Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

08.12.2018.

DIREKTOR IFIMES-A ZIJAD BEĆIREVIĆ O USLOVLJAVANJU EU: "WIGEMARK SE SLIZAO S POLITIČKIM I KRIMINALNIM ELITAMA U BiH, S MILORADOM DODIKOM JE SLAVIO..."

ZIJAD BEĆIROVIĆ O USLOVLJAVANJU EU: "Wigemark se slizao s političkim i kriminalnim elitama u BiH, s Dodikom je slavio..."

"... kada je usvojen Zakon o akcizama"ZIJAD BEĆIROVIĆ O USLOVLJAVANJU EU: 'Wigemark se slizao s političkim i kriminalnim elitama u BiH, s Dodikom je slavio...'


......................

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Zijad Bećirović iznio je u gostovanju na N1 televiziji dosta kritika na račun EU i njenih predstavnika u BiH zbog uslovljavanja BiH na njenom evropskom putu.

„EU dosadašnjim uslovljavanjem BiH nije puno doprinijela stabilizaciji prilika u BiH, ni evropskom putu BiH, jer stalno izmišlja i postavlja neke nove uslove pod kojim BiH treba postati članica EU. Nije dobro mijenjati pravila igre kada ta igra već traje, kao što se nije moglo mijenjati ni Izborni zakon BiH kada su izbori već bili raspisani“, kazao je Bećirović za N1.

On je istakao kako su neke zemlje primljene u EU iako su prilikom prijema bile u lošijoj situaciji nego je to sada BiH.

„Podsjećam, uz svo dužno poštovanje Bugarske i Rumunije, znamo kako su ove zemlje postale članice EU.

To je išlo prioritetno, saveznici preko Atlantika su insistirali preko Evropske pučke stranke (EPP) da izglasaju Bugarskoj i Rumuniji članstvo u EU, i po mnogim aspektima, bez obzira u kakvoj je poziciji, BiH je u boljoj kondiciji nego su to bile i Bugarska i Rumunija“, istakao je Bećirović. 

Bećirović je posebno istakao ulogu Šefa Delegacije EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka, kojeg su i neki domaći političari ranije optužili da u Brisel šalje frizirane izvještaje onašoj zemlji. 

„Velika nepravda se prema BiH radi od strane EU, vidimo i šta tu rade ambasadori EU u BiH, uključujući i ambasadora Wigemarka. Oni su slizani s političkim i kriminalnim elitama u BiH, oni šalju neke posebne izvještaje o BiH u EU. Moramo znati šta se dešavalo u pozadini kada je usvojen Zakon o akcizama, kako je to slavio Wigemark s Miloradom Dodikom.

To su jake veze političkih lidera u BiH s predstavnicima EU i mnogi kriminal u BiH nije posljedica samo domaćih kriminalnih struktura, nego je to uvezeni kriminal koji traži najtjesnije oblike saradnje i taj kriminal je pronašao partnere čak i u nekim visokim zvaničnicima EU, i u BiH, ali naravno i u institucijama EU u samom Briselu. To je vrlo zabrinjavajuće za BiH, za region“, smatra Bećirović. 

Direktor IFIMES-a je upozorio na rad Delegacije EU u Sarajevu. 

„Za nekoliko mjeseci počinje predizborna kampanja za izbore za Evropski parlament i očekujem da OLAF (Ured za borbu protiv prevara) u EU ispita djelovanje EU u regiji Zapadnog Balkana, šefove Delegacije EU, jer je opšte poznato da Delegacija EU u Sarajevu ima neke crne spiskove nepoželjnih pojedinaca i organizacija, kako se dodjeljuju sredstva, radi se o ogromnim sredstvima što upućuje da se radi o kriminalnim aktivnostima, tu se radi o EU, ne o BiH, tako da moramo biti strogi, ne samo prema domaćim strukturama, već i prema institucijama EU, jer taj kriminal nije nikakva novost, jer se radi o jednoj kriminaliziranoj birokratskoj strukturi, i što je najvažnije ogroman novac se tamo vrti, tako da je to jednostavno raj za takve nezakonite aktivnosti“, zaključio je Zijad Bećirović. 

(NAP)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946471

Powered by Blogger.ba