Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

14.12.2018.

HRVATSKI SABOR BEZ KONSEZUSA USVOJIO DEKLARACIJU I KONAČNO POKAZAO JAVNOSTI DA SE DIREKTNO MJEŠA U UNUTRAŠNJE STVARI BiH - SVE PROBOSANSKE SNAGE I SVI ONI KOJI VOLE BiH, OČEKUJU REAKCIJE EU I SAD

HRVATSKI SABOR BEZ KOSENZUSA USVOJIO DEKLARACIJU O BIH: Goropadni Božo Petrov poručio Boži Ljubiću: "Jadan je narod kojeg vi zastupate i štitite!"

Hrvatski Sabor je većinom glasova, sa 81 glas za, 11 glasova protiv i 4 uzdržana usvojio tekst Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Protiv Deklaracije glasali su zastupnici SDP -a, a suzdržani su bili članovi "Mosta".


Image result for bozo ljubic karikature
Image result for bozo ljubic karikature
Image result for bozo ljubic karikature
...................

Sabor Hrvatske usvojio je danas Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH koja, među ostalim, poziva na izmjene bosanskohercegovačkog ustava i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Sabor je s 81 jednim glasom za, 4 sudržavana i 11 protiv u petak izglasao Deklaraciju u položaju Hrvata u BiH. Zastupnici Mosta nisu glasali.

Interesantno je, međutim, da Sabor Hrvatske broji 151 zastupnika što će reći da uz 4 suzdrđana i 11 onih koji su glasali protiv, za Deklaraciju o položaju Hrvata nije glasalo ukupno 70 saborskih zastupnika, što je skoro polovica. To je opet u suprotnosti sa očekivanjima vladajućih o nacionalnom konsenzusu po pitanju Deklaracije.

Podsjetimo, iz SDP-a Hrvatske su ranije poručili kako ne žele nositi teret politike HDZ-a iz '90-tih prema BiH. Također, jučer su na sjednici Odbora za Hrvate izvan Hrvatske odbijeni svi SDP-ovi amandmani.

Glasanju je prethodila burna reakcija Bože Petrova, predsjednika stranke "Most" i zastupnika u Hrvatskom Saboru, koji se žestoko se obrušio na Božu Ljubića, predsjednika Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, nakon što nijedan od "Mostovih" amandmana nije uvršten u tekst Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Kako je obrazložio Božo Ljubić, a složila se i Hrvatska Vlada, u Deklaraciji nije bilo mjesta za pet amandmana koje je predložio Klub zastupnika "Mosta" jer su oni iz različitih razloga neprihvatljivi. " Most" je, pored ostalog, tražio da se Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske obaveže da se najmanje jednom godišnje obrati svim relevantnim međunarodnim institucijama, uključujući i Ujedinjene narode, sa izvješćem o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. "Most" je predlagao da se Deklaracijom obaveže Vlada Hrvatske da pravno pomaže Hrvatima u BiH kojima se sudi za ratne zločine, kao i da Hrvatima u BiH bude omogućeno elektronsko glasanje na izborima u Hrvatskoj. Tražili su i da Deklaracija obaveže vlasti u BiH da rasvijetle sve zločine nad Hrvatima tokom rata i nakon njegovog okončanja.

Nakon što su svi njegovi amandmani odbačeni, Božo Petrov je optužio Božu Ljubića da je Odbor na čijem je on čelu podlegao pod pritiscima Socijaldemokratske partije i, kako je rekao "razblažio prvobitni tekst Deklaracije".

"Jadan je onaj narod, gospodine Ljubiću, kojeg vi zastupate", kazao je Petrov i dodao: "SDP vas je uspio prevariti, razblažiti tekst Deklaracije, a neće za nju glasovati". Petrov je optužio Hrvatsku demokratsku zajednicu da je "zalupila vrata  pred Hrvatima iz Bosne i Hercegovine". "Danas ste ostavili Hrvate iz BiH ispred vrata, ostavili ste ih gdje ste to isto učinili prije 25 godina", kazao je Petrov.

Obraćajući se Boži Ljubiću, Petrov ga je optužio da je podlegao pod pritiscima. "Vi ste ovom Deklaracijom srušili odluku Ustavnog suda BiH koja je donesena upravo po Vašoj apelaciji", poručio je rezignirano Petrov Boži Ljubiću, predsjendiku Saborskog odbora za Hrvate izvan Hrvatske.

(S.B.)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932746

Powered by Blogger.ba