Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.12.2018.

OTVORENO PISMO ANERA ŽULJEVIĆA: ,,CIK BiH LEGITIMIZIRAO ETNIČKO ČIŠĆENJE I OVJERIO PLEMENSKU BiH"

OTVORENO PISMO ANERA ŽULJEVIĆA: „CIK legitimizirao etničko čišćenje i ovjerio plemensku BiH“

„Iako nisam mogao vjerovati ni u ludilu, ipak se desilo da pet 'odvažnih' kukavica u Centralnoj izbornoj komisiji BiH podlegne političkom pritisku svojih sponzora i donese, prije svega, sramnu, a potom i neustavnu odluku“, piše u otvorenom pismu SDP-ov Aner ŽuljevićOTVORENO PISMO ANERA ŽULJEVIĆA: 'CIK legitimizirao etničko čišćenje i ovjerio plemensku BiH'

...................

Članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine

Pismo prenosimo u nastavku: 

„Moralna dimenzija posljedica ove odluke je toliko štetna da su dizači ruke sebi osigurali upis u sramnu knjigu istorije, ali je to manje važno, uzimajući u obzir koliko dugoročnu štetu su napravili za pravdu i multietničnost naše zemlje.

Iako sam od domaćih 'baraba' mogao očekivati sve, šokirala su me brzopotezna saopštenja licemjerja Ambasade SAD i EU, sa vječno zabrinutim stavom OHR-a. Zato ih ovim putem javno pitam:

Je li Vas stid gospodo iz demokratske zemlje SAD, lažni predstavnici evropskih vrijednosti u BiH ili vječno zabrinutog OHR-a, stati iza odluke koja legitimizira etničko čišćenje, a živima stavlja žute trake oko ruke?

Meni vaše 'dobronamjerno' pozivanje na brzo formiranje vlasti, nakon što ste dali saglasnost da nas se prethodno, prema ratnim posljedicama, aparthejdski posloži, predstavlja nemjerljivu štetu za budućnost ove zemlje.

Mislio sam i vjerovao da kroz svoj diplomatski angažman mom djetetu nećete ponuditi ništa manje od vlastitog djeteta, jer je to i moralno i vjerski, ako baš hoćete, ali ovo što smo imali priliku vidjeti kroz vaša saopštenja ipak pokazuje da za 'velike' i 'male' postoje različiti aršini koji će vam se vratiti kao bumerang!

Ovim putem javno obećavam predstavnicima Ambasade SAD i lažnom predstavniku evropskih vrijednosti gosp. Vigemarku da ću, kao lični čin protesta, do kraja mandata nositi žutu traku oko ruke na svakom zasjedanju Skupštine HNK, kao jasan stav šta mislim o vašoj podršci nebuloznoj odluci CIK-a.

Svi politički subjekti koji odluče da učestvuju u implementaciji ove skandalozne odluke, nisu ništa drugo nego izdajnici zemlje kojim će istorija suditi.

Na kraju, koristim priliku da javno zamolim članove Ustavnog suda FBiH i BiH da sačuvaju vlastiti i dignitet institucija, te kredibilitet Ustava, stavljajući van snage ovu pogubnu odluku CIK-a i na taj način vrate nadu da BiH ne može biti drugačija nego zemlja za sve nas!

(Vijesti.ba) 

19.12.2018.

DžENAN ĐONLAGIĆ O KRŠENJU USTAVA FBiH: "FORMIRANJE VIJEĆA MINISTARA PRIJE FEDERALNE VLASTI ZNAČI 'MOSTARIZACIJA' FEDERACIJE"

DŽENAN ĐONLAGIĆ O KRŠENJU USTAVA FBiH: "Formiranje Vijeća ministara prije federalne vlasti znači 'mostarizaciju' Federacije"

Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić upozorio je da su članovi CIK-a BiH koji su podržali jučerašnju odluku o popuni federalnog Doma naroda na najdirektniji način prekršili Ustav FBiH


DŽENAN ĐONLAGIĆ O KRŠENJU USTAVA FBiH: 'Formiranje Vijeća ministara prije federalne vlasti znači 'mostarizaciju' Federacije'

....................

"Sada je izvjesno da će ta odluka završiti pred Ustavnim sudom BiH, koji će odlučivati o njenoj ustavnosti", poručio je Đonlagić u razgovoru za Vijesti.ba, govoreći o aktu koji je usvojio CIK BiH, a koji prilikom raspodjele mandata u Dom naroda FBiH predviđa korištenje popisa iz 2013. godine i poštivanje principa 1/1/1, koji kaže da će “u Domu naroda bite najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu".

Potpredsjednik DF-a apelovao je na Valentina Inzka da prije toga, kao visoki predstavnik u BiH, Ustavnom sudu BiH uputi prijedlog za određivanje privremene mjere tj. mjere zabrane primjene sporne odluke CIK-a, dok ova pravosudna instanca ne donese svoju odluku.

"On ima to ovlaštenje prema Anexu 10 Daytonskog mirovnog sporazuma i takvi zahtjevi su bili i ranije upućivani prema Ustavnom sudu BiH", podsjetio je Đonlagić.

Naš sagovornik cijeni da novi saziv Vijeća ministara BiH ne treba imenovati prije nego se riješi novonastala ustavnopravna kriza u FBiH, koja je, kako je istakao, evidentno od juče na sceni.

"Ukoliko se ipak SDA, HDZ BiH i SNSD odluče da krenu u formiranje Vijeća ministara BiH, što je jedan od prvorazrednih političkih ciljeva Milorada Dodika i Dragana Čovića da i politički zajedno osvoje Vijeće ministara BiH, onda će uslijediti nova politička faktura od strane Dragana Čovića prije svega prema SDA da se prvo završi izmjena Izbornog zakona BiH, pa tek onda formira vlast na nivou Federacije BiH", smatra Đonlagić.

Prema njegovim riječima, ako se formira Vijeće ministara BiH prije nego vlast na nivou Federacije BiH, slijedi nam "mostarizacija" cijele Federacije BiH.

(Vijesti.ba)

19.12.2018.

BOŽO SKOPLJAKOVIĆ : CIK SE STAVIO IZNAD USTAVA, OHR TREBA PONIŠTITI ODLUKU CIK-E

Božo Skopljaković: CIK se stavio iznad Ustava, OHR treba poništiti odluku

Božo Skopljaković: CIK se stavio iznad Ustava, OHR treba poništiti odluku
Hrvatska stranka BiH smatra da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH, donošenjem odluke da se za popunu Doma naroda FBiH koristi popis stanovništva iz 2013. godine, prekršila Ustav FBiH i time na sebe preuzela odgovornost i nadležnost da proglasi da je Aneks 7 u cijelosti proveden.

Poručio je ovo u izjavi za Vijesti.ba predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković.

"Sjetimo se, početkom ove godine CIK BiH izašao je sa prijedlogom, 'radnim materijalom', u kojem se već tada nagovijestilo da će se za popunu Doma naroda FBiH primijeniti posljednji popis iz 2013. godine. Bez obzira što su i tada upozoravani da je takva odluka protuustavna, Irena Hadžiabdić, koja je tada bila predsjednica CIK-a BiH, izjavila je da su u 98 posto slučajeva odluke ove institucije bile potvrđene kao valjane", napomenuo je Skopljaković.

Kako je istakao, danas je potvrđena namjera CIK-a BiH, a da li je valjana - reći će Ustavni sud BiH.

"Svakako očekujemo i reakciju OHR-a. Nadam se da će poništiti ovu odluku i zaustaviti CIK BiH da se stavlja iznad Ustava", zaključio je Skopljaković.

Podsjećamo, rješenje koje je CIK BiH usvojio na današnjoj sjednici predviđa korištenje popisa iz 2013. godine i poštivanje principa 1/1/1, koji kaže da će “u Domu naroda bite najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu“.

Predsjednik ove institucije Branko Petrić kazao je da odluka o popuni Doma naroda FBiH stupa na snagu dan nakon što bude objavljena u Službenom glasniku BiH, a to se očekuje za dan ili dva.


(Vijesti.ba)
19.12.2018.

ČLANOVI CIK-E BiH SU NAJVEĆI RAZBIJAČI BiH UZ PODRŠKU BEOGRADA I ZAGREBA KOJI IMAJU ZA CILJ DA OSTVARE VELIKU SRBIJU I VELIKU HRVATSKU ŠTO NISU USPJELI U RATU OD 1992. DO 1995. GODINE

Članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine


19.12.2018.

OBLACI SU NAD OVIM ZEMLJAMA SVE GUŠĆI: OPET ĆE KRVAVE KIŠE

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88935163

Powered by Blogger.ba