Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

26.12.2018.

DRAGAN LUKAČ SE ZAIGRAO RATA, DODIK NA VLAST DOŠAO PROTESTIMA KOJE SAM JA ORGANIZOVAO

Lukač se zaigrao rata, Dodik na vlast došao protestima koje sam ja organizovao

 Lukač se zaigrao rata, Dodik na vlast došao protestima koje sam ja organizovao
Dragan Lukač se opet zaigrao rata. Čovjek koji smatra i da je policajac, i tužilac i sudija. Drži ljutita i prijeteća predavanja poslanicima koji su ga tu postavili, umjesto da ih sluša, hapsi ih i šalje duge cijevi u Skupštinu.

Ovako je nerede i hapšenja na Trgu Krajine u Banjoj Luci na svom Facebook profilu prokomentarisao urednik portala "Buka" i politički analitičar Aleksandar Trifunović.
 
"Građani moraju vratiti kontrolu nad MUP-om koji je otet od njih. To je prioritet svih prioriteta, prije nego se stvari potpuno otmu kontroli, a na jučerašnjim dešavanjima smo vidjeli kako to može da izgleda", poručio je Trifunović.
 
U razgovoru za Vijesti.ba, ističe kako svako normalan ko je pratio ova dešavanja može i treba zaključiti da nije bilo nikakve potrebe da policija RS primijeni onakvu prekomjernu silu.
 
- Mučna i potpuno neočekivana situacija. Neočekivana upotreba sile do koje je, ako smo danas dobro shvatili ministra Lukača, došlo jer je njemu lično bila ugrožena sigurnost - kazao nam je Trifunović.
 
Upotreba sile bila je neopravdana, smatra, prvenstveno iz razloga što su svi dosadašnji protesti grupe "Pravda za Davida" bili potpuno mirni i dostojanstveni.
 
- U javnosti se stvorio jedan mučan osjećaj zbog čega je potrebno da se tuče narod, da tako dobro naoružana policija ne bude upotrijebljena u neke mnogo korisnije svrhe, za neke mnogo teže slučajeve kršenja sigurnosti prostora u kojem živimo - govori Trifunović.
 
Jednu od fotografija privođenja građana Banje Luke uporedio je s tim kako Milorad Dodik i njegov SNSD shvataju implementaciju rezultata izbora, odnos prema neistomišljenicima i građanima uopšte, te "odnos ili si sa nama ili si protiv nas".
 
- Ovo nas, bez ikakve sumnje, čeka u naredne četiri godine. Nema ovo, niti je ikad imalo veze s RS-om, patriotizmom, odbranama i zaštitama i sličnim tlapnjama. Ovo je čisti uspješan biznis koji se mjeri milijardama godišnje, a sistem je tu da zaštiti oteto, po cijenu života, tuđih - ističe Trifunović.
 
Davor Dragičević, dodaje, jučer je uhapšen i priveden u policijsku stanicu sa takvim mjerama obezbjeđenja "kao da je narko diler regionalnog kalibra".
 
- Ako je zbog Zakona o javnom redu i miru, koji suprotno svakoj demokratiji zabranjuje okupljanje ispred institucija RS-a, podsjećam da je Dodik došao na vlast protestima upravo ispred zgrada institucija. Znam to jer sam ja organizovao taj protest. Sistem dokazuje svoju nemoć zakonskom pedanterijom nad slabim, siromašnim, nemoćnim, umjesto da bude suprotno - da štiti slabe, siromašne i nemoćne - potcrtava Trifunović.
 
Upozorava da ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač očigledno smatra kako nikom ne treba da polaže račune.
 
- Ako neko iz policije smatra da nikom ne treba da polaže račune, da može da se u Skupštini dere na poslanike, brani im da rade svoj posao i unosi duge cijevi u Skupštinu, onda očigledno ni ne shvata kako funkcioniše vlast u demokratskim sistemima - konstatuje Trifunović.
 
Prema njegovim riječima, jučerašnjim neredima otvoreno je mnogo pitanja.
 
- Ulazimo u jedan poprilično nemiran period, ali ono što jeste bitno je da građani protestvujuj. Članovi grupe "Pravda za Davida" insistiraju samo na jednom - da sistem počne da radi svoj posao. Ti ljudi nisu protiv sistema i potpuno je pogrešno tumačenje da se oni bore da unište RS, kao što se to pokušava predstaviti na RTRS-u - dodaje Trifunović.
 
Na sceni je, kaže, jedna suluda situacija u kojoj sistem koji treba da štiti slabije i nemoćne građane, pojedince, provodi upravo suprotnu misiju - politiku i institucije sistema štiti od građana.
 
- To je nenormalno i nema nikakve veze s logikom i demokratijom. Ili nek nam se saopšti da više nismo demokratsko društvo i onda ćemo morati da primijenimo drugačije metode borbe - zaključuje Trifunović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932945

Powered by Blogger.ba