Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

16.12.2018.

KOSOVO JE ZADALO UDARAC SRBIJI, TO JE BURE BARUTA NA BALKANU

Kosovo je zadalo udarac Srbiji, to je bure baruta na Balkanu

Kosovo je zadalo udarac Srbiji, to je bure baruta na Balkanu
Skupština Kosova jučer je izglasala set zakona koji se odnose na promjenu mandata Kosovskih sigurnosnih snaga (KSS), čime je ta zemlja i zvanično ušla u proces formiranja vojske.

Usvajanjem Zakona o ministarstvu odbrane, Zakona o KSS-u i Zakona o službi u KSS-u omogućena je transformacija KSS-a u kosovsku vojsku, ali ime tih snaga ostat će nepromijenjeno dok ne bude izmijenjen Ustav.

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada i kopredsjednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov ovakav potez okarakterisao je igrom koja će se igrati dok se u međuvremenu ne vidi u kojem pravcu dalje teče dijalog između Beograda i Prištine.

Uz sve ono što je do sada opterećivalo odnose Srbije i Kosova, poput priče o razgraničenju, koju su plasirali Hashim Thaci i Aleksandar Vučić, zatim odluke Vlade Kosova da na proizvode iz Srbije uvede poreze u visini od 100 posto, Popov smatra da bi formiranje kosovske vojske moglo dovesti do daljnjeg zaoštravanja prilika i nemogućnosti nastavka dijaloga.

- Čini mi se da ovo nije slučajno, jer se zbog pasivnosti Evropske unije (EU) pojavio i treći igrač - SAD, koje su od početka bile sponzor kosovske nezavisnosti, a sada su velika podrška kosovskim vlastima - kaže Popov.

Pričom o formiranju vojske, navodi naš sagovornik, Kosovo je steklo određenu taktičku prednost u odnosu na Beograd, jer je pokazalo da ima potencijal da mu zada ozbiljne udarce.

- Tu prije svega mislim na udarce ekonomske prirode s ovim pomenutim porezima - poručuje Popov.

Ključ cijele priče, upozorava naš sagovornik, jeste pitanje sjevera Kosova, gdje su do sada povremeno upadale specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU).

- Tako bi mogao i ovaj kosovski zaštitni korpus, koji bi u vojsku mogao da preraste tek u narednih deset godina. Ali tu se onda mora računati na moguće posljedice, jer to Srbija neće posmatrati mirne duše - dodaje Popov.

Naglašava kako je Evropa napravila veliki gaf što nije pritisnula Kosovo kada je mogla - nakon donošenja Briselskog sporazuma - da provede odredbu koja se tiče formiranja zajednice srpskih opština.

- Da je to urađeno, otpale bi sve kalkulacije o razgraničenju i onda bi se definisao status sjevernog dijela Kosova - poručuje Popov.

Prema njegovim riječima, Kosovo je već odavno bure baruta na Balkanu jer se stalno nalazi na "klackalici".

- Naravno, sve uveliko zavisi i od razvoja situacije na globalnom nivou. Međutim, ovdje je problem u previranju. Vidimo da se naveliko ljulja i "brod" EU, koja traga za sobom, a i SAD se javljaju kao faktor koji ne doprinosi stabilnosti, već kao da ima želju podmetati klipove pod točkove Evrope - ističe Popov.

Napominje kako je sada pitanje koliko je ko u ovoj cijeloj igri spreman ići daleko u zaoštravanju situacije.

- Ako ostane samo na tome da se kosovske sigurnosne snage formalno više ne zovu zaštitni korpus, nego vojska - koja bi vremenom trebala i da se formira u skladu s Ustavom, to onda i nije opasna situacija. Međutim, pošto su već od SAD-a dobili neke oklopne transportere, i ako dobiju i jače oružanje i onda budu imali pretenzije da odu na sjever Kosova, to je jedna sasvim drugačija priča i može da dovede do velikih problema - zaključuje Popov u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89227815

Powered by Blogger.ba