Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.12.2018.

DRAGAN ČOVIĆ IZRAŽAVA LIČNE ŽELJE, KROZ IZBORNI ZAKON ŽELI RIJEŠITI SAMO PROBLEME HDZ-A

Čović izražava lične želje, kroz Izborni zakon želi riješiti samo probleme HDZ-a

Čović izražava lične želje, kroz Izborni zakon želi riješiti samo probleme HDZ-a
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović ponovo izražava lične želje kao stavove na koji način će se formirati vlast, rekao je za Vijesti.ba potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF), komentarišući uslovljavanje formiranja vlasti na nivou FBiH izmjenama Izbornog zakona BiH.

Naime, Čović je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista poručio kako je izvjesno da će izvršna vlast na nivou BiH biti formirana do kraja januara, te da će to biti slučaj i sa najvećim brojem kantona. No, kada je u pitanju federalna vlast, ponovio je da je uslov za to izmjena izbornog zakonodavstva BiH. 
 
"Što ga prije napravimo, prije ćemo imati izvršnu vlast. Može to biti i za mjesec dana", smatra prvi čovjek HDZ-a BiH.
 
S druge strane, potpredsjednik FBiH ističe da je Čovićeva želja da se Vijeće ministara BiH formira što prije potpuno legitimna ako zanemarimo motiv. 
 
"Naime, motiv je da se Vijeće ministara BiH formira prije Vlade FBiH kako bi se uspostavila kontrola koalicionih partnera na državnom nivou, a FBiH da stoji. Čović to radi na način da sada govori o tome da će se provesti Uputstvo koje je usvojio CIK BiH o popuni federalnog Doma naroda, ali da i dalje postoji uslov za izmjene Izbornog zakona BiH", ističe Dunović.
 
Prema njegovim riječima, prvi problem je u tome što je Uputstvo CIK-a BiH protivustavno. 
 
"Prekršen je Ustav FBiH i potpuno je izignorisan Aneks 7 Dejtonskog sporazuma", konstatuje naš sagovornik, te podsjeća da će član Predsjedništva BiH Željko Komšić pokrenuti pitanje ocjene ustavnosti spornog dokumenta pred Ustavnim sudom BiH.
 
Drugi problem, dodaje, leži u tome što se ponovo formiranje vlasti uslovljava izmjenom Izbornog zakona BiH i to samo u odredbama koje Čoviću odgovaraju.
 
"Niti u jednom momentu Čović ne govori o presudi Suda za ljudska prava u Strasburu po apelacijama 'Sejdić-Finci', 'Zornić', 'Pilav' i 'Šlaka'. Dakle, bitno je samo da se riješe problemi jedne političke stranke, odnosno HDZ-a BiH. Takođe, Čović ne pominje ni Klub Srba u Parlamentu FBiH, koji bi ponovo mogao biti nepopunjen", potcrtava Dunović, uz porulu da predsjednik HDZ-a BiH selektivno definiše probleme.
 
Naš sagovornik smatra da je od ključne važnosti konstituisati vlast na nivou FBiH prije formiranja Vijeća ministara BiH, ali da to mora biti zasnovano na principima ustavnosti.
 
"Čovićevo insistiranje na formiranju Vijeća ministara BiH ne rješava sve probleme na državnom nivou. Naime, ključni faktor za formiranje državne vlasti u punom kapacitetu je vlast na nivo FBiH, budući da federalni Dom naroda potvrđuje delegate iz FBiH za državni Dom naroda. Dakle, dok ne formiramo federalno vlast, imamo blokade i na nivou BiH. Šta znači formirati Vijeće ministara BiH potvrdom u Predstavničkom domu državnog Parlamenta, ako nemamo Dom naroda BiH? U tom slučaju ne postoji mogućnost daljeg usvajanja zakona i bilo kakvog napretka BiH", zaključuje Dunović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
 
(Vijesti.ba)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88935140

Powered by Blogger.ba