Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.12.2018.

BOŽO SKOPLJAKOVIĆ : CIK SE STAVIO IZNAD USTAVA, OHR TREBA PONIŠTITI ODLUKU CIK-E

Božo Skopljaković: CIK se stavio iznad Ustava, OHR treba poništiti odluku

Božo Skopljaković: CIK se stavio iznad Ustava, OHR treba poništiti odluku
Hrvatska stranka BiH smatra da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH, donošenjem odluke da se za popunu Doma naroda FBiH koristi popis stanovništva iz 2013. godine, prekršila Ustav FBiH i time na sebe preuzela odgovornost i nadležnost da proglasi da je Aneks 7 u cijelosti proveden.

Poručio je ovo u izjavi za Vijesti.ba predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković.

"Sjetimo se, početkom ove godine CIK BiH izašao je sa prijedlogom, 'radnim materijalom', u kojem se već tada nagovijestilo da će se za popunu Doma naroda FBiH primijeniti posljednji popis iz 2013. godine. Bez obzira što su i tada upozoravani da je takva odluka protuustavna, Irena Hadžiabdić, koja je tada bila predsjednica CIK-a BiH, izjavila je da su u 98 posto slučajeva odluke ove institucije bile potvrđene kao valjane", napomenuo je Skopljaković.

Kako je istakao, danas je potvrđena namjera CIK-a BiH, a da li je valjana - reći će Ustavni sud BiH.

"Svakako očekujemo i reakciju OHR-a. Nadam se da će poništiti ovu odluku i zaustaviti CIK BiH da se stavlja iznad Ustava", zaključio je Skopljaković.

Podsjećamo, rješenje koje je CIK BiH usvojio na današnjoj sjednici predviđa korištenje popisa iz 2013. godine i poštivanje principa 1/1/1, koji kaže da će “u Domu naroda bite najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu“.

Predsjednik ove institucije Branko Petrić kazao je da odluka o popuni Doma naroda FBiH stupa na snagu dan nakon što bude objavljena u Službenom glasniku BiH, a to se očekuje za dan ili dva.


(Vijesti.ba)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946454

Powered by Blogger.ba