba.

Nadalje, dodao je Orić, Vučićeve izjave 1995. godine u Skupštini Srbije da će "za jednog Srbina ubiti 100 muslimana", dovoljno govore o "ratniku Vučiću koji je maskirno odijelo zamijenio predsjedničkim".

"I njegov tadašnji šef Vojislav Šešelj je u Hagu rekao: "Ako sam ja umiješan u zločine, Nikolić i Vućić su moji saučenici. Sve smo zajedno radili", podsjeća Orić.

Dodaje kako je Srbiji samo bitno da mu presude, a da pri tome zaboravljaju da je dva puta dokazao nevinost. Vjerovatno, veli, računaju i na sud u Srbiji.

"Pogledajte, oni apsolutno negiraju sudske instance naše zemlje. Iako je utvrđeno da je njihov svjedok 01 lagao, oni nastavljaju s trovanjem svog naroda o tome da sam ja klao, vadio oči... ", kaže nam Orić.

Komentirajući Vučićevu potrebu da se uopće bavi njime, Orić je dodao da se predsjednik Srbije "zapetljao kao pile na kučine".

"Vučić želi prebacivati loptu na drugu stranu, da bi skrenuo pažnju sa sebe. Kad se utopljenik topi, on se hvata za slamčicu", objašnjava naš sagvornik.

Nadalje, Orić ističe da je otkrivajući planove za njegovu likvidaciju samo želio "staviti do znanja našim organima šta se radi".

"Ja sam i prije imao istih naznaka. Međutim, vodio sam računa sam o sebi. Ne tražim ni sada nikakvu pomoć, niti se plašim. Ja sam čovjek koji je 1992. godine halalio svoj život za ovu državu. I dalje ne žalim svoj život dati za državu. Ali isto tako znam srbijanski rukopis i ne želim da se sutra neki oružani obračun okvalifikuje kao mafijaški. Kao što je 2002. bio slučaj s jednim od mojih kolega Nenadom Batočaninom u Srbiji koji je slučajno stradao zajedno s nekim Željkom Škrbom koji je, navodno, bio kriminalac, a ustvari je glavni udar bio na Nenada. Imate sada slučaj Olivera Ivanovića na Kosovu. Nisam želio da to prepuštam slučaju. Same informacije (o ataku na njega, op.a.), s obzirom na to od koga su došle, vrlo su ozbiljne", objašnjava Orić.

Upad iz Ljubovije

Na pitanje šta očekuje od bh. organa, naveo je da očekuje "samo profesionalnost", odnosno da "strukture urade svoj dio posla". Prema njegovim riječima, u širem smislu aktualiziranje ove priče jeste odgovor Srbije na uvjete koje međunarodna zajednica stavlja pred tu zemlju, a to je priznavanje genocida u Srebrenici za nastavak puta ka Evropskoj uniji.

"Oni ne priznaju genocid u Srebrenici, bez obzira na presude međunarodnog suda pravde, i ovo je njihov odgovor kako bi tu obavezu izbjegli", naglasio je. Također, Orić se slaže s ocjenama da je veoma indikativno da se sve ovo u vezi s njim dešava nakon dolaska bivšeg šefa BIA-e Aleksandra Đorđevića na čelo Ambasade Srbije u BiH, dok je u Sarajevu i Goran Živaljević, operativac BIA-e koji se dovodi u vezu sa nemirima u Makedoniji. Ovdje je, podsjetimo, i Goran Draganović, bivši šef Žandarmerije u Srbiji.

"Još davne 1989. godine Državna bezbjednost Srbije je izvršila upad iz Ljubovije na bratunački teren. Od tada pa do dana današnjeg oni nisu prestali to da rade. Sada RS poistovjećuju sa Kosovom. Vučić i drugi visoki zvaničnici Srbije ne smiju da kažu svom narodu da je Kosovo država, pa žele da upletu
entitet RS. Što se tiče RS-a, zna se kako je taj entitet Dayton definisao", zaključio je Orić.

30.12.2018.

,,TRAGOM DREVNIH BOŠNJAKA" : BOSANSKA NACIJA KAO ODGOVOR NEPRIJATELJIMA BOSANSKE DRŽAVE I NARODA

„Tragom drevnih Bošnjana“ :Bosanska nacija kao odgovor neprijateljima bosanske države i naroda


U organizaciji Instituta za strategijske studije „Foruma Bosna“ sinoć je u prepunoj mostarskoj Pozorišnoj kafani održana promocija knjige „Tragom drevnih Bošnjana“ autora Tanera Aličehića i Đenana Galešića.

Promocija je imala za cilj otvoriti javni dijalog o izgradnji, jačanju i promociji bosanskog nacionalnog identiteta, a autori, te promotori ovog djela, Jasmin Branković, pomoćnik federalnog ministra obrazovanja i nauke i Asim Krhan, politolog i direktor Muzeja Hercegovine, govorili su u kontekstu „razvoja bosanske države i nacionalnog identiteta kroz historiju“.P

Taner Aličehić istakao je da je ovo djelo rezultat trogodišnjih aktivnosti, te da predstavlja skup razmišljanja i tekstova dvojice autora.

“Knjiga se bavi prepoznavanjem zabluda i preispitivanja koje su nas na nekin način obilježile tokom našeg odrastanja, koje su bile nametnute u prošlosti od strane antibosanskih politika. Veoma se lako može uvidjeti koliko su nacionalisti s ovog područja oduvijek strahovali od bosanske države i bosanskog naroda. Jednostavno zbog toga što je bosanstvo bilo sinonim za ljubav i inkluzivnost na ovim prostorima“, poručio je Aličehić.

Cilj knjige jeste prepoznati sve zablude i laži koje su imale samo jedan zadatak, a to je da se „zatre trag bosanskoj državi njenom narodu i bogatom kultunornom i historijskom naslijeđu toga naroda“.

“Mnogi ljudi su skupo platili činjenicu da su se bavili, kulturom, historijom, tradicijom i identitenom bosanskog naroda“, podvukao je Aličehić.

Nadalje, kazao da je u Bosni uvijek živio jedan narod i da se stoljećima nazivao Bošnjacima. On je jedini na prostorima Evrope “uvijek bio vjerski pluralan”.

“Ti Bošnjaci su se krajem 19. vijeka našli pod pritiskom susjednih nacionalnih ideja… Budućnost ove države zavisi od onih koji se danas smatraju Bošnjacima. Ako odustanu od vjerske dimenzije toga naroda i prihvate da svaki građanin ove države ima pravo da se smatra Bošnjakom, ova država će imati budućnost”, naglasio je.

Jasmin Branković podcrtava da knjiga “Tragom drevnih Bošnjaka” daje vrlo utemeljen historijski pregled nastanka i razvoja bosanske države, njene duhovnosti i bosanskog identiteta.

“Nacionalističke ideologija zemalja okruženja su izvršile snažan utjecaj i razorno djelovale na ukupno bosansko društvo, ali ga, ipak, nisu uspjele uništiti. Bosanski duh je previše žilav, previše jak i on se uspio održati čitavo to vrijeme… Potrebno je tražiti puteve kako da dođemo do konačnog cilja, da ono što čini bosanski duh, bosansku državu zaista u potpunosti obuhvati ove naše prostore i da to bude još čvršća brana svim onim ideologijama koje toliko razorno djeluju već, evo, 200 godina na bosansko biće”, rekao je Branković.

Prema njemu, bosanstvo, bošnjaštvo i bosanska država predstavljaju nepremostivu prepreku za one koji već dva stoljeća rade na njezinom uništenju.

Asim Krhan govorio je o specifičnost bosanskog pluranog društva, snažnim vezama koje su isprepletene u našem društvu.

“Te veze i ta pluralna suština su bili velika brana kod ove zadnje agresije. Svako drugo duštvo, društvo koje je labavije, ne bi izdržalo ovakvu razinu agresije”, ističe Krhan.

Prema Krhanu, današnje poimanje nacije evroatlanskom svijetu konvencionalno se odnosi na pojam državljanske nacije, političke nacije i vezano je za pojam ustavnog patriotizma.

“Svidjela mi se rečenica kolege Đenana Galešića u kojoj kaže da je nosilac etničke kulture narod, a nacija je nosilac političke kulture. Bosna kroz svoju hiljadugodišnju historiju ima sve elemente da bude nacija, na način da ima svoj narod, da je sačuvala taj integristički smisao, od svojeg imena pa do ostalih aspekata… Ova knjiga daje odgovore na pitanja da li je razvoj nacionalne identifikacije na tlu BiH deifnitivno završen, da li je moguće zamisliti bh. društvo u kojem će doći do razdvajanja religijsko-kulturne od nacionalne identifikacije, te da li je moguće promovisati bosansku naciju kao naciju bh. državljana. Bosanska nacija, naravno, ne negira do sada posebno formirane identitete”, ocijenio je Krhan.

Konstatirajući da se “nalazimo u individualnoj i kolektivnoj agoniji”, koautor djela, Đenan Galešić, podsjetio je da prisutnost svih faktora bosanske pluranosti, ne samo vjerskih, na svim dijelovima bosanske zemlje egzistira hiljadu godina.

“To je katalizator nastanka i opstanka bosanske filozofije života. Baza ove pojave je kršćansko, muslimansko i jevrejsko naslijeđe koje je prisutno i razvija se u Bosni, koje čini opšte bosansko naslijeđe. To bosanstvo o kojem ovdje govorimo znači stvaranje i njegovanje osjećaja povezanosti i solidarnosti stanovništva”, tvrdi Galešić.

Prema njemu, bosanski ideal sastoji se „iz moralno zasnovanog društva s pravom na religijske razlike“.

Od 19. vijeka Bosna je izložena aspiracijskom nastojanju da se ovaj prostor, bosanski prostor, prisvoji, usvoji, konstruiše kao prostor drugih nacija, prvo srpske, a onda i hrvatske. Unutra tih aspiraicjskih nastojanja i Bosna i bosanstvo i bosanska kultura i bosanska prošlost, bosanska politička svijest, bosanka filozofija života su bile glavna smetnja njihovim ciljevima, a to je homogenizacija društva, zaokružavanje teritorije i nacijska čistoća”, poručuje Galešić, te nastavlja:

“Jer ako postoji bosanski narod, bosanski plurani narod, onda on može postati politički svjestan narod, to jeste može postati nacija. Bosna onda pripada svom bosanskom narodu, sa svim svojim razlikama. Bosnaski narod nije ono u što ga se zbija. Bosanski narod je kategorija koja je rušena, nipodašatavana posljendjih 150 godina, i to u clju onemogćavanja dvije stvari – bosanske nacije i bosanske države“.

U očima srpskog i hrvatskog nacionalizma 19. vijeka, konstatira dalje Galešić, Bosna se smatra greškom, nedovršenim poslom, anomalijom, a bosanska religijska pluralnost se upotrebljavana protiv Bosne i krivo intepretira.

“Obnova bosanske svijesti, koja nikako ne ide na uštrb nijednog pojedinačnog pripadanja bosanskih ljudi, uslov je naše budućnosti. Ovim se, prije svega, trebaju baviti Bošnjaci. Bošnjaci moraju biti motor, katalizator tih procesa. Podjele i suprostavljenosti u bosanskom društvu valja prevazilailati, a ovaj izazov je od egzistencalijne važnosti upravo za Bošnjake. Bošjaci se ponovo otkrivaju u svojem bosanstvu”, zaključio je Galešić.

Objavio/la haler u 17:35, 0 komentar(a), print, #

30.12.2018.

SVI SVJETSKI MEDIJI PIŠU O PROTESTIMA PROTIV ALEKSANDRA VUČIĆA: OVO SU NAJINTERESANTNIJI DETALJI...

SVI SVJETSKI MEDIJI PIŠU O PROTESTIMA PROTIV VUČIĆA: Ovo su najinteresantniji detalji..

„Je li ovo za smijanje ili za plakanje? Prije 22 godine sam iznijela kćerku na protest protiv Miloševića. Sad je ona došla u Beograd i izvela mene na protest protiv Vučića“ napisala je na Twitteru glavna i odgovorna urednica magazina „Nova ekonomija“ Biljana Stepanović.


SVI SVJETSKI MEDIJI PIŠU O PROTESTIMA PROTIV VUČIĆA: Ovo su najinteresantniji detalji..

........................

Hiljade ljudi već nekoliko vikenda protestuju protiv režima Aleksandra Vučića u Srbiji.

Nekoliko svjetskih medija izvijestilo je o protestu „Jedan od pet miliona“, održanom u subotu navečer u Beogradu, opisijući Vučića kao ultranacionalističkog ekstremistu koji je postao proevropski centrista, podsjećajući da Vučića optužuju za gušenje medija i civilnog društva.

Frans pres navodi da je pokret protiv Vučića dobio na snazi i da je četvrte uzastopne subote protiv predsjednika Srbije šetalo oko 25.000 ljudi.

Na proteste u Beogradu dolazi i veliki broj javnih ličnosti, poput novinara i glumaca.

„Je li ovo za smijanje ili za plakanje? Prije 22 godine sam iznijela kćerku na protest protiv Miloševića. Sad je ona došla u Beograd i izvela mene na protest protiv Vučića“ napisala je na Twitteru glavna i odgovorna urednica magazina „Nova ekonomija“ Biljana Stepanović.

„Vučić će pokušati da preuzme proteste, odnosno da taj udarac ka sebi proba da usmjeri ka nečemu što njemu smeta“, napisao je urednik BIRN-a Slobodan Georgijev.

„Šačica ljudi koja te ne voli baš Aleksandre Vučiću“, napisao je glumac Nikola Kojo uz fotografiju više hiljada ljudi koji protestuju na beogradskim ulicama.

 Istovremeno, dok u Beogradu građani protestuju protiv režima Aleksanda Vučića, hiljade građana Banja Luke i Sarajeva traže istinu o smrti dva mladića, Davida Dragičevića i Dženana Memića, koji su ubijeni ali vlasti još nikada nisu otkrile njihove ubice.

„Na jednak način su željni života i građani Banja Luke i građani Sarajeva i građani Beograda i Skoplja… Zbog toga su protesti egzistencijalni. Jedna te ista generacija ne želi da napusti politiku, i spremni su da koriste teror u toj svojoj borbi“, rekao je nedavno banjalučki novinar i urednik portala Buka Aleksandar Trifunović. On napominje da je u procesima koji su zahvatili region “vrlo bitno da slobodni mediji informacije dijele preko bivših republičkih granica, sada granica država.”

30.12.2018.

ARMIN HODžIĆ: "ZNA LI ZASTUPNICA LEKAJ DA HRVATI U BiH IMAJU 33,3% VLASTI IAKO IH U BiH IMA OKO 15%"!

LIDER SDA HRVATSKE, ARMIN HODŽIĆ: "Zna li zastupnica Lekaj da Hrvati u BiH imaju 33,3% vlasti iako ih u BiH ima oko 15%"!

Predsjednik SDA Hrvatske Armin Hodžić reagirao je priopćenje bošnjačke zastupnice u Saboru RH Ermine Lekaj Prljaskaj, koja je istaknula kako Deklaracija o položaju Hrvata u BiH ne predstavlja nikakvo miješanje u unutarnje stvari BiH.


LIDER SDA HRVATSKE, ARMIN HODŽIĆ: 'Zna li zastupnica Lekaj da Hrvati u BiH imaju 33,3% vlasti iako ih u BiH ima oko 15%'!

.......................

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Kada čovjek pomisli da djelovanje saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj prema Bošnjacima ne može biti lošije i da je dosegnulo dno, ona iznova to demantira i pokazuje da može još gore.

Priopćenje gospođe Lekaj Prljaskaj, izazvano mojim otvorenim pismom te proglasom Koordinacije županijskih vijeća bošnjačke nacionalne manjine, predstavlja uvredu za sve Bošnjake, kako u Hrvatskoj tako i izvan nje, ali i za sve ljude koji gaje bilo kakav pozitivan emotivan odnos prema Bosni i Hercegovini.

Naime, gospođa Lekaj Prljaskaj u priopćenju kaže “osnovni smisao i cilj navedene Deklaracije, koja je izglasana u Hrvatskom saboru, je ukazivanje na neravnopravan položaj hrvatskog naroda u BiH”. Iz ovoga se vidi da je gospođa Lekaj Prljaskaj u potpunosti preuzela retoriku HDZ-a, kako onog hrvatskog, tako i bosanskohercegovačkog, jer ponavlja floskulu bez pokrića.

Zna li gospođa Lekaj Prljaskaj da Hrvati u BiH imaju 33,3% vlasti iako ih u BiH ima oko 15% prema zadnjem popisu stanovništva. Dok Bošnjaka ima preko 50% a imaju 33,3% udjela u vlasti, te dijele sa Hrvatima 51% teritorija. Tko je tu onda ugrožen gospođo Lekaj Prljaskaj? Zna li gospođa Lekaj Prljaskaj da je od kraja rata ministar financija uvijek bio Hrvat (izuzev jednog mandata kada je tu dužnost obnašao Srbin) a nikada Bošnjak?

Nadalje, gospođa Lekaj Prljaskaj tvrdi kako je njena ustavna obaveza bila podržati ovu Deklaraciju, očito time želeći reći kako su svi oni saborski zastupnici koji su bili protiv, suzdržani ili nisu došli na glasanje djelovali protuustavno. U ovome ponovno primjećujemo obrise HDZ-ove retorike koja poručuje da je jedino njihova “istina” mjera svih istina.

Lekaj-Prljaskaj na tome ne staje te nastavlja širiti sablazni koje traže nadahnuće u velikohrvatskim aspiracijama na BiH.

“Poštivanje Ustava nije nikakvo miješanje u unutarnju politiku i suverenitet susjedne i prijateljske Republike BiH”, poručuje u svojem priopćenju saborska zastupnica koja bi trebala predstavljati Bošnjake te koja glasa o Deklaraciji kojom se traže izmjene Ustava, zakonodavstva i svega drugog mogućeg u BiH. Pritom gospođa Lekaj Prljaskaj nema pojma da BiH nije republika što sve govori o njezinom znanju i brizi za “susjednu i prijateljsku” državu BiH. Ovakva vrsta neznanja otkriva nam da je Lekaj Prljaskaj ustvari tek neka vrsta džuboksa vladajućoj stranci i njezinim političkim satelitima. U nju se ubaci novčić, a ona svira prema narudžbi.

No, gospođo Lekaj Prljaskaj, ako vi svirate po željama velikohrvatske politike, znajte da Bošnjaci neće plesati u tom ritmu. O kojoj vrsti ritma se radi na koncu otkriva i sam kraj njenog priopćenja u kojemu se posve razobličava do koje je mjere Lekaj Prljaskaj usvaja narative HDZ-ovskog političkog šovinizma koji se bazira na krajnje lažnim i bezobraznim predrasudama prema svemu Drugačijem.

“Takve i slične indikacije najodlučnije odbacujem te očekujem iste kriterije prilikom ocjene odnosa drugih zemalja prema BiH, npr. Turske koja se temeljem nečije usmene poruke proglašava skrbnikom bošnjačkog naroda i cijele BiH“, zapisala je Lekaj Prljaskaj.

Ovim riječima gospođa Lekaj Prljaskaj ustvari otkriva svu količinu mržnje koju gaji prema narodu kojeg bi trebala predstavljati. Retorika je to radikalno desničarske kuhinje Ive Lučića, Borisa Havela i njima sličnih. Naime, Gospođa Lekaj Prljaskaj aludira na riječi rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića upućene lideru Turske R.T. Erdoganu da mu ostavlja Bosnu u amanet.

Zastupnica Ermina, koja ima problem s osnovnim pojmovima na relaciji država-republika, baš poput džuboksa izgovara snimljenu verziju pjesme po narudžbi HDZ-a i nažalost ne zna da amanet ne znači vlasništvo.

Gospođo Ermina, ta riječ turskog porijekla, koja Vas toliko plaši, jeste iskazana želja da se nekome nešto ostavlja na brigu. Bojim se da ipak to nećete razumjeti pa bih Vam to rado približio Vama razumljivim jezikom. Primjerice, kada odlazite na ljetovanje u Drač ostavljate zamorca na brigu svojem komšiji.

Niste ga poklonili komšiji, niste mu prenijeli vlasništvo, nego ste komšiju zamolili da mu povremeno očisti kutiju i donese svježe salate. To Vam je otprilike jednako kao što je Vama dano u amanet da se brinete o 5 nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Međutim, nacionalne manjine nisu ni HDZ-ova, a ni Vaša zamorčad, jer govorimo o ljudima koji, zaboga, imaju neka ljudska prava, zar ne? Bošnjaci, iako su s turskim narodom u iznimno prijateljskim i bratskim vezama, nisu Turci, a bome nisu ni zamorci. Stoga, Vaše brutalno vrijeđanje i ponižavanje druge po veličini nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, one bošnjačke, jeste neprihvatljivo.

Zbog svega navedenog i viđenog, pozivam gospođu Erminu Lekaj Prljaskaj na javnu debatu, a ona neka izabere i mjesto i vrijeme.

Moja želja jeste da na ove teme argumentirano dokaže da je zastupala i branila Bošnjake, što joj je i amanet i obaveza, pa ću joj se s velikim unutarnjim “ćejifom” javno ispričati i snažno podupirati njen budući rad. Ali, ako to ne dokaže, i nastavi s ovakvom uvredljivom retorikom, onda neka više nikada ne uzima Bošnjake u usta. Do tada, neka nas Bog čuva od “zastupanja” i “zalaganja”gospođe Lekaj Prljaskaj, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Armin Hodžić, predsjednik SDA Hrvatske.

30.12.2018.

UMJESTO U BUDžET FEDERACIJE, EP HZHB NOVAC PODJELILA UNUTAR KOMPANIJE

Umjesto u budžet Federacije, EP HZHB novac podijelila unutar kompanije

Umjesto u budžet Federacije, EP HZHB novac podijelila unutar kompanije
U FBiH ustaljena je praksa da određene javne kompanije uplaćuju minimalno ili čak nikako ne uplaćuju dobit u entitetski budžet, za razliku od drugih državnih preduzeća koji ga pune milionima.

Posljednji izvještaji govore da su samo tri javna preduzeća uplatila nešto više od 153 miliona KM u budžet FBiH iz akumuliranih dobiti i to BH Telecom 65.000.000 KM, Elektroprivreda BiH 63.000.000 KM i Međunarodni aerodrom Sarajevo 25.000.000 KM. S druge strane, javno preduzeće Elektroprivreda HZHB Mostar obavijestilo je federalnu Vladu da nema akumulirane dobiti i da se Odlukom Skupštine društva tekuća dobit raspoređuje za pokriće gubitaka iz ranijih godina.
 
Ipak, nezvanične informacije Vijesti.ba govore drugačije. Prema našim saznanjima, Elektroprivreda HZHB poslovala je sa 20 miliona KM dobiti, ali je odlučila da novac ne uplati u federalni budžet. Umjesto toga, radnicima su, suprotno kolektivnom ugovoru, isplaćivane naknade, optreminine, božićnice i slično kako dividende ne bi bile isplaćene.
 
Stoga je otvoreno pitanje odgovornosti prema budžetu FBiH, s obzirom na situaciju u kojoj određena javna preduzeća pune budžet FBiH, za razliku od drugih koji ne uplaćuju ništa. Odgovor smo potražili u stručnim analizama.
 
Ekonomski stručnjak Zlatko Hurtić kaže za Vijesti.ba kako je postojeća situacja neprihvatljiva.
 
"Praksa kompanija koje rade na području Hercegovine, a koje dolaze iz javnog sektora poput Elektroprivrede HZHB i HT Eroneta, jeste da što je moguće manje novca šalju u budžet FBiH, čak i onda kada imaju dobit. U tom slučaju, oni dobit raspoređuju isključivo unutar sebe i radnicima dijele ono što po kolektivnom ugovoru i pravilnicima nemaju pravo. Za razliku od njih, druga javna preduzeća koja djeluju na području Sarajeva i drugdje značajna sredstava uplaćuju u federalni budžet", napominje naš sagovornik.

zlatko-hurtic-cms
 
Mišljenja je da Vlada FBiH mora u narednom periodu ozbiljno razmotriti tu praksu, te ukoliko je potrebno, preduzeti određene kaznene mjere. 
 
"Isto tako, imamo situaciju da se možda dugovi prema mostarskom Aluminiju prenapuhuju, posebno od Elektroprivrede HZHB, kako bi se izbjeglo da novac koji treba da ide u budžet FBiH, ne ide, bez obzira na to što druga javna preduzeća, uslovno rečeno, pod kontrolom bošnjačkog elementa uplaćuju novac u budžet", naglašava Hurtić.
 
Odgovarajući na pitanje koji su razlozi ovakve prakse, ovaj stručnjak kaže da oni usmjereni na to da se ne podrži FBiH, nego određena etnička grupa, u konkretnom slučaju Hrvati.
 
"Takve kompanije ne doprinose stabilnosti federalnog budžeta, a sa druge strane iz njega maksimalno koriste ono što uplaćuju druga javna preduzeća", upozorava naš sagovornik.
 
Profesor na sarajevskom Ekonomskom fakultetu Aziz Šunje u razgovoru za naš portal ističe da cjelokupna javna preduzeća ne ostvaruju uspješnost koju bi mogla ostvarivati kada bi se restrukturirala i kada bi bila vođena na način kako bi to trebalo da bude slučaj. 
 
"To bi značilo da se političke partije moraju odreći kontrole koju imaju nad njima", kategoričan je on.

aziz-sunje
 
Ovaj profesor zapaža da postoje dvije dimenzije problema.
 
"Prva dimenzija je pitanje ko upravlja javnim preduzećima. Razlog zbog kojeg ona generalno loše posluju leži u činjenici da su pod potpunom kontrolom političkih partija na vlasti. Javna preduzeća daleko su od onoga što bi po formulaciji trebalo da budu. U korporativni vrh tih preduzeća postavljaju se politički poslušnici partija na vlasti", ističe Šunje u razgovoru za Vijesti.ba.

Naš sagovornik ističe da bi dobit koju ostvaruju ova javna preduzeća mogla biti i veća kada bi ih vodili profesionalni menadžeri.

"Slučaj Elektroprivrede HZHB potvrda je onoga što sam ranije rekao - političke partije potpuno kontrolišu javna preduzeća, a zna se ko kontroliše Elektroprivredu HZHB. Dakle, prelamaju to shodno svojim uskogrudnim interesima ne vodeći računa o Federaciji BiH", navodi on. 

Konstatuje da je takvu praksu javnim preduzećima, nažalost, omogućila sama FBiH, koja ih preraspodjeljuje na način da svaka politička partija na vlasti ima kontrolu u nekom javnom preduzeću.

"Problem javnih preduzeća vrlo je dubok. Ukoliko bi se bolje upravljalo ovim preduzećima, elementiralo bi se mnogo više sredstava od onih koji se sada elementiraju", zaključuje profesor Šunje.  
 
(Vijesti.ba)


30.12.2018.

DRAGAN LUKAČ JE AMBASADORIMA POSLAO PRIJETEĆU PORUKU, MINISTAR SRBIJE NEBOJŠA STEFANOVIĆ JE ZNAO ZA ULAZAK RUSKIH KOZAKA U BiH

Lukač je ambasadorima poslao prijeteću poruku, Stefanović je znao za ruske kozake

Lukač je ambasadorima poslao prijeteću poruku, Stefanović je znao za ruske kozake
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić smatra da je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač pismom koje je uputio svim ambasadorima i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, ponovo devalvirao slučaj ubistva Davida Dragičevića.

"Poslao im je čak jednu vrstu prijeteće poruke, rekavši im da se uzdrže od komentarisanja prilika u RS, a da će njene institucije završiti posao. To znači da im je definitivno voda u ušima i da su izgubili povjerenje naroda i ambasada, te međunarodne zajednice da rade zakonito. Žele da utiču i na samo razmišljanje predstavnika međunarodnih organizacija u BiH", konstatovao je Mektić u izjavi za Vijesti.ba.

U razgovoru za naš portal, osvrnuo se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je, govoreći o protestima u Banjaluci, poručio kako bi Mektić, kao ministar koji kontroliše Graničnu policiju BiH, morao znati ukoliko su u BiH ušli pripadnici MUP-a Srbije i prisustvovali događajima na banjalučkom Trgu Krajine.

"Podsjećam ministra Stefanovića da je pred parlamentarne izbore u BiH 2014. godine u ovu zemlju ušlo 120 kozaka i to preko aerodroma 'Nikola Tesla' u Beogradu. MUP RS poslao je svoja vozila po njih i dovezao ih je u Banjaluku, te smjestio u bazu specijalne jedinice policije. Oni su trebali da izazovu nerede u RS, jer se u najvećem broju slučajeva radilo o ljudima koji su učestvovali u ratu u Ukrajini. Kako tada ministar Stefanović nije htio da zna, iako je bilo očigledno, da ti ljudi dolaze sa ciljem da u RS isprovociraju sukobe, krvoproliće i da na taj način vrše pritisak na srpski narod da ne bi smio glasati ni za koga drugog, osim za Dodika", pita ministar sigurnosti BiH.

On je ponovio da u sve što se dešava u vezi sa slučajem Davida Dragičevića, ne treba uvlačiti srpski narod, kako ni iz RS, tako ni iz Srbije.

"Problem je u jednom broju političara koji sebe poistovjećuju sa RS i kada god počnete pričati o njihovom kriminalu i lopovluku, oni kažu da je to napad na RS. Ne! RS svakao, a lopovluk, kriminal i pljačkanja od strane ove vlasti nikako!", jasan je Mektić.


(Vijesti.ba)


30.12.2018.

MINISTAR SIGURNOSTI DRAGAN MEKTIĆ POZVAO ALEKSANDRA VUČIĆA DA SE OGRADI OD MILORADA DODIKA I PODRŽI DAVORA

Mektić pozvao Vučića da se ogradi od Dodika, zloupotreba i kriminala te da podrži Davora

Mektić pozvao Vučića da se ogradi od Dodika, zloupotreba i kriminala te da podrži Davora
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić (SDS) pozvao je danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da podrži porodicu ubijednog banjalučkog studenta Davida Dragićevića i od institucija RS zatraži da konačno riješe ovaj slučaj.

"Pozivam Aleksandra Vučića da se ogradi od gluposti Milorada Dodika, koji je i danas rekao kako postoji jedna vrsta specijalnog rata protiv RS, odnosno da neke službe i pojedinici u BiH žele da zavade Srbiju i RS, odnosno srpski narod sa obje strane Drine. Milorad Dodik nije RS, to su dva sasvim različita pojma, kao nebo i zemlja. Predsjednik Srbije treba da shvati vapaje Davidovog oca Davora Dragičevića da se rasvijetli ubistvo njegovog sina, u koje su duboko involvirane institucije RS, prije svega MUP RS, pa i sam Dodik. Smatram da bi bilo korektno od Vučića da podrži porodicu Dragičević u traženju istine i pravde, te da pozove institucije RS da riješe ovaj slučaj, kada je očigledno da je sve rasvijetljeno. To je vapaj porodice kojoj je ubijeno dijete, a institucije neće to da riješe", kazao je Mektić u izjavi za Vijesti.ba, te dodao:
 
"U RS će pobijediti narod, a da sutra ne bi ispalo da je Vučić protiv srpskog naroda, a da nepotrebno stoji uz Dodika, pozivam ga da se ogradi od njegovih tvrdnji. Dodik samo pokušava da Vučića kao zaštitnika involvira u svoju i odbranu kriminala vlasti u RS. Time želi sebi podići rejting i ponovo pokušava prijetiti narodu RS, ovoga puta Srbijom". 
 
Ministar sigurnosti BiH kategorično tvrdi da u RS ne postoji nikakva obojena niti bilo koja druga revolucija, već da narod želi pravdu u vladavinu zakona. 
 
"Ne vidim potrebu da se Vučić ograđuje od srpskog naroda u RS, niti to od njega iko traži. Ovdje je samo problem u Miloradu Dodiku i aktuelnoj vlasti", mišljenja je naš sagovornik .
 
Kako je potcrtao, nikome ne pada na pamet da dijeli srpski narod, jer je to jedan narod. 
 
"Ovdje nije u pitanju to, nego pokušaj da se Dodik i vlast u RS poistovijete sa narodom, a to su, ponavljam, dvije apsolutno različite stvari", naglasio je Mektić, te poručio: 
 
"Jadan je i Milorad Dodik i mi, srpski narod, ako smo spali na to da ga od nas stvaralaca RS i u ratu i u miru brani Dževad Galijašević, koji je u ratu bio oficir Armije RBiH".
 
Mektić je podsjetio da je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač uputio pisamo svim ambasadorima i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, dodavši da je time ponovo devalvirao slučaj ubistva Davida Dragičevića.
 
"Poslao im je čak jednu vrstu prijeteće poruke, rekavši im da se uzdrže od komentarisanja prilika u RS, a da će njene institucije završiti posao. To znači da im je definitivno voda u ušima i da su izgubili povjerenje naroda i ambasada, te međunarodne zajednice da rade zakonito. Žele da utiču i na samo razmišljanje predstavnika međunarodnih organizacija u BiH", konstatovao je Mektić. 
 
U razgovoru za naš portal, osvrnuo se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je, govoreći o protestima u Banjaluci, poručio kako bi Mektić, kao ministar koji kontroliše Graničnu policiju BiH, morao znati ukoliko su u BiH ušli pripadnici MUP-a Srbije i prisustvovali događajima na banjalučkom Trgu Krajine. 
 
"Podsjećam ministra Stefanovića da je pred parlamentarne izbore u BiH 2014. godine u ovu zemlju ušlo 120 kozaka i to preko aerodroma 'Nikola Tesla' u Beogradu. MUP RS poslao je svoja vozila po njih i dovezao ih je u Banjaluku, te smjestio u bazu specijalne jedinice policije. Oni su trebali da izazovu nerede u RS, jer se u najvećem broju slučajeva radilo o ljudima koji su učestvovali u ratu u Ukrajini. Kako tada ministar Stefanović nije htio da zna, iako je bilo očigledno, da ti ljudi dolaze sa ciljem da u RS isprovociraju sukobe, krvoproliće i da na taj način vrše pritisak na srpski narod da ne bi smio glasati ni za koga drugog, osim za Dodika", pita ministar sigurnosti BiH. 
 
On je ponovio da u sve što se dešava u vezi sa slučajem Davida Dragičevića, ne treba uvlačiti srpski narod, kako ni iz RS, tako ni iz Srbije.
 
"Problem je u jednom broju političara koji sebe poistovjećuju sa RS i kada god počnete pričati o njihovom kriminalu i lopovluku, oni kažu da je to napad na RS. Ne! RS svakao, a lopovluk, kriminal i pljačkanja od strane ove vlasti nikako!", jasan je Mektić.
 
 
 
(Vijesti.ba)30.12.2018.

NEKE TEZE O NOVOM ANTIBOSANSTVU

30.12.2018.

BRANISLAV TRIFUNOVIĆ: PROTESTI ZDRAVOG RAZUMA

30.12.2018.

ČETVRTI PROTEST 'STOP KRVAVIM KOŠULJAMA' U BEOGRADU

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940457

Powered by Blogger.ba