Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.12.2018.

PROBOSANSKE STRANKE PROTIV FORMIRANJA VIJEĆA MINISTARA

Probosanske stranke protiv formiranja Vijeća ministara


....................
niksic-kojovic-djonlagic
......................
Sve dok Ustavni sud BiH ne donese konačno mišljenje o Uputstvu CIK-a o popuni Doma naroda FBiH ne treba ići u formiranje Vijeća ministara BiH, saglasne su stranke BH bloka.

- Mi ćemo kao BH blok povesti pravnu bitku protiv ovakvih odluka CIK-a i do toga rješenja, ko god krene u relaizaciju ovih neustavnih odluka, pristaje na podjelu zemlje i to bismo smatrali izdajom BiH, kazao je danas Nermin Nikšić predsjednik SDP-a.

Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić navodi kako novi saziv Vijeća ministara BiH ne bi trebao biti konstituisan prije nego što se razriješi novonastala ustavno-pravna kriza u FBiH.

- Formiranje novog Vijeća ministara bez formiranja zakonodavne i izvršnme vlasti u FBiH potpuno sam siguran da bi u konačnici dovelo do „mostarizacije“ cijele FBiH, jer politički ciljevi HDZ-a i SNSD-a jesu ući zajedno u Vijeće ministara BiH, a onda FBiH prepustiti da se valja u političkom blatu - poručio je Đonlagić.

Zastupnik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović smatra da je potrebno spriječiti formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH prije nego što Ustavni sud BiH da konačnu riječ o odluci CIK-a BiH u vezi sa raspodjelom mandata u federalnom Domu naroda.

- Od onih koji ucjenjuju državu BiH, koji su prepreka na njenom evroatlantskom putu i koji rade na njenoj dezintegraciji, bilo bi iluzorno očekivati da će raditi za dobrobit BiH kada preuzmu ministarske fotelje na državnom nivou. U tom slučaju, oni bi učinili sve da federalna Vlada ne funkcioniše i od FBiH bi napravili 'mostarski slučaj'. Stoga smatram da bi politički oportuno bilo uraditi po željama dvojca Dodik - Čović", upozorava Mehmedović u razgovoru za Vijesti.ba.

S druge strane SNSD-u se žuri.

Nebojša Radmanović da postoje snage u BiH koje ne misle da je vrijeme da se Vijeće ministara BiH formira.

Pripadam onima iz RS koji misle da nema nijedan jedini razlog da se ne ispoštuju zakonski rokovi", naglašava Radmanović i poručuje da je stav SNSD-a da pitanje formiranja Vijeća ministara BiH ne treba vezati za formiranje vlasti u FBiH.

Upravo bi SNSD zbog svega mogao izvući najdeblji kraj, što mogu zahvaliti podrci zahtjevima lidera HDZ-a Dragana Čovića i uticaju na CIK da donese protivustavnu odluku.

HDZ je pak u relaksiranoj situaciji jer trenutno konzumira vlast na svim nivoima, dok SNSD ima potrebu da što prije u Vijeću ministara zamjeni kadrove SDS-a i PDP-a, Dragana Mektića, Mirka Šarovića i Igora Crnadka, te zamjenike iz ovih stranaka u Vijeću ministara, ali i njihove kadrove u državnim agencijama.

Podsjećamo, Dodik i Čović su se u sličnoj situaciji našli i nakon izbora 2014. godine, ali u suprotnim ulogama. Tada se Čoviću žurilo pa nije ispoštovao dogovor o vertikalnoj uspostavi vlasti skrojenoj od istih stranaka na svim nivoima, iako je to bio zajednički stav dvije stranke. Rezultat toga je bio četiri godine opozicije Dodikovog SNSD-a na državnom nivou. Dodik je kasnije poručio da shvata Čovića i njegovo nastojanje da HDZ što prije uđe u vlast na nivou Federacije BIH, gdje je bio opozicija u mandatu 2010. - 2014.
Tada je Čović interese HDZ-a stavio ispred interes strateškog partnera SNSD-a.

(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932914

Powered by Blogger.ba