Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.12.2018.

DIREKTOR IFIMES-A ZIJAD BEĆIREVIĆ: CIK JE POLITIČKO-MAFIJAŠKA ORGANIZACIJA

Zijad Bećirović: CIK je političko-mafijaška organizacija

Zijad Bećirović: CIK je političko-mafijaška organizacija
Odluka o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH bila je očekivana, jer smo još prije konstatirali da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH političko-mafijaška organizacija, u kojoj većinu predstavljaju eksponenti Dragana Čovića i Milorada Dodika.

Ovo je u razgovoru za Vijesti.ba izjavio direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, doc. dr. sci. Zijad Bećirović.

Navodi da je odluka CIK-a BiH neustavna i nezakonita, jer je pitanje delegiranja delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH riješeno zakonom, a ne da se to rješava nezakonitom voljom nekih sedam članova CIK-a.

- Visoki predstavnik Valentin Inzko, umjesto da donosi odluke koje su važne za budućnost i sudbinu zemlje, više se ponaša kao putopisac Evlija Čelebija - prati, opisuje događaje i kroničar je vremena, nego kao onaj koji odlučuje, za šta je poslan u BiH i za šta ima mandat - mišljenja je Bećirović.

Zabrinjava ga, kaže, ponašanje Tužilaštva BiH koje uopće ne reagira na sva ta događanja u izbornom i postizbornom procesu, "nego se vodi borba da se omogući da sadašnja v. d. glavne državne tužiteljice Gordana Tadić ostane na istoj poziciji, kako bi taj zatvoreni političko-mafijaški i pravosudni krug bio i dalje zatvoren i nedodirljiv".

Smatra kako postoje osnovani razlozi da bi pojedini članovi CIK-a BiH trebali bili uhapšeni i procesuirani.

- Mislim da će se to morati dogoditi prije ili kasnije. Ovdje hitno trebamo pomoć američkih agencija za borbu protiv političko-mafijaških struktura, koje su nosioci kriminala i korupcije, kao što su to SAD uradile poslije Drugog svjetskog rata kada su pomogle Italiji u borbi protiv mafije - potencira Bećirović.

Ističe kako više ne zna ni šta bi se moglo očekivati od Inzka.

- Teško bih mogao izdvojiti ijednu odluku po kojom bi on ostao upamćen u BiH i time pokazao da vrši svoju dužnost za koju je odlično plaćen. Ovdje imamo klasičan primjer da je CIK iznad Ustava i zakona, i iznad Dejtonskog mirovnog sporazuma - pojašnjava Bećirović.

Napominje kako će Inzko, po običaju, tražiti mišljenje Vijeća za implementaciju mira (PIC), umjesto da presiječe postojeće stanje svojom odlukom.

- Po svemu sudeći, čekat će se odluka Ustavnog suda BiH na apelaciju o ustavnosti odluke CIK-a, koju će, već prema najavama, podnijeti nekoliko podnosilaca - smatra naš sagovornik.

Inače, današnja odluka CIK-a u praksi znači da bi stranke okupljene oko HDZ-a BiH u federalnom Domu naroda mogle imati 12 od ukupno 17 delegata, što bi im omogućilo potpunu kontrolu nad tim Domom. Također, iz brojke od 12 delegata proizilazi da bi stranke okupljene oko HDZ-a BiH u državnom Domu naroda mogle imati četiri delegata, a pošto taj Dom broji tri kluba od po pet delegata, sasvim je moguće da HDZ i SNSD u dva kluba imaju po četiri, odnosno ukupno osam delegata, što je prosta većina.

Bećirović potcrtava kako je sve to posljedica CIK-ove odluke, ali i drugih okolnosti političko-mafijaškog djelovanja u BiH i utjecaja susjeda.

- Napetosti će i dalje rasti, a ukoliko ih međunarodna zajednica ne amortizira svojim uključivanjem, aktualna događanja u BiH mogu eskalirati i u različite oblike konflikata - upozorava Bećirović.

Ocjenjuje da situacija nije nimalo jednostavna i prijeti da destabilizira ne samo BiH, nego i regiju, te tako neposredno ugrozi i sigurnost EU.

- Jasno je da su sve ove aktivnosti posljedica koordiniranog djelovanja zvaničnog Beograda i Zagreba kada je u pitanju BiH preko svojih eksponenata u BiH i CIK-u BiH - dodaje Bećirović.

Naš sagovornik ističe da u dobro smišljenoj igri čak Borjana Krišto (HDZ BiH), predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH, izjavljuje kako je odluka CIK-a neustavna, kako bi pokušala prikriti već unaprijed dogovoreni scenarij i njegovu realizaciju.

- To mora biti jasan signal za alarm međunarodnoj zajednici, prije svega SAD-u, jer je EU bezbroj puta do sada ostavila BiH na cjedilu i od nje se ne može ništa očekivati. Pogledajte samo šta sve radi njen predstavnik u BiH Lars-Gunnar Wigemark i sve će vam biti jasno - zaključuje Bećirović u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88938926

Powered by Blogger.ba