Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

08.12.2018.

NEVIĐENA PROVALA BIJESA ČOVIĆEVIH JURIŠNIKA

NEVIĐENA PROVALA BIJESA ČOVIĆEVIH JURIŠNIKA

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u petak da podržava stajalište trojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini koji su napali Zagreb optužujući ga da se miješa u unutrašnje svari u BiH i zbivanja u njoj pogrešno prikazuje hrvatskoj i svjetskoj javnosti.NEVIĐENA PROVALA BIJESA ČOVIĆEVIH JURIŠNIKA: 'Mesić je ambasador velikobošnjačkog nacionalizma'!


.....................

“Podržavam stanovišta što su ih iznijeli gospoda Christian Schwarz-Schilling, Carl Bildt i Paddy Ashdown” u pismu visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini, navodi Mesić u priopćenju,prenosi Hina. Mesićeva reakcija izazvala je pravu provalu bijesa "herceg-bosanskih" medija pod kontrolom Dragaa Čovića, koji su ispljuvali Mesića nazivajući ga "ambasadorom velikobošnjačkog nacionalizma"!

Trojica bivših visokih predstavnikaa u pismu upućenom Mogherini navela su da se Hrvatska miješa u unutrašnje  poslove Bosne i Hercegovine i ocijenili nedopustivim osporavanje izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

“Ta se stanovišta odnose na atmosferu stvorenu nakon izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda”, piše Mesić koji zabrinutost trojice smatra potpuno opravdanom.

Napominje da je izravno dobio kopiju pisma i ocjenjuje da bi hrvatska vlada to pismo trebala krajnje ozbiljno shvatiti.

“Činjenica je da se hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti svjesno i pogrešno prikazuju zbivanja u BiH, da se na pogrešan način tumače zakoni susjedne države i da se, a to je ono što mene – kao bivšeg Predsjednika RH – najviše zabrinjava, briga Republike Hrvatske za Hrvate koji žive u susjednoj i nama prijateljskoj državi, svodi na brigu za interese jedne stranke – HDZ. To je kako nedopustivo, tako i štetno za Hrvate koji su konstitutivni narod u BiH.

Mesić, koji je bio predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata (2000-2010) u priopćenju podsjeća da je Komšić izabran u skladu s odredbama istoga zakona koji je vrijedio i kod izbora na kojima je, i to dva puta, za člana predsjedništva bio izabran Dragan Čović.

“Tada nije bilo prosvjeda. Sada je iz Zagreba podignuta diplomatska ofenziva, ne bi li se kompromitiralo i izbor Komšića i njega kao osobu”, piše Mesić.

Čovićevi mediji navode da niko ne oporava legalitet nego legitimitet izbora Željka Komšića "koga su većinom izabrali Bošnjaci."

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932977

Powered by Blogger.ba