Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.12.2018.

FARUK VELE: KAKO JE CIK GRAĐANIMA BiH PODIJELIO "ŽUTE TRAKE"?

Faruk Vele : Kako je CIK građanima BiH podijelio “žute trake”?

Ima jedna nevjerovatna scena u inače potresnoj knjizi maloljetnog logoraša Amera Đulića “Bili smo brojke – 233 dana u logorima”, kada su se u proljeće 1993. godine čapljinski srednjoškolci, na čelu sa Medihom Boškailo, pobunili zbog toga što su na zidove učionica povješani grbovi tzv. Herceg-Bosne, a skinuti oni državni.

 Piše: Faruk Vele (Radio Sarajevo)

Suočavajući se po prvi put sa ekstremnim nacionalizmom, velikodržavnom i antibosanskom politikom, notornim UZP-om, odlučili su se na bojkot nastave, a potom, dječje naivno, krenuli pješice “na pregovore” u Počitelj pjevajući “ovo je Bosna, jednom shvatite”, dok su im bojovnici HVO kroz zezanciju i cinične osmjehe dobacivali: “Ići ćete vi malo oko Visokog”.

Zaista, pričali su pojedini bošnjački civili, dok su ih kasnijih mjeseci iste godine, uz batine, tovarili na kamione za Blagaj, bojovnici HVO-a su ih psovali pitajući zašto nisu sami otišli u Zenicu!?

Prisjetio sam se tih slika nakon jučerašnje odluke Centralne izborne komisije (CIK) koja ima za cilj da de facto zacementira etničku podjelu zemlje i da po omiljenom modelu Franje Tuđmana i Dobrice Ćosića, legitimizira “humana preseljenja” ljudi ove zemlje na prostore gdje je njihovo pleme u većini.

Nije zato slučajno da i nedavno usvojena Deklaracija Sabora RH prepoznaje upravo “hrvatske prostore”. 

Drama Bošnjaka Hercegovine započela je kada su se zadesili na „tuđem teritoriju“, iako su, zapravo, bili na zemlji njihovih pradjedova, gdje su njihove porodice stoljećima živjele, rađali se i umirali!

Sve je kako znamo završilo u Heliodromu, Dretelju, Gabeli, Vojnom gdje će ih mučiti strujom, tjerati da odjednom pojedu kilogram duhana ili ubijati zbog komada pronađenog hljeba… Sve u namjeri da provedu etničko čišćenje kakvo, evo, pozdravlja CIK.

Tako to kada zanoćite u rodnoj kući, a probudite se u “tuđem dvorištu”, političkom ofsajdu.

Delegat SDP-a u Domu naroda FBiH Aner Žuljević,  ukoliko se ovakva odluka CIK-a provede, više nikada neće moći u klupe tog doma.

Aner je iz reda “Ostalih”, a CIK je “Ostale” poništio u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Žuljević smatra da je CIK legitimizirao etničko čišćenje i ovjerio plemensku BiH. Oštro je kritizirao Ambasadu SAD-a i predstavnike Europske unije koji su, na ibret mnogih, pozdravili navedenu odluku.

“Ovim putem javno obećavam predstavnicima Ambasade SAD i lažnom predstavniku evropskih vrijednosti gosp. Vigemarku da ću, kao lični čin protesta, do kraja mandata nositi žutu traku oko ruke na svakom zasjedanju Skupštine HNK, kao jasan stav šta mislim o vašoj podršci nebuloznoj odluci CIK-a”, naveo je Žuljević.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba Žuljević objašnjava da implementirati ovakvu odluku znači biti aktivnim sudionikom humanog preseljenja, gdje se “konačno udara tapija ratnim rezultatima i razdvajaju preživjeli od mrtvih na etnički očišćenim područjima

“Na svima nama koji znamo čitati posljedice ove odluke, žuta traka je, nažalost, prateći dio koji je CIK simbolično isporučio jučer. Uzimajući u obzir da gospodin Dragan Čović insistira na brzom formiranju državne i kantonalnih vlada, dok će FBiH pričekati, a Vlada RS je već imenovana, onda se svakom dobronamjernom nameće logičan zaključak da se na djelu projet koji FBiH treba prokazati nefunkcionalnom i reformisati je u formi etničke podjele. CIK je svojom odlukom, kršeći Ustav postao direktni izvršilac tog projekta“, zaključuje Žuljević.

Objavio/la haler u 16:15, 0 komentar(a), print, #

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932944

Powered by Blogger.ba