Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

08.12.2018.

AKO JE HDZ APSOLUTNI POBJEDNIK KAKO TO DA JE HRVATSKI NAROD APSOLUTNI GUBITNIK

Ako je HDZ apsolutni pobjednik kako to da je hrvatski narod apsolutno gubitnik

Ako je HDZ apsolutni pobjednik kako to da je hrvatski narod apsolutno gubitnik
Hrvatska stranka (HS) BiH je i prije izbora upozoravala da HDZ BiH ne predstavlja 90 posto hrvatskoga naroda, kako to oni ističu, to je činjenica koja proizlazi iz svih proteklih izbora. Nakon niza nepravilnosti na izborima ipak priznajemo pobjednike izbora koji sebe nikako ne mogu zvati legalnim i legitimnim jer nismo sigurni u konačan rezultat tko je za koga i u kojem omjeru glasovao, poručio je u intervjuu za Vijesti.ba predsjednik HS-a BiH Božo Skopljaković.

Razgovarala: Nevena Ćosić   


- CIK BiH je potvrdio rezultate opštih izbora u BiH. Kako ih komentarišete? Mnoštvo stranaka uputilo je primjedbe na brojne neregularnosti.

SKOPLJAKOVIĆ: Da, mnoštvo stranaka uputilo je primjedbe na brojne neregularnosti na proteklim izborima. HS BiH također je imala nekoliko primjedbi na nepravilnosti, ali nažalost, CIK je u kratkome roku odbacio sve naše primjedbe. Zapravo se činilo da u CIK-u već unaprijed imaju pripremljene odgovore, te su tako brzo djelovali na primjedbe odbacivanjem kao neutemeljene, iako su postojali dokazi za mnoge nepravilnosti kao i da je bilo neregularnosti u brojanju glasova.

Ovako veliki broj primjedbi ukazuje na to da je naš izborni proces kompromitiran i da su nužne promjene u smislu uvođenja nadzornih kamera, skenera i drugih tehničkih rješenja koja će garantirati da nitko nikomu ne krade glasove. Nije problem u tome da je nekim strankama pripisan veliki broj glasova na posljednjim izborima, ali se s pravom postavlja pitanje da li su te stranke legalni i legitimni predstavnici i da li zaista iza njih stoji toliki broj glasova. Ovakve sumnje već na narednim izborima mogu se otkloniti ako se to i želi.

 

- Kako komentarišete činjenicu da Dragan Čović i HDZ ponavljaju kako je koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a apsolutni pobjednik izbora unutar hrvatskog biračkog tijela u BiH?   

SKOPLJAKOVIĆ: Prije svega, moram reći da se ovdje ne radi o koaliciji stranaka okupljenih oko HDZ-a nego stranaka okupljenih u građanskoj udruzi iz koje ne proizlaze koalicijske obveze jednih prema drugima.

"HNS su gospoda pretvorili u društvo jedne osobe, u kojem nikada nije bilo iskrenih i otvorenih razgovora o poziciji i položaju hrvatskog naroda u BiH", izjava je jednog od članova HNS-a. Jedan vlada ostali slušaju takav vid koalicije ili suradnje stranaka za moderno društvo i nositelje europskih vrijednosti, kako se vole isticati, nije prihvatljiv. Povijest nas uči da diktature dugoročno ne opstaju.

HS BiH je i prije izbora upozoravala da HDZ ne predstavlja 90 posto hrvatskoga naroda, kako to oni ističu, to je činjenica koja proizlazi iz svih proteklih izbora. Nakon niza nepravilnosti na izborima ipak priznajemo pobjednike izbora koji sebe nikako ne mogu zvati legalnim i legitimnim jer nismo sigurni u konačan rezultat tko je za koga i u kojem omjeru glasovao. Činjenica da je HDZ uz pomoć pojedinaca bio protiv uvođenja skenera i kamera na biračka mjesta daje nam za pravo da sumnjamo u regularnost izbora, ne samo ovih posljednjih nego svih do sada.

Ako je HDZ apsolutni pobjednik kako to da je hrvatski narod apsolutno gubitnik, tko je onda zaslužan za ovaj egzodus hrvatske mladeži u treće zemlje, kao i za mnoge probleme sa kojima se cjelodnevno susreću naši građani. Nakon toliko godina vladavine tko je krivac, zna se.

 

- Ukoliko CIK BiH, prilikom odlučivanja o popuni federalnog Doma naroda, usvoji podzakonski akt koji je protivan Ustavu FBiH, kakve posljedice će izazvati i da li je vrijeme za reakciju OHR-a?

SKOPLJAKOVIĆ: Ako se donese takva odluka onda je to protuustavna, ali i protuzakonita odluka, jer je Ustav temeljni pravni akt neke države na kojem počiva. Slažem se da naš Ustav treba promjene i da sa ovakvim ustavom ne možemo u EU, ali dok je ovakav kakav je na snazi moramo ga poštivati u cijelosti.

Izjava Visokog predstavnika, gospodina Valentina Inzka: "Mi smo trebali više insistirati na skeniranju biračkih listića i drugim tehničkim unapređenjima da bismo osigurali slobodnije i fer izbore", govori nam puno toga. Prije svega vidimo priznanje OHR-a da su trebali na vrijeme reagirati kada se razgovaralo o tehničkim izmjenama Izbornoga zakona, a nisu. HS BiH u više navrata pozivala je visokog predstavnika da reagira i da iskoristi svoje ovlasti, te pomogne BiH da krene naprijed.

Nadam se da će u OHR-u shvatiti da narodu i ovoj državi naknadna pamet, kao u ovom slučaju oko skeniranja biračkih listića i drugih tehničkih unaprijeđena, nije od velike koristi i da će se aktivnije uključiti i donositi na vrijeme odluke koje će ovu zemlju voditi u smjeru Brisela, te ne dopustiti partijskim vlastodršcima da nas vode istočno od raja. OHR ima mandat da ovu zemlju postavi na noge, a to su NATO i EU, kada se to desi, ovaj ured može zatvori vrata. Svi oni koji traže ranije zatvaranje OHR-a nisu prijatelji ovom narodu niti državi BiH.

 

- Kako gledate na činjenicu da HDZ BiH i njen lider Dragan Čović formirane vlasti uslovljavaju izmjenama Izbornog zakona BiH?

SKOPLJAKOVIĆ: Provesti tolike godine na vlasti a pokrenuti izmjene Izbornoga zakona u posljednjoj godini mandata, puno govori pojedincima i strankama koje se na ovakav način zalažu isključivo za svoje osobne ili stranačke interese. Izborni zakon ovakav kakav jeste postoji dugi niz godina i ako se tako zdušno, uz prijetnje i uvjetovanja, zalažu za njegovu izmjenu, to nam govori da ne zaslužuju poziciju koju su na svim sumnjivim izborima dobivali.

Što je sada ovo, priznanje pogreške da nisu tražili izmjene Izbornoga zakona mnogo ranije ili je pozicija pojedinca ili stranke uzdrmana do te mjere da se traže kratkoročna samo njima prihvatljiva rješenja. Gospodo, sudeći prema rezultatima koje je CIK objavio, vi ste "pobjednici", te vas pozivam da prihvatite odgovornost i formirate vlast, krenite u reforme i promjene koje će nas dovesti pred vrata NATO saveza i EU kako narod i dalje ne bi bio gubitnik.

 

- Na sjednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) mogle su se, sudeći po zapisniku, čuti teze o "povratku na Herceg-Bosnu"?

SKOPLJAKOVIĆ: Tužno je da iz ne tako davne prošlosti nismo naučili da se trebamo okrenuti sadašnjosti koja je zapravo naša budućnost. Krležina "Noć u provinciji" najbolje opisuje sadašnje vrijeme kada narod odlazi i nestaje, a oni na vlasti čine sve kako bi nas uvjerili da je i nama dobro i da nam sa njima može biti još i bolje. Za neke, predizborna kampanja je bila tiha, a sve glasove progutao je muk, sve je bilo gluho, a potom opet lavež počinje, a negdje u daljini obitelj se sprema da napusti svoj najdraži dom.

O, pasji sabore, ti laješ, a karavane idu, i čuje se zveket orme, kopita i točkova škripa. Zaludu lavež tvoj svu pasju mržnju na prolaznike sipa, svi prolaze i nestaju, a ti na lancu, kao sijena slijepa, sudbinu čekaš da s tobom tu pod plotom pasji krepa.

Što se ovo dešava, pa zar je narod tako slijep il' glup da glasa za one zbog kojih se sprema na put.

 
(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932837

Powered by Blogger.ba