Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.12.2018.

RUSIJA JE RADIKALNO PROMIJENILA PRVOBITNU ULOGU KREATORA MIRA U BiH

Rusija je radikalno promijenila prvobitnu ulogu kreatora mira u BiH

Rusija je radikalno promijenila prvobitnu ulogu kreatora mira u BiH
Rusija ima destabilizirajuću ulogu na Balkanu odavno i to nije nikakva tajna, upozorava analitičar i stručnjak za pitanja sigurnosti Nedžad Ahatović u razgovoru za Vijesti.ba, te dodaje da su Crna Gora i Makedonija najbolji primjer za to.

Kako ističe, onog trenutka kada je Crna Gora najavila da će pristupiti u punopravno članstvo u NATO-u, desilo se niz događaja koji su ukazivali na to da je bio pripreman prevrat u Crnoj Gori. U Makedoniji je bila slična ili skoro ista situacija. 
 
"U tom kontekstu, možemo reći da su interesi Rusije preovladavali u tim događajima, iako ni na koji način ne možemo povezati Rusiju sa tim događajima. No, interesi koji vladaju u našem regionu ukazuju na to da je najveći interes za destabilizaciju Crne Gore i Makedonije imala upravo Rusija, budući da se NATO kasnije proširio na Crnu Goru, kao i da je Makedonija pred vratima ovog vojnog saveza", navodi Ahatović. 
 
Prema njegovim riječima, u tom kontekstu treba posmatrati ponašanje Rusije. S druge strane, kada je u pitanju odnos SAD-a i Velike Britanije nakon Brexita, ovaj sigurnosni stručnjak ističe da je angloamerički stav prema Balkanu poznat od ranije.
 
"SAD su zaustavile rat na ovim prostorima. One su odgovorne za uspostavljanje Dejtonskom sporazuma i za njegovo održavanje", kaže Ahatović.
 
On napominje da su SAD, zajedno sa evropskim državama, ali i Rusijom, bile kreator mira u BiH.
 
"Međutim, Rusija je svoju ulogu u BiH radikalno promijenila, budući da daje podršku određenim izjavama Milorada Dodika koje su usmjerene protiv države. Takođe, imamo otvoreno protivljenje ruskog ambasadora u UN-u da BiH prostupi NATO-u", upozorava Ahatović. 
 
To su, kako navodi, potezi koje zvanična Moskva povlači kako bi destabilizovala region. S druge strane, postoje i pokušaji stabilizacije, a to se prvenstveno odnosi na poziv NATO-a za aktivaciju MAP-a.
 
"Rusija želi da zbog svojih ekonomskih interesa, posebno u oblasti energetike, destabilizuje Balkan, dok NATO pokušava djelovati stabilizirajuće na ovaj region", smatra Ahatović. 
 
Naš sagovornik tvrdi da je zapadni Balkan postao interesantan velikim silama, između ostalog, zbog činjenice da se ovo područje može lako destabilizovati. 
 
"Sve su to igre u kojima epizodni političari u BiH vide neku svoju šansu. Međutim, od NATO saveza sada su dobili jasan signal i ne vidim razlog zbog čega bi se u budućnosti odvijale stvari koje bi upućivale na negativan proces", zaključio je Ahatović.
 
 
(Vijesti.ba)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960589

Powered by Blogger.ba