Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.12.2018.

POZIV NA SECESIJU ILI TREĆI ENTITET SU PRIJATNJA STABILNOSTI BiH, SAD ĆE REAGOVATI

Pozivi na secesiju ili treći entitet su prijetnja stabilnosti BiH, SAD će reagovati

Pozivi na secesiju ili treći entitet su prijetnja stabilnosti BiH, SAD će reagovati
..................
SAD opredijeljene su za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Podržavamo aspiracije BiH za integracije u NATO i EU, poručio je danas u Sarajevu zamjenik državnog sekretara SAD-a John Sullivan, koji boravi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji.

 Cilj posjete, kako je istakao, jeste da političkim liderima i građanima BiH kaže da SAD i dalje ostaju opredijeljene Zapadnom Balkanu, pišu Vijesti.ba.
 
"Pokušaj da se podrivaju državne institucije, pozivi na secesiju ili uspostavu trećeg entiteta narušavaju duh i pismo Dejtona, te predstavljaju prijetnju stabilnosti BiH i cijele regije", potcrtao je Sullivan.
 
Poručio je kako ne želi potcijeniti izazove u formiranju vlasti u BiH, te dodao da je sada vrijeme da politički lideri istupe, pokažu hrabrost i odgovornost da donesu teške odluke, prihvate kompromise i idu naprijed. 

"Kada vlast bude formirana, apelujem na vlast BiH da promoviše politike koje će dati više šansi građanima za njihov uspjeh i prosperitet, te da preduzmu neophodne reforme, omoguće integraciju u NATO i EU, kako bi to postala stvarnost", naveo je Sullivan.
 
Prema njegovim riječima, prethodna nesposobnost BiH da provede neophodne reforme da bi vlast bila funkcionalnija, efikasnija i odgovornija blokirala je i blokira napredak ove zemlje. 
 
"Isto važi i za nespremnost da se isprave loše stvari, kao što su diskriminatorski etnički kriterijumi koji sprječavaju kandidovanje nekih građana BiH za neke javne funkicije", upozorio je  zamjenik državnog sekretara SAD-a.
 
Prema njegovoj ocjeni, susjedi BiH napreduju i niko ne želi vidjeti da BiH zaostaje.
 
"Zajedno SAD, Evropa i naši drugi partneri čvrsto će se obračunavati sa onima koji podrivaju ove principe na bilo koji način, a za one koji su najekstremniji u tome, to uključuje koordinisane sankcije u vezi sa njihovom mogućnosti za putovanje i korištenjem privatne imovine", kategoričan je Sullivan.
 
Najavio je da će SAD raditi sa bh. zvaničnicima u borbi protiv vanjskih sila koje, kako je rekao, aktivno nastoje učiniti BiH ranjivijom kada je u pitanju unutrašnja nestabilnost.
 
"Na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH izrazio sam frustracije Vlade SAD-a tendencijom nekih u javnom životu da iskoriste zapaljivu retoriku koja unosi podjele. Apelujem na više kooperativnosti da bi ova zemlja išla naprijed i da se to radi zajedno", poručio je on.
 
Apelovao je i na građane BiH da prioritet daju ne zaštiti etničkih privilegija, koje ih, kako je naveo, odvajaju jedne od drugih, nego promovisanju politika koje otvaraju nova radna mjesta, daju veće šanse, integrisani obrazovni sistem i prosperitet koji žele za svoju djecu.
 
"Smatramo da etničke divizije stvaraju politički lideri da bi ostali na vlasti", naglasio je Sullivan.
 
Ako postoji išta oko čega građani BiH treba da se ujedinje, dodao je, to treba da bude želja da okončaju široko rasprostranjenu korupciju koja iscrpljuje bogatstvo ove zemlje i tjera mlade ljude iz BiH da traže šansu vani umjesto da ostanu kući. 
 
"SAD su nepokolebljivo i konzistentno posvećene BiH, principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, kretanju zemlje ka NATO-u i EU, te njenoj borbi protiv korupcije. Vlada SAD-a uvijek će čvrsto reagovati na bilo kakve prijetnje stabilnosti BiH. Odlazim odavde posvećen budućnosti ove zemlje i siguran više nego ikada u našu sposobnost da radimo zajedno na tom cilju", poručio je Sullivan.
 
Na kraju obraćanja izrazio je zahvalnost ambasadorici Maureen Cormack, koja je, kako je ocijenio, sjajan predstavnik SAD-a u BiH.

Novinare je zanimalo da li će SAD biti više uključene na zapadnom Balkanu, jer već nekoliko godina slušamo da se SAD povlače, posebno iz BiH, te da su je ostavile Briselu da se bavi sa svim pitanjima koja se nagomilavaju na zapadnom Balkanu.
 
"Cilj moje posjete ovdje je da prenesem poruku da su SAD, kao što je to bio slučaj već decenijama, posvećene ovoj zemlji, njenoj budućnosti i njenomnarodu. Zato sam tu. U ime vlade SAD. U ime predsjednika Trumpa, sekretara Pompea", potcrtao je Sullivan.
 
Naglašava kako nema nikakvog umanjenja američke posvećenosti miru i prosperitetu BiH i njenih naroda, pišu Vijesti.ba.
 
Na konstataciju novinara da pola BiH podržava, a pola se protivi njenom članstvu u NATO-u, pitanje je bilo smatra li da se te podjele mogu riješiti na način da međunarodna zajednica, uključujući i SAD, podržava samo dio zemlje u tom njenom nastojanju.
 
"Mislim da vaše pitanje ima pogrešnu premisu da su vlasti podijeljene. Pogledajmo unatrag 12 godina sve do usvajanja zakona o odbrani 2005/2006., što se reflektovalo i u strategiji o vanjskoj politici, koju je usvojila vlast u februaru ove godine. Dakle, vlasti ove zemlje idu putem ka članstvu u NATO", kazao je Sullivan.
 
Prema njegovim riječima, SAD to iskreno podržavaju kao članica NATO-a.
 
"Smatramo da je to najbolji put naprijed i mi se suprotstavljamo drugima koji bi uveli podjele i kontroverze. Također, smatramo da je članstvo i u EU i u NATO-u ono što je ispravno, ne samo kada je riječ o sigurnosti, nego i za ekonomski razvoj ove zemlje, kako bi se oslobodio njen ekonomski potencijal i povećalo povjerenje investitora", naveo je Sullivan.

Sullivan naglašava da SAD sa entuzijazmom podržavaju odluku vlasti BiH da nastave put ka članstvu u NATO savez.

"Ja sam izrazio taj stav na sastanku sa trojicom članova Predsjedništva BiH. Također, podržavamo odluku vlasti da idu ka članstvu u EU. Međutim, moj interes je NATO, jer su SAD osnivači NATO-a. Mi u SAD-u tu odluku koja je donesena u ime vlasti BiH da ide članstvo u NATO smatramo ozbiljnom odlukom i sarađivat ćemo sa vlastima na njenoj provedbi", rekao je Sullivan.

Naveo je da SAD cijeni i poštuje suverenitet BiH, te očekuje da se tako isto ponašaju i druge zemlje.

"Odluka je vlasti BiH da idu ka članstvu u NATO i EU. SAD podržava te odluke. Mi ne želimo da se bilo koja zemlja miješa u rad vlasti ove nezavisne i suverene zemlje", poručio je Sullivan.

Upitan da li je tokom sastanka s članovima Predsjedništva BiH bilo razgovarano o dijalogu Srbije i Kosova, Sullivan je rekao kako potiče dobre međususjedske odnose zemalja na zapadnom Balkanu, ali da o tome danas nije bilo govora.
 
"Ja sam ovdje kako bih razgovarao o američkoj politici prema BiH, koja je refleksija dugogodišnje politike naše vlade, koju vrlo sposobno provodi ambasadorica Cormack, a nadamo se i njen nasljednik, kojeg će, nadamo se, uskoro potvrditi Senat kako bi se nastavila provedba te politike", poručio je Sullivan.

 

(Vijesti.ba)

17.12.2018.

ZAKAZANA NOVA SJEDNICA CIK-A: 18. DECEMBRA 2018. ODLUKA O POPUNI DOMA NARODA?

ZAKAZANA NOVA SJEDNICA CIK-a: Sutra Odluka o popuni Doma naroda?

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine na sutrašnjoj sjednici razmatraće način popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.


................................
CIK sutra o popuni Doma naroda Federacije BIH
..................................

Na web stranici Centralne izborne komisije (CIK) BiH već je najavljena sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda, a koja glasi: "Prijedlog Uputstva o izmjeni Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine".

Riječ je o izuzetno važnoj odluci bez koje nije moguće u potpunosti implementirati rezultate ovogodišnjih izbora.

Naime, sve dok se ne konstituira Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ne može se konstituisati ni novi saziv Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Lijevo orijentirane političke stranke i Stranka demokratske akcije (SDA) već su najavili da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH ukoliko CIK donese odluku koja neće biti u skladu sa Ustavom Federacije BiH, odnosno ukoliko CIK primjeni popis iz 2013. godine i ne ispoštuje princip 1-1-1.

Za primjenu popisa iz 1991. godine je i OHR u BiH kao i Federalni zavod za statistiku dok se stranke okupljene oko HDZ-a BiH zalažu za primjenu popisa iz 2013. godine.

Prema saznanjima "Slobodne Bosne", članovi CIK-a Suad Arnautović i Ahmed Šantić smatraju da treba primijeniti popis iz 1991. godine, podsjećajući da odredba Ustava propisuje proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih prema popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede.

Za primjenu popisa iz 2013. godine zalažu se Vlado Rogić, Stjepan Mikić, Novak Božičković, te predsjednik CIK-a Branko Petrić, dok je Irena Hadžiabdić još uvijek neodlučna.

17.12.2018.

VALENTIN INZKO: ŠTETA ŠTO MILORAD DODIK NIJE ČUO AMBASADORE PIC-A

17.12.2018.

"NEW YORK TIMES": HRVATI POKUŠAVAJU POSTIĆI ISTO ŠTO SU SRBI U RATU POSTIGLI ORUŽJEM, UBIJANJEM I PROGONOM

“New York Times”: Hrvati pokušavaju postići isto što su Srbi u ratu postigli oružjem, ubijanjem i progonom

Eminentni New York Times s objavio je tekst o segregaciji djece u školama u Bosni i Hercegovini.Akcenat je stavljen na primjere “dvije škole pod jednim krovom” u Travniku i Mostaru

Kako navodi NYT a prenosi Avazškola u srednjovjekovnom gradu Travniku je podijeljena metalnom ogradom i nasljeđem rata.Svakog dana, djeca dolaze u ovu školu, ali samo da bi učili odvojeno, koristeći različite knjige i na drugačijim jezicima.

Djeca hrvatske nacionalnosti pohađaju školu u desnoj strani zgrade, dok njihovi bošnjački vršnjaci idu u školu u lijevoj strani zgrade.Za mnoge učenike, ovaj fenomen je direktna posljedica etničkih sukoba devedesetih.

– Oni ne žele da se družimo u školi, tako da se družimo nakon škole u fićima – kazao je Iman Maslić, osamnaestogodišnji učenik.

Škola u Travniku, starom glavnom gradu za vrijeme Osmanskog carstva, sada je glavni grad fenomena poznatijeg kao “dvije škole pod jednim krovom”.

Katolička crkva koja ima vlasništvo nad ovom školom, želi da iseli učenike, ali oni i dalje idu u istu školu.

Mir u ovoj državi donio je Dejton, ali sa mirom došle su i etničke tenzije između Srba, Hrvata i Bošnjaka, a djeca ovih nacionalnosti često idu u odvojene škole.

Uprkos kritikama, sistem na snazi

Uprkos kritikama evropske zajednice, ovaj sistem je i dalje na snazi. U Bosni i Hercegovini postoji 50 škola u koje pohađaju djeca različitih nacionalnosti, a nastava se odvija na različitim spratovima, smjenama ili stranama iste zgrade. Cijela jedna generacija odrasta učeći historiju, književnost, likovno, muzičko i nauku iz udžbenika koje je zakon propisao samo za određene etničke skupine.

Bosanski političari nijemo podržavaju ovakav sistem, ali mladi političari žele da mijenjaju ovakav sistem.

Razjedinjenost u Bosni i Hercegovinim koja je nakon rata podijeljena na dva entiteta potpomognuta je kompliciranim sistemom birokratije.

Hrvatski nacionalisti posebno se protive promjeni u ovom sistemu, zbog toga što bi unitarni obrazovni sistem bio prepreka formiranju autonomne regije sa hrvatskom većinom ili trećeg entitea. Srbi su svoj entitet dobili kroz masovna protjerivanja i etnička čišćenja, a to je pokušao i HVO. A ono što HVO nije uspio u ratu, sada pokušavaju hrvatski nacionalisti.

– Od kraja rata, krajnja desnica se bori za treći entitet, i pretvara škole u svoje bojno polje – kaže Adisa Busuladžić, analitičarka iz Mostara.

Međutim, neželjena ili ne, podjele u BiH se produbljavaju, gdje nacionalistički političari opet podgrijavaju etničke rivalitete.

Istovremeno, autor navodi da su učenici umorni od tereta rata, jer kako su naveli nisu ga vodili, te mnogi nisu ni rođeni kada se sve događalo.

Metalne ograde su nametnute

– Želimo da krenemo dalje, da sklonimo metalne ograde koje su nam nametnute – navode učenici.

Dalje u tekstu je navedeno da je princip “dvije škole pod jednim krovom” počela u Mostaru. Autor navodi da je Mostar podijeljeni grad, kojeg Hrvati žele kao prijestonicu “trećeg entiteta”.

Današnja srednja škola u Mostaru nekada je bila na prvoj liniji rata. Učenici sa obje strane grada prisustvuju nastavi na prvim spratovima, dijele iste učionice, ali nikada sa drugim etničkim grupama.

– Segregacijska škola je na spratu ispod nas – kaže Mark Feltman, direktor škole Ujedinjenog svijeta, kazavši da to svakako nije idealno, ali da je to trenutna situacija u Mostaru, četvrtom najvećem gradu u BiH, koji se još uvijek nosi sa posljedicama rata.

U Travniku, bošnjačka škola pokušava da sruši metalnu ogradu koja dijeli dvije škole.

– Možemo makar da stavimo saksije sa cvijećem, kako bi uklonili ogradu koja nas dijeli – kaže Aida Lončar, direktorica škole.

Dok s druge strane, Ivana Curić, direktorica Katoličkog školskog centra opravdava ogradu koja je podignuta, kazavši da se na taj način želi pružiti sigurnost učenicima.

Na kraju svog članka, New York Times je naveo jednu situaciju koju su zatekli tokom svoje posljednje posjete.

Naime, učenici sa hrvatske strane su igrali nogomet i jedan od učenika je šutnuo loptu preko ograde, a jedan učenik sa bošnjačke strane ju je uhvatio i vratio svojim kolegama preko ograde. Svi su se smijali tome, ali nisu ništa rekli.

17.12.2018.

MIRO CERAR PORUČUJE SAD-U: ANGAŽIRAJTE SE ILI ĆE SE REGIJA OKRENUTI PEKINGU I MOSKVI

Cerar poručuje SAD-u: Angažirajte se ili će se regija okrenuti Pekingu i Moskvi

Ministar vanjskih poslova Slovenije Miro Cerar pozvao je SAD da povećaju svoje prisustvo u Evropi, jer će u suprotnom veliki broj zemalja Balkana i Istočne Europe politički i ekonomski okrenuti Pekingu i Moskvi.

On je to kazao u intervjuu za američki Washington Post, ističući da će se to dogoditi ako Washington ne “učini vidljivijim svoje liderstvo“ u Europi.

“Ako ruski ili kineski interesi prevladaju, izgubit ćemo regiju“, rekao je Cerar.

Cerar je ovoga tjedna boravio u posjeti Americi gdje se sastao s tamošnjim dužnosnicima, a u intervjuu za američki list pozvao ih je da povećaju svoje prisustvo u Evropi, navodi slovenska agencija STA.

“Nije dovoljno imati samo dobru ekonomsku suradnju. Kažem vam, Kinezi dolaze u Europu. Kao premijer pet puta sam se sastao sa kineskim premijerom Li Keqiangom i razgovarao o političkim odnosima i ekonomiji“, naglasio je Cerar za američki list.

On je istakao da Kina gradi infrastrukturu brzo i po jeftinoj cijeni, što države gura u dug, ali su te ponude pretjereano privlačne da bi ih odbile, prenio je Tanjug.

“Mislim da bi bilo vrlo dobro ako bi naši prijatelji i saveznici u SAD bili prisutniji u regiji“, poručio je Cerar.

17.12.2018.

SAŠA MAGAZINOVIĆ NAJAVLJUJE: 18. 12. 2018. PRIJEDLOG REZOLUCIJE O OSUDI UPLITANJA HRVATSKE U UNUTRAŠNJE STVARI BiH

MAGAZINOVIĆ NAJAVLJUJE: Sutra prijedlog rezolucije o osudi uplitanja Hrvatske

Poslanik SDP-a BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović predložiće Predstavničkom domu rezoluciju o osudi uplitanja Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH.MAGAZINOVIĆ NAJAVLJUJE: Sutra prijedlog rezolucije o osudi uplitanja Hrvatske

...........................

Magazinović je za Vijesti.ba potvrdio da je tekst rezolucije finalizovan danas, te da će ovaj dokument sutra biti pušten u parlamentarnu proceduru.

U ovom dokumentu, između ostalog, navodi se da "ukoliko Hrvatska insistira na implementaciji modela konstitutivnosti kao navodno jedinog modela osiguranja prava kolektiviteta i izbora legitimnih predstavnika, Predstavnički dom poziva Republiku Hrvatsku da razmotri uvođenje koncepta konstitutivnosti Srba i Bošnjaka kroz Ustav Republike Hrvatske, s obzirom da pripadnici ova dva naroda broje preko 215.000 stanovnika Republike Hrvatske, te da popratno u Saboru Republike Hrvatske omogući zaštitu njihovih kolektivnih prava kroz institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa“.

Ističe se da je ova preporuka utemeljena u smislu zaštite egzistencijalnih prava ove populacije, imajući u vidu njenu ugroženost koja se ogleda u činjenici da su Srbi i Bošnjaci 1991. godine činili preko 13 posto ukupnog stanovništva Republike Hrvatske, a danas je taj procenat sveden na tek nešto više od pet posto.

U rezuoluciji se, između ostalog, kaže da Predstavnički dom podržava aktivnosti Predsjedništva BiH na zaštiti i povratu imovine iz naše države koja se nalazi u Hrvatskoj, te zaključke koji su usvojeni u tom smislu na prvoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH.

Kako saznajemo, rezolucija će, po usvajanju, biti dostavljena na uvid i očitovanje Saboru Republike Hrvatske, predsjednici Hrvatske, Evropskom parlamentu, Vijeću Evrope, Visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Vijeću za implementaciju mira, šefu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnom predstavniku Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba/SB)

17.12.2018.

MARINKO PEJIĆ: DRAGAN ČOVIĆ I EKIPA PODJELILI SU HRVATE U BiH NA BOSANSKE I HERCEGOVAČKE

Pejić: Čović i ekipa podijelili su Hrvate na bosanske i hercegovačke

Pejić: Čović i ekipa podijelili su Hrvate na bosanske i hercegovačke
Hrvatski sabor je Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH donio po instrukcijama lidera HDZ-a i HNS-a Dragana Čovića, smatra predsjednik HNV-a Marinko Pejić.

- HDZ je u dvije države i dalje jedinstven, a Čović je utjecajan. On ih krivo informiše o situaciji u BiH i želi da iskoristi prisustvo Hrvatske u EU i predstavi joj lažnu sliku o tome da je hrvatski narod ovdje ugrožen - rekao je Pejić u razgovoru za Vijesti.ba.

Drago mu je, kaže, da se i u Hrvatskom saboru mogao čuti otpor predloženoj deklaraciji, jer je tokom rasprave dosta bučno reagovala opozicija.

- Ova deklaracija može negativno utjecati na odnose između BiH i Hrvatske, ali se nadam da neće. Pa, svi smo mi ljudi, griješimo, a prema tome trebamo i priznati svoje greške. Bez toga nema pomirenja i zajedničkog života. A bez zajedničkog života i međusobne saradnje nema napretka ni u BiH, ali ni u Hrvatskoj - navodi Pejić.

Naglašava da Čović i ljudi okupljeni oko njega konstantno zagovaraju treći entitet, odnosno oživljavanje Herceg-Bosne koja je napravila dar-mar.

- Priča o trećem entitetu samo će dovesti do daljih podjela u BiH, pa i među samim Hrvatima. Čović i njegova ekipa već su podijelili Hrvate na bosanske i hercegovačke. A do sarajevskih mu uopće nije ni stalo, iako je u glavnom gradu BiH još uvijek na neki način koncentracija hrvatskih intelektualaca - poručuje Pejić.

Osvrnuo se i na ponovno problematizovanje izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kojeg su se dotakli pojedini zastupnici u Hrvatskom saboru.

- Zar ja prema zakonu nemam pravo glasati za Bošnjaka? Čović je dva puta po istom zakonu ušao u Predsjedništvo BiH i tada nije pravio probleme. Pa šta sad hoće - zapitao se Pejić.

Smatra da miješanju Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH ukraj jedino može stati međunarodna zajednica, ali i visoki predstavnik Valentin Inzko.

- Dejtonski mirovni sporazum jeste donio mir, ali ga treba dorađivati. A Inzko je ostao tu da ga tumači i njegova je zadaća da taj put na neki način kanalizira kako bismo išli unaprijed, a ne stalno se vraćali u prošlost - dodaje Pejić.

 

D.K.

(Vijesti.ba)17.12.2018.

DAVOR BERNARDIĆ: PROBLEM MIGRANATA SE "GURALO POD TEPIH"

Bernardić: Problem migranata se "guralo pod tepih"

Bernardić: Problem migranata se
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u nedjelju je izjavio da se slučajeve nehumanog tretiranja migranata u Hrvatskoj dosad "guralo pod tepih" te pozvao Vladu na zakonit i human pristup rješavanju tog problema.

Hrvatska ne smije postati hot spot za migrante, ali se s tim ljudima mora humano postupati, poručio je Bernardić na konferenciji za novinare upitan za komentar tajnih snimki koje je objavila organizacija Border Violence Monitoring.

Ustvrdio je da ti ljudi ne žele ostati u Hrvatskoj, već kao i "tri autobusa naših sugrađana dnevno", svoju sreću traže u nekim od zemalja zapadnog svijeta te smo im prolazak dužni omogućiti.

"Moramo to raditi po zakonu, ali humano. Migrantska kriza traje mjesecima, samo se o tome šuti. Vlada taj problem gura pod tepih. Ako ne znaju kako riješiti problem migranata, mogu se konzultirati s SDP-ovim bivšim ministrom Rankom Ostojićem, koji je prepoznat najviše po tome što je tu situaciju znao riješiti po zakonu, ali i efikasno i humano“, rekao je Bernardić.

Border Violence Monitoring, organizacija koja prikuplja podatke o protjerivanju i nasilju nad migrantima, tvrdi da jutros objavljeni video materijal potkrepljuje sumnju da hrvatska policija sustavno nezakonito izbacuje izbjeglica na vanjskoj granici EU prema Bosni i Hercegovini. U međuvremenu je MUP odbacio te tvrdnje navodeći da se radi o "postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja".


(Vijesti.ba / Hina)

17.12.2018.

(PRAZNO)VJERSKO PRENEMAGANJE I POHVALA ZLOČINU

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940477

Powered by Blogger.ba