Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.12.2018.

STJEPAN MESIĆ : ARHITEKTURA GRANICA U REGIONU ZAVRŠENA PROGLAŠENJEM NEZAVISNOSTI KOSOVA

Stjepan Mesić : Arhitektura granica u regionu završena proglašenjem nezavisnosti Kosova


Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu za  makedonske medije kazao je da bi bilo bolje da je Prespanski dogovor postignut prije, jer bi se time ubrzao euroatlantski put Republike Makedonije, a time i njena izvjesnija budućnost.

– Međutim, odlična je vijest da je postignut Prespanski dogovor, koji je možda najvažniji dogovor poslije 2.svjetskog rata u Evropi, kojeg su bilateralno postigle dvije zemlje i to mu daje dodatnu važnost. Prespanski dogovor sasvim sigurno je dogovor, koji će omogućiti euroatlantsku budućnost Makedonije i svih njenih građana, kaže Mesić.

Dodaje da je Prespanski dogovor postignut i snažnim zalaganjem, potporom i sudjelovanjem albanskog političkog faktora.

– Time je albanski politički faktor pokazao državotvornost u vremenu turbulencija u samoj regiji i uvjeren sam da je to pozitivno prihvaćeno i ocijenjeno u samoj Makedoniji, ali i u međunarodnoj zajednici. Važno je da Albanska ali i sve druge etničke zajednice u Makedoniji svoju budućnost vide i grade u punopravnom članstvu prvo u NATO-u, a kasnije i u EU – to je snažan motivirajući faktor za sve građane Makedonije, smatra Mesić.

Navodi da često ističe da su u ovoj regiji u nedavnoj prošlosti vođena četiri rata za granice, a nijedna granica u regiji nije ni za milimetar pomjerena.

– Mislim da su ideje o promjeni granica i razmjeni teritorija prevaziđena i da je arhitektura granica na ovim prostorima završena proglašenjem nezavisnosti Kosova. Sada imamo svoje države u kojima živimo, ali svaka etnička zajednica može da živi u svom kulturnom korpusu pa tako i Albanci, koji žive u Makedoniji, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji ili negdje drugdje. Imamo Hrvate koji žive u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, koji žive u svojim državama ali žive u svom kulturnom korpusu. Time treba da zauvijek prestanu inicijative o nekakvim prekrajanjima ili korekcijama državnih granica.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932869

Powered by Blogger.ba