Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.12.2018.

SAŠA MAGAZINOVIĆ NAJAVLJUJE: 18. 12. 2018. PRIJEDLOG REZOLUCIJE O OSUDI UPLITANJA HRVATSKE U UNUTRAŠNJE STVARI BiH

MAGAZINOVIĆ NAJAVLJUJE: Sutra prijedlog rezolucije o osudi uplitanja Hrvatske

Poslanik SDP-a BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović predložiće Predstavničkom domu rezoluciju o osudi uplitanja Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH.MAGAZINOVIĆ NAJAVLJUJE: Sutra prijedlog rezolucije o osudi uplitanja Hrvatske

...........................

Magazinović je za Vijesti.ba potvrdio da je tekst rezolucije finalizovan danas, te da će ovaj dokument sutra biti pušten u parlamentarnu proceduru.

U ovom dokumentu, između ostalog, navodi se da "ukoliko Hrvatska insistira na implementaciji modela konstitutivnosti kao navodno jedinog modela osiguranja prava kolektiviteta i izbora legitimnih predstavnika, Predstavnički dom poziva Republiku Hrvatsku da razmotri uvođenje koncepta konstitutivnosti Srba i Bošnjaka kroz Ustav Republike Hrvatske, s obzirom da pripadnici ova dva naroda broje preko 215.000 stanovnika Republike Hrvatske, te da popratno u Saboru Republike Hrvatske omogući zaštitu njihovih kolektivnih prava kroz institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa“.

Ističe se da je ova preporuka utemeljena u smislu zaštite egzistencijalnih prava ove populacije, imajući u vidu njenu ugroženost koja se ogleda u činjenici da su Srbi i Bošnjaci 1991. godine činili preko 13 posto ukupnog stanovništva Republike Hrvatske, a danas je taj procenat sveden na tek nešto više od pet posto.

U rezuoluciji se, između ostalog, kaže da Predstavnički dom podržava aktivnosti Predsjedništva BiH na zaštiti i povratu imovine iz naše države koja se nalazi u Hrvatskoj, te zaključke koji su usvojeni u tom smislu na prvoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH.

Kako saznajemo, rezolucija će, po usvajanju, biti dostavljena na uvid i očitovanje Saboru Republike Hrvatske, predsjednici Hrvatske, Evropskom parlamentu, Vijeću Evrope, Visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Vijeću za implementaciju mira, šefu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnom predstavniku Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba/SB)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89227935

Powered by Blogger.ba