Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.12.2018.

BOSNA I HERCEGOVINA JE ZA RUSIJU PODRUČJE NA KOJEM MOŽE NAPRAVITI PROBLEM ZAPADU

BiH je za Rusiju područje na kojem može napraviti problem Zapadu

BiH je za Rusiju područje na kojem može napraviti problem Zapadu
BiH je u kontinuitetu poligon sučeljavanja interesa velikih sila, koje se ne bore za interes naše države, nego za prestiž u svijetu, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba univerzitetski profesor i vojni ekspert Berko Zečević.

Kako je istakao velike sile nastoje imati sfere svog uticaja, a BiH će i u narednom periodu biti stalna meta takvih uticaja.

"To neće ugroziti našu državu, ali će izazivati značajnu napetost", smatra Zečević.

Prema njegovim riječima, Rusija se na svjetsku scenu vratila kada ju je aktuelni predsjedni Vladimir Putin preporodio u modernu državu u ekonomskom i vojnom smislu.

"Rusija je prestala biti zemlja koja se suočava samo sa svojim problemima i počela je gledati van svojih granica", dodao je Zečević.

Putin je, pojašnjava, identifikovao nekoliko ključnih mjesta u svijetu koja mogu zabrinuti ruske protivnike - SAD i Evropu. Prema riječima ovog stručnjaka, to su donedavno bile Crna Gora i Makedonija, a u fokusu su i dalje BiH i Srbija, te Sirija i Ukrajina.

"Sve što se dešava. stvar je procjene. Rusija igra pametno. Ona nema nikakav negativan odnos prema BiH, mi smo za Rusiju relativno nevažna zemlja, ali smo izuzetna zemlja kao područje na kojem mogu napraviti problem Zapadu", naglašava Zečević.

On upozorava da EU i NATO nisu na vrijeme shvatili ono što je Rusija prethodnih godina preduzela.

"Sada se suočamo sa posljedicama, a mi u BiH ćemo to plaćati", konstatuje Zečević.

Kako ističe, činjenica da je naša država dobila poziv od NATO-a za aktivaciju MAP-a može biti korisna u smislu da omogući da se institucionalni konceti, na kojima se bazira Evropa, pokušaju primijeniti i na BiH.

"To će biti relativno teško, ali ti procesi se ne mogu zaustaviti. Potrebno je reorganizovati našu ekonomiju, pravo, sigurnosne službe, modernizovati OS BiH, riješiti otvorena pitanja granica sa susjednim državama. Poziv za aktivaciju MAP-a može poslužiti kao priprema za evropske integracije. No, nisam siguran da ćemo u dogledno vrijeme stvoriti uslove u BiH da dođe do jednoglasnog stava da treba da uđemo u NATO", mišljenja je Zečević.

(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88935068

Powered by Blogger.ba