Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.12.2018.

POZIV NA SECESIJU ILI TREĆI ENTITET SU PRIJATNJA STABILNOSTI BiH, SAD ĆE REAGOVATI

Pozivi na secesiju ili treći entitet su prijetnja stabilnosti BiH, SAD će reagovati

Pozivi na secesiju ili treći entitet su prijetnja stabilnosti BiH, SAD će reagovati
..................
SAD opredijeljene su za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Podržavamo aspiracije BiH za integracije u NATO i EU, poručio je danas u Sarajevu zamjenik državnog sekretara SAD-a John Sullivan, koji boravi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji.

 Cilj posjete, kako je istakao, jeste da političkim liderima i građanima BiH kaže da SAD i dalje ostaju opredijeljene Zapadnom Balkanu, pišu Vijesti.ba.
 
"Pokušaj da se podrivaju državne institucije, pozivi na secesiju ili uspostavu trećeg entiteta narušavaju duh i pismo Dejtona, te predstavljaju prijetnju stabilnosti BiH i cijele regije", potcrtao je Sullivan.
 
Poručio je kako ne želi potcijeniti izazove u formiranju vlasti u BiH, te dodao da je sada vrijeme da politički lideri istupe, pokažu hrabrost i odgovornost da donesu teške odluke, prihvate kompromise i idu naprijed. 

"Kada vlast bude formirana, apelujem na vlast BiH da promoviše politike koje će dati više šansi građanima za njihov uspjeh i prosperitet, te da preduzmu neophodne reforme, omoguće integraciju u NATO i EU, kako bi to postala stvarnost", naveo je Sullivan.
 
Prema njegovim riječima, prethodna nesposobnost BiH da provede neophodne reforme da bi vlast bila funkcionalnija, efikasnija i odgovornija blokirala je i blokira napredak ove zemlje. 
 
"Isto važi i za nespremnost da se isprave loše stvari, kao što su diskriminatorski etnički kriterijumi koji sprječavaju kandidovanje nekih građana BiH za neke javne funkicije", upozorio je  zamjenik državnog sekretara SAD-a.
 
Prema njegovoj ocjeni, susjedi BiH napreduju i niko ne želi vidjeti da BiH zaostaje.
 
"Zajedno SAD, Evropa i naši drugi partneri čvrsto će se obračunavati sa onima koji podrivaju ove principe na bilo koji način, a za one koji su najekstremniji u tome, to uključuje koordinisane sankcije u vezi sa njihovom mogućnosti za putovanje i korištenjem privatne imovine", kategoričan je Sullivan.
 
Najavio je da će SAD raditi sa bh. zvaničnicima u borbi protiv vanjskih sila koje, kako je rekao, aktivno nastoje učiniti BiH ranjivijom kada je u pitanju unutrašnja nestabilnost.
 
"Na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH izrazio sam frustracije Vlade SAD-a tendencijom nekih u javnom životu da iskoriste zapaljivu retoriku koja unosi podjele. Apelujem na više kooperativnosti da bi ova zemlja išla naprijed i da se to radi zajedno", poručio je on.
 
Apelovao je i na građane BiH da prioritet daju ne zaštiti etničkih privilegija, koje ih, kako je naveo, odvajaju jedne od drugih, nego promovisanju politika koje otvaraju nova radna mjesta, daju veće šanse, integrisani obrazovni sistem i prosperitet koji žele za svoju djecu.
 
"Smatramo da etničke divizije stvaraju politički lideri da bi ostali na vlasti", naglasio je Sullivan.
 
Ako postoji išta oko čega građani BiH treba da se ujedinje, dodao je, to treba da bude želja da okončaju široko rasprostranjenu korupciju koja iscrpljuje bogatstvo ove zemlje i tjera mlade ljude iz BiH da traže šansu vani umjesto da ostanu kući. 
 
"SAD su nepokolebljivo i konzistentno posvećene BiH, principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, kretanju zemlje ka NATO-u i EU, te njenoj borbi protiv korupcije. Vlada SAD-a uvijek će čvrsto reagovati na bilo kakve prijetnje stabilnosti BiH. Odlazim odavde posvećen budućnosti ove zemlje i siguran više nego ikada u našu sposobnost da radimo zajedno na tom cilju", poručio je Sullivan.
 
Na kraju obraćanja izrazio je zahvalnost ambasadorici Maureen Cormack, koja je, kako je ocijenio, sjajan predstavnik SAD-a u BiH.

Novinare je zanimalo da li će SAD biti više uključene na zapadnom Balkanu, jer već nekoliko godina slušamo da se SAD povlače, posebno iz BiH, te da su je ostavile Briselu da se bavi sa svim pitanjima koja se nagomilavaju na zapadnom Balkanu.
 
"Cilj moje posjete ovdje je da prenesem poruku da su SAD, kao što je to bio slučaj već decenijama, posvećene ovoj zemlji, njenoj budućnosti i njenomnarodu. Zato sam tu. U ime vlade SAD. U ime predsjednika Trumpa, sekretara Pompea", potcrtao je Sullivan.
 
Naglašava kako nema nikakvog umanjenja američke posvećenosti miru i prosperitetu BiH i njenih naroda, pišu Vijesti.ba.
 
Na konstataciju novinara da pola BiH podržava, a pola se protivi njenom članstvu u NATO-u, pitanje je bilo smatra li da se te podjele mogu riješiti na način da međunarodna zajednica, uključujući i SAD, podržava samo dio zemlje u tom njenom nastojanju.
 
"Mislim da vaše pitanje ima pogrešnu premisu da su vlasti podijeljene. Pogledajmo unatrag 12 godina sve do usvajanja zakona o odbrani 2005/2006., što se reflektovalo i u strategiji o vanjskoj politici, koju je usvojila vlast u februaru ove godine. Dakle, vlasti ove zemlje idu putem ka članstvu u NATO", kazao je Sullivan.
 
Prema njegovim riječima, SAD to iskreno podržavaju kao članica NATO-a.
 
"Smatramo da je to najbolji put naprijed i mi se suprotstavljamo drugima koji bi uveli podjele i kontroverze. Također, smatramo da je članstvo i u EU i u NATO-u ono što je ispravno, ne samo kada je riječ o sigurnosti, nego i za ekonomski razvoj ove zemlje, kako bi se oslobodio njen ekonomski potencijal i povećalo povjerenje investitora", naveo je Sullivan.

Sullivan naglašava da SAD sa entuzijazmom podržavaju odluku vlasti BiH da nastave put ka članstvu u NATO savez.

"Ja sam izrazio taj stav na sastanku sa trojicom članova Predsjedništva BiH. Također, podržavamo odluku vlasti da idu ka članstvu u EU. Međutim, moj interes je NATO, jer su SAD osnivači NATO-a. Mi u SAD-u tu odluku koja je donesena u ime vlasti BiH da ide članstvo u NATO smatramo ozbiljnom odlukom i sarađivat ćemo sa vlastima na njenoj provedbi", rekao je Sullivan.

Naveo je da SAD cijeni i poštuje suverenitet BiH, te očekuje da se tako isto ponašaju i druge zemlje.

"Odluka je vlasti BiH da idu ka članstvu u NATO i EU. SAD podržava te odluke. Mi ne želimo da se bilo koja zemlja miješa u rad vlasti ove nezavisne i suverene zemlje", poručio je Sullivan.

Upitan da li je tokom sastanka s članovima Predsjedništva BiH bilo razgovarano o dijalogu Srbije i Kosova, Sullivan je rekao kako potiče dobre međususjedske odnose zemalja na zapadnom Balkanu, ali da o tome danas nije bilo govora.
 
"Ja sam ovdje kako bih razgovarao o američkoj politici prema BiH, koja je refleksija dugogodišnje politike naše vlade, koju vrlo sposobno provodi ambasadorica Cormack, a nadamo se i njen nasljednik, kojeg će, nadamo se, uskoro potvrditi Senat kako bi se nastavila provedba te politike", poručio je Sullivan.

 

(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88938861

Powered by Blogger.ba