Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

27.12.2018.

JASMIN HASIĆ: DIPLOMATSKE 'IGRE PRIJESTOLJA'

27.12.2018.

PROTESTNA ŠETNJA 'PRAVDA ZA DAVIDA'

27.12.2018.

DAVOR DRAGIČEVIĆ ODGOVORIO NA DODIKOVE NAJAVE: "MILORAD DODIK JE UBICA"

"MILORAD DODIK JE UBICA": Evo kako je Davor Dragičević odgovorio na Dodikove današnje najave

Policija se oglasila u jednom trenutku i pozvala građane da se raziđu u interesusvoje bezbjednosti, nakon čega su građani povikali ubice i negodovali.'MILORAD DODIK JE UBICA': Evo kako je Davor Dragičević odgovorio na Dodikove današnje najave - 1


................

Davor je na pitanje novinara o izjavama Milorada Dodika da ponovo poziva da se sastane sa njim, kazao da je Dodik može sastajati sa svojom mamom i tatom, Željkom i Biserkom.

"Milorad Dodik je zločinac i ubica, Milorad Dodik je poslao vas tu da vas ubije, vas u plavim uniformama", rekao je Davor.

"Večeras ćemo isto ići stazama mog sina, Davida Dragičevića i svaku noć ćemo koračati stazama Davida, kada napokon oslobodimo ovaj trg, za ove fašiste neće biti mjesta, a sve na miran i dostojanstven način. U nedjelju u 18 časova ću iznijeti zahtjeve državi, koji moraju biti ispunjeni. Niko od vlasti više ne može stati uz narod, ima ko će biti uz narod, oni su se pokazali, treba da idu u zatvor", rekao je Davor.

Suzana Radanović, majka ubijenog Davida zahvalila se svima koji su se okupili u Srajevu, Beogradu, Zagrebu, Novom Sadu i svim drugim gradovima za njeno dijete i pozvala je Dragana Lukača da podnese ostavku.

Policija se oglasila u jednom trenutku i pozvala građane da se raziđu u interesusvoje bezbjednosti, nakon čega su građani povikali ubice i negodovali.

27.12.2018.

PROMOCIJA KNJIGE FRA DRAGE BOJIĆA "KRALJEVSTVO BOŽJE I NACIONALIZAM" U JAJCU

Promocija knjige fra Drage Bojića “Kraljevstvo Božje i nacionalizam” u Jajcu

,
Promocija knjige fra Drage Bojića “Kraljevstvo Božje i nacionalizam” u  Jajcu
................

Centar za kritičko mišljenje i portal Tacno.net organiziraju promociju knjige bosanskog franjevca, teologa i publiciste fra Drage Bojića “KRALJEVSTVO BOŽJE I NACIONALIZAM” u izdanju CKM i portala  Tacno.net, u subotu 29. 12.2018. godine s početkom u 18 sati, u dvorani Općine Jajce.

O knjizi će uz autora govoriti Edin Pobrić, Srđan Šušnica i Nikola Vučić.

Knjiga Kraljevstvo Božje i nacionalizam – Eseji – komentari – razgovori (2016.-2018.) sadrži izabrane tekstove koji su objavljivani u različitim tiskanim i digitalnim medijima.

Iz pogovora Viktora Ivančića:

‘Ukoliko bih morao ukazati na jednu zajedničku nit koja se provlači kroz praktički sve – tematski iznimno široko postavljene – eseje, kritičke analize i javne nastupe Drage Bojića, bilo bi to upravo pregnantno inzistiranje na demobilizaciji društva. Na skidanju uniformi i odbacivanju oružja. Na gašenju borbenih strasti. Na isključivanju sirena za uzbunu. Na otkazivanju poslušnosti političkim i religijskim vojskovođama. Gotovo kompletan opus ovoga pisca, u svakom svom elementu, sadrži kao etičku konstantu jasan demobilizacijski zahtjev, artikuliran kroz nedvosmisleno upozorenje o pogubnosti poslijeratnog ratnog stanja i bespoštednu kritiku političkih, crkvenih i kulturnih elita čija je ambicija – u velikoj mjeri ostvarena – organizirati kompletno društvo po modelu vojne utvrde i opskrbiti ga mentalitetom kakav vlada u pograničnoj karauli. Ta upečatljiva intelektualna i moralna gesta toliko obilježava Bojićev javni rad da skoro može biti riječi o specifičnome autorskom pravcu, o nečemu poput – shvatimo li stvar u najširem smislu riječi – teologije razoružanja.’

27.12.2018.

CERIĆ: VRIJEME JE EKSELENCIJO DA SE IZVINETE BOSNI I HERCEGOVINI

Cerić: Vrijeme je ekselencijo da se izvinete Bosni

Cerić: Vrijeme je ekselencijo da se izvinete Bosni
Gospodine ambasadore Ivancov, Hvala vam što ste mi dali povod da vam se obratim ovim otvorenim pismom i to baš pred Novu 2019. god. po Miladu. Koristim se prilikom da van čestitam Novu godinu, kao i vaš nadolazeći rusko-pravoslavni blagdan, sedmi januar, te da vam poželim dobro zdravlje. Nisam siguran da vam mogu poželjeti uspjeh u vašem diplomatskom poslu u Bosni, jer ste me razočarali posljednom vašom izjavom u srskim medijima o tome da bi ulazak Bosne u NATO značio "dodatnu liniju razdvajanja".

Prije svega želim da znate, gospodine Ivancov, da je Bosna oduvijek bila i ostala na liniji razdvajanja između istočnog i zapadnog svjetonazora, tj., bizantiskog i rimskog scarstva. Ali, to joj nije nikad smetalo da bude i ostane poveznica ta dva svjetonazora, koji su se u Bosni podnosili najviše zahvaljujući svejtonazoru islamske kulture i civilizacije, svjetonazoru koji uvažava i Stari i Novi Zavjet onako kako Bog Svevišnji zapovijeda.  Prema tome, nije potrebno da vi Bosnu podsjećate da je na liniji razdvajanja između istočne-bizantinske i zapadne-rimske kulture i civilizacije ili sfere utjecaja. Bosna to dobrano zna i navikla je da nosi tu časnu povijesnu ulogu. No, Bosni se čini da vi to, gospodine Ivancov, ne razumijete i zato pravite nedopustive greške u svojim izjavama o Bosni.  

Stoga, imam potrebu da ja vas pdsjetim na ono što, vjerovatno, vi niste znale o Bosni:
Prvo, u Bosnu su dolazili, kroz nju su prolazili i iz nje su izlazili razni poklisari, veleizaslanici i ambasadori. Dolazili su i razni izviđači, posmatrači i igrači. Bosna je uvijek bila mjesto raznih doušnika, špijuna i klevetnika. Tražili su kod nje dlaku u jajetu, trun u oku i ahilovu petu. Sumnjičili su Bosnu za sve i svašta. Za vjeru i politiku, za jezik i kulturu. I otimali su joj sve, ali joj dušu nikad nisu ni sreli ni uzeli. Uvijek im se duša bosanska izmicala tamam kad pomisle da ju imaju u šaci. I optuživali su Bosnu za sve i svašta. Svima je kriva, ali je uvijek bila i ostala nedodirljiva vila.  Nikad nisu dokazali da je izašto kriva. Jer,  Bosna je  zauvijek bila i ostala nevina.  Gađali su je sa svih strana iz bliza i iz daleka. Pogađali se oko nje i domaći i strani plačenici. Ali, Bosnu nije nikad niko osvojio niti usvojio, svima se to samo činilo, jer Bosna je uvijek pripada samo samoj sebi.  

Drugo, i vi ste, gospodine Ivancov, samo jedan od prolaznih ruskih poklisara ili ambasadarora, kojeg će Bosna brzo zaboraviti, jer ste joj dušu povrijedili i srce ranili time što se ne suosjećate s njenom genocidnom ranom, već na tu njenu ranu dolijevate sol što kod nje "dovodi do stvaranja dodatnih linija razdvajanja" od rusko-srpske politike, koja je u Bosni pristrasna, antibosanska i nedopustivo diskriminatorska.  Ako vam to Bosna kaže, onda znajte da je to tako, jer Bosna ne govori svaki dana, kao što to radi vaš miljenik Milorad Dodik, ali kad nešto kaže, onda to odzvanja i na nebu i na zemlji.    

Treće, vi ste, gospodine Ivancov, zadnji čovjek ili ambasador, koji je pozvan da Bosni čita lekcije oko NATO-a i oko bosanskog koncenzusa u vezi s NATO-m, posebno ako se zna da taj koncenzus postoji, ali kojeg ste vi zbog svojih ruskih interesa na Balkanu osporili i nagovorili ili još uvijek nagovarate srpsku politiku u Bosni da od toga odustane. To je nekorektno i nepošteno od vas, gospodine Ivancov.  

Četvrto, o kakvoj srpskoj vojnoj neutralnosti vi, gospodine Ivancov, govorite dok vaša zemlja, Rusija, srpsku vojsku izdašno naoružava svim mogućim oružjima? Odakle vam tolika drskost u odnosu na bosanske žrtve genocida? Zar, stvarno, mislite da su Bošnjaci/Bosanci do te mjere blečci da im možete takve stvari govoriti. Zar vas nije stid Bošnjacima/Bosancima u oči pogledati? Zar vas nije stid da ih na taj način udarate u zdrav mozak?

Peto, zar vi, gospodine Ivancov, zaista mislite da će Bošnjaci/Bosanci ikad zaboraviti rusko sramno veto na rezoluciju Vijeća Sigurnosti UN-a o srpskom genocidu u Srebrenici, kojeg je međunarodni sud pravde u Hagu dokazao i pravomoćno osudio? Zar vi mislite da se preko toga tako lahko prelazi kao da se nije ništa dogodilo? Varate se, gospodine Ivancov!  To rusko veto u Vijeću Sigurnosti UN-a ostaje crna mrlja na licu ruske politike, kao i srpske genocidne politike, za sva vremena, jer to pokazuje da ste vi bili i ostali na strani srpskih ratnih zločinaca, koji su ubijali nevine ljude, Bošnjake/Bosance,  samo zato što su bili drugačije vjere i nacije.  

Zbog svega gore navedenog, očekujem od vas, gospodine ambasadore Ivancov, da se izvinete Bosni za miješanje u njena unutarnja vojna pitanja, za neprimjerenu diplomatsku pristrasnost u korist srpskog naroda u Bosni, za nedopustivu prijetnju u vezi  bezbjednosti i sigurnosti u Bosni, te za bezosjećajnost prema žrtvama genocida u Srebrenici.

Hvala vam na pažnji uz pozdrav i želje za vaše svestranije razumijevanje Bosne, ako Bog da!


https://vijesti.ba/clanak/433287/ivancov-nato-krsi-dejtonske-principe

 

(Vijesti.ba)
27.12.2018.

VIJEĆE MINISTARA BiH U JANUARU 2019. O GODIŠNJEM NACIONALNOM PLANU

Vijeće ministara u januaru o godišnjem nacionalnom planu

Vijeće ministara u januaru o godišnjem nacionalnom planu
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas nije razmatralo Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018 – 2019. godine, čiji je predlagač Komisija za NATO integracijski proces BiH.

Naime, nastavak 163. sjednice je planiran za četvrtak, 10.  januara 2019. godine, kada je, između ostalog, planirano razmatranje Prijedloga godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018 – 2019. godine (ANP).
 
Danas je održan prvi dio sjednica na kojoj su doneseni zaključci koje prenosimo u nastavku:
 
UNAPRIJEDITI SIGURNOST NA CESTAMA I KONKURENTNOST PRIJEVOZNIKA
 
Vijeće ministara BiH, u prvom dijelu 163. sjednice koja je započela danas u Sarajevu, utvrdilo je Prijedlog osnova za odobravanje akata usvojenih na sastanku ministara prometa zemalja Zapadnog Balkana, koji je održan 25. 4. 2018. godine u Ljubljani, te usvojilo izvještaj sa ovog sastanka.

 
Riječ je o Deklaraciji o sigurnosti prometa na cestama i Zajedničkoj deklaraciji o granicama i zajedničkim prijelaznim tačkama, koje su podržali ministri prometa / predstavnici zemalja Zapadnog Balkana.
 
Deklaracija o sigurnosti prometa na cestama ima za cilj smanjivanje broja smrtonosnih i ozbiljnih povreda u cestovnom prometu te poduzimanje konkretnih mjera na unapređenju sigurnosti, uz intenziviranje nacionalnog i regionalnog djelovanja, kao i jačanje saradnje u Evropi.
 
Zajedničkom deklaracijom o granicama i zajedničkim prijelaznim tačkama želi se ojačati saradnja radi smanjivanja administrativnih procedura prilikom prelaska državnih granica, kako bi se ublažili ekonomski gubici prijevoznika i unaprijedila regionalna konkurentnost.
 
Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će ovaj prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odobravanja.

 
BiH ĆE OD ZAJEDNIČKE PRODAJE AMBASADE BIVŠE SFRJ  U TOKIJU DOBITI VIŠE OD 4,2 MILIONA KM
 
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je Odluku o odobravanju zajedničke prodaje ambasade / rezidencije bivše SFRJ na adresi 316-37, Kita Shinagawa 4-chome, Shinagawa Ward, Tokyo, Japan.

 
Vijeće ministara BiH upoznato je i s nacrtima kupoprodajnog i escrow  ugovora koji su neophodni za završetak postupka zajedničke prodaje.  
 
Prodajom ovog objekta u sklopu provedbe Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, Bosna i Hercegovina će dobiti 15 posto, što iznosi 4.243.930,00  KM.
 
Za potpisnika kupoprodajnog ugovora ovlašten je ambasador BiH u Japanu Borislav Marić, a potpisivanje ugovora planirano je za prvu polovinu  januara 2019. godine. 


 
KADROVSKI OSNAŽITI SIPA-u  
 
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija Bosne i Hercegovine u 2018. godini.

 
Izmjenom Odluke, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) omogućava se prijem 15 kadeta - mlađih inspektora. Za realizaciju ovog plana nisu potrebna dodatna finansijska sredstva.   
 
Na ovaj način želi se omogućiti pravovremeno i adekvatno postupanje u vezi sa sigurnosnim izazovima u skladu s nadležnostima SIPA-e, uključujući i migrantsku situaciju.
 
 
DO 2021.  MINISTARSTVO ODBRANE REALIZIRAT ĆE DVA VAŽNA PROJEKTA
 
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva odbrane, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta „Osiguranje i unapređenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa periodom realizacije 2016 – 2018. godina“, a u cilju produženja roka realizacije projekta do 2021. godine.
 

Na sjednici je usvojena i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o višegodišnjem projektu „Nabavka helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine“.
 
Ministarstvo odbrane  ostvarilo je dodatne uštede iz svog budžeta u iznosu 1,3 miliona KM, između ostalog, smanjivanjem naknada za putne troškove, prijevoz, gorivo, nabavku materijala, iznajmljivanje imovine i opreme. Ova sredstva pridružit će se  ranije osiguranim budžetskim sredstvima od 6,2 miliona KM.
 
 
MIGRANTSKA SITUACIJA
 
Vijeće ministara BiH upoznato je sa Informacijom Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata. 
 

Službi za poslove sa strancima je od početka ove godine do 25. decembra prijavljeno 23.789 nezakonitih migranata, a namjeru da zatraži azil je iskazalo 22.398 osoba, dok je njih 1.358  podnijelo zahtjev za azil. Najveći broj migranata dolazi iz Pakistana (7.764), Irana (3.662), Sirije (2.986), Afganistana (2.778) i Iraka (2.165). Ostale zastupljenije skupine migranata su iz Libije (876), Palestine (745), Alžira (465), Bangladeša (450) i Indije (410).
 
Na sjednici je razmotrena Informacija Ministarstva sigurnosti o provedbi Akcionog plana hitnih mjera koje se trebaju poduzeti s fokusom na nezakonite migrante i propusnost granice, prije svega sa istočnim susjedima Bosne i Hercegovine, koja sadrži pokazatelje o broju maloljetnika bez pratnje.
 
Od ukupno 73 planirane aktivnosti provedeno je 49 aktivnosti, dok je djelomično  provedeno njih 14, što čini oko 85 posto ukupno zacrtanih aktivnosti iz Akcionog plana. Među ovim aktivnostima 29 se kontinuirano provodi.
 
Najviše aktivnosti, njih 19, provedeno je u realizaciji prvog prioriteta koji se odnosi na jačanje Granične policije BiH u svrhu bolje kontrole granice, a u cilju sprečavanja nezakonitih ulazaka migranata u Bosnu i Hercegovinu.
 
Služba za poslove sa strancima je u periodu od 1. 1. 2018. godine do 5. 12. 2018. godinu u toku operativnih aktivnosti otkrila ili preuzela od drugih organizacija 145 maloljetnika bez pratnje, a namjeru za azil  je iskazalo njih 136, dok je osam podnijelo zahtjev za azil ili 0,59%.

 
BROJ REGISTRIRANIH NEZAPOSLENIH U OKTOBRU MANJI ZA 8,5%
 
Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period  januar - oktobar 2018. godine u kojoj se navodi da je nastavljen ekonomski rast i nakon prvog polugodišta ove godine.
 

Pored industrijske proizvodnje nastavljen je trend rasta u okviru vanjskotrgovinske robne razmjene.
 
Tako je za 10 mjeseci ove godine povećanje robne razmjene iznosilo 8,1 posto, dok su izvoz i uvoz roba povećani za 8,9, odnosno 7,6 posto. Nastavljen je i trend rasta prometa u maloprodaji od oko osam posto.  
 
U ovom periodu došlo je do povećanja javnih prihoda od direktnih  poreza za 9,2 posto,  dok su neto prihodi od indirektnih poreza uvećani za 8,4 posto u odnosu na isti period prethodne godine. 
 
Broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH u oktobru 2018. godine iznosio je 437,8 hiljada i smanjen je za 8,5 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.  
 
 
 
UMREŽITI PREVODIOCE I UNAPRIJEDITI KVALITET PRIJEVODA ZA EU INTEGRACIJE
 
Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o izgradnji prevodilačkih kapaciteta u institucijama u Bosni i Hercegovini potrebnih za proces pristupanja Evropskoj uniji.
 

Direkcija za evropske integracije zadužena je da poduzme odgovarajuće aktivnosti na izgradnji kapaciteta za prevođenje i stručnu redakturu, radi osiguranja kvaliteta prijevoda u procesu evropskih integracija.
 
Sve institucije koje se bave pitanjima evropskih integracija zadužene su da sarađuju sa Direkcijom za evropske integracije u cilju izgradnje i umrežavanja prevodilačkih kapaciteta u institucijama u BiH.
 
Ovi zaključci su doneseni kako bi se dugoročno planirala izgradnja prevodilačkih struktura koje će zadovoljiti profesionalne standarde prevođenja u oblasti evropskih integracija.
 

(Vijesti.ba)27.12.2018.

SUD PREISPITUJE REHABILITACIJU ČETNIKA KALABIĆA

27.12.2018.

ANER ŽULJEVIĆ: NE PRISTAJEMO NA PODJELU BOSNE I HERCEGOVINE KOJU NAMEĆE CIK BiH

Žuljević: Ne pristajemo na podjelu BiH koju nameće CIK

Žuljević: Ne pristajemo na podjelu BiH koju nameće CIK
Temeljni princip je da se prvo mora riješiti pitanje uspostave vlasti u FBiH, odnosno pitanje izbora Doma naroda Parlamenta FBiH u skladu sa Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH, ali i Dejtonskim mirovnim sporazumom, jer sve je to prekršeno odlukom CIK BiH, kategoričan je delegat iz reda ostalih u Parlamentu FBiH Aner Žuljević (SDP BiH).

U izjavi za Vijesti.ba, on potcrtava da SDP BiH ne pristaje na podjelu BiH na tri etničke državice, koju "nameće CIK svojim odlukama, a prema nalogu HDZ i SNSD". 
 
"Neka ne misle da im ovo može proći i neka pogotovo budu svjesni svih opasnosti koje postoje, ako ćemo sada praviti sistem u kojem institucije ne poštuju Ustav i zakone", upozorava Žuljević.
 
Naš sagovornik konstatuje kako se postavlja pitanje - hoćemo li sutra odlučiti da ne poštujemo nešto drugo? 
 
"Možda da ne poštujemo dio iz Ustava koji govori o entitetskom glasanju, naprimjer? Zašto bi se to poštovalo, ako se ne poštuje odredba o popisu? Sve je to vezano jedno sa drugim i neka ne očekuju da ćemo mi sjediti i gledati kako razvaljuju državu i njen ustavni poredak", naglašava ovaj SDP-ov zvaničnik.
 
On poziva sve probosanske snage, a prije svega SDA, da zauzmu jedinstven stav u vezi sa ovim pitanjem. 
 
"Pristajanje na formiranje vlasti protivno Ustavu i neuvažavanjem popisa iz 1991. godine je legalizacija rezultata genocida, etničkog čišćenja i udruženih zločinačkih poduhvata. Pristajanje na uvažavanje i legalizaciju rezultata zločina je izdaja BiH", smatra Žuljević.

aner-zuljevic-sdp
 
Kako naglašava, između države i vlasti, mora se izabrati država i interes BiH kao multietničke zemlje.
 
Osvrnuo se na izjavu predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića kako je izvjesno da će izvršna vlast na nivou BiH biti formirana do kraja januara, te da će to biti slučaj i sa najvećim brojem kantona, ali kada je u pitanju federalna vlast, ponovio je da je uslov za to izmjena izbornog zakonodavstva BiH.  
 
"Izbor Doma naroda Parlamenta FBiH mnogo je važnije pitanje od pukog formiranja vlasti o kojem Čović priča. Imali smo mi tu vlast protekle četiri godine koja nam se najavljuje, tako da svi dobro znamo kako je to katastrofalno izgledalo", kaže Žuljević. 
 
Prema njegovim riječima, bitno je naglasiti da se u narednom periodu odlučuje o karakteru buduće BiH i putu kojim će ova država krenuti. 
 
"Hoće li to biti put integracije i izgradnje društva u kojem će svi građani imati ista prava ili ćemo uvoditi dodatne segregacije i diskriminacije?! Rješenje je, dakle, da primjenimo evropska pravila i da svi budu jednaki na svakom dijelu BiH. Činjenica da mi jedni drugima stalno nešto namećemo izvan konteksta EU vrijednosti za koje se svi zalažemo dovela nas je do toga da se 25 godina nismo pomakli s mjesta", navodi on. 
 
Kako ističe, umjesto da odmakom vremena u ovoj zemlji imamo veće povjerenje, nažalost mi smo danas zbog raznoraznih političkih varanja na najnižoj mogućoj tački.
 
"Ljudi sve više odustaju od ove zemlje i od politike gluposti koja nas doslovno zasipa medijima i to je stvar koja se mora mjenjati. Previše javnog interesa imamo za cirkus, naspram ozbiljnih stvari. Zato nam je i život sve više cirkus", mišljenja je naš sagovornik.
 
 
 
(Vijesti.ba)27.12.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ : "PRESUDA SEJDIĆ-FINCI POTVRDA DA SE NA KONSTITUTIVNOST PRISTALO USLIJED ETNIČKOG ČIŠĆENJA"

KOMŠIĆEV GOVOR U PREDSJEDNIŠTVU BiH: "Presuda Sejdić-Finci potvrda da se na konstitutivnost pristalo uslijed etničkog čišćenja"

Povodom devete godišnjice od donošenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić - Finci protiv Bosne i Hercegovine, u Predsjedništvu BiH održana je press konferencija na kojoj su se obratili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić te Jakob Finci i Dervo Sejdić..


KOMŠIĆEV GOVOR U PREDSJEDNIŠTVU BiH: 'Presuda Sejdić-Finci potvrda da se na konstitutivnost pristalo uslijed etničkog čišćenja'

.......................

Govor člana Predsjedništva BIH Željka Komšića ovim povodom prenosimo u nastavku:
 
"Presudom Europskog suda za ljudska prava od 22. decembra 2009. godine u predmetu Sejdić-Finci protiv Bosne i Hercegovine, utvrđeno je da dijelovi Ustava BiH koji se tiču izbora za članove Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, sadrže elemente sistemske diskriminacije, na način da građani koji se izjašnjavaju kao Ostali ili se čak se uopće etnički ne izjašnjavaju, već se smatraju građanima ove zemlje, nemaju mogućnost da ostvare svoja prava kandidiranja i izbora u pomenute organe vlasti.
 
Devet godina nakon izrečene presude Europskog suda za ljudska prava, postalo je jasno koje političke snage neće da izvrše implementaciju sve četiri presude iz Strazbura: Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku, kako bi se time iz Ustava BiH, a kasnije i iz Izbornog zakona BiH izbacila sistemska diskriminacija, koja našu zemlju odaljava od euro-atlantskih integracija.
 
Podsjećam vas šta je Evropski sud za ljudska prava zaključio o tome:
 
U presudi Sejdić i Finci Sud je primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i 'etničkim čišćenjem' (vidi ibid., tačka 45). Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na 'konstitutivne narode' kako bi se osigurao mir (ibid.).

Međutim sada, ne može postojati bilo kakav razlog za održavanje na snazi spornih ustavnih odredbi. Sud očekuje da će se bez daljeg odgađanja uspostaviti demokratsko uređenje. S obzirom na potrebu da se osigura stvarna politička demokracija, Sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine.
 
Isto tako, podsjećam vas da je Vijeće Europske unije za vanjske poslove (FAC), dva puta, oktobra 2017. i juna 2018. godine, zaključilo da se vlasti Bosne i Hercegovine moraju suzdržati od političkih i zakonodavnih poteza kojim bi se onemogućilo provođenje presude Sejdić-Finci i drugih vezanih presuda. Kada to stavite u kontekst pojedinih prijedloga Izbornog zakona BiH, onda postaje jasno da ovdje postoje političke opcije ili snage, koje svjesno zanemaruju zaključke europskih institucija i time vraćaju BiH nekoliko koraka unazad u odnosu na euro-atlantske integracije.
 
- Krajnje je vrijeme da se prestanemo zavaravati i igrati se evropskog puta Bosne i Hercegovine. Oni koji ne žele da provedu presude Evropskog suda za ljudska prava, a svi dobro znamo o kome se radi, nemaju više nikakva pravo da govore o evropskoj perspektivni Bosne i Hercegovine.

Dakle, ili će presude Evropskog suda za ljudska prava biti provedene ili ćemo i dalje ostati taoci onih koji sebe nazivaju ekskluzivnim predstavnicima naroda. Demokratske i evropske vrijednosti ne poznaju nikakvo ekskluzivna predstavljanja naroda. One poznaju samo pravo svakog građanina da bira i bude izabran".

(Vijesti.ba)

27.12.2018.

NA STUBU SRAMA: DRAGAN LUKAČ UNAPREĐUJE POLICAJCE KOJI TUKU NAROD

NA STUBU SRAMA: Ovo je policajac koji je u Banja Luci ljude udarao nogama; bio je osumnjičen za pomaganje lihvarima, a Lukač ga je unaprijedio

"Oslobođenje" je objavilo je identitet policajca koji je nogama udarao prosvjednike u Banja LuciNA STUBU SRAMA: Ovo je policajac koji je u Banja Luci ljude udarao nogama;  bio je osumnjičen za pomaganje lihvarima, a Lukač ga je unaprijedio - 1


....................

"Cijela regija već danima prati dramu koja se odvija u Banja Luci nakon što je priveden Davor Dragičević, otac pokojnog Davida Dragičevića čija smrt je nerazjašnjena.

Nakon što je prije dva dana policija Republike Srpske privela Davora Dragičevića, ali i niz oporbenih političara, na Trgu Krajine u Banjoj Luci okupila se skupina građana koji su prosvjedovali protiv policijske represije i uhićenja ljudi koji su tražili da državni organi riješe slučaj smrti Davida Dragičevića.

Policija je tada grubo nasrnula na prosvjednike, a u brutalnosti se naročito istaknuo jedan policajac koji je snimljen kako cipelari jednog od prosvjednika", piše Index.hr.

"Oslobođenje" je danas objavilo identitet policajca koji je cipelario prosvjednika na Trgu Krajine.

Prema pisanju tog lista, dotični policajac je Radenko Stakić, načelnik Sektora policije Policijske uprave Banja Luke.

Oslobođenje navodi kako je Stakić nogama udarao građane srušene na pod, a na snimci se vidi kako, nakon što su mu građani dovikivali "Alo, ne šutiraj!", razjaren odlazi prema drugoj osobi tražeći novu žrtvu.

Stakić je, piše "Oslobođenje", prije 5 godina bio smijenjen s funkcije načelnika Policijske stanice Lazarevo zbog zloupotrebe položaja i pomaganja banjalučkim lihvarima.

Prema pisanju sarajevskog dnevnika, Stakić je smijenjen 2013. s Goranom Guskom, šefom Kriminalističke policije u PS-u Obilićevo zbog veza s lihvarom Branislavom Smiljanićem zvanim Ćelo i drugim lihvarima koji su uhićeni u akciji „Knez dva“.

Građani su svjedočili da su neki policajci tražili da zelenašima daju novac, a Stakić je bio među osumnjičenima. 

No, umjesto izbacivanja iz MUP-a, RS ministar unutarnjih poslova Lukač je Stakića - unaprijedio.

(SB/Index.hr) 

27.12.2018.

NEKE TEZE O NOVOM ANTIBOSANSTVU


..............................................
Image result for Neke teze o novom antibosanstvu
...............................................27.12.2018.

SEAD ĐULIĆ: I ETNIČKE PODJELE SU FAŠIZAM

27.12.2018.

KRVAVI SVETI NIKOLA (NOVI PRILOZI ZA ISTORIJU ČETNIČKIH LAŽI)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960711

Powered by Blogger.ba