Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.12.2018.

GLAVNI HAŠKI TUŽILAC OČITAO LEKCIJU HRVATSKOJ

GLAVNI HAŠKI TUŽILAC OČITAO LEKCIJU HRVATSKOJ: Hrvatska blokira predmete zločina HV i HVO-a, neshvatljivo smanjenje kazne Marku Radiću

Glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Serge Brammertz je u izvještaju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) naveo da hrvatska vlada još uvijek utiče na proces pravde u predmetima ratnih zločina, što je rezultiralo blokiranjem velikog i rastućeg broja predmeta protiv bivših pripadnika Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).


GLAVNI HAŠKI TUŽILAC OČITAO LEKCIJU HRVATSKOJ: Hrvatska blokira predmete zločina HV i HVO-a, neshvatljivo smanjenje kazne Marku Radiću


U izvještaju se navodi da Vlada Hrvatske nije povukla zaključak iz 2015. godine kojim je naloženo Ministarstvu pravde da ne pruža sudsku saradnju u određenim predmetima ratnih zločina, čime je Vlada nastavila vršenje uticaja na proces pravde.
 
Uprkos direktnim naporima Ureda tužilaštva MMKS-a prema hrvatskim vlastima, po izvještaju, mali napredak je ostvaren u protekle tri godine zbog ovakve hrvatske politike i njenog negativnog uticaja, prenosi BIRN BiH.
 
- Ovakva politika utiče na promoviranje nekažnjivosti na račun žrtava širom regiona, koje zaslužuju pravdu - stoji su Brammertzovom izvještaju, gdje je također navedeno da nije pruženo nijedno zadovoljavajuće objašnjenje za održavanje ovakve politike hrvatske vlade.
 
On je u izvještaju naveo da bi hrvatska vlada odmah trebala povući ovakav stav, te “dopustiti procesu pravde da se nastavi bez dodatnog uplitanja”.
 
Brammertz je u izvještaju naveo i da je smanjena saradnja hrvatskih vlasti dovela do važnih zastoja u istragama i procesuiranju u susjednim zemljama. Istovremeno, u očima javnosti, kako stoji u izvještaju, čini se da, dok “hrvatski sudovi nastavljaju potraživanje pravde za hrvatske žrtve, malo je vidljivog napretka u procesuiranju slučajeva protiv osoba hrvatske nacionalnosti optuženih od sudova susjednih zemalja”.
 
Brammertz se u izvještaju osvrnuo i na predmet protiv Marka Radića, kojem je u oktobru ove godine Županijski sud u Zagrebu – s obzirom da se udruženi zločinački poduhvat kao institut ne priznaje u Hrvatskoj – skratio kaznu za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima na području Mostara.
 
Presudom Suda u Zagrebu izmijenjena je presuda Suda Bosne i Hercegovine kojom je Radić u martu 2011. prvobitno bio osuđen na 21 godinu zatvora. Zagrebački sud se složio da preuzme izvršenje presude Suda BiH nakon što je ministar pravde BiH dozvolio Radiću da kaznu služi u Hrvatskoj.
 
Radić je presudom Suda BiH osuđen na 21 godinu zatvora, te je do 2027. trebao biti u zatvoru. Po novoj presudi Županijskog suda, kojom mu je smanjena kazna na 12 i po godina, Radić će izaći na slobodu do kraja ove godine.
 
- Žrtvama i javnosti je veoma teško shvatiti kako je kazna za tako ozbiljne zločine mogla biti smanjena u tolikoj mjeri samo na osnovu preuzimanja presude u Hrvatskoj - stoji u izvještaju.
 
Također je istaknuto da, iako je prebacivanje izvršenja kazne unapređenje socijalne rehabilitacije osuđenika u skladu sa izvršenjem pravde, nije jasno kako će ta svrha biti postignuta ukoliko Radić bude pušten nedugo nakon pruzimanja.
 
Pred UN-ovim Vijećem sigurnosti i predsjednik MMKS-a Theodor Meron je izložio izvještaj, u kojem je navedeno da se presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću može očekivati u prva tri mjeseca naredne godine.
 
Haški tribunal je Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995., kada je ubijeno preko 7.000 Bošnjaka.
 
Karadžić je osuđen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.
 
Na tu presudu Karadžić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, koje je tražilo da on
bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina i da bude osuđen na doživotni zatvor.
 
Bilo je planirano da MMKS pravosnažnu presudu Karadžiću izrekne u decembru, ali je izricanje odloženo zato što se sudija Meron, na zahtjev Odbrane, povukao iz Apelacionog vijeća, a umjesto njega postavljen je sudija Ivo Rosa.
11.12.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ : "CIJENU POLITIKE ZAVAĐANJA NARODA PLATIT ĆE HRVATI SREDNJE BOSNE"

KOMŠIĆ GOVORIO ZA BHRT: "Cijenu politike zavađanja naroda platit će Hrvati srednje Bosne"

U zapadnoj Hercegovini, šta god govorili Hrvati i Crkva, njih niko ne ugrožava, tvrdi u intervjuu “Jedan” BHRT-a, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.


KOMŠIĆ GOVORIO ZA BHRT: 'Cijenu politike zavađanja naroda platit će Hrvati srednje Bosne'

– Oni nemaju problema da im neko prijeti bilo čim, majorizacijom, ili kako oni to već kažu, ali šta ćemo ako nam se desi da nam se isele Hrvati iz srednje Bosne, i to ne onako kako su izašli iz banjalučke Biskupije, nego sad dobrovoljno odlaze vani. Ostade nam taj prostor prazan. To je katastrofa za narod i za Katoličku crkvu. Prve žrtve ovakve politike i zavađanja su, vjerovali ili ne, Hrvati srednje Bosne. Nije žrtva neko dolje u zapadnoj Hercegovini. Hrvati srednje Bosne će platiti tu cijenu zavađanja naroda, besperspektivnosti i straha – smatra Komšić.

Komšić je u intervjuu za BHT1 govorio i o predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i sigurnosti.

Komšić kaže da ima potpuno povjerenje u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, u čijoj je nadležnosti briga o sigurnosti članova Predsjedništva BiH.

– Morao bi on (Dodik, op.a.) da shvati da je sada na drugoj funkciji i da neko drugi preuzima brigu o njegovoj sigurnosti. Ja vam garantujem da su ti ljudi, koji su preuzeli brigu o njegovom osiguranju, vrhunski profesionalci. Na kraju, on kao član Predsjedništva BiH ima pravo da kaže, ovoga neću, ako iz nekog razloga sumnja i poslušat će ga ovi ljudi u Direkciji. Ja na njegovom mjestu to ne bih radio. Gospodin Dodik mora da shvati da ima budala i u Republici Srpskoj, a ne samo ovdje – tvrdi u intervjuu “Jedan” član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

11.12.2018.

UKLANJANJE ZASTAVE BiH JE POVREDA DRŽAVE, NIKADA NA TO NEĆEMO PRISTATI

Uklanjanje zastave BiH je povreda države, nikada na to nećemo pristati

Uklanjanje zastave BiH je povreda države, nikada na to nećemo pristati
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović održao je danas konferenciju za novinare nakon što su prethodno otkazane konsultacije oko imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Podsjetimo, do otkazivanja je došlo nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik insistirao da se pored zastave BiH nađe i zastava RS, što druga dvojica članova Predsjedništva BiH nisu prihvatila.

Potom je Dodik zatražio da se sa sastanka izbaci zastava BiH, što također nije prihvaćeno, te su stoga konsultacije otkazane.

Džaferović je na početku konferencije za novinare podsjetio da su se članovi kolektivnog šefa države još u prošli petak dogovorili da održe konsultacije s parlamentarnim političkim strankama. Dodik, kao predsjedavajući, u dogovoru s njim i Željkom Komšićem, uputio je poziv parlamentarnim političkim strankama i Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta BiH za danas u 15 sati, sa planom da bude razgovarano sa svakom strankom ponaosob.

- Konsultacije su bile zakazane za danas u 15 sati u sali broj 30, u kojoj inače i zasjeda Predsjedništvo BiH. U toku jučerašnjeg dana iz Dodikovog kabineta prema mom stigli su zahtjevi da se iz te sale ukloni zastava BiH. Naravno, ja to nisam prihvatio i nikada to neću prihvatiti. Mi smo kolektivni šef države BiH i uklanjanje zastave BiH iz sale u kojoj zasjeda Predsjedništvo je povreda države BiH - rekao je Džaferović.

U toku današnjeg dana, kako je rekao, stigao mu je novi zahtjev da se barem pored zastave BiH u salu unese i zastava RS.

- Ja ni to nisam mogao i prihvatiti i ne mogu to prihvatiti. Ovo je državna institucija u kojoj može biti, u skladu sa Zakonom o zastavi BiH, isključivo zastava BiH. Nakon toga gospodin Dodik je otkazao današnje konsultacije - dodao je Džaferović.

Potom je, kako navodi Džaferović, bez dogovora s njim, Dodik zakazao konsultacije u pisanoj formi, zatraživši od političkih stranaka da sutra do 10 sati dostave prijedloge imena mandatara.

- Dakle, to je urađeno bez konsultacija sa mnom - dodao je Džaferović.(Vijesti.ba)

11.12.2018.

"TRAŽIMO RJEŠENJE DA SE DEBLOKIRA USPOSTAVA VLASTI U BiH"

"Tražimo rješenje da se deblokira uspostava vlasti u BiH"

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović danas je nakon hitnog zasjedanja potvrdio novinarima da članovi CIK-a kao odgovorni zvaničnici nastoje naći rješenje kako bi se deblokiralo formiranje vlasti.

"Žao mi je što nemamo službeno saopštenje CIK-a o tome šta trenutno radi Komisija. Posljednjih dana i sedmica intenzivno radi, usaglašava se između članova CIK-a, prikuplja određene fakte i činjenice kako bi bilo doneseno odgovarajuće rješenje, prije svega za uspostavu vlasti nakon Općih izbora", dodao je Arnautović.
 
Iako se na hitnoj sjednici nije razmatrala odluka o načinu formiranja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Arnautović je pojasnio da je ta odluka kompleksna i da su u opticaju četiri temeljna ustavna zakonska principa o kojima se raspravlja.
 
"Prvi je o konstitutivnosti naroda, drugi je princip pariteta, koji kaže da u Domu treba biti 17 Bošnjaka, 17 Srba, 17 Hrvata i sedam iz reda ostalih. Treće je načelo teritorijalnosti, a četvrti je princip proporcionalnosti. Ovdje su četiri principa koji se nekada u nekoj situaciji međusobno isključuju", dodao je Arnautović.
 
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na hitnoj sjednici donijela tri odluke, među kojima su Odluka o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i Odluka o povratu uplaćenog novčanog iznosa takse za ovjeru.
 
Trećom odlukom CIK je potvrdio rezultate posrednih izbora za Vijeće naroda Republike Srpske, čija je konstitutivna sjednica zakazana za sutra.


(Vijesti.ba)


11.12.2018.

DENIS ZVIZDIĆ ZA GLAS AMERIKE: SLIJEDI AMERIČKO-NJEMAČKA INICIJATIVA ZA BiH!

Zvizdić za Glas Amerike: Slijedi američko-njemačka inicijativa za BiH!

Odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije možemo završiti praktično u naredne dvije sedmice, ali pod uvjetom da prestanu političke opstrukcije upravo od onih koji se deklarativno najviše zalažu za evropsku perspektivu BiH, smatra predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

U ovom trenutku, kako kaže, optimista je zbog izjava članova Predsjedništva BiH da će potpisati zajedničku izjavu o evropskoj opredjeljenosti BiH, iako je ona potpisana prije četiri godine.
 
– Međutim, mnogo je važnija ta njihova opredjeljenost i najava da će Brisel biti jedna od prvih destinacija koju će posjetiti – rekao je Zvizdić u razgovoru za Glas Amerike.
 
Prema njegovim riječima, ogromna medijska pažnja posvećuje se potpuno efemernim pitanjima – kao što je recimo problem sa zastavom RS-a – u odnosu na bazna pitanja BiH.
 
– Važno je kazati da niko u BiH, bez obzira na trenutnu političku snagu, ne može zaustaviti njen evropski put – naglašava Zvizdić.
 
Navodi da pozitivni procesi koji su vezani za BiH mogu krenuti ili iznutra ili od strane onih zemalja koje dobro razumiju situaciju u BiH i u kompletnom regionu, i čije nam inicijative značajno mogu biti od pomoći.
 
– Takva je bila britansko-njemačka inicijativa početkom 2015., koja je zaista stvorila tu pozitivnu energiju kada govorimo o evropskim integracijama BiH. Svi se sjećamo da je prije toga praktično 7-8 godina evropski put bio u blokadi, a ta inicijativa otvorila je sve procese unutar evropskih integracija i ekonomskog razvoja BiH – govori Zvizdić.
 
Umjesto britansko-njemačke, kaže, mogla bi uslijediti američko-njemačka inicijativa.
 
– Riječ je opet o dvije zemlje koje su zaista veliki prijatelji čitave BiH i svih njenih naroda i građana. Oni ne preferiraju bilo koga unutar BiH, jer je riječ o zemljama koje su istinski promotori demokratskih vrijednosti – napominje Zvizdić.
 
Takva inicijativa, smatra, dala bi dodatni poticaj budućim vlastima u BiH da nastave s pozitivnim trendovima u oblasti evropskih integracija, ekonomskog razvoja, borbi protiv ekstremizma i kriminala i neophodnosti da regionalne odnose dovedu na nivo međusobnog razumijevanja i reciprociteta.
 
– Zemlje koje žele da budu dio demokratskoga svijeta, bez obzira da li su naši istočni ili zapadni susjedi, moraju poštovati međunarodna pravila i standarde. Dakle, ne može se negirati ono što je presuđeno pravosnažnim presudama u Sudu u Hagu, i kada je u pitanju udruženi zločinački poduhvat, i kada je u pitanju genocid u Srebrenici – potcrtava Zvizdić.
 
Ističe kako oni koji se u ovom trenutku takmiče kako bi što prije došli samo do budžetskih sredstava i njima počeli vladati, ne mogu napraviti značajne pozitivne iskorake na bilo kojem nivou.
 
– Ako me pitate ko bi sada trebao biti u toj vlasti, vrlo mi je to teško u ovom trenutku procijeniti, ali očekujem i nadam se da će biti stvorena stabilna, široka, programska koalicija. Moja želja je da ta koalicija prije svega bude definisana kao probosanska i proevropska, te da na listi njenih prioriteta na prvih 4-5 mjesta uvijek bude zaštita države BiH, njenog suvereniteta, demokratskih i evropskih vrijednosti, napredak na evropskom putu, ekonomski razvoj i jačanje vladavine prava – navodi Zvizdić.
 
Dodaje kako očekuje razumijevanje prilika u BiH.
 
– Naš sistem je takav da mi moramo praktično tri puta brže trčati nego bilo koja zemlja u našem susjedstvu, da bismo trčali istom brzinom – konstatuje Zvizdić.
 
Poručuje kako je sasvim siguran da će nadvladati evropska perspektiva regiona, bez obzira na pokušaj globalnih sila s Istoka da utječu na prostor zapadnog Balkana.
 
– Još uvijek postoje oni koji na neki način žive u duhu prošlosti – ali oni neće uspjeti zaustaviti evropske procese. Mogu ih usporiti, ali svi procesi ići će u pozitivnom smjeru, a to znači EU ili generalno euroatlantske integracije – zaključio je Zvizdić.

11.12.2018.

MOSTARSKI IZBORI PRED SUDOM U STRASBOURGU

11.12.2018.

ŠAŠKOR; OD TUĐMANA DO MARAKEŠA

11.12.2018.

SLAVEN KOVAČEVIĆ, SAVJETNIK ŽELJKA KOMŠIĆA: NA DIPLOMATSKU AGRESIJU HRVATSKE PREMA BiH, NEĆEMO SJEDITI SKRŠTENIH RUKU

Slaven Kovačević, savjetnik Željka Komšića: Na diplomatsku agresiju nećemo sjediti skrštenih ruku

Politički Analitičar i savjetnik za vanjsku politiku člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Slaven Kovačević za Klix.ba je komentarisao odnose BiH i Hrvatske, inicijative Zagreba u Briselu i deklaracije o statusu Hrvata u našoj zemlji. Kovačević na početku razgovora poručuje da ne mogu postojati dobrosusjedski odnosi, ako jedna zemlja na međunarodnom planu rovari protiv druge susjedne zemlje i obratno, dobrosusjedski odnosi su temeljeni na međusobnom uvažavanju i povjerenju. 

“Današnja sjednica Odbora za vanjsku politiku Vijeća Europske unije (FAC) pokazala je da vanjska politika Republike Hrvatske u europskim okvirima polako prelazi u iritaciju i ono što je još važnije da je gospođa Federica Mogherini jasno rekla da je dosta priče o izborima u Bosni i Hercegovini i da je ta priča završena, što vidim kao pozitivnu reakciju na pismo tri nekadašnja visoka predstavnika u Bosni i Hercegovini. Odnosno, diplomatska agresija Hrvatske doživjela je još jedan poraz, četvrti u nizu, što je rezultanta i naših aktivnosti prema zvaničnicima Europske unije”, kaže Kovačević.

Naglašava da na takve istupe Hrvatske neće svi u BiH sjediti srštenih ruku.

“Ako neko misli da ćemo mi, ovdje, nijemo posmatrati bilo koji vid diplomatske agresije na Bosnu i Hercegovinu, bez obzira od koga ona dolazila, želim jasno reći da nećemo sjediti skrštenih ruku, već ćemo veoma organizirano braniti i odbraniti suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Koliko god premijer Andrej Plenković tvrdio da on neće prestati sa tim aktivnostima, onda treba znati da nećemo ni mi stati sa odbranom suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine”, poručuje Kovačević.

On smatra da je deklaracija koja se priprema u Hrvatskom saboru, još jedan vid udara na suverenitet Bosne i Hercegovine, poručujući da taj dokument sadrži niz neistina. 

“Bilo bi dobro da javnost u Republici Hrvatskoj bude pravilno informirana o tome da Hrvatska nije garant Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, već je njegov obveznik, gdje je veoma važno istaći da se Aneks IV ili Ustav BiH provodi u Bosni i Hercegovini, na način da se primijenjuje jedina službena verzija (kako je to rekao OHR), a to je ona na engleskom jeziku. Još preciznije, ne može niti Hrvatska niti Srbija davati vlastite prijevode Ustava BiH, jer je to zadatak ovdašnjih organa vlasti, a kako ne postoji službeni prijevod onda je na snazi samo engleska verzija svih aneksa Dejtonskog sporazuma, a među njima i Aneksa IV ili Ustav BiH. Dakle, nije tačno da je ovo zemlja tri konstitutivna naroda, jer u toj alineju 10, preambule Ustava BiH, piše jasno da ova zemlja ima 5 (pet) ustavotvornih elemenata: Bošnjake, Hrvate, Srbe, Ostale i građane Bosne i Hercegovine. To što neko ne zna značenje pojma ‘konstituentni’ što nije isto što i ‘konstitutivni’ problem je tih koji ne znaju jezičko i pravno značenje tog termina koji se koristi u Ustavu BiH.

Posebno je zanimljivo i netačno da termin ‘konstitutivni’ koji je kao atribut korišten u istoj rečenici gdje se spominju Ostali i građani BiH, treba imati značenje da se utvrđuju neka prava višeg reda. U par riječi, to je netačno. Isto tako, netačno je da ovdje treba postojati ‘jednakopravnost konstitutivnih naroda’ kada tako nešto nije utvrđeno Ustavom BiH. Ako mi neko ne vjeruje, neka pročita članove II/2 i II/4 Ustava BiH. Za sve one iz susjednih zemalja, koji kroz netačne interpretacije Ustava BiH, što svakako nije njihov posao, nastoje proizvesti prostor za političke manipulacije, treba ukazati da pročitaju presudu Europskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu ‘Zornić’ pa da vide kako jedan međunarodni sud vidi fenomen ‘konstitutivnosti’ u Bosni i Hercegovini, odnosno šta s time treba uraditi”, objašnjava Kovačević.

Dodaje da je jako loše i pogrešno da susjedna zemlja netačno interpretira ustav zemlje susjeda, pa na bazi tih netačnosti donosi deklaraciju o pravima jedne etničke skupine. 

“Zašto takvi ne primjene sistem deklarativnoga izjašnjavanja za prava te etničke skupine u Njemačkoj, Austriji, Italiji ili nekim drugim zemljama. Naravno da neće ulaziti u suverenitet tih zemalja, ali sebi daju za pravo da narušavaju suverenitet Bosne i Hercegovine, nakon što su u područjima Neumskog zaliva, Buškog jezera ili mosta Gradiška izvršili udar i na teritorijalni integritet ove zemlje. Tako se ne grade dobrosusjedski odnosi, na način da jedna politička stranka iz susjedne Hrvatske podredi cjelokupnu državnu vanjsku politiku svojim stranačkim interesima, u kojima Hrvatska sada već ima ozbiljnu vanjsko-političku štetu. No, o tome bi trebala nešto reći hrvatska javnost, jer se to njih direktno tiče”, zaključuje Kovačević.

11.12.2018.

PROF.DR. SENADIN LAVIĆ: ŠTA DANAS ZNAČI 'KONSTITUTIVNOST NARODA" SPRAM KONSTITUTIVNOSTI GRAĐANA?

11.12.2018.

OBRAĆANJE NACIJI NAKON PROTESTA "ŽUTIH PRSLUKA": LJUTNJA U ZEMLJI JE DUBOKA I OPRAVDANA"

Obraćanje naciji nakon protesta “žutih prsluka” : “Ljutnja u zemlji je duboka i opravdana”


Francuski predsjednik Emmanuel Macron obratio se javnosti dan nakon posljednjih demonstracija koje traju već tri sedmice i nasilnih protesta “žutih prsluka” širom zemlje, porukom da vjeruje da je moguće pronaći rješenje iz aktuelnih problema.

“Ljutnja u zemlji je duboka i opravdana” rekao je francuski predsjednik, obećavši smanjenje poreza za penzionere i druge beneficije ali i poručivši da nema opravdanja za nasilje.

Kako je rekao, tražio je od vlade da poveća zarade do 100 eura mjesečno od januara, ali je dodbio da ponovo uvede porez na bogate. Rekao je i da će se boriti protiv poreskih prevara.

“Mi ćemo odgovoriti na ekonomsku i socijalnu hitnost sa snažnim mjerama, smanjujući porez još brže, držeći državnu potrošnju pod kontrolim, ali ne sa U-zaokretima” poručio je Macron u televizijskom obraćanju naciji.

Macron je takođe naglasio da će iskoristi “sva sredstva” za uspostavljanje reda nakon nasilnih protesta protiv njegovog predsjendičkog mandata koji su duboko potresli naciju.

Iako se trudio da smireno prizna da razumije “bijes i indgnaciju” dijela javnosti zbog troškova života, poručio je da “nikakvog oproštaja” neće biti za one koji stoje iza nasilja na protestima.

Kako je rekao predsjednik Macron “nikakv bijes ne opavdava” napade na policiju ili pljačkanje prodavnica, poručivši da takve stvari prijete dragocjenoj francuskoj slobodi.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940421

Powered by Blogger.ba