Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.12.2018.

PRAVNI EKSPERT, NEDIM ADEMOVIĆ: "ODLUKA CIK-A PRAVNO UPITNA, ŠTA JE UPUSTVO I ŠTA ZNAČI ZA FORMIRANJE VLASTI

Ademović pojašnjava: Odluka CIK-a pravno upitna, šta je Uputstvo i šta znači za formiranje vlasti

Ademović pojašnjava: Odluka CIK-a pravno upitna, šta je Uputstvo i šta znači za formiranje vlasti
Centralna izborna komisija (CIK) BiH napravila je kardinalnu grešku, jer je pokušala da "izađe ususret" sukobljenim strankama i zajednicama na način da će svakome dati nešto, tako da će svi biti relativno nezadovoljni.

Komentar je ovo eksperta za ustavno pravo Nedima Ademovića za Vijesti.ba na jučerašnje "Uputstvo" CIK-a o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH, kojim se propisuje primjena popisa iz 2013. i poštivanje tzv. principa 1/1/1, koji kaže da će "u Domu naroda biti najmanje po jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu".

CIK-ov "švedski sto"

- Da bi postigao ovaj kompromis, CIK je sistemom "švedskog stola" malo uzimao rješenja iz Ustava FBiH, a malo iz Izbornog zakona BiH. Tako je napravio jednu mješavinu zaključaka, ne vodeći računa o međunarodnom, ustavnom i izbornom pravu koji ga obavezuju - potcrtava Ademović.

Štaviše, navodi naš sagovornik, CIK uopšte nije vodio računa o činjenici da je Izborni zakon BiH, nakon brisanja nekih odredbi, apsolutno deficitaran kao osnov odlučivanja i da novu regulaciju mogu usvojiti jedino državni parlamentarci, a ne CIK kao izvršno tijelo.

- Smatram da je izvršen pritisak na CIK, a to nije bilo teško uraditi, jer je kredibilitet CIK-a kao institucije, u ovom sastavu, odavno doveden u pitanje. Stoga, odluka CIK-a je, po mom mišljenju, politička i donesena uz kršenje mnogobrojnih pravnih akata i principa odlučivanja. Znači, pravno veoma upitna - naglašava Ademović.

S obzirom na to da su apelaciju prema Ustavnom sudu BiH najavile brojne političke stranke, Ademovića smo pitali da nam pojasni ko su ustvari ovlašteni apelanti i kojom će procedurom CIK-ovo "Uputstvo o izmjeni Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH" ići na ocjenu ovoj pravosudnoj instanci.

- Teško je to reći u ovom momentu. Dok se ne objavi konačni tekst ove odluke, ne znamo tačno kakva je odluka donesena i u kojoj formi. Ako je usvojeno "Uputstvo", onda takva odluka pravno ne obavezuje i u tom slučaju CIK de facto nije ništa odlučio jer to "Uputstvo" se ne mora poštovati - pojašnjava nam Ademović.

Međutim, nastavlja, ako je ipak donesena neka obavezujuća odluka, onda treba analizirati njen karakter i vidjeti ko se može žaliti.

- U svakom slučaju, žalbu će moći podnijeti oni politički i pravni subjekti, kao i pojedinci, koji mogu dokazati da su ovakvom odlukom povrijeđeni u njihovim pravima - dodaje Ademović.

Spor FBiH i BiH

Smatra da je sada, zaista, nastao i istinski spor između FBiH i BiH, jer je federalni ustavotvorac dao nalog zakonodavcu da donese neka zakonska rješenja, ali mu je odredio granice, a BiH je prekoračila ta ovlaštenja, te prepustila jednom običnom upravnom tijelu da donosi zakonodavne odluke.

- Ne ide to tako u jednoj složenoj državi - kategoričan je Ademović.

Zanimalo nas je i da nam pojasni dali bi u pitanje bila dovedena ustavnost vlasti ukoliko bi one na federalnom i državnom nivou bile formirane prije eventualne odluke Ustavnog suda BiH da je CIK-ovo "Uputstvo" neustavno.

- Naravno, ako se vlast formira na neustavnim i nezakonitim odlukama, i sama vlast je onda kontaminirana tim greškama. To znači da će se sve morati opet vratiti na početak i formirati vlast na valjan način, na osnovu nespornih odluka. Sve vrijeme tvrdim - koliko god međunarodna zajednica tvrdila da je bolje biti sa bilo kakvom odlukom CIK-a nego bez nje, nezakonito i neustavno lomljenje preko koljena ovih stvari putem CIK-a veće je zlo nego držanje postojeće vlasti u tehničkom mandatu. Ovakve stvari samo produbljuju krizu i troše dodatno vrijeme koje nemamo - jasan je bio Ademović.

Napominje da Ured visokog predstavnika (OHR) de facto više nema mandat da interveniše.

- Čak i da ima, ne smatram da treba intervenisati. U Ustavu BiH je propisano da je BiH suverena država. Suverenitet se brani i dokazuje. Građani su nosioci suvereniteta i legitimiteta svake vlasti, pa i ove koja trenutno vodi državu. Ako građani misle da treba da sve ovo trpe što se trenutno u BiH dešava, ovu neodgovornost javne vlasti, nerad i bahatost, neka trpe. U tom slučaju to je samo i isključivo njihov izbor. A ako misle da to nije u redu, demokratija pruža široku lepezu legitimnih mjera - kaže Ademović.

Na kraju dodaje kako puno toga možemo naučiti od Francuza, čiji problemi su znatno manji od naših.

- Dosta je više međunarodnog tutorstva koje je, u velikoj mjeri, postalo neprincipijelno i nekredibilno. Mi moramo napokon preuzeti sudbinu u svoje ruke. Ako želimo rješenja, moramo dokazati da nismo ni maloljetni, ni inferiorni, ni bolesni, ni invalidi, te da možemo samostalno odlučivati o svojoj državi i problemima - zaključuje Ademović u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)


20.12.2018.

PROBOSANSKE STRANKE PROTIV FORMIRANJA VIJEĆA MINISTARA

Probosanske stranke protiv formiranja Vijeća ministara


....................
niksic-kojovic-djonlagic
......................
Sve dok Ustavni sud BiH ne donese konačno mišljenje o Uputstvu CIK-a o popuni Doma naroda FBiH ne treba ići u formiranje Vijeća ministara BiH, saglasne su stranke BH bloka.

- Mi ćemo kao BH blok povesti pravnu bitku protiv ovakvih odluka CIK-a i do toga rješenja, ko god krene u relaizaciju ovih neustavnih odluka, pristaje na podjelu zemlje i to bismo smatrali izdajom BiH, kazao je danas Nermin Nikšić predsjednik SDP-a.

Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić navodi kako novi saziv Vijeća ministara BiH ne bi trebao biti konstituisan prije nego što se razriješi novonastala ustavno-pravna kriza u FBiH.

- Formiranje novog Vijeća ministara bez formiranja zakonodavne i izvršnme vlasti u FBiH potpuno sam siguran da bi u konačnici dovelo do „mostarizacije“ cijele FBiH, jer politički ciljevi HDZ-a i SNSD-a jesu ući zajedno u Vijeće ministara BiH, a onda FBiH prepustiti da se valja u političkom blatu - poručio je Đonlagić.

Zastupnik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović smatra da je potrebno spriječiti formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH prije nego što Ustavni sud BiH da konačnu riječ o odluci CIK-a BiH u vezi sa raspodjelom mandata u federalnom Domu naroda.

- Od onih koji ucjenjuju državu BiH, koji su prepreka na njenom evroatlantskom putu i koji rade na njenoj dezintegraciji, bilo bi iluzorno očekivati da će raditi za dobrobit BiH kada preuzmu ministarske fotelje na državnom nivou. U tom slučaju, oni bi učinili sve da federalna Vlada ne funkcioniše i od FBiH bi napravili 'mostarski slučaj'. Stoga smatram da bi politički oportuno bilo uraditi po željama dvojca Dodik - Čović", upozorava Mehmedović u razgovoru za Vijesti.ba.

S druge strane SNSD-u se žuri.

Nebojša Radmanović da postoje snage u BiH koje ne misle da je vrijeme da se Vijeće ministara BiH formira.

Pripadam onima iz RS koji misle da nema nijedan jedini razlog da se ne ispoštuju zakonski rokovi", naglašava Radmanović i poručuje da je stav SNSD-a da pitanje formiranja Vijeća ministara BiH ne treba vezati za formiranje vlasti u FBiH.

Upravo bi SNSD zbog svega mogao izvući najdeblji kraj, što mogu zahvaliti podrci zahtjevima lidera HDZ-a Dragana Čovića i uticaju na CIK da donese protivustavnu odluku.

HDZ je pak u relaksiranoj situaciji jer trenutno konzumira vlast na svim nivoima, dok SNSD ima potrebu da što prije u Vijeću ministara zamjeni kadrove SDS-a i PDP-a, Dragana Mektića, Mirka Šarovića i Igora Crnadka, te zamjenike iz ovih stranaka u Vijeću ministara, ali i njihove kadrove u državnim agencijama.

Podsjećamo, Dodik i Čović su se u sličnoj situaciji našli i nakon izbora 2014. godine, ali u suprotnim ulogama. Tada se Čoviću žurilo pa nije ispoštovao dogovor o vertikalnoj uspostavi vlasti skrojenoj od istih stranaka na svim nivoima, iako je to bio zajednički stav dvije stranke. Rezultat toga je bio četiri godine opozicije Dodikovog SNSD-a na državnom nivou. Dodik je kasnije poručio da shvata Čovića i njegovo nastojanje da HDZ što prije uđe u vlast na nivou Federacije BIH, gdje je bio opozicija u mandatu 2010. - 2014.
Tada je Čović interese HDZ-a stavio ispred interes strateškog partnera SNSD-a.

(Vijesti.ba)

20.12.2018.

OTVORENO PISMO ANERA ŽULJEVIĆA: ,,CIK BiH LEGITIMIZIRAO ETNIČKO ČIŠĆENJE I OVJERIO PLEMENSKU BiH"

Aner Žuljević poručio Ambasadi SAD i EU: Sram vas bilo! Do kraja mandata ću nositi žutu traku oko ruke


Članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine

  Žuljević, zastupnika SDP BiH u Skupštini HNK uputio je otvoreno pismo povodom odluke Centralne izborne komisije BiH o popunjavanju delegata u Domu narodu Parlamenta FBiH prema popisu iz 2013. Pismo prenosimo u cjelosti.

Iako nisam mogao vjerovati ni u ludilu, ipak se desilo da pet “odvažnih” kukavica u Centralnoj izbornoj komisiji BiH podlegne političkom pritisku svojih sponzora i donese, prije svega, sramnu, a potom i neustavnu odluku.

Moralna dimenzija posljedica ove odluke je toliko štetna da su dizači ruke sebi osigurali upis u sramnu knjigu istorije, ali je to manje važno, uzimajući u obzir koliko dugoročnu štetu su napravili za pravdu i multietničnost naše zemlje.

Iako sam od domaćih “baraba” mogao očekivati sve, šokirala su me brzopotezna saopštenja licemjerja Ambasade SAD i EU, sa vječno zabrinutim stavom OHR-a. Zato ih ovim putem javno pitam:

Je li Vas stid gospodo iz demokratske zemlje SAD, lažni predstavnici evropskih vrijednosti u BiH ili vječno zabrinutog OHR-a, stati iza odluke koja legitimizira etničko čišćenje, a živima stavlja žute trake oko ruke?

                                                        SRAM VAS BILO!

Meni vaše “dobronamjerno” pozivanje na brzo formiranje vlasti, nakon što ste dali saglasnost da nas se prethodno, prema ratnim posljedicama, aparthejdski posloži, predstavlja nemjerljivu štetu za budućnost ove zemlje.

Mislio sam i vjerovao da kroz svoj diplomatski angažman mom djetetu nećete ponuditi ništa manje od vlastitog djeteta, jer je to i moralno i vjerski, ako baš hoćete, ali ovo što smo imali priliku vidjeti kroz vaša saopštenja ipak pokazuje da za “velike” i “male” postoje različiti aršini koji će vam se vratiti kao bumerang!

Objavio/la haler u 21:35, 0 komentar(a), print, #

20.12.2018.

LIDERI BH.BLOKA PREDSTAVILI KRITERIJE ZA USPOSTAVU VLASTI NA DRŽAVNOJ RAZINI

LIDERI Bh.BLOKA PREDSTAVILI KRITERIJE: Pročitajte šta traže SDP, DF i NS za uspostavu vlasti na državnoj razini

Predstavnici Bh. bloka obratili su se danas javnosti u zgradi institucija BiH o aktuelnoj političkoj situaciji. Pred medije su izašli predsjednici SDP-a i NS Nermin Nikšić i Predrag Kojović te potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić.


..................
....................

Predstavili su principe i kriterije BH bloka za uspostavu državne vlasti BiH. 

 
- Značajan broj kriterija se odnosi na izborno zakonodavsto, gdje govorimo o uvođenju elektronskog glasanja i indentifikaciji birača. Svakako, značajan dio odnosi se i na provođenje odluka Suda za ljudska prava u Strazburu, po tužbama „Sejdić i Finci“, „Azra Zornić“, „Ilijaz Pilav“ i „Samir Šlaku“ - pojasnio je Nikšić.

- Želja je da izmjenama Izbornog zakona provedemo te odluke i ukinemo trenutnu diksriminaciju. Krećemo se u pravcu da svi građani imaju jednaka prava - da biraju i budu birani.

- U ovim kriterijima postoji i mogućnost kako bismo mi to u konačnici mogli riješiti. Pretpostavljam da će to biti vrlo teško riješiti na odgovarajući način a da to budu direktni izbori. Dakle, postoji mogućnost da se vratimo nekom modifikovanom prijedlogu iz „aprilskog paketa“, da se članovi Predsjedništva BiH biraju iz ili u Parlamentu BiH, zavisno od toga kako ćemo se dogovoriti - rekao je Nikšić.

U nastavku pročitajte integralni tekst usuglašen između rukovodstva SDP-a, DF-a, i NS-a.

alt

alt

20.12.2018.

EMINA MERDAN JE NOVA ŠEFICA MISIJE BiH U EVROPSKOJ UNIJI

NAKON ŽESTOKE KRITIKE CRISTIANA DAN PREDE: Emina Merdan je nova šefica Misije BiH u Evropskoj uniji

"Ovo je prilično zagonentna situacija jer je jedan od glavnih strateških ciljeva zemlje punopravno članstvo u Evropskoj uniji, što je priznato i u nedavno usvojenoj vanjskopolitičkoj strategiji Bosne i Hercegovine 2018.-2023.", kazao je tada Preda.


NAKON ŽESTOKE KRITIKE CRISTIANA DAN PREDE: Emina Merdan je nova šefica Misije BiH u Evropskoj uniji - 1

.........................
Emina Merdan, aktuelna šefica Odsjeka za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, predložena je za novu šeficu Misije BiH u EU te bi uskoro trebala preuzeti dužnost na ovoj funkciji.Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark.

"Prema informacijama koje smo dobili, donesena je odluka o imenovanju Emine Merdan za šeficu Misije BiH u EU. Sada naravno predstoji procedura u kojoj će biti zatražen formalni agreman, odnosno dozvola da ona predstavlja BiH u EU. Prema mom razumijevanju, tu ne postoje nikakvi problemi i to je dosta kvalifikovana kandidatkinja, iskusna u diplomatiji", kazao je Wigemark za naš portal.

Inače, ova odluka je donesena nakon što je izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda ukazao na činjenicu da je ova pozicija već šest mjeseci bila upražnjena.

"Ovo je prilično zagonentna situacija jer je jedan od glavnih strateških ciljeva zemlje punopravno članstvo u Evropskoj uniji, što je priznato i u nedavno usvojenoj vanjskopolitičkoj strategiji Bosne i Hercegovine 2018.-2023.", kazao je tada Preda.
20.12.2018.

GOJKO BERIĆ : ŽIV JE FRANJO, A I SLOBO NIJE MRTAV

Gojko Berić : Živ je Franjo, a ni Slobo nije mrtav


Osim što je izazvala političku i medijsku buku, što je svakodnevna pojava na zapadnom Balkanu, Deklaracija hrvatskog Sabora o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini ne dobacuje dalje od pakosne “novogodišnje čestitke” adresirane na političko Sarajevo.

Piše : Gojko Berić (Oslobođenje)

Deklaracija zvuči kao dežurni, već poznati jednopartijski (HDZ) lament koji ovdašnjim Hrvatima više šteti nego što im koristi. Jedino što u svemu tome zavrjeđuje pažnju jeste činjenica da se Deklaracijom najavljuje nastavak politike našeg zapadnog susjeda prema BiH, poznate kao miješanje u unutrašnje stvari ove zemlje.

Što se toga tiče, stvari ne stoje drugačije ni kad je riječ o Srbiji, koja se postavlja pokroviteljski prema Republici Srpskoj. Tako će biti sve dok na vlasti u Beogradu i Zagrebu budu prononsirani desničari, pretendenti na neostvarene ciljeve iz devedesetih godina. Oživljavanje političkih mrtvaca i njihovih ideja nikada nije bilo preporučljivo, to je abeceda svake razumne politike. Međutim, sudeći prema snazi desnice u Hrvatskoj i Srbiji, Franjo Tuđman je živ, a ni Milošević nije mrtav.

Različitog mentalnog sklopa, ni po čemu slični osim po uvjerenju da demokratija nema nikakvih prednosti nad apsolutizmom, oni su bili vladari užasnog balkanskog rata. Bosna i Hercegovina je imala nesreću da postane predmet njihovih velikodržavnih ciljeva, kopča koja je neraskidivo povezala njihove političke biografije i njihovu odgovornost za patnje i stradanje miliona ljudi.

To što je Milošević umro u ćeliji haškog zatvora prije izricanja bilo kakve presude, a Tuđmanova smrt preduhitrila optužnicu Carle Del Ponte, od sporednog je značaja. Ironija je u tome što ga je pravda, makar i mrtvog, ipak stigla – prije godinu dana Haški tribunal je izrekao presudu Franji Tuđmanu, kao čelnom čovjeku udruženog zločinačkog poduhvata u BiH. U kakvom god kontekstu Milošević i Tuđman bili pomenuti, uvijek ih vidim kako u Karađorđevu, s čašom viskija u ruci, stoje nagnuti nad kartom svog zamišljenog plijena, pripremajući dženazu jednoj nezavisnoj, međunarodno priznatoj državi (“Franjo, uzmi, bre, i taj Cazin i Kladušu.

To su turski krajevi, meni to ne treba”). Njihov odnos je bio neobičan, ali ne i lišen izvjesne logike. Kad god bi Milošević pobijedio na izborima, i Tuđman bi se osjećao sigurnijim. Kad je NATO počeo bombardovanje Srbije, Tuđman je u intervjuu italijanskom dnevniku La Stampa pokušao amnestirati Miloševića od odgovornosti za krvavi raspad Jugoslavije, pripisujući rat istorijskom nasljeđu i neraščišćenim računima iz prošlosti.

Poštovali su svaki međusobni dogovor i nisu se jedan drugom miješali u poslove kolektivnog hipnotiziranja vlastite nacije. Nikada ih niste mogli čuti da jedan o drugom javno kažu nešto loše, čak ni kada je Milošević slao tenkove na Vukovar, ili kada je Tuđman istjerao iz Hrvatske nekoliko stotina hiljada Srba. Prljave poslove u srpsko-hrvatskoj propagandističkoj makljaži prepuštali su svojim medijima.

Milošević je u zapadnim medijima bio obilježen kao “balkanski kasapin”. Upoređivan je i sa Hitlerom! S druge strane, Franjo Tuđman je bio neskriveni rasista (“Sretan sam što mi supruga nije ni Srpkinja ni Židovka”). Srbe koji su izbjegli pred Olujom ispratio je sa neobuzdanom mržnjom (“Neka idu i neka nose svoje prljave gaće sa sobom”). Ali kad je 10. decembra 1999. umro, Milošević je poslao telegram saučešća njegovoj obitelji. Bilo je to simbolično, “posljednje pismo” prijatelju.

Oni su zaista bili iskreni politički prijatelji i saveznici, kao što su, istovremeno, bili i iskreni neprijatelji. Da nije bio spriječen haškom potjernicom, Milošević bi možda otišao i na Tuđmanov pogreb. Na vijest o Tuđmanovoj smrti, Televizija Srbije prenijela je Tanjugov komentar u kojem je hrvatski predsjednik okvalifikovan kao sljedbenik Ante Pavelića i glavni krivac za egzodus hrvatskih Srba. Milošević s tim komentarom formalno nije imao nikakve veze. On je izgubio sve ratove, a Tuđman je svoj rat dobio.

Nije želio Hrvatsku “bez krvi”, želio je po svaku cijenu biti pobjednik. Predao je Miloševiću Posavinu, u zamjenu za pražnjenje Hrvatske od Srba. Nedavno mu je, na 19. godišnjicu smrti, podignut spomenik na platou ispred kultne dvorane “Lisinski” u Zagrebu. Izliven u bronzi, spomenik je, sa postamentom, visok čitavih sedam metara, a podignut je najviše zaslugom gradonačelnika Milana Bandića, koji je uklonio Tita sa poznatog zagrebačkog trga i bacio ga u kontejner.

Protivnici Tuđmana i njegovog režima osudili su podizanje spomenika, nazvavši skulpturu “estetskim užasom”, te “slikom i prilikom Tuđmanove ostavštine”. Autor spomenika, akademski kipar Kuzma Kovačić, novinaru je rekao kao je “htio napraviti portretnu figuru koja je simbol hrvatske slobode u koju je nastojao utkati dušu živog Tuđmana”. Jurica Pavičić, kolumnista Jutarnjeg lista, tu je izjavu prokomentarisao ovako: “Kovačić je doista uspio postići svoj naum, da s nama ‘bude živi Tuđman’. Upravo zato, ta skulptura i jest besprimjerno jeziva. Imamo točno onakvog Tuđmana kakvog Zagreb danas zaslužuje i kakvog Hrvatska danas zaslužuje. U taj je kip doista u potpunosti ‘utkana duša’ jednog frustriranog, promašenog i na stranputicu zabasalog društva”.

Kao što vidimo, živ je Franjo, a ni Slobo nije mrtav! U Srbiji raste čudan sentiment prema Miloševiću, uprkos tome što je svojom politikom bacio zemlju na koljena. Njegove pristalice hoće da mu podignu veliki spomenik! I to na Ušću, mjestu njegovog čuvenog govora pred milionskom masom, kada je promovirano tzv. događanje naroda.

Spomenik čovjeku koji je pokrenuo krvavi točak istorije! Milošević i Tuđman su Bosni i Hercegovini nanijeli štete od kojih se ona nikada neće oporaviti, razorili su njeno multietničko društvo i osakatili je za sva vremena. Nisu samo Bošnjaci žrtve njihovih politika, žrtve su i Srbi i Hrvati. Danas su ti narodi frustrirani, osiromašeni, zbunjeni i zadojeni mržnjom. Tuđman je na ime takvih zasluga nagrađen spomenikom u Zagrebu, Milošević će za iste zasluge sutra možda biti nagrađen spomenikom u Beogradu.

Ali, kad smo već kod spomenika, postoje svi razlozi da se na nekom od gradskih trgova u Bosni i Hercegovini podigne spomenik žrtvama Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana. Sarajevo je idealno mjesto za to. Em je geografsko središte bivše Jugoslavije, em je simbol patnje i stradanja pod četverogodišnjom opsadom.


20.12.2018.

FARUK VELE: KAKO JE CIK GRAĐANIMA BiH PODIJELIO "ŽUTE TRAKE"?

Faruk Vele : Kako je CIK građanima BiH podijelio “žute trake”?

Ima jedna nevjerovatna scena u inače potresnoj knjizi maloljetnog logoraša Amera Đulića “Bili smo brojke – 233 dana u logorima”, kada su se u proljeće 1993. godine čapljinski srednjoškolci, na čelu sa Medihom Boškailo, pobunili zbog toga što su na zidove učionica povješani grbovi tzv. Herceg-Bosne, a skinuti oni državni.

 Piše: Faruk Vele (Radio Sarajevo)

Suočavajući se po prvi put sa ekstremnim nacionalizmom, velikodržavnom i antibosanskom politikom, notornim UZP-om, odlučili su se na bojkot nastave, a potom, dječje naivno, krenuli pješice “na pregovore” u Počitelj pjevajući “ovo je Bosna, jednom shvatite”, dok su im bojovnici HVO kroz zezanciju i cinične osmjehe dobacivali: “Ići ćete vi malo oko Visokog”.

Zaista, pričali su pojedini bošnjački civili, dok su ih kasnijih mjeseci iste godine, uz batine, tovarili na kamione za Blagaj, bojovnici HVO-a su ih psovali pitajući zašto nisu sami otišli u Zenicu!?

Prisjetio sam se tih slika nakon jučerašnje odluke Centralne izborne komisije (CIK) koja ima za cilj da de facto zacementira etničku podjelu zemlje i da po omiljenom modelu Franje Tuđmana i Dobrice Ćosića, legitimizira “humana preseljenja” ljudi ove zemlje na prostore gdje je njihovo pleme u većini.

Nije zato slučajno da i nedavno usvojena Deklaracija Sabora RH prepoznaje upravo “hrvatske prostore”. 

Drama Bošnjaka Hercegovine započela je kada su se zadesili na „tuđem teritoriju“, iako su, zapravo, bili na zemlji njihovih pradjedova, gdje su njihove porodice stoljećima živjele, rađali se i umirali!

Sve je kako znamo završilo u Heliodromu, Dretelju, Gabeli, Vojnom gdje će ih mučiti strujom, tjerati da odjednom pojedu kilogram duhana ili ubijati zbog komada pronađenog hljeba… Sve u namjeri da provedu etničko čišćenje kakvo, evo, pozdravlja CIK.

Tako to kada zanoćite u rodnoj kući, a probudite se u “tuđem dvorištu”, političkom ofsajdu.

Delegat SDP-a u Domu naroda FBiH Aner Žuljević,  ukoliko se ovakva odluka CIK-a provede, više nikada neće moći u klupe tog doma.

Aner je iz reda “Ostalih”, a CIK je “Ostale” poništio u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Žuljević smatra da je CIK legitimizirao etničko čišćenje i ovjerio plemensku BiH. Oštro je kritizirao Ambasadu SAD-a i predstavnike Europske unije koji su, na ibret mnogih, pozdravili navedenu odluku.

“Ovim putem javno obećavam predstavnicima Ambasade SAD i lažnom predstavniku evropskih vrijednosti gosp. Vigemarku da ću, kao lični čin protesta, do kraja mandata nositi žutu traku oko ruke na svakom zasjedanju Skupštine HNK, kao jasan stav šta mislim o vašoj podršci nebuloznoj odluci CIK-a”, naveo je Žuljević.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba Žuljević objašnjava da implementirati ovakvu odluku znači biti aktivnim sudionikom humanog preseljenja, gdje se “konačno udara tapija ratnim rezultatima i razdvajaju preživjeli od mrtvih na etnički očišćenim područjima

“Na svima nama koji znamo čitati posljedice ove odluke, žuta traka je, nažalost, prateći dio koji je CIK simbolično isporučio jučer. Uzimajući u obzir da gospodin Dragan Čović insistira na brzom formiranju državne i kantonalnih vlada, dok će FBiH pričekati, a Vlada RS je već imenovana, onda se svakom dobronamjernom nameće logičan zaključak da se na djelu projet koji FBiH treba prokazati nefunkcionalnom i reformisati je u formi etničke podjele. CIK je svojom odlukom, kršeći Ustav postao direktni izvršilac tog projekta“, zaključuje Žuljević.

Objavio/la haler u 16:15, 0 komentar(a), print, #

20.12.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ PRIJAVIO ČLANOVE CIK-A TUŽILAŠTVU BiH

KOMŠIĆ PRIJAVIO ČLANOVE CIK-a TUŽILAŠTVU: "Počinili su niz krivičnih djela, uzeli su pravo koje im ne pripada"!

Demokratska fronta jučer je podnijela nadležnom Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) Izvještaj o počinjenju više krivičnih djela od strane članova CIK-a, P.B., H.I., R.V., M.S. i B.N., a u vezi sa usvojenim Uputstvom o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH (broj: 05-1-02-2-1507-1/18) koju je CIK usvojio na 98. sjednici održanoj dana 18.12.2018. godine, navodi se u saopćenju DF-a.

...................
Image result for zeljko komsic fotos
..........................

Navedene osobe su prijavljene za izvršenje kaznenih djela iz člana 220. stav (1) KZ BiH (zloupotreba položaja i ovlaštenja), člana 224. KZ BiH (nesavjestan rad u službi), a u vezi sa članom 247. KZ BiH (dogovor za učinjenje krivičnih djela) i članom 163. stav (5) KZ BiH (izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti).

Naime, Demokratska fronta je navedeni Izvještaj o počinjenju krivičnih djela podnijela smatrajući da su članovi Centralne izbore komisije svjesno ignorisali Rješenje i Odluku Ustavnog suda BiH kojima je isključivo naloženo Parlamentarnoj skupštini BiH da riješi pitanje popune Doma naroda FBiH, te su naj taj način zloupotrijebili položaj i ovlaštenja i nesavjesno radili u službi.

Nadalje, uputom da se za popunu Doma naroda koristi popis iz 2013. godine sasvim je jasno da je Centralna izborna komisija, odnosno njenih 5 članova, prekršila odredbe Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, te da su njeni članovi nesavjesnim radom i zloupotrebom položaja dali sebi za pravo da podzakonskim aktom okončaju implementaciju Aneksa 7 Općeg mirovnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, o čemu isključivu nadležnost ima Visoki predstavnik u BiH ili Parlamentarna skupština BiH.

"Također smatramo da su istom odlukom, legalizirajući popis iz 2013. godine, svjesno ignorišući činjenicu da je navedeni popis rezultat ratnih dešavanja u periodu od 1991. – 1995. godine, navedeni članovi CIK-a počinili i krivično djelo poricanja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih odlukama Međunardnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.


U konačnici smatramo da su članovi CIK-a u potpunosti neovlašteno preuzeli ingerencije zakonodavnog tijela, u ovom slučaju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te su na najgrublji način pravnim nasiljem derogirali Ustav Federacije BiH i time ugrozili ustavni poredak kako u Federaciji BiH, tako i u Bosni i Hercegovini u cjelosti", navodi se u saopćenju.

Zbog svega navedenog Demokratska fronta traži pravovremeno poduzimanje mjera od strane nadležnih organa kojima su ova krivična djela prijavljena posebno imajući u vidu institucionalne, društvene, sigurnosne i političke posljedice koje navedeno uputsvo CIK-a može proizvesti.

20.12.2018.

SAMO SMO PODRŽALI DONOŠENJE ODLUKE, A NE O KAKVOJ SE ODLUCI RADI - VRIJEME ĆE POKAZATI, DALI LARS-GUNNAR WIGEMARK GOVORI ISTINU?

Samo smo podržali donošenje odluke, a ne o kakvoj se odluci radi

Samo smo podržali donošenje odluke, a ne o kakvoj se odluci radi
Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark odbacio je danas, na upit novinara, tvrdnje da "lično držao stranu HDZ-a BiH" prilikom razgovora o popuni federalnog Doma naroda i odluke CIK-a BiH o načinu raspodjele mandata.

"Takvi navodi apsolutno nisu tačni", poručio je Wigemark.

On je podsjetio da su se Delegacija EU i Ambasada SAD-a u zajedničkoj izjavi očitovale povodom pomenute aktivnosti CIK-a BiH.

 "Mi nismo na bilo čijoj strani. Samo smo podržali donošenje odluke, a ne o kakvoj se odluci radi", konstatovao je šef Delegacije EU u našoj državi.

Kako je istakao, ostale procedure, pa i postupak žalbe, unutrašnja su pitanja BiH.

"Za sve to postoje uspostavljene procedure koje BiH treba da provodi i nadamo se da će to da provodi", naglasio je Wigemark.

 

(Vijesti.ba)

20.12.2018.

NE UDOVOLJAVATI ŽELJAMA DVOJCA DODIK - ČOVIĆ, SPRIJEČITI FORMIRANJE VIJEĆA MINISTARA

Ne udovoljavati željama dvojca Dodik - Čović, spriječiti formiranje Vijeća ministara

...........
Ne udovoljavati željama dvojca Dodik - Čović, spriječiti formiranje Vijeća ministara
................
Zastupnik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović smatra da je potrebno spriječiti formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH prije nego što Ustavni sud BiH da konačnu riječ o odluci CIK-a BiH u vezi sa raspodjelom mandata u federalnom Domu naroda.

"Mišljenja sam da vlast treba formirati po redu - prvo kantonalni, pa federalni i na kraju državni nivo vlasti. Od onih koji ucjenjuju državu BiH, koji su prepreka na njenom evroatlantskom putu i koji rade na njenoj dezintegraciji, bilo bi iluzorno očekivati da će raditi za dobrobit BiH kada preuzmu ministarske fotelje na državnom nivou. U tom slučaju, oni bi učinili sve da federalna Vlada ne funkcioniše i od FBiH bi napravili 'mostarski slučaj'. Stoga smatram da bi politički oportuno bilo uraditi po željama dvojca Dodik - Čović", upozorava Mehmedović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
Na upit da li bi u pitanje bila dovedena ustavnost federalne i državne vlasti, ukoliko bi one bile formirane prije eventualne odluke Ustavnog suda BiH da je CIK-ova odluka neustavna, naš sagovornik ističe da je i to moguć scenario. No, konstatuje da bi to dodatno zakomplikovalo legalitet i legitimnost predstavnika vlasti u BiH. 
 
"U tom slučaju, napravili bismo novi Mostar. Kao što znate, gradonačelnik Mostara je apsolutni vladar ovog grada. Raspolaže budžetom i troši sredstva građana bez da ikome polaže račune. Takvu situaciju bismo imali sa Federalnom vladom", naglašava Mehmedović.
 
U konačnici, on poručuje da građani sve više vrše pritisak na izabrane zvaničnike u smislu da nema ozbiljnih političkih pregovarača kako bi se konačno uspostavio red u državi.
 
 
(Vijesti.ba)

20.12.2018.

CIK BiH - KARTELSKI INSTRUMENT

CIK – kartelski instrument


........................
Image result for cik bih 2018 clanovi
.............................

Ovo je jasan signal i alarm međunarodnoj zajednici, prije svega SAD-u, ali i nama, izbjeglim, prognanim i protjeranim. Pitanje svih pitanja je: zauvjek otići iz zemlje ili prihavatiti političku borbu angažiranjem u opoziciji kako bi se politička mafija strpala u zatvor?

U svom dosadašnjem političkom angažmanu imao sam nekoliko puta kontakte sa Centralnom Izbornom komisijom (CIK-om), preciznije sa gđom. Irenom Hadžiabdić. Za one koje i ne znaju u CIKu sjedi 7 osoba od čega 6 muškaraca i jedna žena. Dva Bošnjaka, dva Srbina, dva Hrvata i jedna iz ”Ostalih”. U više kontakata sa gđom. Hadžiabdić iznosio sam brojne birokratske probleme i zloupotrebe na koje bh. dijaspora nailazi prilikom podnošenja svoje prijave za glasanja iz inostranstva. Irena je pokazala razumjevanje za sve probleme na koje nailazimo ali sam ubrzo shvatio da ”jedna ili dvije laste ne čine proljeće”. Problemi koji se jednostavno mogu riješiti  primjenom iskustva izbornog sistema kako je to slučaj u drugim, demokratski razvijenijim sustavima, postali su ”nerješivi”, jednostavno, jer to ne žele oni koji o tome odlučuju, dakle radi se o očitoj opstrukciji. Brzo sam shvatio da je CIK radije politička nego državna institucija preko koje se preklapaju razni politički interesi. Kako jedan broj političkih stranaka i političkih predstavnika u BiH radi na principu ”kartela”, jasno je da je kriminalna hobotnica osim zdravstva, obrazovanja, pravosuđa, kulture i prosvete, ispružila svoje pipke i u ovu instituciju. Ono što je politička mafija uspjela u svojim namjerama jeste da je totalno obesmislila održavanje izbora. Danas im je još ostala Centralna banka i armija kao stubovi državnog suvereniteta, zbog čega me ne čudi što su i one na udaru te iste političke mafije.

Aneks 7 Daytonskog sporazuma o pravu izbjeglica i prognanika je više nego jasan: ”Sve izbjeglice i prognanici imaju pravo slobodno se vratiti u svoje domove. Imaju pravo na povrat imovine koje su lišeni tijekom neprijateljstava od 1991. godine ina naknadu imovine koja se ne može vratiti. Što raniji povratak izbjeglica i prognanika važan je cilj rješavanja sukoba u Bosni i Hercegovini. Strane potvrđuju da će prihvatiti povratak osoba koje su napustile njihov teritorij, uključujući i one koje su dobile privremenu zaštitu trećih zemalja. 

Aneks 7 nikad nije sproveden! Razlog je jednostavan. Niti političko Sarajevo niti politička Banjaluka nikada nisu pokazali istinsku volju za njegovo sprovođenje. Banjaluka, zbog sprovođenja u djelo rezultata genocida i etničkog čišćenja dok Sarajevo, ”čuvanjem” izbjeglica čuvalo je svoju izbornu bazu. Populacija izbjeglih i prognanih je najviše izgubila u proteklom ratu da bi se proces njene političke manipulacije nastavio i u miru. Ono što je bolna istina koju treba reći svima onima kojima je stalo do države jeste da bez istinskog povrata raseljenih, prognanih i izbjeglih nema niti države Bosne i Hercegovine. Oni najhrabriji i najodvažniji koji su se vratili u manji bh. entitet susreću se sa već poznatom diskriminacijom koja je posebno izražena u oblasti obrazovanja. Djeci se ne priznaje jezik koji govore, uči se historija u kojoj su ratni zločinci heroji i gdje dominira historijski revizionizam, zdravstvena zastita povratnika je vrlo loša. Jasno je da su sve ove aktivnosti posljedica koordiniranog djelovanja zvaničnog Beograda i Zagreba kada je u pitanju BiH preko svojih eksponenata u BiH i CIK-u BiH

Zbog toga je Zijad Bećirević, direktor IFIMESa u pravu kad naziva CIK političko-mafijaskom organizacijom, u kojoj većinu predstavljaju eksponenti Dragana Čovića i Milorada Dodika. Odluka o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH je neustavna i nezakonita jer je pitanje delegiranja delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH riješeno zakonom, a ne da se to rješava nezakonitom voljom sedam članova CIK-a. Opravdane su kritike i na račun visokog predstavnika Valentina Inzka kao i ponašanje Tužilaštva BiH. Oni se u svemu ovome posmatraju isto onako kako su se ponašali i u posljednjem ratu; kao ”posmatrači” nezinteresovani na implikacije i negativne posljedice nezakonitih i neustavnih odluka CIKa. Odluka CIK-a u praksi znači da bi stranke okupljene oko HDZ-a BiH u federalnom Domu naroda mogle imati 12 od ukupno 17 delegata, što bi im omogućilo potpunu kontrolu nad tim Domom. Također, iz brojke od 12 delegata proizilazi da bi stranke okupljene oko HDZ-a BiH u državnom Domu naroda mogle imati četiri delegata, a pošto taj Dom broji tri kluba od po pet delegata, sasvim je moguće da HDZ i SNSD u dva kluba imaju po četiri, odnosno ukupno osam delegata, što je prosta većina. Ili jednostavnije rečeno objavljuje se ”diktatura” onih eksponenata koji negiraju genocid u Srebrenici i onih koji ne priznaju UZP – udruženi zločinački poduhvat!

Ovo je jasan signal i alarm međunarodnoj zajednici, prije svega SAD-u, ali i nama, izbjeglim, prognanim i protjeranim. Pitanje svih pitanja je: zauvjek otići iz zemlje ili prihavatiti političku borbu angažiranjem u opoziciji kako bi se politička mafija strpala u zatvor?20.12.2018.

PROVESTI ODLUKU CIK-A ZNAČI BITI SUDIONIKOM "HUMANOG PRESELJENJA"

Provesti odluku CIK-a znači biti sudionikom "humanog preseljenja"

Provesti odluku CIK-a znači biti sudionikom
Delegat iz reda ostalih u Parlamentu FBiH Aner Žuljević (SDP BiH) u izjavi za Vijesti.ba oštro je kritikovao uputstvo CIK-a BiH o raspodjeli mandata u federalnom Domu naroda, poručivši da "svi politički subjekti koji odluče da učestvuju u implementaciji ove skandalozne odluke nisu ništa drugo nego izdajnici zemlje kojima će istorija suditi".

Prema njegovim riječima, CIK je spornim aktom legitimizirao etničko čišćenje i ovjerio plemensku BiH. 
 
"Iako nisam mogao vjerovati ni u ludilu, ipak se desilo da pet 'odvažnih' kukavica u CIK-u podlegne političkom pritisku svojih sponzora i donese, prije svega, sramnu, a potom i neustavnu odluku. Moralna dimenzija posljedica ove odluke je toliko štetna da su, dižući ruke, sebi osigurali upis u sramnu knjigu istorije, ali je to manje važno uzimajući u obzir koliko dugoročnu štetu su napravili za pravdu i multietničnost naše zemlje", smatra Žuljević.
 
On poručuje kako ustav jedne zemlje nije švedski sto, pa da se iz njega uzima ono što u datom momentu odgovara politici.
 
"A CIK BiH je kao 'neovisno' regulatorno tijelo upravo to uradio, postao je servis pogubne politike", kategoričan je ovaj SDP-ov zvaničnik. 
 
Naš sagovornik upozorava da implementirati ovakvu odluku CIK-a BiH znači biti aktivnim sudionikom humanog preseljenja, gdje se "konačno udara tapija ratnim rezultatima i razdvajaju preživjeli od mrtvih na etnički očišćenim područjima".
 
"Na kraju, koristim priliku da javno zamolim članove ustavnog suda FBiH i BiH da sačuvaju vlastiti i dignitet institucija, te kredibilitet Ustava, stavljajući van snage ovu pogubnu odluku CIK-a, te na taj način vrate nadu da BiH ne može biti drugačija nego zemlja za sve nas", zaključio je Žuljević.
 
(Vijesti.ba)20.12.2018.

JOŠ JEDAN BALKANSKI POZDRAV IZ BRISELA

20.12.2018.

REVIZIJA DEVEDESETIH KOČI POMIRENJE

20.12.2018.

ŠTEFICA GALIĆ : NEMA TOGA ČIME MI MOGU ZAPRIJETITI (VIDEO)

20.12.2018.

POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI PRVE DIONICE AUTOPUTA BEOGRAD - SARAJEVO...

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89227472

Powered by Blogger.ba