Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

22.12.2018.

ODLUKA CIK-A POČIVA NA POLITIČKOJ ODLUCI

Odluka CIK-a počiva na političkoj odluci

Odluka CIK-a počiva na političkoj odluci
Njemački stručnjak za Balkan, Bodo Weber za N1 je istakao da i ako dođe do formiranja vlasti u BiH bt će pod znakom upitnika sudova. Weber je ocijenio da odluka CIK-a počiva na političkoj odluci.

Weber je istakao da je upozoravao da će doći do institucionalne krize zbog neriješene odluke Ustavnog suda oko Izbornog zakona.

"Upozorio sam i očekivao da će doći do ozbiljne institucionalne krize zbog neriješene odluke Ustavnog suda oko Izbornog zakona, slučaj Ljubić. Sa odlukom CIK-a i reagovanjem političkih snaga i stim sporova u vezi oko formiranja vlasti to će se bojim se i obistiniti. Ako i dođe do formiranja vlasti bit će pod znakom upitnika sudova", kategoričan je Weber.

Najvećeg blokatora formiranja vlasti u BiH teško je odrediti jer istakao je Weber mi smo u jednom prostoru u kojm nije predvidljivo ko će biti kočnica.

"Mi smo u jednom prostoru u kom nije predvidljivo ko će biti kočnica. Vidimo i da odluka CIK-a sa pet glasova, što nije čudno. Iznenađujući je sam sadržaj te odluke CIK-a. Pokušaj nekog kompromisa, splet velikog pritiska na članove CIK-a između zadapa i nacionalnih stranaka u BiH, prvenstveno hrvatske i srpske. Neka vrsta kompromisa, ono što bi HDZ volio a to je popis iz 2013. a formula 1+1+1 po ustavu FBiH što bi sarajevske stranke voljele. Pokušalo se ići nekim putem koji neće zadovoljiti ni jednu stranu", istakao je.

Odluka CIK-a počiva na političkoj odluci potcrtao je stručnjak za Balkan.

"Odluka CIK-a počiva na političkoj odluci. Na žalost otimanje Ustavnog suda od strane koalicije Čović -Dodik da se ne može riješiti bez većeg angažmana međunarodne zajednice što se na žalost nije desilo. Suštinskog angažnama u pravcu Ustavne reforme. Odluka nije mogla zadovoljiti ni jednu stranu i kako vidimo obje strane su najavile tužbe sudovima. Tu se pokazuje koliko je situacija u BiH komplikovana i da se ne može riješiti unutrašnjim snagama u BiH putem politiziranih sudova", kategoričan je Weber.

(Vijesti.ba / N1)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946435

Powered by Blogger.ba