Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.12.2018.

MUSLIMANI U BiH SU SAČUVALI SVOJ TRADICIONALNI LIBERALNI, BOSANSKI ISLAM

UGLEDNI NJEMAČKI MEDIJ O NARODU KOJI SE ODUPRO EKSTREMIZMU: "Muslimani u BiH su sačuvali svoj tradicionalni liberalni, bosanski islam"

Njemački Suddeutsche Zeitung objavio je članak o džamijama i utjecaju ekstremnog islama iz zemalja Arapskog poluotoka, ali i upornost Sarajeva da ostane kod evropske i tolerantne vjere.


UGLEDNI NJEMAČKI MEDIJ O NARODU KOJI SE ODUPRO EKSTREMIZMU: 'Muslimani u BiH su sačuvali svoj tradicionalni liberalni, bosanski islam'


U članku Petera Müncha pod naslovom "Nepoželjan uvoz" u izdanju Suddeutsche Zeitunga, izvještava se o golemoj džamiji Kralja Fahda u Sarajevu.

"Ova džamija u četvrti Alipašino polje može biti simbolom i velebni znak za napore Saudijaca i drugih Arapa Zaljeva izvesti na Balkan i time na tlo Evrope njihovo konzervativno tumačenje Islama. Bosna se islamističkim fundamentalistima činila kao idealni mostobran: već u ratnim godinama od 1992. do 1995. se ugroženoj muslimanskoj braći tamo slao novac, oružje, ali i mudžahedini koji će se boriti na njihovoj strani. Odmah nakon rata su došli i religiozni pomoćnici u obnovi", piše Suddeutsche Zeitung, a prenosi DW.

"Još i prije nego što su se u toj opustošenoj zemlji obnovile kuće, na mnogim mjestima su iz tla nicale džamije financirane petro-dolarima. Rat je uopće doveo povratu vjeri i iz džamije Kraja Fahda i iz stotina drugih poklonjenih džamija se trebala širiti strogo učenje vehabitskog islama", objašnjava članak u minhenskim novinama. „Ali: plan nije uspio. Doduše ima nekoliko selefističkih sela u brdima Bosne i u nekim džamijama sve do danas se čuje vehabitsko gledište. Ali u državi je odlučujući ostao tradicionalni liberalni, bosanski islam. Na to prije svega pazi Islamsko društvo i reis-l-ulema Husein Kavazović koji je na njegovom čelu od 2012.", piše Suddeutsche Zeitung.

Dodaje se da se u jednom udžbeniku eksplicitno upozorava na opasnost od selefizma. U Bosni se, međutim, propovijeda evropski islam, zaključuje Peter Münch.
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940457

Powered by Blogger.ba