Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.12.2018.

SVI NAŠI DODICI

Faruk Vele : Svi naši Dodici


Ono što se u utorak dešavalo na ulicama Banje Luke jeste posljednjih godina najgora zabilježena demonstracija sile prema građanima, opoziciji, novinarima, svima kojih se bešćutni režim boji u strahu od gubitka vlasti.

Piše : Faruk Vele (Radio Sarajevo)

Imali smo priliku svjedočiti scenama kakve se mogu vidjeti u, recimo, brutalnim Putinovim obračunima s neistomišljenicima. Onima koje je na odličan način dočarala ruska novinarka Mashe Gessen u svojoj knjizi “Čovjek bez lica”.

Slučaj Memić

Prosto je neshvatljivo do kojih granica monstruoznosti su vlasti u RS-u spremne ići da bi jedan notorni zločin najprije prikazali samoubistvom, kasnije nesumnjivo zataškavali ubistvo, da bi, na koncu, hapsili sve one koji traže istinu o zločincima, uključujući i roditelje žrtve!

Ali, nemojmo se zavaravati!

Ono što smo prekjučer vidjeli u Banjoj Luci samo je slika i prilika odlučnosti svih onih koji imaju vlast u BiH, bez obzira na kojoj razini, da je čuvaju po bilo koju cijenu, uključujući i spremnost na premlaćivanja, hapšenja, podmetanja, manipulacije, spinove… Naravno, i zataškavanje ubistava naše djece i drugih zločina u ovom društvu. Posebno ako su u zločine upleteni oni bliski njihovim krugovima i porodicama.

Dobro je primijetio kolega Dragan Bursać, Dodikov režim sveti se Davoru Dragićeviću jer mu je uspio “skinuti” 10 posto glasova, kako se više niko ne bi usudio propitivati njegovu snagu.

A to je nešto što će, nemojmo sumnjati, itekako razumjeti Dodikova (sa)braća u sistemu bilo gdje u državi.

Međutim, za razliku od Dodika, režim u Sarajevu, Mostaru i drugdje izvan bh. entiteta RS, kao i njegove sluge, mnogo su podmukliji, licemjerniji, skriveniji. Štaviše, akteri su često zaogrnuti oreolom pobožnjaka-manipulatora…

Njihove metode obračuna s neistomišljenicima nisu tako otvorene, ali su jednako brutalne, efikasne i često beskompromisne. Nije zato slučajno toliko neriješenih ubistava u glavnom gradu BiH od rata naovamo, zar ne?

Jednako kao i u bh. entitetu RS i ovdje targetiraju ljude koji misle svojom glavom, one koji mogu okupiti narod, one rijetke koji su spremni na rizik da govore kako nas, zapravo, vode u propast. I, naravno, nepoželjne novinare, svugdje drage mete.

Najogledniji primjer, što se Sarajeva tiče, jeste slučaj rahmetli Dženana Memića. Njegov otac Muriz se, uz muk hiljada nas u Sarajevu i BiH, već treću godinu bori za istinu i pravdu o ubistvu njegovog voljenog sina. Često potpuno sam.

Brojne nepravde

Ali taj slučaj nije jedini.

More suza zbog nepravdi prolile su i porodice stradale Have Dovadžije, Edite Malkoč i Selme Agić, Jelene Opričić I nepravde je svakim danom sve više, a slučaj “Memić” je, ipak, eklatantan. On demaskira sve segmente vlasti, i izvršnu i zakonodavnu i sudsku, u nastojanjima da, koristeći sve atome svoje snage, prikriju strašnu istinu. Do posljednjeg čovjeka!

Zaboravili smo. Nisu li i Muriz i njegova kćerka Arijana dobivali optužnice, bili perfidno maltretirani, kažnjavani, pozivani na informativne razgovore, praktično privođeni, baš kao prekjučer Davor i Suzana, roditelji ubijenog Davida?  

Nisu li i njih skoro proglašavali ludima i politički izmanipuliranim? Zar nisu i u glavnom gradu privođeni i saslušavani novinari koji su pisali o ovom predmetu, neopisivoj sramoti?

I u Sarajevu možete vidjeti kako oni koji de facto vladaju daju javnu podršku Murizu Memiću, baš onako je danas Dodik podržao demonstracije u Banjoj Luci!?

Naravno, Sarajevo o tome šuti!

Jesmo li licemjeri kada se zgražavamo nad Banjom Lukom, a mudro šutimo o zločinu na Ilidži?

Zato vlast i njezini instrumenti i podražavatelji, ma ko bili, koji sebi mogu dozvoliti da godinama toleriraju podmuklo ubistvo u Velikoj aleji, u srcu Bosne, jeste zločinačka i krajnje opasna za ovaj narod.

Objavio/la haler u 00:39, 0 komentar(a), print, #

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932946

Powered by Blogger.ba