Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

22.12.2018.

PREDRAG KOJOVIĆ : NAŠA BORBA ZA SEJDIĆ - FINCI PRESUDA NEĆE STATI

Kojović: Naša borba za Sejdić - Finci presudu neće stati

Kojović: Naša borba za Sejdić - Finci presudu neće stati
Evropski sud za ljudska prava u Strasburgu 22. decembra 2009. presudio je u korist Derve Sejdića i Jakoba Fincija nalažući Bosni i Hercegovini da omogući pripadnicima manjina da se kandidiraju za Predsjedništvo i Dom naroda Parlamenta BiH. Devet godina kasnije, presuda nije provedena, a nije promijenjen ni Izborni zakon kako bi se ukinula diskriminacija.

Tim povodom, predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je ta stranka, još 2013. godine u Kantonu Sarajevo uspjela implementirati presudu Sejdić – Finci, te zahvaljujući tome u rukovodstvu Skupštine danas ima i predstavnike iz ustavne kategorije Ostalih.
 
- Naša borba za Sejdić - Finci presudu neće stati dok god se u potpunosti ne implementira ova presuda - kazao je Kojović.
 
Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH i jednog od apelanata Jakob Finci ne čudi to što se bh. vlasti već godinama ne žele pozabaviti tim pitanjem.
 
- Odlučujući po tužbama Derve Sejdića i Jakoba Fincija, Evropski sud za ljudska prava u Strasburgu 2009. godine naložio je Bosni i Hercegovini da omogući i pripadnicima nacionalnih manjina da se kandidiraju za Predsjedništvo i državni Dom naroda. No, devet godina kasnije ova presuda i dalje nije implementirana, a nije promijenjen ni Izborni zakon BiH kako bi se ukinula diskriminacija – upozorio je Finci.
 
Istakao je da je očito da "kod nas niko ne smatra da treba izvršavati presude - kako domaćih, tako ni međunarodnih sudova".
 
- Imamo i presudu Ustavnog suda BiH iz 2002. o konstitutivnosti naroda, koja još uvijek u nekoliko kantona nije izvršena. I zašto se onda čuditi da presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2009. čeka devet godina na izvršenje, a vjerovatno će čekati i još neko vrijeme - reako je Finci.
 
Dodao je kako se niko ne osjeća obaveznim, te da svako smatra da to neko drugi treba uraditi.
 
- Međutim, ovo ne može uraditi niko drugi osim nas samih, odnosno našeg Parlamenta, za koji smo glasali prije nepuna dva mjeseca - istakao je Finci.
 
Za razliku od Derve Sejdića, Finci je uvjeren da će, ako bh. političari stvarno žele da BiH uđe u EU, "a građani ove zemlje to sigurno žele, u konačnici morati implementirati tu presudu".
 
- Bez ravnopravnosti svih građana mi jednostavno ne ispunjavamo uslove da postanemo članicom EU. A nećemo to ni postati sve dok smo zemlja koja je u svom Ustavu zapisala da ne poštuje osnovna ljudska prava i da građane čini neravnopravnim, i to ne samo pripadnike nacionalnih manjina, već i konstitutivnih naroda koji ne žive na pravom dijelu njene teritorije - poručio je  Sejdić.
 
Sejdić i Finci su dodali da su i konstitutivni narodi diskriminirani jer se Hrvati i Bošnjaci iz Republike Srpske, ali i Srbi iz Federacije BiH ne mogu kandidirati za člana Predsjedništva BiH.
 
Finci je, kako kaže Sejdić, puno optimističniji od njega, jer smatra da se radi o ispravci koja je vrlo jednostavna - treba promijeniti dvije rečenice u Ustavu.
 
Sejdić je naglasio da je upravo sad pravo vrijeme da se to uradi, "kako bi do narednih izbora mogli usaglasiti i Izborni zakon i tako omogućiti svakom građaninu ove zemlje da bude ravnopravan".

 

(Vijesti.ba / FENA)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946093

Powered by Blogger.ba