Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.12.2018.

IZA VUČIĆEVE RETORIČKE IGRE KRIJU SE MILOŠEVIĆEVI CILJEVI

Iza Vučićeve retoričke igre kriju se Miloševićevi ciljeviPredsjednik Fondacije "Istina, pravda, pomirenje" Sinan Alić ocijenio je nebuloznim istupe predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji opet poziva na samoopredjeljenje RS-a, ali i srbijanske premijerke Ane Brnabić, koja je rekla da su "Srbija i RS sve više jedno" .

- Dodik je nenormalan čovjek, baš kao što je bolesno i ovo dvoje u Beogradu - rekao je Alić za Vijesti.ba, aludirajući na predsjednika Aleksandra Vučića i premijerku Srbije Anu Brnabić.
 
Naš sagovornik prokomentarisao je izjave Dodika i Vučića nakon njihovog sastanka u Beogradu, kao i istup Ane Brnabić tokom jučerašnje posjete Banjoj Luci. Podsjećamo, Dodik je u subotu u prijestonici Srbije ustvrdio da Srbi iz RS-a treba da imaju pravo na samoopredjeljenje, te pozvao Vučića da se u budućim razgovorima založi za takav pristup. S druge strane, Brnabić je uznemirila bh. javnost riječima da su "Srbija i RS sve više jedno".
 
- Oni svoje pozicije čuvaju zabavljajući glasačko tijelo s ove i s one strane Drine pričama o RS-u i Srbiji, i uslovljavajući samostalnost RS-a statusom Kosova. To su totalne nebuloze, ali one izgleda imaju odjeka u biračkom tijelu, jer drugačije ni ne bi dobili glasove - kaže Alić.
 
Smatra kako nije problem samo u Vučiću, Brnabić i Dodiku, nego u "glasačkoj mašineriji koja smatra da su to Srbende par ekselans".
 
- Ipak, ja mislim da će to ludilo u neko dogledno vrijeme proći. Mora proći. To je matrica po kojoj je Milošević vladao i sijao smrt na Balkanu. Oni istom tom matricom žele da ostanu na vlasti, iako znaju da ta ideja o samoopredjeljenju dovodi do novih antagonizama u BiH i prijete novim ratom - poručuje Alić.
 
Kako navodi, njihovo biračko tijelo, odnosno narod, ne može odgovarati pred sudom, ali snosi moralnu odgovornost što "daje glasove luđacima".
 
- Dodik je u posljednjih osam godina shvatio da može do maksimuma zatezati strunu na guslama, pošto je to instrument za koji se vežu te nacionalističke opcije. I ta struna ne puca. A i ovi koji posmatraju sa strane, ne čine ništa. I on se zato okuražio - mišljenja je Alić.
 
Prema njegovim riječima, pitanje je šta će Dodik sutra izjaviti i gdje će otići.
 
- Možda ode kod Putina, ne pitajući nikoga, jer njemu je ionako BiH fakultativna kategorija, a ono što je "utemljeno i betonirano je RS". To je ludorija koja će trajati dok traje Dodik, a kad njega ne bude, sve to pada u vodu - ističe Alić.
 
Naglašava da, iako predsjedavajući Predsjedništva BiH konstantno tvrdi da se zalaže za vojnu neutralnost, ne prođe nijedna vojna vježba u Srbiji a da joj ne prisustvuje u počasnoj loži.
 
- To je jasno svakome ko želi da vidi tu situaciju. On bi da može dao i atomsku bombu Srbiji, a od bosanske vojske oduzeo i pištolje - dodaje Alić.
 
Osvrnuo se i na Vučićevu tvrdnju da on, za razliku od 90 posto građana Srbije, poštuje integritet BiH.
 
- To je zabavljanje biračkog tijela. Njegove su izjave ovakve: "Mi volimo RS, a poštujemo BiH". Između ljubavi i poštovanja drastična je razlika. Zbog ljubavi prema Srbima Srbija je krenula u ratove. Dakle, to je samo jedna retorička igra iza koje se kriju isti ciljevi koje je imao Milošević dok je tenkovima jurišao na Hrvatsku i BiH - zaključuje Alić u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
D.K.

  (Vijesti.ba)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88935140

Powered by Blogger.ba