Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.12.2018.

HDZ JE UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT UZP!

HDZ je UZP!HDZ je UZP!

foto bljesak.info    

Napadi na Bosnu i Hercegovinu od Republike Hrvatske su kontinurani i usmjereni na njenu dalju destabilizaciju. Arogantnost, bahatost i gaženje interesa BiH se dalje ne smiju tolerisati ni po koju cijenu.

Željko Komšić je legalno izabran hrvatski član predsjedništva BiH a podršku su mu dali i trojica bivših visokih predstavnika u BiH. Oni  tvrde da je izbor Komšića legitiman jer ni ustav ni izborni zakon BiH ne kažu da članove predsjedništva moraju izabrati vlastite etničke skupine.

Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling u pismu šefici europske diplomacije i ministrima vanjskih poslova EU-a Federici Mogherini ocijenili su nedopustivim da službeni Zagreb osporava izbor Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva BiH koji je u oktobru/listopadu pobijedio Dragana Čovića. Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u svom priopćenju odbacilo optužbe trojice bivših predstavnika međunarodne zajednice iako za to postoji veliki broj dokaza. Čini se veoma naivno, čime su ponovo zadali još jedan udarac međunarodnom položaju i kredibilitetu Republike Hrvatske.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je takođe podržao pismo bivših visokih predstavnika a Plenković je na to odgovorio kako će se taj “film gledati kada možda nekada u nekoj dalekoj budućnosti netko drugi bude na vlasti u Hrvatskoj a ne penzioneri koji očito ne razumiju bit kako se zalagati za trenutnu situaciju i okolnosti koje se događaju sa Hrvatima u BiH”.

Koliko su Bildt, Ashhdown i Schwarz-Schilling u pravu najbolje pokazuje da je njihovu izjavu na nož dočekao Čovićev đilkoš Dodik nazivajući ih  “običnim prevarantima” koji su skrnavili dejtonski ustavni poredak u BiH.

Plenkovićevim ignorisanjem izjave bivših visokih predstavnika u BiH nastavlja se međunarodna blamaža Republike Hrvatske. Nazivajući visoke predstavnike uvredljivo „penzioneri“ Plenković osporava njihov dignitet pokazujući zabrinjavajući nedostatak političkog senzibiliteta  diskriminiranja  jedne čitave populacije građana, te  proglašavajući ih racionalno neuračunljivim.

Plenkovićev ignoratski odnos kako prema međunarodnim predstavnicima tako i prema EU institucijama je zabrinjavajući i zahtjeva reakciju svih relevantnih međunarodnih čimbenika.   Radi se o političaru koji negira presude Haškog tribunala po kojima postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, kojim je potvrđeno postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH, te da je prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman bio dio udruženog zločinačkog poduhvata. Ova presuda je presuda politici HDZa koja je zajedno sa  HVO i HZHB bila u funkciji ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog zločinačkog cilja uspostave etnički homogenog prostora.

Pismo trojice bivših predstavnika je od izuzetne važnosti i dolazi u pravom trenutku kada BiH je potrebno politička stabilnosti na putu ka NATO-u i EU. Od Vijeća za vanjske poslove se očekuje da pošalje jasnu poruku da su granice BIH nepovredive, te da se Hrvatska ne miješa u  unutrašnja pitanja BiH. Od Evropske Unije se traži da što prije objavi svoje mišljene o zahtjevu za članstvo BiH u EU i očekuje da iskaže jasniju kritiku hrvatskog ponašanja.

Napadi na Bosnu i Hercegovinu od Republike Hrvatske su kontinurani i usmjereni na njenu dalju destabilizaciju. Arogantnost, bahatost i gaženje interesa BiH se dalje ne smiju tolerisati ni po koju cijenu.

Domaći zvaničnici moraju razmotriti mogućnost podizanja tužbe pred međunarodnim sudom jer su brojni dokazi podrivanja bh. suvereniteta i teritorijalnog integriteta još od presude Haškog tribunala, preko Pelješkog mosta, rasprodaje bh imovine vrijedne milijarde eura pa sve do danas kada se otvoreno miješaju u izborni proces BiH.

10.12.2018.

ĐONLAGIĆ ODGOVORIO FILANDRI: "STID ME JE BITI REDOVNI PROFESOR NA ISTOM UNIVERZITETU SA JEDNIM OVAKVIM PROFESOROM, A JOŠ I DEKANOM!"

Đonlagić odgovorio Filandri: “Stid me je biti redovni profesor na istom Univerzitetu sa jednim ovakvim profesorom, a još i dekanom!”

Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić oštro je reagovao na stavove dekana Fakulteta političkih nauka Šaćira Filandre o izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Filandra je, između ostalog, kazao kako smatra da je “nekulturno i nepošteno” da Bošnjaci nametnu Hrvatima Komšića za člana Predsjedništva BiH.

“Sasvim je normalno da Hrvati imaju svoga čovjeka koga smatraju svojim predstavnikom, bez obzira na to što u Ustavu kaže. Ako imate moralni stav, neka onda svatko izabere svog predstavnika”, rekao je Filandra.

S druge strane, potpredsjednik DF-a na svom Facebook profilu jasno poručuje: “Profesore Filandra, u etničkim torovima je možda toplo, ali vjerujte da smrdi”.

Đonlagićevu reakciju prenosimo u cjelosti:

“Činilo mi se da je šutnja akademske zajednice na UNSA loša, uz čast nekoliko izuzetaka koji mogu stati na prste dvije ruke. Međutim, sada je mnogo jasnije koliko je zapravo bolje i da šute, nego što iznose takve nebuloze kao ova od profesora Filandre. Profesore Filandra, u Predsjedništvo BiH se ne biraju narodi, nego građani koji dolaze iz reda Bošnjaka, Srba i Hrvata. Na izbore ne izlaze narodi, nego građani.

Kada Vam jedan “ugledni” član akademske zajednice, najvećeg i vodećeg bh. Univerziteta kaže, citiram, “bez obzira šta Ustav kaže”, onda znajte da dotičemo dno!

Poniziti 225 hiljada građana koji su, svojom slobodnom voljom, dali svoj glas za Željka Komšića na način da smo sada eto i nekulturni je čin koji govori koliko ovaj član salonske akademske zajednice kmeči što član Predsjedništva BiH nije iz HDZ-a.

Profesore Filandra, u etničkim torovima je možda toplo, ali vjerujte da smrdi.

Nas 225 hiljada građana neće u taj smrad, a Vi bujrum! Mi ćemo sada, jače nego ikada do sada, ponovo staviti na stol građansku državu Bosnu i Hercegovinu, koja će značiti zaštitu prava svakoga od nas pojedinačno kao čovjeka, pojedinca. Naravno, u to naše individualno ima mjesta i da se svako od nas izjasni etnički kako god želi, ili pak i ne izjasni ako to ne želi.

Na kraju, moram biti malo i ličan i kazati da me je, poslije 21 godinu rada na UNSA, stid biti redovni profesor na istom Univerzitetu sa jednim ovakvim profesorom, a još i dekanom!”.

10.12.2018.

FRA DRAGO BOJIĆ : SVAKI NACIONALIZAM JE NEGACIJA ČOVJEKOVIH PRAVA I DEMOKRATIJE

10.12.2018.

ALEKSANDAR TRIFUNOVIĆ : TEMU SUOČAVANJA SA PROŠLOŠĆU SHVATILI SMO VRLO OZBILJNO. ONA JE CIVILIZACIJSKI ZADATAK !

10.12.2018.

RAT PROTIV BiH NIJE ARHIVIRAN, BEOGRAD I ZAGREB JE DRŽE KAO TAOCA

Rat protiv BiH nije arhiviran, Beograd i Zagreb je drže kao taocaRat protiv BiH nije arhiviran, Beograd i Zagreb je drže kao taoca
Milorad Dodik i Dragan Čović su dva igrača osovine zla protiv države BiH, ali i onih građana, odnosno etničkih zajednica za čije se tobože interese oni zalažu. Naravno, ni onaj treći nije odmakao daleko, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar Ibrahim Prohić.

Prema njegovoj ocjeni, između predsjednika SNSD-a i HDZ-a BiH postoji naglašena funkcionalna veza. To je, dodaje, jedina koalicija koja je stabilna posljednjih desetak godina.

Dodik i Čović imaju iste ciljeve, razlika je u maniru

"Dodik i Čović se razlikuju u stilu i maniru. Jedan je sebičan i oholan, a drugi je prefriganac u eurofraku. No, njihova politička pragma zasniva se na istoj političkoj filozofiji i metodama. U biti imaju iste političke ciljeve. Njihov modus vivendi je opstrukcija, destrukcija, konstantna prijetnja državi i društvu", smatra Prohić.

Dodik i Čović, ističe, postavljaju maksimalističke zahtjeve na imperativan način - ili će biti tako ili neće biti nikako, ali i pokušavaju apsolutizirati svoju moć, ne samo unutar svojih etničkih zajednica, nego i na globalnom planu.

"Sve vrijeme ovaj dvojac nameće lažne teme. Proizvođenje incidenata, održavanje tenzija i prijetnja konfliktom njihov je modus vivendi. Oni ne mogu drugačije. Konstatnto, eksplicitno i implicitno, u vazduhu vidi pitanje da li će BiH opstati, a ne postavlja se supstancijalno pitanje kako se živi u BiH. Dakle, Dodik i Čović to rade sračunato da ih se ne bi pitalo kako se živi", mišljenja je ovaj analitičar.

Prohić navodi kako se liderima SNSD-a i HDZ-a mora priznati da su "veliki majstori taktike, manipulacije i spina", te konstatuje da su uništili politički pluralizam unutar svog etničkog korpusa.

"Oni teže apsolutizaciji moći unutar svog feuda. Jedan i RS, a drugi na neproglašenoj teritoriji Herceg - Bosne. I jedan i drugi nameću imaginarni etnički kolektivitet kao temeljnu formu egzistencije, a zanemaruju i osporavaju individualnost kao suverenu konkretizaciju ljudske egizstencije", mišljenja je Prohić.

Konfuzan i neefikasan CIK ogledalo države

Tumačeći izjave predsjednika vodeće hrvatske stranke kako je vlast nakon izbora nemoguće konstituisati bez izmjena Izbornog zakona BiH, Prohić ističe da je Čovićev 'plan B', kojeg je svojevremeno najavljivao, zapravo uspostavljanje vlasti tamo gdje je njemu u interesu, a opstruisati taj proces tamo gdje mu nije u interesu ili gdje bi mogao na neki način biti zaobiđen i doveden u inferioran položaj.

"Čoviću nije do izmjena Izbornog zakona, nego mu je do izmjena Izbornog zakona po njegovoj volji i diktatu", kaže Prohić.

Potrebno je, dodaje, ne samo promijeniti Izborni zakon, nego i kompletnu strukturu koja ga provodi. Prema njegovim riječima, CIK BiH je ogledalo države - konfuzan, neefikasan i neproduktivan.

"To je ispolitizirano tijelo i jedino pravo rješenje bi bilo potpuna rekonstrukcija ove institucije, odnosno smjena svih članova koji su u aktuelnom sazivu", smatra Prohić.

Govoreći o odluci koju CIK BiH treba da donese, a koja bi trebao da omogući implementaciju rezultata ovogodišnjih opštih izbora, ovaj analitičar smatra da nije sudbonosno pitanje da li će se prilikom popune federalnog Doma naroda primijeniti popis stanovništva iz 1991. ili 2013. godine.

Procjenjuje da će u BiH nastati mala ustavna kriza, ma kakva god odluka CIK-a BiH bila.

"Imamo situaciju koja svjedoči potpunom amaterizmu u vođenju države. Raspisati izbore, ući u kampanju, prvesti izbore, a ne precizirati pravila uspostavljanja vlasti zaista je amaterizam par excellence", upozorava Prohić.

Sudbina izbornih rezultata u rukama međunarodnog faktora

Stoga je mišljenja da u ovoj situaciji mora djelovati visoki predstavnik, ali dodaje da je otvoreno pitanje da li će to uraditi, s obzirom na konfuziju koja posljednjih godina vlada u međunarodnom tijelu.

"Potpuno je izvjesno da će vlast biti vrlo sporo formirana. Kako god da se završi priča sa intervencijom CIK-a BiH, nezadovoljna strana ima dovoljno argumenata da se obrati Ustavnom sudu sa apelacijom za ocjenu ustavnosti, što će dodatno usporiti proces formiranja vlasti", navodi naš sagovornik.

U tom kontekstu, mišljenja je da se vlast neće formirati do kasnog proljeća naredne godine, ukoliko ne bude intervencije iz vana.

"Ta intervencija može biti direktno od OHR-a ili diplomatskim aktivnostima iza scene, što nije isključeno. U ovom trenutku sudbina izbornih rezultata ne zavisi od volje građana, ne zavisi do kraja ni od političkih aktera na domaćoj sceni. Mislim da više zavisi od onih koji imaju efektivnu moć, dakle od ljudi iz vana. Ni to nije problem, nego je problem u tome što ni tamo ne postoji jasna vizija i saglasnost", upozorava Prohić.

BiH je taoc Zagreba i Beograda

Naš sagovornik se osvrnuo i na pismo koje su bivši visoki predstavnici u BiH Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling uputili zvaničnicima EU, a u kojem su upozorili na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja i unutražnja pitanja u BiH, koje se, kako su naveli, ogleda u nedavnom pokušaju hrvatske Vlade da negira legitimitet izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH.

"Pozdravljam pismo i intervenciju bivših visokih predstavnika kao jedan od rijetkih glasova razuma. Istovremeno, to je nužno shvatiti i kao upozorenje domaćim političkim faktorima, građanima BiH, ali i onima koji imaju efektivnu moć kada je u pitanju BiH, odnosno silama izvan nađ države, prvenstveno onima koje se nalaze u PIC-u, ali implicitno i Vašingtonu, jer sudbina BiH u ovom trenutku prvenstveno zavisi od diplomatske volje Vašingtona", mišljenja je Prohić.

Prema njegovim riječima, pismo svjedoči o ozbiljnosti situacije u kojoj se BiH nalazi.

"Mislim da rat protiv BiH nije arhiviran. Duži niz godina, BiH živi u nekoj vrsti diplomatskog neokolonijalizma. Beogra i Zagreb drže kao taoca BiH i koriste prilike u našoj državi uvijek kada je to potrebno njima zbog njihovih unutrašnjih problema i tenzija", kaže ovaj analitičar.

Prema njegovoj ocjeni, pismo bivših visokoh predstavnika pokazuje i da je međunarodna intervencija u BiH bila neuspješna.

"Išla je uspješno od završetka rata do 2006. godine. Od trenutka kada su ukinute bonske ovlasti imamo retorgradne procese i manjak ili apsolutnu neefikasnost. Danas je OHR zapravo prazna ljuštura koja nema nikakvog efekta na funkcionisanje društva, odnosno vlasti u BiH", smatra Prohić.

Naš sagovornik konstatuje da međunarodno posredovanje u BiH nikada nije jasno definisano.

"Sve vrijeme oni su lavirali između puzajućeg protektorata, arbitraže i medijacije. Danas ne rade ni to, danas ne znaju šta rade i ne znaju šta će sa BiH. To je jedan od vitalnih problema, jer je OHR do skora imao značaj domaćeg političkog faktora", zaključio je Prohić.

(Vijesti.ba)

10.12.2018.

BOSNA I HERCEGOVINA JE ZA RUSIJU PODRUČJE NA KOJEM MOŽE NAPRAVITI PROBLEM ZAPADU

BiH je za Rusiju područje na kojem može napraviti problem Zapadu

BiH je za Rusiju područje na kojem može napraviti problem Zapadu
BiH je u kontinuitetu poligon sučeljavanja interesa velikih sila, koje se ne bore za interes naše države, nego za prestiž u svijetu, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba univerzitetski profesor i vojni ekspert Berko Zečević.

Kako je istakao velike sile nastoje imati sfere svog uticaja, a BiH će i u narednom periodu biti stalna meta takvih uticaja.

"To neće ugroziti našu državu, ali će izazivati značajnu napetost", smatra Zečević.

Prema njegovim riječima, Rusija se na svjetsku scenu vratila kada ju je aktuelni predsjedni Vladimir Putin preporodio u modernu državu u ekonomskom i vojnom smislu.

"Rusija je prestala biti zemlja koja se suočava samo sa svojim problemima i počela je gledati van svojih granica", dodao je Zečević.

Putin je, pojašnjava, identifikovao nekoliko ključnih mjesta u svijetu koja mogu zabrinuti ruske protivnike - SAD i Evropu. Prema riječima ovog stručnjaka, to su donedavno bile Crna Gora i Makedonija, a u fokusu su i dalje BiH i Srbija, te Sirija i Ukrajina.

"Sve što se dešava. stvar je procjene. Rusija igra pametno. Ona nema nikakav negativan odnos prema BiH, mi smo za Rusiju relativno nevažna zemlja, ali smo izuzetna zemlja kao područje na kojem mogu napraviti problem Zapadu", naglašava Zečević.

On upozorava da EU i NATO nisu na vrijeme shvatili ono što je Rusija prethodnih godina preduzela.

"Sada se suočamo sa posljedicama, a mi u BiH ćemo to plaćati", konstatuje Zečević.

Kako ističe, činjenica da je naša država dobila poziv od NATO-a za aktivaciju MAP-a može biti korisna u smislu da omogući da se institucionalni konceti, na kojima se bazira Evropa, pokušaju primijeniti i na BiH.

"To će biti relativno teško, ali ti procesi se ne mogu zaustaviti. Potrebno je reorganizovati našu ekonomiju, pravo, sigurnosne službe, modernizovati OS BiH, riješiti otvorena pitanja granica sa susjednim državama. Poziv za aktivaciju MAP-a može poslužiti kao priprema za evropske integracije. No, nisam siguran da ćemo u dogledno vrijeme stvoriti uslove u BiH da dođe do jednoglasnog stava da treba da uđemo u NATO", mišljenja je Zečević.

(Vijesti.ba)

10.12.2018.

BOSANSKI RULET

Bosanski ruletBosanski rulet

foto: IFLScience


Ne treba čovjek biti naivan pa za urušavanje države kriviti samo pojedince iz određenih etničkih grupa, ovdje se radi o simbiozi između najgorih među sva tri naroda. A dok god pravosuđe ne funkcioniše, tu nema ni države. Džabe nam mahanje zastavama i ”volim te Bosno”. Dok god se pijani vozač ili trkač može izvući ”za cvaju”, do tada napretka nema. A pijani vozač se može izvući jer je onaj na vrhu, onaj koji bi trebao da štiti i prati zakone, prljav a nedodirljiv.

Nije problem sjesti pijan za volan. To može svako. Problem je kada sjesti pijan za volan postane normalno. Sve će se to ponovo dešavati dok se ne riješi glavna bolest bosanskohercegovačkog društva.

Pravosuđe BiH je ipak najbolnija tačka ovog društva. Kada pijani vozač ubije nekoga, cijelo društvo reaguje šokom i nevjericom, a za nevjericu nema nikakav valjan razlog. Dok god naše pravosuđe selektivno radi svoj posao, do tada će biti onih koji će bezbrižno kršiti zakone. Ne može se očekivati da jedno društvo funkcioniše normalno dok se pravosuđe bavi uglavnom- ni sa čim. Ogromni resursi se bacaju na nekave procese vezane za ratne žločine, što je samo odvraćanje pražnje od istinskih problema.

Ljetos smo mogli pročitati vijest da su neka četvorica momaka pretukla policijsku patrolu koja ih je zaustavila dok su se (sigurno ne trijezni) vraćali sa OK Festa na Tjentištu. Nedugo za tim, opet slična vijest, neko tukao patrolu policije. Znači, respekt za vlast je potpuno nestao. Nije to naša poslovična nedisciplina, nego konsekvenca društva kakve ove vlasti već trideset godina grade.

Kada imamo situaciju u kojoj ni same vlasti ne poštuju zakone, onda ne čudi ni to da običan čovjek bude ponesen time. Kršenje zakona o saobraćaju je samo vidljivije od drugih prekršaja, jer kada neko pregazi dvije djevojke na pješačkom prelazu u Sarajevu, ili kada se neko sa tri promila u krvi zabije u grupu ljudi i ubije ženu i dijete te još troje pješaka teško povrijedi, to su vijesti koje prave naslove. Sve ono što se ne vidi u medijima je još i strašnije.

Vlasti u kojima sjede ljudi koji su ili osuđivani za krivična djela ne žele da pravosuđe funkcioniše. Ima  onih koji nisu osuđivani a svi znaju da su vezani za neke kriminalne radnje. To je zato što je sistem smontiran na takav način da su najveći krmininalci ujedno i nedodirljivi. Sve to pravi koncentrične krugove anarhičnosti koji Bosnu i Hercegovinu drže u stalnom limbu vjerovanja da je neodrživa.

Ne treba čovjek biti naivan pa za urušavanje države kriviti samo pojedince iz određenih etničkih grupa, ovdje se radi o simbiozi između najgorih među sva tri naroda. A dok god pravosuđe ne funkcioniše, tu nema ni države. Džabe nam mahanje zastavama i ”volim te Bosno”. Dok god se pijani vozač ili trkač može izvući ”za cvaju”, do tada napretka nema. A pijani vozač se može izvući jer je onaj na vrhu, onaj koji bi trebao da štiti i prati zakone, prljav a nedodirljiv.

Ne postoji problem među narodima koji žive u BiH. U BiH postoji, i od 1990. je postojao samo jedan problem – nepostojanje pravne države. A taj problem se, uz mrvu volje, da riješiti.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940496

Powered by Blogger.ba