Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

26.12.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POKRETA "PRAVDA ZA DAVIDA"

Saopštenje za javnost pokreta "Pravda za Davida"

Saopštenje za javnost pokreta
Pokret Pravda za Davida objavio je saopštenje povodom jučerašnjih događaja u Banjaluci kada je uhapšeno nekoliko članova Pokreta, kao i pojedini opozicioni političari u bh. entitetu Republika Srpska.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

U vezi sa jučerašnjim događajima koji su se desili u Banja Luci, počevši od hapšenja Davora Dragičevića i pojedinih članova našeg Pokreta, stav Pokreta je sledeći :

- Hapšenje i privođenje naših članova je sastavni dio represije koja se vrši nad nama već duži vremenski perod i svi mi smo bili spremni na ovakve poteze režima, jer smo znali s kim i s čim imamo posla.

- Događaji koji su potom uslijedili, uklanjanje svih obilježja koja su predstavljala svetinju i sjećanje na Davida, ogromna koncentracija specijalnih policijskih snaga na ulicama Banja Luke, demonstracija sile batinanjem žena, staraca i omladine, imali su samo jedan cilj. A to je da se izazove revolt kod naroda i da narod na silu odgovori silom. Građani su usprkos svom teroru koji je juče nad njima sproveden, ostali mirni i dostojanstveni i niti jedan incident nisu izazvali oni, već naprotiv, upravo su to učinile policijske snage koje su konstantno provocirale građane na nerede. Prekomjerna upotreba sile nad građanima je već obišla svijet, a video dokumentovani materijal je proslijeđen u institucije EU i UN-a.

Zemlje EU kojima smo proslijedili svu dokumentaciju o teroru koji se vrši nad građanima su uz materijal dobile i zahtjeve Pokreta i građana Banja Luke koji su sledeći :

- Tražimo da se s njihove strane interveniše i omogući povratak simobola Davidovog trga, koji za građane širom BiH, ali i dijaspore, ima ogroman značaj i predstavlja simbol njihove borbe za bolju i sigurniju budućnost njihove djece.

- Tražimo da se omogući ljudima mirno okupljanje, bez sprovođenja sile od strane entiteskih vlasti, jer to je prije svega jedno od garantovanih ljudskih prava koje je uvršteno i u Ustav Republike Srpske.

- Tražimo da se istraže svi postupci policije u toku jučerašnjeg dana, te prekomjerna upotreba sile, za šta svjedoče i ljekarski nalazi pojedinih građana koji su bili privođeni .

- Takođe tražimo i da se ispitaju razlozi zbog kojih je juče došlo do eksalacije stanja u Banja Luci, kojoj ni jednog momenta nisu doprinijeli sami građani.

Pokret Pravda za Davida i građani će se danas u 18h okupiti na Davidovom trgu, kako bi zapalili svijeće za pokojnog Davida i svu ostalu ubijenu djecu, mirno i dostojanstveno kao i uvijek do sada. Svi građani koji osjećaju svoju moralnu dužnost i obavezu da se pridruže ovom spontanom okupljanju, bice dobro dosli. Oni koji budu pomislili da prave bilo kakve incidente, znaćemo da nisu dio ovog mirnog i dostojanstvenog skupa ni Pokreta roditelja, već ljudi poslani isključivo sa ciljem da naštete svim građanima.


(Vijesti.ba)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932892

Powered by Blogger.ba