Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.12.2018.

OHR MOŽE IZMIJENITI DIO ODLUKE O POPISU 2013. I ZAŠTITITI USTAVNI POREDAK

OHR može izmijeniti dio odluke o popisu 2013. i zaštititi ustavni poredak

OHR može izmijeniti dio odluke o popisu 2013. i zaštititi ustavni poredak
Ured visokog predstavnika (OHR) mora opozvati današnju odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH i smijeniti kompletnu Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH zbog kršenja Ustava FBiH, smatra analitičar i profesor međunarodnih odnosa Zlatko Hadžidedić.

Podsjećamo, usvojenim rješenjem primjenjivao bi se popis iz 2013. godine i poštovao tzv. princip 1/1/1, koji nalaže da će „u Domu naroda biti najmanje po jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu“.

Iako je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, ranije u intervjuu za Vijesti.ba jasno poručio da se do okončanja izborne reforme Ustav FBiH treba primjenjivati u cjelosti, i kada se radi o popisu, i kada se radi o tzv. pravilu 1/1/1, CIK BiH odlučio se za primjenu popisa iz 2013., što je u suprotnosti s Ustavom FBiH.

Hadžidedić u razgovoru za naš portal ističe da današnja odluka CIK-a nesumnjivo predstavlja kršenje Ustava, te da je sada na potezu OHR, koji je obavezan da štiti ustavni poredak naše zemlje.

- Mi smo imali više situacija u kojima je ustavni poredak bio ugrožen. Između ostalog, prošle sedmice vidjeli smo da je suverenitet BiH direktno bio ugrožen od strane Hrvatske Deklaracijom o položaju Hrvata u BiH. I tada je izostala reakcija OHR-a. Međutim, sada kad je u pitanju narušavanje ustavnog poretka, OHR je obavezan da djeluje. Mislim da je to ona „crvena linija“ koja se ne bi smjela preći - upozorava Hadžidedić.

Prema njegovim riječima, ukoliko OHR ovaj put ne smijeni kompletan CIK BiH i ne poništi pomenutu odluku, to bi ujedno značilo i da „učestvuje u kršenju Ustava i da je njihova ranija opomena zapravo bila samo fasada kako bi oprali vlastite ruke i ogradili se da u tome nisu učestvovali“.

- OHR ima vrlo široke ovlasti - može izmijeniti samo onaj dio odluke koji se tiče popisa iz 2013., može poništiti cijelu odluku, ali i donijeti vlastitu. Prema tome, OHR je zadužen da štiti ustavni poredak u BiH, ne samo deklaracijama, nego i ovlastima koje su mu date - rekao je Hadžidedić.

Dok god iz OHR-a daju izjave koje za sobom ne povlače konkretne poteze, Hadžidedić poručuje da oni direktno učestvuju u rušenju ustavnog poretka i na taj način pružaju indirektnu pordšku onima koji nastoje da ga sruše.

Naš sagovornik naglašava kako se ne smije djelovati mimo Ustava FBiH.

- Dom naroda ne smije biti formiran prema ovoj odluci koja je u suprotnosti s Ustavom. Ta odluka mora se opozvati, a kompletan CIK smijeniti zbog kršenja Ustava - zaključuje Hadžidedić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)  


18.12.2018.

DIREKTOR IFIMES-A ZIJAD BEĆIREVIĆ: CIK JE POLITIČKO-MAFIJAŠKA ORGANIZACIJA

Zijad Bećirović: CIK je političko-mafijaška organizacija

Zijad Bećirović: CIK je političko-mafijaška organizacija
Odluka o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH bila je očekivana, jer smo još prije konstatirali da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH političko-mafijaška organizacija, u kojoj većinu predstavljaju eksponenti Dragana Čovića i Milorada Dodika.

Ovo je u razgovoru za Vijesti.ba izjavio direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, doc. dr. sci. Zijad Bećirović.

Navodi da je odluka CIK-a BiH neustavna i nezakonita, jer je pitanje delegiranja delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH riješeno zakonom, a ne da se to rješava nezakonitom voljom nekih sedam članova CIK-a.

- Visoki predstavnik Valentin Inzko, umjesto da donosi odluke koje su važne za budućnost i sudbinu zemlje, više se ponaša kao putopisac Evlija Čelebija - prati, opisuje događaje i kroničar je vremena, nego kao onaj koji odlučuje, za šta je poslan u BiH i za šta ima mandat - mišljenja je Bećirović.

Zabrinjava ga, kaže, ponašanje Tužilaštva BiH koje uopće ne reagira na sva ta događanja u izbornom i postizbornom procesu, "nego se vodi borba da se omogući da sadašnja v. d. glavne državne tužiteljice Gordana Tadić ostane na istoj poziciji, kako bi taj zatvoreni političko-mafijaški i pravosudni krug bio i dalje zatvoren i nedodirljiv".

Smatra kako postoje osnovani razlozi da bi pojedini članovi CIK-a BiH trebali bili uhapšeni i procesuirani.

- Mislim da će se to morati dogoditi prije ili kasnije. Ovdje hitno trebamo pomoć američkih agencija za borbu protiv političko-mafijaških struktura, koje su nosioci kriminala i korupcije, kao što su to SAD uradile poslije Drugog svjetskog rata kada su pomogle Italiji u borbi protiv mafije - potencira Bećirović.

Ističe kako više ne zna ni šta bi se moglo očekivati od Inzka.

- Teško bih mogao izdvojiti ijednu odluku po kojom bi on ostao upamćen u BiH i time pokazao da vrši svoju dužnost za koju je odlično plaćen. Ovdje imamo klasičan primjer da je CIK iznad Ustava i zakona, i iznad Dejtonskog mirovnog sporazuma - pojašnjava Bećirović.

Napominje kako će Inzko, po običaju, tražiti mišljenje Vijeća za implementaciju mira (PIC), umjesto da presiječe postojeće stanje svojom odlukom.

- Po svemu sudeći, čekat će se odluka Ustavnog suda BiH na apelaciju o ustavnosti odluke CIK-a, koju će, već prema najavama, podnijeti nekoliko podnosilaca - smatra naš sagovornik.

Inače, današnja odluka CIK-a u praksi znači da bi stranke okupljene oko HDZ-a BiH u federalnom Domu naroda mogle imati 12 od ukupno 17 delegata, što bi im omogućilo potpunu kontrolu nad tim Domom. Također, iz brojke od 12 delegata proizilazi da bi stranke okupljene oko HDZ-a BiH u državnom Domu naroda mogle imati četiri delegata, a pošto taj Dom broji tri kluba od po pet delegata, sasvim je moguće da HDZ i SNSD u dva kluba imaju po četiri, odnosno ukupno osam delegata, što je prosta većina.

Bećirović potcrtava kako je sve to posljedica CIK-ove odluke, ali i drugih okolnosti političko-mafijaškog djelovanja u BiH i utjecaja susjeda.

- Napetosti će i dalje rasti, a ukoliko ih međunarodna zajednica ne amortizira svojim uključivanjem, aktualna događanja u BiH mogu eskalirati i u različite oblike konflikata - upozorava Bećirović.

Ocjenjuje da situacija nije nimalo jednostavna i prijeti da destabilizira ne samo BiH, nego i regiju, te tako neposredno ugrozi i sigurnost EU.

- Jasno je da su sve ove aktivnosti posljedica koordiniranog djelovanja zvaničnog Beograda i Zagreba kada je u pitanju BiH preko svojih eksponenata u BiH i CIK-u BiH - dodaje Bećirović.

Naš sagovornik ističe da u dobro smišljenoj igri čak Borjana Krišto (HDZ BiH), predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH, izjavljuje kako je odluka CIK-a neustavna, kako bi pokušala prikriti već unaprijed dogovoreni scenarij i njegovu realizaciju.

- To mora biti jasan signal za alarm međunarodnoj zajednici, prije svega SAD-u, jer je EU bezbroj puta do sada ostavila BiH na cjedilu i od nje se ne može ništa očekivati. Pogledajte samo šta sve radi njen predstavnik u BiH Lars-Gunnar Wigemark i sve će vam biti jasno - zaključuje Bećirović u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

18.12.2018.

ČLANOVI CENTRALNE IZBORNE KOMISIJE BOSNE I HERCEGOVINE - BRANKO PETRIĆ, IRENA HADžIABDIĆ, VLADO ROGIĆ, STJEPAN MIKIĆ I NOVAK BOŽIČKOVIĆ SU POLITIČKO-MAFIJAŠKA ORGANIZACIJA KOJA CJEPA I UNIŠTAVA BiH PO NAREĐENJU BEOGRAD-ZAGREB

Članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine
18.12.2018.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ I ŽELJKO KOMŠIĆ TRAŽE PRIVREMENU MJERU : ODLUKA CIKA-A NEĆE SE PRIMJENJIVATI DO OKONČANJA SPORA !

Džaferović i Komšić traže privremenu mjeru : Odluka CIK-a neće se primjenjivati do okončanja spora !


Prema pouzdanim saznanjima “Slobodne Bosne”, odluka CIK-a o popuni Doma naroda neće se primjenjivati do okončanja spora pred Ustavnim sudom BiH.

Kao što je danas najavljeno, SDA i DF posredstvom članova Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, podnijet će apelaciju Ustavnom sudu BiH, te zatražiti privremenu mjeru.

To praktično znači da će Ustavni sud BiH u roku od nekoliko dana donijeti odluku da se obustavi primjena danas usvojene Odluke CIK-a o popuni Doma naroda, do okončanja cijelog spora.

A cijeli spor pred Ustavnim sudom BiH mogao bi potrajati oko tri mjeseca.  

Kako smo ranije danas pisali, CIK je danas usvojio Odluku prema kojom bi se kod popune Doma naroda primljenjivao popis stanovništva iz 2013. godine.

Sve vodeće probosanske stranke u BiH (Socijaldemokratska partija, Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta, Naša stranka…) ranije su poručile kako je za njih neprihvatljiva primjena popisa iz 2013. godine, jer bi se time legalizirali rezultati etničkog čišćenja, genocida i masovnih progona stanovnštva, te će se zbog toga obratiti Ustavnom sudu BiH sa zahtijevom da poništi oduku CIK-a koja nije u skladu s Ustavom BiH.

18.12.2018.

OHR O ODLUCI CIK-A: MIŠLJENJE VISOKOG PREDSTAVNIKA NEPROMJENJENO

OHR o odluci CIK-a: Mišljenje visokog predstavnika nepromijenjeno

OHR o odluci CIK-a: Mišljenje visokog predstavnika nepromijenjeno
Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je donijela odluku o popuni Doma naroda FBiH. Usvojen je prijedlog predsjednika CIK-a Branka Petrića koji predviđa korištenje popisa iz 2013. godine i poštivanje principa 1/1/1.x

Ovim povodom kontaktiralo smo OHR. Na upit Vijesti.ba iz ove institucije je odgovoreno:

- Visoki predstavnik dosljedno ističe da je pravovremeno formiranje vlasti od ključnog značaja. Što se tiče sadržaja odluke Centralne izborne komisije, mišljenje visokog predstavnika je od ranije poznato i nije se promijenilo - rekli su kratko u pisanom dopisu iz OHR-a za Vijesti.ba.

Podsjetimo, Valentin Inzko je u intervjuu  za Vijesti.ba krajem novembra poručio: "Naš stav u vezi Doma naroda Federacije i primjeni Ustava Federacije BiH, koji smo ponavljali u nekoliko navrata, uvijek je bio principijelan: do okončanja izborne reforme, Ustav Federacije BiH treba se primjenjivati u cijelosti, i kada se radi o popisu i kada se radi o takozvanom pravilu 1/1/1. Dozvoliti Izbornom zakonu BiH prvenstvo u odnosu na Ustav Federacije BiH, u dijelu koji se odnosi na sastav institucija Federacije, može imati vrlo ozbiljan utjecaju budućnosti".


(Vijesti.ba)

18.12.2018.

DR. EMIR KREMIĆ : CIK JE ZLOUPOTRIJEBIO PRAVO, OHR TREBA HITNO REAGIRATI

Kremić: CIK je zloupotrijebio pravo, OHR treba hitno reagirati

Kremić: CIK je zloupotrijebio pravo, OHR treba hitno reagirati
Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je donijela odluku o popuni Doma naroda FBiH. Usvojen je prijedlog predsjednika CIK-a Branka Petrića koji predviđa korištenje popisa iz 2013. godine i poštivanje principa 1/1/1.

U izjavi za Vijesti.ba direktor Zavoda za statistiku FBiH Emir Kremić kaže da se radi o zloupotrebi prava te očekuje da nadležne institucije reagiraju promtno.

- Činjenica je da Agencija za statistiku BiH nije objavila podatke popisa stanovništva za lica koja žive u inostranstvu, kao i da je bivše rukovodstvo Agencije za statistiku BiH ignoriralo Član 8 Zakona o statistici BiH. Smatramo da je neophodno da institucija s međunarodnim prefiksom oličena u OHR iskoristi svoja Ustavom data prava i da reagira hitno, kaže Kremić.

Dodaje da su narašena ljudska prava svih onih lica koja nisu bila obuhvaćena popisom i Aneksom 7.

- Zavod je dostavio stručno obavezujuće mišljenje koje je s 19.11.2018. stupilo na pravni snagu i navedeno stručno tumačenje je, po mom mišljenju, CIK u slučaju neslaganja trebao pokrenuti spor pred Ustavnim Sudom BiH iz razloga što se u konkretnom slučaju radi o sukobu nadležnosti koji se javlja između institucije BIH i institucije entiteta shodno članu 6 tačke 3 stava 1 podtacka a) Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Posebno treba imati u vidu da stručno tumačenje Zavoda predstavlja konačni obavezujuće pravni akt protiv kojeg nije dozvoljeno pravo žalbe niti je predviđen upravni spor što znači da se kao pravosnažni i konačni pravni akt mogao pobijati pred Ustavnim sudom BiH.


(Vijesti.ba)

18.12.2018.

SDP: NEMA FORMIRANJA VLASTI DOK SE SVE NE VRATI U OKVIR USTAVA, SVE DRUGO JE IZDAJA BiH

SDP: Nema formiranja vlasti dok se sve ne vrati u okvir Ustava, sve drugo je izdaja BiH

....................
Image result for nermin niksic fotos
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Centralna izborna komisija BiH svojom odlukom o načinu izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH prekršila Ustav FBiH, Izborni zakon BiH i Dejtonski mirovni sporazum, te izvršila udar na ustavno uređenje Bosne i Hercegovine sa jasnom namjerom da se BiH podijeli na tri etničke teritorije.

Ovim potezom pet članova CIK BiH pokušavaju u praksi legalizirati rezultate etničkog čišćenja. Moraju biti svjesni da će njihova imena ostati upamćena baš prema toj nečasnoj ulozi finaliziranja rezultata ratnih zločina.

SDP BiH sa partnerima u BH bloku iskoristit će sve pravne mehanizme, uključujući i apelaciju Ustavnom sudu, kako bi se ova odluka stavila van snage.

Očekujemo i da Ured visokog predstavnika u BiH poduzme potrebne korake kako bi se spriječila primjena ovog neustavnog, štetnog i opasnog akta CIK BiH, naročito uzimajući u obzir činjenicu da je OHR, kao vrhovni tumač Ustava, dao jasno tumačenje da se popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do potpune provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

SDP BiH neće pristati na formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH pod ovim uslovima i neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima o formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH dok se ovaj proces ne vrati u okvire Ustava i zakona.

Sve drugo bilo bi izdaja Bosne i Hercegovine i pristajanje na daljnju etničku podjelu naše države i njeno svođenje na uniju tri etničke republike.

Bosna i Hercegovina nikada nije bila i nikada neće biti takva država.

Potpuno je jasno kako je većina u CIK-u ovakvim rasporedom mandata po kantonalnim skupštinama našla način kako da osigura HDZ-u BiH nezaobilaznu ulogu u formiranju vlasti u Federaciji BiH, te četiri delegata u klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Ako se dopusti praksa da institucije poput CIK BiH ne poštuju jasne ustavne odredbe o primjeni popisa iz 1991. godine, postavlja se pitanje zašto bi se onda poštivale i druge ustavne odredbe iz bilo kojeg Ustava u Bosni i Hercegovini, čime se dovodi u pitanje pravni poredak u našoj zemlji.

Pozivamo i sve druge probosansko-hercegovačke snage da javno iznesu stav.

(Vijesti.ba)

18.12.2018.

PREDRAG KOJOVIĆ : ODLUKA CIK-A URUČILA KLJUČEVE VLASTI HDZ-U I SNSD-U

Predrag Kojović: Odluka CIK-a uručila ključeve vlasti HDZ-u i SNSD-u

Predrag Kojović: Odluka CIK-a uručila ključeve vlasti HDZ-u i SNSD-u
Do današnjeg dana postojala je značajna mogućnost da HDZ ima 10 ili 11 poslanika. Znate šta znači kada jedna politička stranka nema dvotrećinsku većinu i to otvara mogućnost za dogovaranje, a danas je CIK dao HDZ-u mogućnost da sam upravlja procesom uspostave vlasti u FBiH, kazao je Peđa Kojović, predsjednik Naše stranke na današnjoj pres-konferenciji.

Kako je istakao, današnja odluka CIK-a je uručila ključeve vlasti HDZ-u i SNSD-u te dala im komotnu većinu, prenosi Avaz.

- HDZ i SNSD sada imaju komotnu većinu i neće morati dolaziti na sjednice, što je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma - kazao je Peđa Kojović.

Predsjednik Naše stranke osvrnuo se i na prošli mandat u Domu naroda Parlamenta Federacije te kazao da će se isti problemi i ponoviti.

- U prošlom mandatu je bilo 13 Srba u Domu naroda i njih 9 je podnijelo apelaciju Ustavnom sudu Federacije BiH na Zakon o državnoj službi i Sud ih nije prihvatio jer je dvije trećine od 17 ustvari 12 - kazao je Kojović.

Rekao je i da je siguran da, kada bi svako pokrenuo spor povodom ovog pitanja pred Ustavnim sudom, bi i dobio taj spor bez problema.

Na kraju je dodao da današnja odluka CIK-a nije nikakav pomak.

- Ova odluka CIK-a nije nikakav pomak, a prema Izbornom zakonu, u Dom naroda ulaze zastupnici iz kantona, a trenutno je u 10 kantona izabrano 14 Srba, ja ne znam kako oni misle popuniti Dom naroda, ali ovo ponovo pokazuje da oni nemaju način za to - kazao je na kraju Kojović.

(Vijesti.ba)
18.12.2018.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : USTAVNI SUD BiH ĆE NALOŽITI PRIMJENU POPISA IZ 1991.

Džaferović: Ustavni sud BiH će naložiti primjenu popisa iz 1991.

 Džaferović: Ustavni sud BiH će naložiti primjenu popisa iz 1991.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas ambasadora Brucea Bertona, šefa Misije OSCE-a. Sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.


Član Predsjedništva BiH Džaferović je upoznao ambasadora Bertona sa stavom da je odluka CIK-a u suprotnosti sa odredbama Ustava Federacije BiH. Istaknuo je da je CIK bio dužan da poštuje Ustav FBiH, prema kojem se Popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do konačne implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.
 
Član PBiH Džaferović je izrazio očekivanje da će u konačnici, po upućivanju zahtjeva za ocjenu ustavnosti, Ustavni sud BiH naložiti primjenu Popisa iz 1991. godine.
 
Razgovarano je i formiranju vlasti na svim nivoima i procesima koji će u tom pogledu uslijediti u narednom periodu.
 
Posebna pažnja posvećena je problemima u oblasti obrazovanja koji se odnose na postojanje „dviju škola pod jednim krovom“. Zajednički je ocijenjeno da se segregacija u svim njenim oblicima mora eliminisati iz obrazovnog procesa.

 

(Vijesti.ba)


18.12.2018.

ODLUKA CIK-A JE NEUSTAVNA, POKRENUT ĆEMO APELACIJU PRED USTAVNIM SUDOM BiH

Odluka CIK-a je neustavna, pokrenut ćemo apelaciju pred Ustavnim sudom BiHPredsjedništvo SDA / Vijesti.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) neustavna u dijelu u kojem je odlučeno da se za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koristi Popis iz 2013. godine.

SDA smatra da je CIK bio dužan da poštuje Ustav FBiH, prema kojem se Popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do konačne implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Današnju odluku CIK-a smatramo političkom, a ne stručnom.

Stoga će SDA, preko ovlaštenih apelanata pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a.

(Vijesti.ba)

18.12.2018.

PROFESOR USTAVNOG PRAVA OMER IBRAHIMAGIĆ : ZATRAŽITI OCJENU USTAVNOSTI ODLUKE CIK-A

Omer Ibrahimagić: Zatražiti ocjenu ustavnosti odluke CIK-a
Omer Ibrahimagić: Zatražiti ocjenu ustavnosti odluke CIK-a
Profesor ustavnog prava Omer Ibrahimagić upozorio je u izjavi za Vijesti.ba da je današnja odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH o popuni federalnog Doma naroda protivustavna.

"Vjerovatno se neće završiti na odluci CIK-a BiH, jer će se pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom BiH, imajući u vidu činjenicu da u entitetskim ustavima izričito stoji da će se popuna Doma naroda Parlamenta FBiH vršiti prema popisu stanovništva iz 1991. godine", poručio je profesor Ibrahimagić.
 
Podsjećamo, CIK BiH danas je usvojila odluku koja prilikom popune Doma naroda FBiH predivđa korištenje popisa iz 2013. godine i poštivanje principa 1/1/1, koji kaže da će “u Domu naroda bite najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu“.
 
Predsjednik ove institucije Branko Petrić kazao je da odluka o popuni Doma naroda FBiH stupa na snagu dan nakon što bude objavljena u Službenom glasniku BiH, a to se očekuje za dan ili dva. 
 
(Vijesti.ba)

18.12.2018.

ODLUKA CIK-A: HDZ-U VEĆINA U FEDERALNOM I DRŽAVNOM DOMU NARODA

Odluka CIK-a: HDZ-u većina u federalnom i državnom Domu narodaČlanovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine


Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je donijela odluku o popuni Doma naroda FBiH.Usvojen je prijedlog predsjednika CIK-a Branka Petrića sa pet glasova za i dva protiv.

Usvojeni prijedlog predviđa korištenje popisa iz  iz 2013. godine i poštivanje principa 1/1/1.
 
Ovo u praksi znači da bi stranke okupljene oko HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH mogle imati 12 od ukupno 17 delegata, što će im omogućiti poptunu kontrolu nad ovim Domom.
 
Također, iz brojke od 12 delegata proizilazi da bi stranke okupljene oko HDZ-a BiH u državnom Domu naroda mogle imati 4 delegata. Kako državni Dom broji tri Kluba od po pet delegata, sasvim je moguće da HDZ i SNSD u dva kluba imaju po četiri, odnosno ukupno osam delegata što je prosta većina u Domu naroda BiH.
 
Šta predviđa uputstvo CIK-a
 
Prema prijedlogu koji je danas uvojio CIK - USK bi delegirao dva Bošnjaka, jednog Hrvata, dva Srbina i jednog Ostalog. 
 
Posavski kanton po jednog delegata iz reda svih konstitutivnih naroda. 
 
Iz Tuzlanskog kantona bila bi delegirana tri Bošnjaka, jedan Hrvat, dva srpska delegata, te jedan iz reda Ostalih. 
 
Zeničko-dobojski kanton bi imao po jednog delegata iz reda srpskog i hrvatskog naroda, jednog iz reda Ostalih, te tri Bošnjaka. Bosansko-podrinjski kanton imao bi pravo na po jednog delegata iz reda svih konstitutivnih naroda. 
 
Iz Srednjo-bosanskog kantona delegirana bi bila tri delegata iz reda hrvatskog naroda, te po jedan iz reda bošnjačkog, srpskog i Ostalih. 
 
HNK bi dao jednog Bošnjaka, tri Hrvata i dva Srbina. 
 
Iz Zapadno-hercegovačkog kantona mjesta u Domu naroda FBiH dobio bi jedan Bošnjak, tri Hrvata i jedan Srbin. 
 
Kanton Sarajevo delegirao bi po tri Bošnjaka i Srbina, dva delegata iz reda Ostalih, te jednog delegata iz reda hrvatskog naroda. 
 
Dva delegata iz reda hrvatskog naroda bila bi izabrana iz Livanjskog kantona, dok bi preostala mjesta iz tog kantona popunila tri delegata iz reda srpskog naroda, te jedan iz reda bošnjačkog naroda.  
 
 
(Vijesti.ba)

18.12.2018.

JOHN SULLIVAN: NEMA SECESIJE, NEMA TREĆEG ENTITETA

18.12.2018.

RUKA RUCI, "ONI" SU TURCI


..................................................................................
Image result for dino mustafic fotos
...................................................................................


18.12.2018.

ALEKSANDAR VUČIĆ I HAŠIM TAČI PRED SAVJETOM BEZBJEDNOSTI: RAZLIČITO O VOJCI KOSOVA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88934862

Powered by Blogger.ba