Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.12.2018.

ZORAN PUSIĆ : PISMO VISOKIH PREDSTAVNIKA JE MEĐUNARODNA PLJUSKA HRVATSKOJ

Pusić: Pismo visokih predstavnika je međunarodna pljuska Hrvatskoj

Pusić: Pismo visokih predstavnika je međunarodna pljuska Hrvatskoj
Pismo trojice visokih predstavnika za BiH, upućeno visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU, predstavlja javnu međunarodnu pljusku Hrvatskoj.

Ovako je u razgovoru za Vijesti.ba ugledni profesor na zagrebačkom Sveučilištu Zoran Pusić prokomentarisao zabrinutost Carla Bildta, Paddyja Ashdowna iChristiana Schwarz-Schillingamiješanjem Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH.

Kako su naveli potpisnici pisma, uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH ogleda se u nedavnom pokušaju tamošnje Vlade da negira legitimitet izbora Željka Komšića u tročlano državno Predsjedništvo.

- Dobar dio međunarodne zajednice smatra da se Hrvatska nedopustivo miješa u unutrašnja pitanja BiH i da takva politika srozava međunarodni ugled Hrvatske, nanoseći joj direktnu štetu - smatra Pusić.

Prema njegovim riječima, stavovi slične Bildtovom, Ashdownovom i Schwarz-Schillingovom decenijama je zastupao i ne mali broj ljudi u Hrvatskoj, od bivšeg predsjednikaStipe Mesića, pa do brojnih organizacija koje brinu za demokratizaciju i ljudska prava.
 
Pusić naglašava kako je za očekivati da će se već naći novinari koji će dokazivati da su Bildt, Ashdown i Schwarz-Schilling plaćenici, ništarije i deklarirani mrzitelji svega hrvatskog.

- Žalosno je, a moglo bi se za sve nas pokazati i tragičnim, da političari koji koriste dio vlastitog naroda koji živi u drugoj državi za podrivanje stabilnosti te države, nisu ništa naučili ni iz bliže, ni iz dalje povijesti. Oni se svojim djelovanjem razmeću kao vrhunskim dokazom domoljublja i rodoljublja; na kraju se takva politika redovno pokazala pogubna za sve, a najpogubnija za one u čijem se interesu, navodno, provodila - potcrtava naš sagovornik.

zoran-pusic

Zoran Pusić

Osvrnuo se i na ažurirani prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH, koji je većinom glasova podržao Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske. Cilj Deklaracije je, kako se navodi, da nadležne hrvatske institucije ojačaju ustavni i stvarni položaj Hrvata u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda.

Ugledni profesor kaže kako mu je nezahvalno komentirati dokument koji još nije izašao u javnost, a nije ga imao prilike niti pročitati.

- Reakcija potpredsjednika SaboraMiljana Brkića: "Bolje je da se ovakva Deklaracija ne donosi, bez strasti, bez emocija, bez sadržaja, nego da se donese ovakva. Sad bismo mi trebali šutjeti da nas se ne optuži da se miješamo u unutarnji poredak. To su floskule!" - jaka je indicija da je Deklaracija u prvobitnoj formi bila eklatantno mješanje u unutrašnja pitanja BiH - poručuje Pusić.

Naknadno je, dodaje, prema riječimaBože Ljubića "'ispeglana', da se naše zalaganje za dobrobit Hrvata u BiH ne iskoristi protiv nas".

- Drugim riječima, da miješanje ne bude previše očito - nadovezao se Pusić.

Naš sagovornik podsjeća da se dosadašnjim deklaracijama, u kojima se propisuje šta treba prihvatiti kao neupitnu istinu i šta treba biti službeni stav o ratu u BiH - Sabor baš i nije proslavio.

- Nije impresionirao ni međunarodnu zajednicu, niti ikoga u Hrvatskoj ko je zadržao imalo intelektualnog poštenja i vlastitog integriteta - zaključuje Pusić u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960587

Powered by Blogger.ba