Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

16.12.2018.

AUSTRIJSKI DER STANDARD: HRVATSKA SE SVE VIŠE MIJEŠA U BiH

Austrijski Der Standard: Hrvatska se sve više miješa u BiH

Deklaracija o položaju Hrvata u BiH i formiranje Vojske Kosova su neke od tema kojima se ovaj vikend bave mediji na njemačkom jeziku. Austrijski “Der Standard” analizira politiku hrvatskog premijera prema BiH.

„Hrvatska se sve više miješa u BiH”, naslov je teksta novinarke Adelheid Wölfl koji je objavljen u austrijskom listu „Der Standard”. Ona piše o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH koju je usvojio Sabor Republike Hrvatske, odnosno da Hrvatska ima obvezu jamstva provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma.

Kako navodi DW Wölfl prenosi riječi diplomata međunarodne zajednice koji kažu da „joj (Hrvatskoj, nap. red.) ta uloga ne daje pravo da se na takav način miješa u unutarnje stvari BiH”. I nastavlja:

„Umjesto da poštuje anekse Daytonskog mirovnog sporazuma, što je dužnost Hrvatske, ona se spori oko jasnih odredbi Ustava BiH”, navodi se u analizi diplomata koji se bave BiH i koje prenosi Der Standard:

„Prema riječima međunarodnih diplomata i pravnih stručnjaka hrvatske intervencije u europskim tijelima pred Vijećem sigurnosti UN-a su dokazale da su one ugrozile pravo BiH da se drugi ne miješaju u njene unutarnje stvari. Problematično je to što hrvatski predstavnici šire dvije neistine. Prvo, da oni imaju pravo da se miješaju i drugo, da se izborom Komšića u Predsjedništvo BiH nisu poštivala načela jednakosti tri konstitutivna naroda”.

Autorica, inače dugogodišnja dopisnica ovog lista iz BiH i dobra poznavateljica prilika u toj zemlji dalje piše da su prije nekoliko godina srpski i hrvatski nacionalisti ponovo ujedinili u savez za „podrivanje BiH”. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik već godinama pokušava odvojiti RS od BiH i priključiti Srbiji, navodi se. U tekstu se podsjeća i na pismo trojice bivših Visokih predstavnika u BiH u kojem osuđuju miješanje Hrvatske u unutrašnje stvari BiH.

„S druge strane je Srbija još uvijek jako daleko od suočavanja s odgovornošću u ratu i ratnim zločinima u BiH. Srbijanska premijerka Ana Brnabić je nedavno negirala genocid u Srebrenici. Srbija se pored ostalog plaši plaćanja ratne odštete. Sve se događa u izmijenjenim geopolitičkim okolnostima. Sada samo nedostaje jasan stav SAD-a pod Trumpovim vodstvom. Prije dvije godine su nacionalisti, podržani međunarodnim lobistima, počeli preko publikacija i tajne diplomacije dovoditi u pitanje granice na Balkanu”, piše pored ostalog u listu Der Standard.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946362

Powered by Blogger.ba