Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.12.2018.

LIDERI BH.BLOKA PREDSTAVILI KRITERIJE ZA USPOSTAVU VLASTI NA DRŽAVNOJ RAZINI

LIDERI Bh.BLOKA PREDSTAVILI KRITERIJE: Pročitajte šta traže SDP, DF i NS za uspostavu vlasti na državnoj razini

Predstavnici Bh. bloka obratili su se danas javnosti u zgradi institucija BiH o aktuelnoj političkoj situaciji. Pred medije su izašli predsjednici SDP-a i NS Nermin Nikšić i Predrag Kojović te potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić.


..................
....................

Predstavili su principe i kriterije BH bloka za uspostavu državne vlasti BiH. 

 
- Značajan broj kriterija se odnosi na izborno zakonodavsto, gdje govorimo o uvođenju elektronskog glasanja i indentifikaciji birača. Svakako, značajan dio odnosi se i na provođenje odluka Suda za ljudska prava u Strazburu, po tužbama „Sejdić i Finci“, „Azra Zornić“, „Ilijaz Pilav“ i „Samir Šlaku“ - pojasnio je Nikšić.

- Želja je da izmjenama Izbornog zakona provedemo te odluke i ukinemo trenutnu diksriminaciju. Krećemo se u pravcu da svi građani imaju jednaka prava - da biraju i budu birani.

- U ovim kriterijima postoji i mogućnost kako bismo mi to u konačnici mogli riješiti. Pretpostavljam da će to biti vrlo teško riješiti na odgovarajući način a da to budu direktni izbori. Dakle, postoji mogućnost da se vratimo nekom modifikovanom prijedlogu iz „aprilskog paketa“, da se članovi Predsjedništva BiH biraju iz ili u Parlamentu BiH, zavisno od toga kako ćemo se dogovoriti - rekao je Nikšić.

U nastavku pročitajte integralni tekst usuglašen između rukovodstva SDP-a, DF-a, i NS-a.

alt

alt

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932845

Powered by Blogger.ba