Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.12.2018.

JE LI HRVATSKA POLITIKA TU DA ŠTITI DRAGANA ČOVIĆA ILI DA ŠITI HRVATE U BiH

Je li hrvatska politika tu da štiti Čovića ili da štiti Hrvate u BiH

Je li hrvatska politika tu da štiti Čovića ili da štiti Hrvate u BiH
Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u otvorenom razgovoru za hrvatski Novi list govorio je između ostalog i o politici susjedne države prema BiH, te normalizaciji odnosa u regionu.

U periodu kada je obnašao predsjedničku dužnost započeo je i uspješno vodio politiku regionalne normalizacije, a danas ocjenjuje da je proces bio dobro počeo.

"U prvi posjet išao sam u BiH, jer sam htio dobru komunikaciju uspostaviti najprije sa susjednim zemljama. Jedan krug razgovora obavio sam sa Svetozarom Marovićem, tadašnjim predsjednikom ondašnje Savezne Republike Jugoslavije. Dobro sam surađivao i s bivšim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. Otvorio sam komunikaciju sa svim zemljama bivše države, i proces je išao dobro", podsjetio je Mesić.

Sada, kakao je parafrazirao, "vuk dlaku mijenja, ali Vučić ne mijenja« (smijeh). Dodaje - i tu smo gdje jesmo.

"Znam da sam doživio veliku kritiku, jer sam podržao tri bivša predstavnika međunarodne zajednice u BiH, koji su u nedavnom otvorenom pismu povjerenici Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federici Mogherini upozorili na lošu politiku hrvatskih vlasti prema BiH, a naročito prema novoizabranom hrvatskom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću. Ja, naime, smatram da treba komunicirati s BiH. Pazite, treba uzeti u obzir: za vrijeme izbora, nitko iz Srbije nije došao u Republiku Srpsku podržati ovoga ili onoga, a mi smo glavne igrače slali u Mostar. Mislim da to nije dobro", naglasio je Mesić.

Kao predsjednik, dodao je, nijednom nije išao ni u RS, ni u Mostar da bi naglasio kako Hrvatska njeguje odnose s BiH, a ne s njezinim dijelovima.

"U Mostaru treba voditi politiku ujedinjenja istočnog i zapadnog dijela grada, a ne produbljivati podjele. Hrvatima u BiH slao sam poruku: »Vaša domovina je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo, tu morate graditi svoju politiku, jasno, s druga dva naroda.« U RS nisam ni mogao ići, jer Milorad Dodik, koji ju je uvijek predstavljao, nije priznavao BiH. A sada imamo apsurd: da je Dodik, koji ne priznaje BiH, sada na njezinu čelu", istakao je bivši predsjednik Hrvatske.

Prema njegovim riječima, utoliko je sada teže voditi korektnu politiku, a pogotovo što hrvatsko vodstvo još ne priznaje izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

"A ja stvari gledam s posve druge strane: po istom tom zakonu, dva puta bio je izabran Dragan Čović, i nitko ništa nije rekao. Sada, kada su hrvatski birači dobrim dijelom apstinirali, i kada je izabran Željko Komšić, sada je drvlje i kamenje na Komšića. Je li hrvatska politika tu da štiti Čovića, ili da štiti Hrvate u BiH? Nitko ne pita što je s Posavinom. Zašto nema povratka Hrvata u Posavinu? Zašto nema u ostale dijelove BiH? Tamo su sela spaljena. Nitko ne pita: tko predstavlja Hrvate Posavine u RS? Onaj koga izabere Dodik! Zašto se to ne pita? I to za dio BiH koji je ispražnjen od Hrvata i Bošnjaka", upozorio je Mesić.

Prema njegovim riječima, ispravna bi politika bila – ako govorimo o jednom dijelu BiH, spomenimo i drugi, i to najveći problem.

"Jer, tada bi međunarodne faktore trebalo suočiti s politikom RS. I Beograda! Ja sam Borisu Tadiću rekao neka Srbima u BiH poruči da je njihova domovina BiH, da im je Sarajevo glavni grad, i neka svoju politiku kreiraju s druga dva naroda. On je odgovorio: »Tko bi to rekao, izgubio bi izbore«. Tadić to nije rekao, i izgubio je izbore. Smatram, dakle, da hrvatska politika mora upravo to tražiti od Beograda. Nije dovoljno reći: »Mi smo za jedinstvenu i cjelovitu BiH«, a u svemu podržavati Milorada Dodika. A Dodik ne priznaje BiH! Treba li tu još matematike? Pa jasno je kao dan da je to priča za malu djecu. Ali, to nitko ne uzima u obzir. Ako postoje problemi, oni se moraju rješavati u BiH", zaključio je Mesić.

(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88935139

Powered by Blogger.ba