Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

08.12.2018.

SVE INICIJATIVE HRVATSKE PREMA BiH SU U EU DOŽIVJELE POTPUNI FIJASKO

Sve inicijative Hrvatske prema BiH su u EU doživjele potpuni fijasko

Sve inicijative Hrvatske prema BiH su u EU doživjele potpuni fijasko
Važno je da je došlo do reakcije bivših visokih predstavnika, jer oni su kompetentni da daju ocjene o stanju u BiH i reagiraju na negativne pojave koje ugrožavaju mir i stabilnost u BiH i regiji.

Ovo je u razgovoru za Vijesti.ba izjavio direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, doc. dr. sc. Zijad Bećirović, na taj način komentarišući pismo Paddyja Ashdowna, Christiana Schwarz-Schillinga i Carla Bildta upućeno visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica, u kojem su ih upozorili na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH.
 
- Njihova riječ odzvanja u međunarodnom prostoru. Tu je u ovom trenutku naglašeno negativno djelovanje Hrvatske i njihovih najviših predstavnika, kao i njenih zastupnika u Evropskom parlamentu (EP), što već predstavlja opasnu prijetnju stabilnosti i miru u BiH, jer se radi o orkestriranom djelovanju koje nanosi štetu BiH, a prvenstveno Hrvatskoj, koja svoje brojne unutarnje probleme pokušava izvoziti u BiH, ali i u EU, čak i u NATO - smatra Bećirović.
 
Prema njegovim riječima, to mora biti odbijeno, zaustavljeno, a na neki način i sankcionirano, jer je Hrvatska članica ozbiljnih asocijacija kao što su EU i NATO, za razliku od Srbije, koja se ponaša kao slobodni strijelac pod patronatom Ruske Federacije.
 
- Ne zaboravimo da Hrvatska mora slijediti politiku EU, ali i NATO-a, inače se postavlja smisao njenog članstva u tim asocijacijama - govori Bećirović.
 
Prema njegovim riječima, događanja u BiH u posljednjih nekoliko godina predstavljaju neuspjeh Mogherini, ali i EU u cjelini.
 
- Naravno da je NATO zakasnio u BiH zbog stalnog uslovljavanja te države. Sada je prilika da te greške iz prošlosti poprave EU i NATO, ali i Mogherini, koju u maju 2019. očekuju izbori za EP, a poslije toga formiranje institucija EU, gdje ima visoke ambicije. Zbog toga je važno da postigne uspjeh u BiH i Makedoniji, ali i da se okonča briselski dijalog između zvaničnog Beograda i Prištine - ističe Bećirović.
 
Podsjeća da su etnički Hrvati iz Hrvatske bili proporcionalno najzastupljeniji u antifašističkom pokretu u Drugom svjetskom ratu.
 
- Nažalost, Hrvatsku sada vode nasljednici poraženih u Drugom svjetskom ratu i sebe žele prikazati kao pobjednike tog rata, umjesto da budu na smetljištu povijesti. To je opasan trend, koji već nanosi štetu samoj Hrvatskoj, jer reustašizacija i revitalizacija fašizma u toj državi ne može proći neopaženo, pošto je ona članica EU i NATO-a, i to mora biti zaustavljeno - upozorava Bećirović.
 
Naš sagovornik navodi kako je Hrvatska na to upozorena, kao što je upozorena i da ne smije biti talac osobnih interesa Dragana Čovića i HDZ-a BiH.
 
- Sve njene inicijative koje se odnose na miješanje u unutarnje stvari BiH doživjele su u evropskim institucijama potpuni fijasko. Ne zaboravimo da je nedavno objavljeno istraživanje Evropskog vijeća za vanjske odnose (ECFR) o uticaju pojedinih članica unutar EU, i tu je Hrvatska zauzela 25. mjesto, što govori o njenom stvarnom uticaju - potcrtava Bećirović.
 
Istovremeno, napominje, Hrvatsku bi trebalo zabrinuti kuda je vodi njeno čelništvo, jer svaka inicijativa koja se odnosi na miješanje u unutarnje stvari BiH smanjuje joj uticaj i kredibilitet unutar EU, ali i na međunarodnoj sceni.

- To su činjenice koje su vrlo važne, kao što je važno da su pojedini čelnici Hrvatske sudjelovali u Udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) prema BiH, što je zapisano i u pravomoćnim presudama Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu (ICTY) i da je Hrvatska učestvovala u međunarodnom oružanom konfliktu u BiH zajedno sa Srbijom, tj. u agresiji na BiH - zaključuje Bećirović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932983

Powered by Blogger.ba