Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

23.12.2018.

"KARDINAL PULJIĆ JE BIO KARDINAL BOSNE, SADA SE SROZAO DA BUDE KARDINAL HDZ-A"

"Kardinal Puljić je bio kardinal od Bosne, sada se srozao da bude kardinal HDZ-a"

"Nema šanse da Sveta stolica prihvati rješenje o Bosni kao necjelovitoj, razbijenoj. Dok bude Svete stolice, bit će i Bosne. Ovo je razrovan svijet u kojem Papa kao bolničar u svijetu, dolazi zaliječiti rane", rekao je to hrvatski novinar, teolog i književnik Drago Pilsel sinoć za Face TV.

Podršku kardinala Vinka Puljića HDZ-u i Draganu Čoviću ocijenio je pogrešnom: „Kardinal Puljić je bio kardinal od Bosne, sada se srozao da bude kardinal HDZ-a. Mora biti nadbiskup svima, ne samo Čoviću i morao je doći na inauguraciju Željku Komšiću“, rekao je Pilsel, koji je dio odrastanja proveo uz papu Franju.

Govoreći u kontekstu dešavanja u BiH i regionu Pilsel je citirao riječi pape Franje „da jedino što treba da nas zanima bude istina i pravda.“

Politiku Dragana Čovića i HDZ-a ovaj hrvatski publicist nazvao je problemom. „On i Dodik su partneri 'na malti'. Od 'Aluminija' u Mostaru prave 'Agrokor' i planiraju ga isporučiti Rusima, predat će ga za kikiriki“, rekao je Pilsel.

Deklaracije o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini ocijenio je najvećim promašajem Hrvatske još od Franje Tuđmana. „HDZ BiH će zbog ovakvih slučajeva biti demontiran“, rekao je Pilsel, dodajući da Deklaracija zapravo ima za cilj prikriti da dvije trećine Hrvata nisu glasale za Čovića.

„Hrvatska ima problem praznih sela, a i pored toga pokušavaju uništiti Hrvate u Srednjoj Bosni, uništiti sve što vrijedi.“

Glavni razlog miješanja Hrvatske u unutrašanja pitanja Bosne i Hercegovine Pilsel vidi u, kako je rekao, ortačkom kapitalizmu i nacionalizmu „koji je paravan za sistemsku pljačku.“

Svoje gostovanje zaključio je Papinom rečenicom: „Dobra politika je ona u službi mira.“

(Vijesti.ba / NAP)

23.12.2018.

POLITIKE '90-IH NE NUDE DOBRU PERSPEKTIVU, NE MOGU NAS IZVUĆI IZ JADA

Politike '90-ih ne nude dobru perspektivu, ne mogu nas izvući iz jada

Politike '90-ih ne nude dobru perspektivu, ne mogu nas izvući iz jada
Politike i političari zasnovani na ideologijama '90-ih godina ne mogu našim zemljama i društvima ponuditi dobru perspektivu, kazao je danas u Sarajevu Saša Janković, bivši lider Pokreta slobodnih građana (PSG).

''Duboko sam uvjeren da bez saradnje naših zemalja, građana i društava ne možemo izaći iz kruga siromaštva, jada, kriminala i zaostalosti. Nijedna od naših zemalja u regionu sama pojedinačno za sebe ne može da se izbori sa svim lošim stvarima koje su se nagomilale tokom decenija'', poručio je Janković na današnjoj sesiji Asocijacije Krug 99.

Kako je istakao, ne može biti stabilne i prosperitetne Srbije bez stabilne i prosperitetne BiH i obrnuto, navodeći da samo jedni drugima možemo pomoći da izađemo iz začaranog kruga u kojem se nalazimo 30 godina.

"Ako velika većina ljudi želi ovo o čemu pričam, to je jedna snaga za naša društva i za naše zemlje. Najneposrednije povezivanje naših građana u oblasti kulture, sporta, ekonomije, umjetnosti i politike, jedino je što može natjerati političke elite da promijene stav", ocijenio je Janković.

Prema njegovim riječima, građani regiona ničim nisu osuđeni ovim što živimo desetinama godina.

"Mi 30 godina pokušavamo natjerati političare da postanu drugačiji. Onog momenta kada politike elite shvate da su, takve kakve jesu, bespotrebne i da su teg na nogama, tada će one biti promijenjene", naglasio je Janković.

Na upit novinara, osvrnuo se na odnos aktuelne vlasti u Srbiji i zvaničnika RS, u prvom redu Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Akcenat je bio na posljednjem sastanku Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Svaki pojedinačni slučaj, a to se dešava na sedmičnom nivou, rezultat je sveukupne postavke, u kojoj naše političke elite vladaju tim što prijete konfliktom i stvaraju atmosferu nesigurnosti. Sve dok ne bude jasno da je BiH zemlja sa svojim suverenitetom i integritetom, sve dok bilo ko ima ideju da će pravljenjem taoca od BiH, iskorištavanjem potencijalnih konfliktnih situacija za sebe, svoju zemlju, prije svega, za svoju političku opciju i opstanak na vlasti, donijeti uspjeh, ne možemo na bilo kojem pojedinačnom nivou napraviti promjene ", poručio je Janković.

(Vijesti.ba)
23.12.2018.

NAKON KRATKE I TEŠKE BOLESTI: PREMINUO BIVŠI ŠEF OHR-A PADDY ASHDOWN

23.12.2018.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ ODGOVORIO MILORADU DODIKU: "ČUVAJTE DEJTONSKI SPORAZUM, JER ZA RAZLIKU OD ENTITETA RS-A, BiH JE POSTOJALA I PRIJE DEJTONA"

DŽAFEROVIĆ ODGOVORIO DODIKU: "Čuvajte Dejtonski sporazum, jer za razliku od RS, BiH je postojala i prije Dejtona"!

Današnja posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Beogradu i njegov susret sa predsjednikom Republike Srbije nije bila ni službena, ni zvanična posjeta u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nego isključivo privatni čin, navodi se u saopćenju za javnost Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hrecegovine Šefika Džaferovića koje prenosimo u nastavku.


DŽAFEROVIĆ ODGOVORIO DODIKU: 'Čuvajte Dejtonski sporazum, jer za razliku od RS, BiH je postojala i prije Dejtona'!


.......................

Stavovi koje je Milorad Dodik iznio na sastanku sa predsjednikom Republike Srbije i na konferenciji za novinare, nisu, niti se smiju smatrati zvaničnim stavovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zagovaranje „samoopredjeljenja Republike Srpske“ i traženje za to podrške od predsjednika Republike Srbije, predstavlja poziv na direktan nastraj na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, Dejtonski mirovni sporazum, a time i mir u regionu.

Ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma se neće dovesti u pitanje Bosna i Hercegvina, koja je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, ali će se sigurno dovesti u pitanje entitet Republika Srpska, koji je nastao u Dejtonu.

Nikakvog „samoopredjeljenja“ bilo koga u Bosni i Hercegovini ne može biti. Republika Srpska može biti jedino i isključivo multietnički bosanskohercegovački entitet.

Sve dok obavlja funkciju člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je dužan da poštuje Ustav i zakone BiH, i da zastupa isključivo stavove koji su usaglašeni unutar Predsjedništva BiH.

23.12.2018.

PROF. DR. IVO KOMŠIĆ ODGOVORIO AMBASADI SLOVAČKE

23.12.2018.

DIREKTOR IFIMES-A ZIJAD BEĆIREVIĆ : CENTRALNA IZBORNA KOMISIJA BiH CIK JE EKSPOZITURA STRANAKA, SRBIJE I HRVATSKE, CILJ DISOLUCIJA BOSNE I HERCEGOVINE

Zijad Bećirović : CIK je ekspozitura stranaka, Srbije i Hrvatske, cilj disolucija BiH

Ako su u čemu usklađeni susjedi Bosne i Hercegovine, Srbija i Hrvatska onda je to po pitanju Bosne i Hercegovine, kaže adirektor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana doc. dr. Zijad Bećirović komentirajući posljednja dešavanja na političkoj sceni regiona i naše zemlje, koji su, po Bećiroviću, kulminirali posljednjim odlukama Centralne izborne komisije (CIK)

Za naš portal Bećirović otvoreno govori o tome ko stoji iza CIK-a, kakva je uloga susjeda u odnosima prema BiH, razgraničenjima u regionu, te gdje je nestala stvarna probosanska politika.

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate posljednju odluku Centralne izborne komisije BiH koja je u Sarajevu protumačena i kao cementiranje etničkih podjela zemlje i kamo će ona, po Vama, voditi? Mnogi smatraju da je to klasična politička odluka, ko su onda njezini nalogodavci?

Bećirović: Prvo pitanje je, da li je Centralna izborna komisija (CIK) nadležna za donošenje jedne takve odluke. Uvjeren sam da nije. CIK, ali i niko drugi u Bosni i Hercegovini ne smiju i ne mogu biti iznad Ustava i zakona. U ovom slučaju CIK je iznad ustava i zakona. Jasno je, da članovi CIK-a predstavljaju ekspozituru nekoliko političkih lidera u sadejstvu sa susjednim državama, Srbijom i Hrvatskom. Predsjednik CIK-a kontraverzni Branko Petrić izjavljuje, da su oni ovakvom odlukom htjeli izaći u susret da se riješi problem popunjavanja Doma naroda Federacije BiH.

Kakva lakrdija od pravnika Branka Petrića! CIK kao i svaki drugi organ/institucija u Bosni i Hercegovini mora da poštuju ustavno-pravni poredak države, a oni koji odlučuju moraju svoje odluke temeljiti na Ustavu i zakonima, a ne da nekome „izlaze u susret“, ili da odlučuju prema svojim emocijama, preferencijama ili da podilaze političkim strankama, čak i javnosti.

Ustav i zakoni moraju se poštovati i implementirati. U ovom slučaju došlo je do kršenja, izrugivanja Ustava i zakona, ali i vrijeđanja zdravog razuma. U odluci CIK-a ne da nije u odluku o popuni Doma naroda FBiH uključen popis iz 1991. godine, nije čak uključen ni popis iz 2013. godine nego je napravljena dobitna kombinacija odluke u korist HDZBiH i Dragana Čovića, koji taktički odgovaraju
na odluku CIK-a da je neustavna kako bi prikrili svoj stvarni utjecaj na CIK.

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate u posljednje vrijeme veoma agresivne tendencije bosanskohercegovačkih susjeda, prije svega Hrvatske koja pitanje BiH otvara u Saboru i pred Europskim parlamentom, ali i Srbije koja se podrškom Miloradu Dodiku i proruskim faktorima vrlo jasno vraća na politiku devedesetih, što upozoravaju brojna regionalna imena…

Bećirović: Ako su u čemu usklađeni susjedi Bosne i Hercegovine, Srbija i Hrvatska onda je to po pitanju Bosne i Hercegovine. Imali smo slučaj da je prije godinu dana Srbija namjeravala donijeti Deklaraciju o zaštiti i očuvanju srpskog naroda u regionu, da bi time Srbija legitimizirala i legalizirala svoja uplitanja u susjedne države i u regionu. S obzirom da Srbija za razliku od Hrvatske ima slabiji međunarodni položaj, jer je Hrvatska članica EU i NATO, poslije je pod međunarodnim pritiskom odustala od donošenja navedene deklaracije.

U međuvremenu je Hrvatska donijela sličnu Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH kako bi legitimizirala i legalizirala svoja buduća uplitanja u BiH, koja su već najavili premijer i predsjednica Hrvatske, Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović. Krajnji cilj je disolucija države Bosne i Hercegovine i realizacija velikodržavnih projekata. Cilj susjeda BiH je isti, stil, maniri i taktika su različiti.

Radiosarajevo.ba: Da li, po Vama, regionalne politike imaju uvjerenje da se kroz politiku korekcije granica u odnosima Kosova i Srbije može doći na pozicije podrške za politici razgraničenja, odnosno podjele naše zemlje i ko bi takvu politiku mogao da podrži?

Bećirović: U regionu su vođena četiri rata, koji su bili ratovi i za granice. Nijedna granica nije pomjerena ni za milimetar. Ne vjerujem da će sada doći do pomjeranja granica. Ideje o razgraničenju su opasne ideje slične Huntingtonovi tezi o sukobu civilizacija. Te ideje daju nadu nekim krugovima da su zaista moguće i ostvarive. I ideje o razgraničenju kao i teze o sukobu civilizacija su anticivilizacijske. Podršku podjelama daju političari, koji su okrenuti prošlosti, a ne budućnosti i koji nemaju rezultata na poboljšanju života svojih građana i zbog toga građani masovno napuštaju BiH i odlaze „trbuhom za kruhom“ uglavnom u države EU. Zbog toga su ideje podjela u vremenu kada se cijeli svijet združuje i povezuje samo u funkciji opstanka na vlasti pojedinih političara, koji vode politiku Divide et Impera (zavadi pa vladaj).

Radiosarajevo.ba: Kako gledate na probosansku politiku i je li ona prestala biti proaktivna? Posebno na međunarodnom planu, u Briselu, Washingtonu, i to, paradoksalno, u trenutcima koji se čine ključnima za našu zemlju. Gdje Vi vidite rješenja? Zašto nedostaje ozbiljno lobiranje za Bosnu u svijetu?

Bećirović: Čovjek na pomisao, da postoji probosanska politika često se razočara potezima politike koja sebe tako naziva. Nevjerojatno je, da je većina političkih subjekata u Bosni i Hercegovini antibosanskih pa čak i onih koje sebe nazivaju probosanskim, jer njihovi politički koncepti usmjereni su protiv samog bića Bosne (koncept favoriziranja i superiornosti vlastitog etniciteta, religije, kulture itd.). To govori koliko je Bosna i Hercegovina kao fenomen, duh, koncept, način života na svojevrstan način neuništiv usprkos djelovanju svih tih anti faktora. Historijski koncept Bosne je još uvijek nedostižan za Europsku uniju, ali i za SAD, zbog toga će taj koncept sasvim sigurno preživjeti, a te politike će biti poražene. Posljedice tih politika već su vidljive u masovnom iseljavanju i na višedecenijskom gubitku vremena za sve nas. Međunarodni faktor je u posljednje tri decenije izgrađivao partnerske odnose sa političko-kriminalnim strukturama i njih jačao umjesto da je uspostavio partnerske odnose s građanima. To je strateška greška Zapada, koja još nije popravljena.

Faruk Vele (Radio Sarajevo)

23.12.2018.

MARIELUISE BECK: DAYTON JE BIO EKSPERIMENT, NE MOŽETE ZA DVIJE SEDMICE NAPRAVITI USTAV

23.12.2018.

VIJEĆE KONGRESA BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA OBILJEŽILO 26 GODINA OD OSNIVANJA

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca obilježilo 26 godina od osnivanja

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca obilježilo 26 godina od osnivanja
Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) večeras je u sarajevskoj Vijećnici svečano obilježilo 26. godišnjicu osnivanja i uručilo priznanja najzaslužnijim laureatima Vijeća za 2019. godinu.

Visoke zvanice pozdravio je predsjednik VKBI-a predsjednik Organizacionog odbora VKBI Edhem Bičakćić koji je, govoreći o perspektivi tog vijeća, kazao da VKBI treba da objedini sve Bošnjake na prostoru bivše Jugoslavije, te da će jačati kulturne veze i povezanost s maticom.

- U buduće ćemo značajnije uključiti i našu dijasporu jer je ona vrlo važan i jak potencijal koji je ponekad zaboravljen od državnih institucija koje nemaju svoje institucije koje bi vodile brigu o svim građanima -  istakao je Bičakćić.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ukazao je na važnost VKBI-a koji je osnovan 1992.godine "u kritičnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake, što je bio historijski čin".

Izrazio je uvjerenje da će institucija VKBI biti još jača i objediniti sve Bošnjake bivše Jugoslavije i dijasporu.

vkbi-akademija-vijecnica-1

Predsjednik VKBI-a Nedžad Mulabegović je rekao da se posebnost tog vijeća, te kakav status ima u BiH, ogleda u činjenici da su unatoč političkim i ideološkim razlikama uspjeli opstati na okupu kao skupina individua koja promišlja isključivo „svojom glavom“.

- Razlog je u biti veoma jednostavan – Vijeće je otvorena platforma, gdje je svako mišljenje dobro došlo, gdje se diskusije, razgovori i savjetovanja vode na bazi argumenata i činjenica, koje imaju naučnu i stručnu podlogu, i gdje je interes zajedničkog iznad ličnog, pojedinačnog, interesa - istakao je Mulabegović.

Izrazio je uvjerenje da ukupnost onoga što Bosna i Hercegovina jeste, apsolutno može biti paradigma onoga čemu suštinski, barem deklarativno kroz dokumente, teži Europska unija i Vijeće Evrope.

Večeras su uručena su priznanja laureatima Vijeća za 2019. godinu i zahvalnice Bošnjačkom nacionalnom vijeću iz Srbije/Sandžaka, Bošnjačkom vijeću u Crnoj Gori, Mirvadu Kuriću i Avdi Huseinoviću.

Plakete Vijeća, posthumno su dodijeljene porodicama rahmetli Safeta Isovića, Isnama Taljića, Ibrahima Pašića, Lamije Hadžiosmanović i Nedžada Ibrišimovića.

Također, Plakete Vijeća dodijeljene su akamedicima i profesorima Abdulahu Šarčeviću, Enesu Kariću, Esadu Zgodiću, Galibu Šljivi i Avdi Sofradžiji, dok je posebno priznanje Počasni član Vijeća dodijeljeno Nijazu Hastoru.

"Hvala im što su me pozvali u svoje društvo. Bosna i Hercegovina je mala država, ali puna vrijednih ljudi u koje vjerujem da će ljubomorno čuvati njen kontinuitet i učiniti je boljim mjestom za život", rekao je ovim povodom Hastor.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici bošnjačkih organizacija i institucija iz BiH, Crne Gore, Srbije-Sandžaka, Hrvatske, Makedonije i Kosova, prijateljskih organizacija iz BiH s kojima Vijeće sarađuje, predstavnici državnih institucija iz BiH, bivši ministar vanjskih poslova BiH Haris Silajdžić, predstavnici akademske zajednice, ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života BiH.


(Vijesti.ba / FENA)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89227957

Powered by Blogger.ba