Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.12.2018.

MINISTAR SIGURNOSTI DRAGAN MEKTIĆ O TVRDNJAMA STEFANOVIĆA I VUČIĆA: NEMA POTREBE DA SE DIJELI NAROD

Mektić o tvrdnjama Stefanovića i Vučića: Nema potrebe da se dijeli narod

Mektić o tvrdnjama Stefanovića i Vučića: Nema potrebe da se dijeli narod
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić (SDS) poručio je u razgovoru za Vijesti.ba kako nije eksplicitno tvrdio, niti ima dokaze da su pripadnici MUP-a Srbije bili na nedavnim protestima grupe "Pravda za Davida". Samo sam rekao ono što se javno priča u Banjaluci, kazao je Mektić.

Kako je istakao, ne prihvata konstatacije ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića niti bilo koga drugog da pomenute tvrdnje remete regionalnu stabilnost i odnose srpskog naroda u Republici Srpskoj i Srbiji.

"Nema nikakve potrebe da se dijeli narod, jer je to jedan narod. Vjerujem da i narod u Srbiji podržava da se riješi slučaj ubistva Davida Dragičevića. Ovdje je riječ o politikama koje preferiraju i podržavaju neke političke opcije koje su zakomplikovale odnose u RS", naveo je Mektić, komentarišući poruku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da izjave o učestvovanju policije ove države u demonstracijama u Banjaluci predstavljaju "notorne laži".

Naš sagovornik smatra da su događaji u vezi sa grupom "Pravda za Davida" usložnili i iskomplikovali političku, pa i bezbjednosnu situaciju.

"Način na koji se MUP RS zadnjim potezima obračunavao sa grupom 'Pravda za Davida' prekomjerna je i nepotrebna upotreba sile. Svi oni koji imaju dobre namjere trebalo bi da otvoreno i konkretno kažu kako to nije način na koji se treba rješavati ovaj slučaj", naveo je ministar sigurnosti BiH.

On je istakao da problem leži u institucijama RS, koje, kako je rekao, ne žele da riješe slučaj ubistva banjalučkog studenta.

"To je problem institucija RS, a ni na koji način ovaj slučaj ne treba da znači da neko želi da remeti odnose između naroda", konstatovao je Mektić.

U tom kontekstu, osvrnuo se i na nezadovoljstvo lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednice RS-a Željke Cvijanović i ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača radom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka u slučaju smrti Davida Dragičevića.

"Glupa je izjava Milorada Dodika koji prijeti da će tužioci biti izbačeni iz kancelarija. On poziva na nasilje, a smetaju mu mirni protesti grupe 'Pravda za Davida'", smatra Mektić.

Mišljenja je da je MUP RS prvi u redu najodgovornijih institucija za rješavanje Davidovog ubistva. Pri tome, ne želi osloboditi odgovornosti ni banjalučko Okružno javno tužilaštvo.   

"MUP RS preduzeo je niz nerazumnih mjera i radnji u tom slučaju, što je u vrlo tešku poziciju dovelo i samo Tužilaštvo, koje ne želim amnestirati i generalno smatram da loše radi. No, svjedoci smo da je uništen i nestao određeni broj dokaza. Takođe, MUP RS je odmah izašao sa teorijom o kriminalizaciji žrtve i sa kvalifikacijom samoubistva. Iznijeli su niz netačnih i lažnih tvrdnji. U startu je MUP RS zakomplikovao čitav slučaj. Neodgovorno je od MUP RS što je u takav položaj doveo Tužilaštvo", kazao je Mektić.

Prema njegovim riječima, na djelu je manipulacija od strane Milorada Dodika, koji, dodao je, pokušava prebaciti krivicu na nekoga drugog.

"Poziva narod da se sa tim nekim obračuna, čak i nasiljem", dodao je Mektić.

Kako je rekao, Željka Cvijanović tvrdi da se protivi ovakvom načinu izražavanja nezadovoljstva grupe "Pravda za Davida" i traži da se slučaj vrati u institucije.

"Pa i grupa 'Pravda za Davida' sve vrijeme insistira da institucije riješe slučaj, no odgovora od institucija nema", zakljušio je naš sagovornik.

 

(Vijesti.ba)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946127

Powered by Blogger.ba