Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.12.2018.

ŽRTVUJU LI VUČIĆ I DODIK SRBE UVLAČENJEM U SUKOB S NATO-OM

Žrtvuju li Vučić i Dodik Srbe uvlačenjem u sukob s NATO-om

Žrtvuju li Vučić i Dodik Srbe uvlačenjem u sukob s NATO-om
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je došao u focus javnosti u BiH nakon izjave da on, za razliku od 90 posto građana Srbije, poštuje integritet BiH.

Za direktora Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandara Popova ovom izjavom je otvorena mogućnost da u "nekom trenutku posluša stav građana".
 
Velika igra
 

- Do sada je Vučić govorio da bezuslovno podržava integritet i cjelovitost BiH, za razliku od njegovog prethodnika Tomislava Nikolića. No, prvi put Vučić je imao ogradu da 90 posto stanovnika Srbije misli drugačije. Onda bi se moglo desiti da, ukoliko zaigra neka velika igra, on kaže da mora poslušati građane Srbije i podržati tezu o potrebi izdvajanja RS iz BiH. To je suština ove priče – kaže Popov za Vijesti.ba.

aleksandar-popov

Aleksandar Popov
 
Koalicija Dodik - Vučić odavno je pogubna i za interese Republike Srpske (RS), ali i Srbije, kaže u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
 
- Onog časa kada je počeo da promoviše osamostaljenje RS-a, vezujući to za Kosovo, Dodik je postao ozbiljan problem svima, pa i Srbiji - mišljenja je Janjić.
 
Kako navodi, predsjedavajući Predsjedništva BiH svog konja vezao je za Moskvu i opredijelio se za anti-nato politiku, što ni Srbiji nikako ne odgovara.
 
- Vučić se tome približio, a već vidimo i da je dobio upozorenja - iduće godine u pristupnim pregovorima s EU Srbiji neće biti otvoreno nijedno poglavlje, osim poglavlja 31, koje se odnosi na vanjsku, sigurnosnu i odbrambenu politiku. I ništa dalje neće se otvarati dok ne uvede sankcije Rusiji - pojašnjava Janjić.

dusan-janjic

Dušan Janjić
 
Poređenje s Kosovom
 
Popov  kaže da je Dodik odavno nagovještavao da je BiH neodrživa tvorevina i da će se kad-tad RS izdvojiti iz sastava BiH. Naš sagovornik ipak zapaža da je interesantan momenat kada se ovakve poruke šalju u javnom prostoru.
 
- U igri oko rješavanja statusa Kosova, sve više se kao rješenje tog pitanja pominje razgraničenje, odnosno etničko zaokruživanje. Na to nadolaze sve češće teze, poput one geopolitičara iz Velike Britanije Timoti Lesa, koji kaže da na Balkanu neće biti mira dok se ne stvore etnički čiste teritorije, odnosno velika Srbija, velika Hrvatska i velika Albanija -  naglašava Popov.
 
Poruke iz 90-ih
 

Poruke koje ovih dana šalju Dodik, predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić, tvrdi Janjić, slične su onima kojima se 1997. godine poigravao Slobodan Milošević.
 
Ovakva retorika, upozorava, direktno udaljava Srbiju od EU i neke normalne saradnje s NATO-om, te je vezuje za gubitničku stranu.
 
- Po svim porukama iz Moskve, jasno je da je ruska prijestonica preko Sirije i Gruzije napravila dogovor koji se tiče zapadnog Balkana i članstva Srbije u NATO-u, a s druge strane, pitanje BiH vezala za federalizaciju Ukrajine. Tolika neupućenost u međunarodnu politiku, a dio tih rusko-američkih razgovora odvijao se upravo u Beogradu, prosto je fascinantna. Ili se radi o neznanju, što bi bilo i razumljivo, ili se radi o namjeri da se žrtvuju Srbi i ponovo uvuku u rat - kaže Janjić.
 
Naglašava kako smo došli do tačke kad se Dodiku i Vučiću mora reći: "Stanite ljudi, idete u rat. Ovo vas vodi u rat ponovo s najvećim silama svijeta - NATO-om, uz distancu Rusije".
 
- Niko neće braniti RS, a vojske nemaju, pare su potrošili na druge stvari - potcrtava Janjić.
 
(Vijesti.ba)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88935195

Powered by Blogger.ba