Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.12.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ PRIJAVIO ČLANOVE CIK-A TUŽILAŠTVU BiH

KOMŠIĆ PRIJAVIO ČLANOVE CIK-a TUŽILAŠTVU: "Počinili su niz krivičnih djela, uzeli su pravo koje im ne pripada"!

Demokratska fronta jučer je podnijela nadležnom Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) Izvještaj o počinjenju više krivičnih djela od strane članova CIK-a, P.B., H.I., R.V., M.S. i B.N., a u vezi sa usvojenim Uputstvom o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH (broj: 05-1-02-2-1507-1/18) koju je CIK usvojio na 98. sjednici održanoj dana 18.12.2018. godine, navodi se u saopćenju DF-a.

...................
Image result for zeljko komsic fotos
..........................

Navedene osobe su prijavljene za izvršenje kaznenih djela iz člana 220. stav (1) KZ BiH (zloupotreba položaja i ovlaštenja), člana 224. KZ BiH (nesavjestan rad u službi), a u vezi sa članom 247. KZ BiH (dogovor za učinjenje krivičnih djela) i članom 163. stav (5) KZ BiH (izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti).

Naime, Demokratska fronta je navedeni Izvještaj o počinjenju krivičnih djela podnijela smatrajući da su članovi Centralne izbore komisije svjesno ignorisali Rješenje i Odluku Ustavnog suda BiH kojima je isključivo naloženo Parlamentarnoj skupštini BiH da riješi pitanje popune Doma naroda FBiH, te su naj taj način zloupotrijebili položaj i ovlaštenja i nesavjesno radili u službi.

Nadalje, uputom da se za popunu Doma naroda koristi popis iz 2013. godine sasvim je jasno da je Centralna izborna komisija, odnosno njenih 5 članova, prekršila odredbe Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, te da su njeni članovi nesavjesnim radom i zloupotrebom položaja dali sebi za pravo da podzakonskim aktom okončaju implementaciju Aneksa 7 Općeg mirovnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, o čemu isključivu nadležnost ima Visoki predstavnik u BiH ili Parlamentarna skupština BiH.

"Također smatramo da su istom odlukom, legalizirajući popis iz 2013. godine, svjesno ignorišući činjenicu da je navedeni popis rezultat ratnih dešavanja u periodu od 1991. – 1995. godine, navedeni članovi CIK-a počinili i krivično djelo poricanja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih odlukama Međunardnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.


U konačnici smatramo da su članovi CIK-a u potpunosti neovlašteno preuzeli ingerencije zakonodavnog tijela, u ovom slučaju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te su na najgrublji način pravnim nasiljem derogirali Ustav Federacije BiH i time ugrozili ustavni poredak kako u Federaciji BiH, tako i u Bosni i Hercegovini u cjelosti", navodi se u saopćenju.

Zbog svega navedenog Demokratska fronta traži pravovremeno poduzimanje mjera od strane nadležnih organa kojima su ova krivična djela prijavljena posebno imajući u vidu institucionalne, društvene, sigurnosne i političke posljedice koje navedeno uputsvo CIK-a može proizvesti.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932881

Powered by Blogger.ba