Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.12.2018.

ZAKAZANA NOVA SJEDNICA CIK-A: 18. DECEMBRA 2018. ODLUKA O POPUNI DOMA NARODA?

ZAKAZANA NOVA SJEDNICA CIK-a: Sutra Odluka o popuni Doma naroda?

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine na sutrašnjoj sjednici razmatraće način popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.


................................
CIK sutra o popuni Doma naroda Federacije BIH
..................................

Na web stranici Centralne izborne komisije (CIK) BiH već je najavljena sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda, a koja glasi: "Prijedlog Uputstva o izmjeni Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine".

Riječ je o izuzetno važnoj odluci bez koje nije moguće u potpunosti implementirati rezultate ovogodišnjih izbora.

Naime, sve dok se ne konstituira Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ne može se konstituisati ni novi saziv Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Lijevo orijentirane političke stranke i Stranka demokratske akcije (SDA) već su najavili da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH ukoliko CIK donese odluku koja neće biti u skladu sa Ustavom Federacije BiH, odnosno ukoliko CIK primjeni popis iz 2013. godine i ne ispoštuje princip 1-1-1.

Za primjenu popisa iz 1991. godine je i OHR u BiH kao i Federalni zavod za statistiku dok se stranke okupljene oko HDZ-a BiH zalažu za primjenu popisa iz 2013. godine.

Prema saznanjima "Slobodne Bosne", članovi CIK-a Suad Arnautović i Ahmed Šantić smatraju da treba primijeniti popis iz 1991. godine, podsjećajući da odredba Ustava propisuje proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih prema popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede.

Za primjenu popisa iz 2013. godine zalažu se Vlado Rogić, Stjepan Mikić, Novak Božičković, te predsjednik CIK-a Branko Petrić, dok je Irena Hadžiabdić još uvijek neodlučna.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88938668

Powered by Blogger.ba