Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.12.2018.

NOVA ŠANSA ZA DJEČAKA KOJI JE PREŽIVIO STRELJANJE

25.12.2018.

KOSOVSKA PRAVA ENTITETA RS-A I MILORAD DODIK

25.12.2018.

U BANJALUCI UHAPŠEN DAVID DRAGIČEVI, NJEGOVI RODITELJI I OPOZICONARI...

25.12.2018.

SDA: FORMIRATI SNAŽAN PATRIOTSKI BLOK NA SVIM NIVOIMA

SDA: Formirati snažan patriotski blok na svim nivoima

SDA: Formirati snažan patriotski blok na svim nivoima
Predsjedništvo SDA na današnjoj sjednici razmatralo je aktuelna pitanja u BiH, a zaključke je novinarima predstavio zamjenik predsjednika stranke Adil Osmanović.

Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine i otpočinjanje provedbe Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u.

"Donošenje ove odluke predstavlja veoma važan korak u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine u NATO, što je jedan od osnovnih vanjsko-političkih ciljeva naše zemlje. Pozivamo institucije BiH da odmah preduzmu sve neophodne radnje na usvajanju i otpočinjanju provedbe prvog Godišnjeg nacionalnog plana", poručio je Osmanović.

Predsjedništvo SDA osuđuje opstrukcije u procesu usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana. Protivzakonitim smatramo poziv upućen članovima Komisije za NATO integracijske procese BiH srpske nacionalnosti, od kojih je, uz prijetnje, traženo da ne sudjeluju u radu Komisije.

"Predsjedništvo SDA smatra da nikakva demilitarizacija BiH nije prihvatljiva niti moguća nakon iskustava koje je BiH imala sa susjedima. To je naročito neprihvatljivo uzimajući u obzir da se susjedne zemlje trenutno ponovo naoružavaju. Jačanje Oružanih snaga BiH u skladu sa Pregledom odbrane, napredovanje ka članstvu u NATO-u i jačanje namjenske industrije, jedini su pravi odgovor i garant da se konflikti neće ponoviti", rekao je on.

Kako je istakao, poziv Milorada Dodika da Srbija podrži „pravo na samoopredjeljenje RS” predstavlja direktan nasrtaj na teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum, a time i  mir u regionu.

"Ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma se neće dovesti u pitanje Bosna i Hercegovina, koja je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, ali će se sigurno dovesti u pitanje entitet Republika Srpska, koji je nastao u Dejtonu. Neprihvatljivo je bilo kakvo povezivanje Bosne i Hercegovine sa rješavanjem odnosa između Srbije i Kosova", konstatovao je zamjenik predsjednika SDA.

Predsjedništvo SDA smatra usvajanje Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH i evropskom putu BiH direktnim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i štetnim aktom, koji je protivan duhu dobrosusjedskih odnosa.

"Bavljenje izmjenama Ustava i zakona BiH od strane zakonodavne vlasti susjedne države predstavlja grubi pokušaj povrede suvereniteta naše zemlje. Nadležnost za zakone Bosne i Hercegovine, pa i Izborni zakon, imaju isključivo tijela zakonodavnih vlasti sačinjena od demokratski izabranih predstavnika građana i naroda BiH. Dobrosusjedske odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske moguće je graditi samo uz puno međusobno uvažavanje i poštivanje međunarodnog poretka i prava", istakao je Osmanović.

Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku Evropskog parlamenta da u svoj Izvještaj o Srbiji uvrsti amandman kojim se od Srbije traži da prizna genocid u Srebrenici kao neizbježan korak koji ova zemlja treba da učini u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

"Pozdravljamo i dio amandmana u kojem se navodi da Evropski parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih zvaničnika, te ih podsjeća da puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, podrazumijeva prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka", naglasio je on.

Kako je istakao, s obzirom na trenutnu situaciju u BiH i regiji, kao i na predstojeće izazove, Predsjedništvo SDA smatra da je jedini pravi odgovor na te izazove formiranje snažnog patriotskog političkog bloka na svim nivoima vlasti.

Predsjedništvo SDA je podržalo dosadašnje aktivnosti stranačkog pregovaračkog tima na implementaciji izbornih rezultata.

"SDA je  pojedinim partnerima dostavila svoj prijedlog Programa rada u mandatu 2018-2022. SDA-ov pregovarački tim je sa nekima od potencijalnih partnera za formiranje koalicije obavio razgovore. Predsjedništvo SDA traži od pregovaračkog tima da, na stranačkom nivou, održi sastanke i sa ostalim potencijalnim partnerima, uključujući i one iz entiteta RS", naveo je Osmanović.

Predsjedništvo SDA daje podršku odgovornoj politici člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Njegov konstruktivni pristup je doprinio da Predsjedništvo BiH usvoji dokumente bitne za nastavak evropskog puta, te značajne odluke u vezi za zaštitom imovine Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

Predsjedništvo SDA smatra da je Uputstvo Centralne izborne komisije neustavno u dijelu u kojem je odlučeno da se za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koristi Popis iz 2013. godine.

"Pravni savjet SDA je pripremio zahtjev za ocjenu ustavnosti Uputstva Centralne izborne komisije. Nakon potpisa ovlaštenih apelanata, Apelacija će u narednim danima biti upućena Ustavnom sudu BiH. Očekujemo da Ustavni sud Apelaciju razmatra u što hitnijem roku", najavio je Osmanović.

Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje hapšenje generala Ramiza Drekovića koji je uvijek bio na dispoziciji pravosuđu.

"SDA je čvrsto opredijeljena za procesuiranje svih ratnih zločina, kao i za neovisnost pravosudnih institucija, ali je više nego očigledno da je Tužilaštvo BiH podleglo političkim pritiscima i da se vodi kampanja protiv branilaca Bosne i Hercegovine. Nedopustivo je da se stvaranjem vještačkih balansa u procesuiranju ratnih zločina pokušava izjednačiti agresor i žrtva", poručio je on.

Predsjedništvo SDA insistira da se prilikom imenovanja glavnog tužioca BiH uspostavi nacionalni balans time što će se na ovu funkciju imenovati Bošnjak.

"Očekujemo da Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenuje osobu visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta, koja nije pod uticajem politike i koja će se znati suprotstaviti bilo kojoj vrsti pritisaka", zaključio je Osmanović.


(Vijesti.ba)


25.12.2018.

IVAN PERNAR: "TREĆI ENTITET U BiH BIO BI LOGOR HDZ-A, U KOJEM BI HDZ IMAO VLASTITU DRŽAVU"

PERNAR POSLAO PORUKU ČOVIĆU OD KOJE ĆE SE ZALEDITI: "Treći entitet u BiH bio bi logor HDZ-a, u kojem bi HDZ imao..."

Budući da živim u Hrvatskoj, ja sam svjedok tome kakvo je stanje Hrvata u državi u kojoj ne da imaju entitet nego imaju vlastitu državu


PERNAR POSLAO PORUKU ČOVIĆU OD KOJE ĆE SE ZALEDITI: 'Treći entitet u BiH bio bi logor HDZ-a, u kojem bi HDZ imao...' - 1

..........................

Ivan Pernar, hrvatski političar, osnivač Živog zida i saborski zastupnik hrvatskom Saboru dao je intervju za bh. list Oslobođenje. U razgovoru se osvrnuo i na priču o trećem entitetu u BiH.


U Saboru je jedan zastupnik spomenuo tzv. treći entitet. Je li teritorijalna autonomija uvjet za ravnopravnost nekog naroda u jednoj državi ili se ta ravnopravnost može ostvariti i bez teritorijalne autonomije?


- Budući da živim u Hrvatskoj, ja sam svjedok tome kakvo je stanje Hrvata u državi u kojoj ne da imaju entitet nego imaju vlastitu državu. Hrvati nemaju adekvatan status u vlastitoj državi. Imaju HDZ koji vlada cijelom državom, HDZ ima predsjednika države, Sabora i Vlade. To znači da, imati na papiru, de jure vlastitu državu, ne znači ništa ukoliko tu državu vode krivi ljudi. Treći entitet u BiH, u trenutnoj situaciji, zapravo bi značio HDZ-ov logor, HDZ-ov kazamat u kojem bi HDZ imao veću vlast nego što ima sada i takav život bi bio poguban za Hrvate. Izrazito sam protiv trećeg entiteta u BiH.

25.12.2018.

DUŠAN JANJIĆ : DOŠLI SMO DO TAČKE KAD SE DODIKU I VUČIĆU MORA REĆI: 'STANITE LJUDI, IDETE U RAT"

Dušan Janjić : Došli smo do tačke kad se Dodiku i Vučiću mora reći: “Stanite ljudi, idete u rat”


Koalicija Dodik – Vučić odavno je pogubna i za interese Republike Srpske (RS), ali i Srbije, kaže u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

– Onog časa kada je počeo da promoviše osamostaljenje RS-a, vezujući to za Kosovo, Dodik je postao ozbiljan problem svima, pa i Srbiji – mišljenja je Janjić.

Kako navodi, predsjedavajući Predsjedništva BiH svog konja vezao je za Moskvu i opredijelio se za anti-nato politiku, što ni Srbiji nikako ne odgovara.

– Vučić se tome približio, a već vidimo i da je dobio upozorenja – iduće godine u pristupnim pregovorima s EU Srbiji neće biti otvoreno nijedno poglavlje, osim poglavlja 31, koje se odnosi na vanjsku, sigurnosnu i odbrambenu politiku. I ništa dalje neće se otvarati dok ne uvede sankcije Rusiji – pojašnjava Janjić.

Poruke koje ovih dana šalju Dodik, predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić, tvrdi naš sagovornik, slične su onima kojima se 1997. godine poigravao Slobodan Milošević.

– Tada je Milošević pokazivao zube NATO-u, govorio da će dobiti podršku iz Moskve, da se Srbija može braniti sama…, a dobro znamo šta se dogodilo dvije godine kasnije – napominje Janjić.

Prema njegovim riječima, Dodik, Vučić i Brnabić kao da ne žive na ovoj zemlji i ne razumiju da su SAD riješile da svoj posao završe na Kosovu.

– To što Dodik sada nasilno kandiduje i BiH kao jedan od nezavršenih poslova SAD-a je pogubno, prije svega za njega, jer u ovom izbornom ciklusu Bosna i Hercegovina ne može biti na agendi Donalda Trumpa. Ona je problem Evrope – ističe Janjić.

Ovakva retorika, upozorava, direktno udaljava Srbiju od EU i neke normalne saradnje s NATO-om, te je vezuje za gubitničku stranu.

– Po svim porukama iz Moskve, jasno je da je ruska prijestonica preko Sirije i Gruzije napravila dogovor koji se tiče zapadnog Balkana i članstva Srbije u NATO-u, a s druge strane, pitanje BiH vezala za federalizaciju Ukrajine. Tolika neupućenost u međunarodnu politiku, a dio tih rusko-američkih razgovora odvijao se upravo u Beogradu, prosto je fascinantna. Ili se radi o neznanju, što bi bilo i razumljivo, ili se radi o namjeri da se žrtvuju Srbi i ponovo uvuku u rat – kaže Janjić.

Naglašava kako smo došli do tačke kad se Dodiku i Vučiću mora reći: “Stanite ljudi, idete u rat. Ovo vas vodi u rat ponovo s najvećim silama svijeta – NATO-om, uz distancu Rusije”.

– Niko neće braniti RS, a vojske nemaju, pare su potrošili na druge stvari – potcrtava Janjić.

Prokomentarisao je i sinoćnju donatorsku veče u okviru humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja je u Banjoj Luci održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RS-a Željke Cvijanović. Donatorskoj večeri prisustvovali su Dodik, Cvijanović, premijeri RS-a Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić, i druge visoke zvanice, a prema prvim procjenama, prikupljeno je više od 1,4 miliona KM.

Janjić ocjenjuje kako se radi o vrhuncu cinizma i ignorisanja naroda.

– Pa, tamo su sjedili milioneri. Kako ih nije sramota? Prave cijeli cirkus oko tzv. pomoći djeci, umjesto da su anonimno otvorili novčanike i uplatili dva miliona. I da to niko od njih ni ne osjeti. Dakle, radi se o jednoj politici koja ne priznaje realnost, ljude, ali ni djecu – zaključuje Janjić u razgovoru za Vijesti.ba.
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89228019

Powered by Blogger.ba